Forum

Pesmi zime 2019/20

Pozdravljeni,

najprej čestitke za pesem zime po vašem izboru - to je postal prizmat Nepovratno Martine Pavlin - Essentie - čestitke! Tudi uredništvo je na svojem video sestanku nominiralo in izbralo pesmi preteklega obdobja.

 

Med kratkimi so nas prepričale predvsem:

Send me an angel, Mirjam Dular

Zgodba, nemesis

Haiku, Svit

Haiku, Sašo Zorc Florjanski

Haiku 146, triglav

izbrali pa smo Haiku 912, Lea199, z utemeljitvijo:

Haiku pritegne pozornost s prizorom, ki je praviloma statičen, a v ubeseditvi kar kipi od življenja. Posebej uspešna je kompozicija, saj avtorica že obrabljene navezave na naravo (potok, nebo, zvezde) sopostavi na način, ki je svež in jezikovno živahen. Nastopi podoba, ki s svojo prvinskostjo požgečka tisto najbolj zakoreninjeno človekovo tenkočutnost. Pesem je namreč ena sama skrivnost: v njej se soočijo in harmonično spojijo zgodovina narave, minljivost njenih bitij in večnost neba. V ospredju je srna, "pod zimskim nebom", ki zre v vodno zrcalo, polno zvezd ... le kaj doživlja, ko srka iz njega? To so vprašanja, ob katerih se aktivirajo najbolj arhaični predeli našega spomina. (Luka B)

 

Med dolgimi pesmimi smo opazili:

Glasba nedeljskega jutra za Evo ali ..., Aleksandra Marijanović

vsak dan je vsakdan, eeeRU

Izpoved minometalke z nabreklim trebuhom lune, Katarina J

***, li

Obraza, ob potoku - Majda Kočar

Opeka, Matej Krajnc

Očetogram, Matej Krevs

Krivulje, Rok Horžen

Usedlina, pi - irena p.

Moji moški, um

in izbrali pesem Vztrajnost spomina, Tom Veber, z utemeljitvijo:

Pred nami je plivkajoča pesem, ki nam kot valovi prinaša eno podobo za drugo. Že naslov nas usmeri, da si pesem naslikamo po posameznih motivih in potem obstrmimo pred sliko nekega življenja, ki je – kot vsako – sestavljeno iz bolj ali manj jasnih spominov. Ni naključje, da nas prvoosebni lirski subjekt (kot pri kakšnem romanu) umesti »blizu svoje hiše«, medtem ko je šumenje jezera obrnjeno na zahod, sanje pa na sever, torej stran, za bežečimi spomini. Spomine naplavlja v drobcih, kot albume, čajnike, lestence in zgolj posamezne dele telesa (tiste, važne za pripovedovanje), vse skupaj pa se počasi sestavlja v naslovno idejo. V drugem delu pesmi (pesem je izrazito dvodelna) se izriše glavna aluzija – znana Dalijeva slika »tekočega časa«. Vendar je izpeljava ideje vse prej kot pričakovana ali celo klišejska. Dali postane ljubimec, alegorija za ljubezen samo, ki se izkaže, kljub svoji izmuzljivosti, za zatočišče pred minevanjem. Znajdemo se torej pred navideznim protislovjem – da bi se polzenju časa izognili, se moramo vanj ugnezditi. Kako? Morda preko ljubezni. Morda preko umetnosti. (Helena Z)

 

Pri pesmih v formi smo nominirali:

Zrcalna, Aleksandra Kocmut - Kerstin

Venerin odsev, Maatjazh

Še, pi - irena p.

Posrkana počiva / prizmat, koni

ter izbrali pesem Gesundheit, Holmes!, Matej Krajnc, z utemeljitvijo:

Kako primerna, krasno umeščena in kot zrcalo nastavljena pesem za ta moreči čas, ko smo vsi v prostem teku v karanteni in prisiljeni prestaviti svoje načrte, upanja, zamisli ter ambicije na nek nedoločen čas v prihodnosti. Pesem se odlikuje po ritmični in rimarski pretočnosti, lahkotnosti izbrane simbolike in težkemu ozadju, ki povzroča nedvoumne aluzije na trenutno stanje duha umetnika. Izpeljava nastale situacije nas v pesmi pripelje iz splošnega k posameznemu - torej družbe, ki je v skupni godlji - k posamezniku, ki mu situacija prinaša osebne stiske. Pesniški subjekt, osamljeni Holmes (ali pa kdorkoli), bo moral na rešitev počakati, zdravje je prvo, pravi oblast, mi pa skupaj z avtorjem: Puxa vida! (Lidija B)

 

Med tujejezičnimi so nas najbolj prepričale:

Riznica sitnica, Bojan Tasić

Sanjaš da si leptir, JUR

Na obodu djedovog šešira, Ivan Gaćina

Rečnik prihvatanja, Marina Adamović

Ne zovemo je više, mirkopopovic

Poljubac, Speculum

izbrali pa smo Manuskript, nikita, z utemeljitvijo:

Ko na obrazu »ni več prostora za mrtvece«, se udomačijo v pesmi, katere sonce je »izobčeno iz očesa« in je v »človeški megli« primorana zaužiti »krvave metulje«. Takšna pesem ne prenese polarizacij, temveč jih po načelu pars pro toto sprejme kot (usodno) (v)danost: »bog-žena« je le (pol)manifestacija »bogožene«, žrtvovana sestra lirski subjekt spravi ob roke in stopala, »klanjanje« se z imenitno besedno igro spremeni v »klanje« in sonce v božanstvo ter krvnika, boginja Nikta pa je odmev zla in strahu, ki ju premaga »N/nitko« – graditelj »nevidnega mostu med bogovi«. Pred nami je torej poetika, ki je na površini morda res le »rokopis«, toda iz njega se je rodila Pesem. (Sara Š)

 

Med otroškimi pesmimi smo izpostavili Spančkov prizmat avtorice koni, med narečnimi  pesem Čkomina Ljubice Ribić, pri prevodih pa Valy s prevodom pesmi Majde Kočar Opomba z naslovom Zapis

 

Avtoricam in avtorjem nominiranih in izbranih pesmi čestitamo ter vsem želimo še veliko izvirnosti, navdiha in raznolikih tem za pisanje.

 

 

Bicycle In March

Foto: Ken Mattison

 

koni

Poslano:
06. 04. 2020 ob 13:52

Še enkrat čestitke Martini Pavlin za prizmat Nepovratno po našem izboru, iskrene čestitke pa tudi vsem avtoricam in avtorjem izbranih in nominiranih pesmi po izboru uredništva. Lep šopek izvirnih misli, zaobjetih v najrazličnejše oblike pesmi, se je spletal skozi zimo v ta pomladni čas.

Hvala uredništvu za skrbno bdenje nad pesniškim portalom Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti, za možnost, ki nam jo nudi za objavljanje, branje in komentiranje naših pesmi, urednicam in uredniku pa za mentorsko delo, ki nas, ljubitelje poezije, že vrsto let spodbuja k pisanju, objavljanju in k vključevanju v delavnice, ki pregleduje, svetuje, dodeluje in ne nazadnje tudi izbere presežne pesmi, jih podčrta in k njim zapiše kratko utemeljitev.

Z lepimi pozdravi vsem in vsakemu posebej!

koni

Zastavica

nikita

Poslano:
06. 04. 2020 ob 20:03

Čestitke svima!

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
07. 04. 2020 ob 20:09

Iskrene čestitke vsem, hvala uredništvu in še večji objem za vse.

Irena - pi

Zastavica

Lea199

Poslano:
08. 04. 2020 ob 22:59

Vesela.

Hvala uredništvo! Hvala Luka za utemeljitev!

Čestitke vsem izbranim in nominiranim!

Lp, Lea

Zastavica

valy

Poslano:
09. 04. 2020 ob 23:40

Čestitke svima!

Zastavica

li

li

Poslano:
10. 04. 2020 ob 09:37

Čestitke nominirancem in izbranim


lp, li

Zastavica

triglav

Poslano:
12. 04. 2020 ob 10:44

Hvala za nominacijo, spoštovano uredništvo (*_*) 


Vsem nominiranim, izbranim, posebej pa izbranemu prizmatu s strani bralcev,

isktene čestitke!


Ostanite zdravi, Marija


Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
16. 04. 2020 ob 16:32

Čestitke vsem izbranim in nominiranim, bodite zdravi in srečno! :)

Lp, Ida

Zastavica

saraivor

Poslano:
19. 04. 2020 ob 12:07

Čestitke svima!

Zastavica

modricvet

Poslano:
19. 04. 2020 ob 12:10

Lepo vas je brati, čestitke!


LP, mcv

Zastavica

nemesis

Poslano:
29. 04. 2020 ob 15:08
Spremenjeno:
29. 04. 2020 ob 15:09

Čestitke vsem in hvala uredništvu za nominacijo.

Lp, nemesis

Zastavica

Katica Badovinac

Poslano:
02. 05. 2020 ob 20:41

Iskrene čestitke svim nominiranim i izabranim autorima. Neka vas muze poezije i dalje prate.

Lp,
Katica

Zastavica

mirkopopovic

Poslano:
14. 07. 2020 ob 16:05

Čestitke autorima!!!

Zastavica

Komentiranje je zaprto!