Forum

PESMI POLETJA 2012 po izboru uredništva

 

Čeprav se je poletje že zdavnaj poslovilo, je naš izbor poletne bere še vedno akutalen. Uredništvo je tokrat izbiralo korespondenčno. Med pesmimi smo opazili Joakimovo Okno s pogledom na Češkoslovaško, Rojena iz nič – Platanas, Lepljenko Širin.gol, Kot ženska – Deborah, Brez pigmenta – Evelina, Čokoladni puding Tomaža Mahkovica, pa tudi Vroči dnevi najinih odsotnosti – Gasperrr, Margaretino Antonyu, Plešiva Black hope ter Mož(š)ki – Ignis, Mimobežnost Karmen Vidmar, Vsakdan - Legy. Po podaljških je pesem poletja postala Pablo na obali tišine Danija Bedrača, ki je bil v tem obdobju opažen (nominiran) z več svojimi pesmimi.

Utemeljitev uredništva:

 

V tem obdobju smo opazili več avtorjevih pesmi (tudi Deklo s Habsburško mandibulo, Sive gume, Tišino ...), ki so nas prepričale, da njegova pesniška rast ni končana, saj znova išče nove perspektive ... Pesem je polna svežih prispodob, jezik je prepoznaven in izoblikovan na izvrsten način, pesem je ekspresivna in slikovita. Na samosvoj način zaigra na različne bralčeve registre. Obalo tišine si lahko predstavljamo kot varni svet, v katerega se bralec lahko poglobi, skozi potapljanje v besede, v tišino posebnih dimenzij in kvalitet. Beremo jo lahko kot nekakšno odo tišini. Pesem se nam zdi idealna kombinacija ravnotežja med sporočilom, izraznimi sredstvi, formo, metaforiko, referenčnostjo in svežino ter drugačnostjo. Pri Pablu na obali tišine pomislimo seveda tudi na Pabla Nerudo, na Il postina in druge referenčna dela, povezana z njim, kar pa daje še posebno pomensko (pesniško) nianso zapisanemu.

Med kratkimi pesmimi so bile nominirane Senryu – Pankracija, Smisel Igorja Žuravleva, Nekaj kratkega II Anje Erbežnik, Haikuid Platanas, Tanka Ide Semenič - Adise, Kohaiku Tomaža Mahkovica, Haiku – Breda, Črn oblak Black hope ter tudi več Leinih 199, med katerimi je naposled kratka poleja 2012 postal njen Haiku 642.

Utemeljitev uredništva:

 

Haiku nas je prepričal z jasnostjo, premišljeno izbiro besed, zaradi večpomenskosti in izjemno učinkovito ubesedene slike, ujete v trenutek in letni čas. Slika narave je zelo natančno, oprijemljivo ujeta, hkrati pa s pomočjo besed, ki so bližje opisovanju ljudi, avtorica tej sliki prida prizvok prilike, ki uči o življenju. Kljub majhnosti, če imaš voljo in pogum, tvoje življenje obrodi bisere, četudi so črni - in črni so, ker so taki po svoji naravi.

Med tujejezičnimi smo izpostavili Sladoled Sandre Bakalaj, Znamo, da ne pomažu zatvorene oči Vertigo, Haiku 217/2 Mirjane Marinković, Suzenje tišine Danje Đokić, Jurev Srebrni ključ, Vidini Septemberski oblaci, Reginina Kolená, nitky a Tvoje dvere ter več Lokativovih, med njimi Gušter, ki je postala tujejezična pesem poletja 2012 po izboru uredništva.

Utemeljitev uredništva:

 

Med nominiranimi deli za tujejezično pesem poletja 2012 so bile tudi nekatere druge avtorjeve pesmi (Pored ruševine, Savršena pjesma, Pred polazak), ki vse izražajo izdelano avtorsko poetiko in pomenijo presežke. Gušter se nas je dotaknil po eni strani zaradi preprostosti in po drugi zaradi zgovornosti - z drobnim dogodkom s plaže, ki je postavljen v prvi plan, v ozadju prinaša ogromno snovi, ki kot plaz zajamejo bralca: gre za razmislek o vojni, ostrostrelcih, psihičnih posledicah, o tem, kako živo bitje v samoohranitvenem nagonu reagira. In videz lagodnega življenja, počitnic, poletja, pri tem ne igrajo take vloge, kot jim jo pripisujemo tisti, ki nismo izkusili vojnega gorja. Pesem je spretno sestavljena tako, da v začetku sledimo enoznačnosti (kača je kača), a se na koncu prelevi in dojamemo, da gre (tudi, in predvsem) za prispodobo.

Med najmlajšimi smo opazili Leonidino Jabolko in Tristanovo Čokoladno šolo (za letni zbornik).  Seveda pa niste spregledali tudi vašega izbora, saj je v tem letnem času po izboru bralcev zmagovalka Razglednica Srečka Plahutnika. 

Čestitke vsem nominiranim pesmim in njihovim avtorjem, še posebej pa vsem štirim izbrankam!

Želimo vam še veliko navdiha in pesmi!

 

 

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
28. 10. 2012 ob 13:32

Vsem izbrankam poletja čestitke!

lp, adisa

Zastavica

ajda

Poslano:
28. 10. 2012 ob 13:45

Iskrene čestitke vsem izbrankam!

lp, ajda

 

Zastavica

Y

Y

Poslano:
28. 10. 2012 ob 15:26

Čestitke :)

Zastavica

÷

÷

Poslano:
28. 10. 2012 ob 16:40
Spremenjeno:
28. 10. 2012 ob 16:41

tudi jaz se pridružujem izrečenim čestitkam. :)

Zastavica

Gerd

Poslano:
01. 11. 2012 ob 19:41

Vsem izbrankam poletja čestitke...

Zastavica

Lea199

Poslano:
01. 11. 2012 ob 21:39

Čestitke vsem nominiranim, še posebej vsem izbranim :)

lp, Lea

Zastavica

platanas

Poslano:
02. 11. 2012 ob 06:59

Čestitke izbranim tudi z moje strani :)) Lp, S

Zastavica

Pankracija

Poslano:
03. 11. 2012 ob 10:32

O, čestitke vsem :))

Lp, Pankracija

Zastavica

poetesa

Poslano:
04. 11. 2012 ob 13:47

Bravo! Veliko navdiha vsem še naprej! Lp, P.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!