Forum

Pesmi poletja 2023

Bralci ste za pesem poletja 2023 izbrali konino gloso Resnici na ljubo. Čestitamo! Uredništvo pa je na oktobrskem srečanju med kratkimi nominiralo:

Haiku 43, Bojan Foršček

Haiku 955, Lea199

Haiku, Marko Skok

Senryu, Sašo Zorc Florjanski

Ponižnost, Matej Krevs

Haiku, platanas

ter izbralo Štorklje Mateje Mestnik z utemeljitvijo:

 

Haikuji že vsaj od Matsua Baša naprej črpajo navdih iz naravnih prizorov, teles (gore, reke, gozdovi), rastlinskega in živalskega sveta, pa vremenskih pojavov in tako dalje. Pogosto se v atmosferičnosti narave zrcalijo tudi duševna stanja in občutja človeka. Ker pa je haiku tako kratka pesniška oblika, se včasih zdi, da je za inovacije v tej formi bolj malo možnosti. Pa vendar haiku Štorklje, ki predstavi par štorkelj, preseneti z zanimivo jezikovno rešitvijo. "Zven ščebljavščine" ni le simpatični neologizem, ampak z eno besedo opiše, da sta štorklji tudi starša in da imamo opravka z brbotajočim gnezdom. Njen zvočni učinek odlično posnema navdušenje mladiča ali mladičev; morda so tik pred večerjo? Obenem pa vedri, razposajeni prizor (prizvok?) štorkljinega gnezda v bralcu vzbudi prav takšno razpoloženje. (Luka B)
 
 
Med pesmimi v formi smo nominirali:
 
Sonet: Konec dni, Dejan Bosil
Kalitev, pi - Irena p.
in izbrali pesem Zaporozhje 23, maatjazh, z utemeljitvijo:
 

Na videz zelo preprosta rimanka je tematsko vse prej kot lahkotna in zgolj spevna pesmica. Je močna družbenokritična pesem, ki izpostavlja strahote vojne, nesmiselnost umiranja nedolžnih žrtev, ki so v bistvu nemočne figure v rokah glavarja, samodržca, upravljalca pravice do bivanja na »terenu, kjer mravljice živijo«. Pogled iz salelita je enak pogledu nekoga, ki igra računalniško igrico pobijanja in je v koži opazovalca. Ta opazovalec je poosebitev nas vseh, ki vojno, oziroma vse vojne na svetu, spremljamo iz naslonjača in na njih slej kot prej pozabimo, se nanje počasi navadimo in jim posvečamo čedalje manj pozornosti in vlagamo vedno manj lastnih prizadevanj, da bi se končale … Čeprav je podlaga pesmi konflikt v Ukrajini, pesem tematizira vse vojne, ki se trenutno odvijajo in se še bodo, dokler morda, tako upamo, ne bo večina ljudi namesto vojne izbrala raje – pesmi. (Lidija B)

 

V prostem verzu so nas najbolj nagovorile:

Devet obal, albin

Si, ko si se rodil, nameraval živeti?, Eva Šubic

Naplavljene pesmi, Hovk

Kotanje črnega zlata, Maks Jamski

V kateri smeri je jug?, modricvet

SO, nada pecavar

Tvoje kože se dotikam v jutrih, Polona C. Pegan

izbrali pa smo pesem Usoda nekega jogurta, botermesec z utemeljitvijo:

 

Kako se upreti v družbi, ki ti lasten upor najprej servira z butično trgovino, nato hitro rastočim trendom ter čisto v zadnji fazi s petdesetodstotnim popustom v neki mega trgovski verigi? Kaj storiti, ko se bio, eko izdelki, ki naj bi služili uporu proti kapitalistični ideji hitre porabe, znajdejo na vsakem vogalu, odtisnjeni na plastični embalaži, ki je zapakirana v plastično embalažo (no, vsaj zeleno barvo so uporabili)?  Vsekakor živimo v svetu, kjer lahko vse postane produkt. In ta produkt, ki mu lahko nalepimo simbolno vrednost ozaveščenega uporabnika (promotorja zdravega življenja), se nam bo prodal na točno isti polici, proti kateri se borimo. Mimogrede bo staknil še veliko začetnico, dosegel bo svečan položaj »the« Jogurta, kjer se nam bo nasmihal in nas prisilil, da se odločimo, ali bomo totalni nevednež, ki nič ne naredi za okolje (in sebe) ter še zmeraj kupuje čisto navadne jogurte, ali pa bomo pristali na svoj razsvetljenski položaj, ki pravi, da vemo, kaj se dogaja v svetu, da spremljamo novice, da volimo prave stranke, da nam je mar za severni tečaj in dvig morskih gladin in … še bi lahko naštevali. »The« Jogurt naenkrat nosi težo sveta, vredno Atlasa. A kaj, ko jogurtov pač ne jemo zato. Kupimo že, priznamo. Jemo pa še zmeraj zaradi tistih nekaj drobtinic sladkorja, ki osmislijo in posladkajo kak popoldan. Čisto tako kot pričujoča pesem, ki v na videz enostavni embalaži skriva polnomasten okus življenja. (Helena Z)

 

Med tujejezičnimi pesmimi smo izpostavili:

Fuge, dejanivanovic

Senryu 062, Ivan Gaćina

Dok su me brisali finom mikrofiber krpicom, Jelena Stojković Mirić,

Koliko te ima u vremenu, mirkopopovic

ter izbrali Legato, jagodanikacevic z utemeljitvijo:

 

Kaj se zgodi v samotni sobi nekega negibnega julija? Podobe, ki jih niza pesnica, izstopajo od sten, se s kotov sprehajajo kot pejzaži u nežnoj / jednini senki. Zdi se, da izrekovalka le objema najljubšo skodelico in tiho zre v nedosegljive zunanje pokrajine, ko te začnejo prehajati tudi v prostor – in se v mislih spreminjajo v pomembna sporočila ... Hladni herbarijumi srca / koje otvaraš crnim srpovima noktiju / kao jutarnju poštu predstavljajo nekaj krhkega, skrivnostnega, kar je treba načeti počasi, z vso pozornostjo in prisotnostjo. Ta zapolnjuje samoto z neprekinjenim zrenjem v stvari, ki se zdijo vse bližje, postajajo podaljšek daljnega travnika, postuega s cvetljem - beskonačni arhiv zemlje - občutje živega. Dovolj ga je le priklicati – in že je tu. Čipke s sten, ki jih riše svetloba skozi oddaljena, a vse bližja okna, te misli obarvajo v zeleno. Pesem se zdi posebna oda samoti, preliva se skozi občudujoče nanizane podobe v enakomernih, navezujočih se verzih. V bralcih prebuja notranje pokrajine – zavemo se, da se jim premalo posvečamo. Uvidimo, da čuječnost spreminja osamljeno zrenje v razpiranje notranjih pokrajin, ki lahko negibnost naredijo znosno, polno, celo zelo barvito. (Ana P)

 

Med prevodi smo izpostavili Sedma nebesa, Jure Drljepan (JUR) (prevod pesmi Katice Badovinac) in Postoje (prevod pesmi Nade Pečavar) ter Legato Marka Skoka Mezopotamskega (prevod pesmi Jagode Nikaćević) in 12. februar 1942. (prevod pesmi Marine Adamović).

 

Čestitamo vsem avtorcam in avtorjem nominiranih in izbranih pesmi in vam želimo velika navdiha tudi to jesen!

Wheat Field 7190 B

Foto:

 

 

dejanivanovic

Poslano:
27. 10. 2023 ob 23:32

Hvala za nominaciju, čestitke svim nominovanim i izabranim.

Dejan Ivanović  

Zastavica

jagodanikacevic

Poslano:
28. 10. 2023 ob 07:12

Hvala Uredništvu za izbor moje pesme i čestitke svim nominovanim i izabranim autorima! Želim vam uspeh u daljem radu, a autorima puno inspiracije i novih pesama ❤️

Jagoda

Zastavica

Bojan Foršček

Poslano:
28. 10. 2023 ob 10:11

Hvala uredništvu za nominacijo, vsem nominiranim in nagrajenim pa iskrene čestitke in še veliko ustvarjalnosti naprej!

Lep pozdrav,   Bojan

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
28. 10. 2023 ob 12:28

Čestitke vsem, hvala za nominacijo, hvala za vas, nas  :)


Objema vas

pi

Zastavica

maatjazh

Poslano:
28. 10. 2023 ob 18:39

Hvala uredništvu, da je izpostavilo mojo pesem

Zaporozhye 23 in izbor podkrepilo z zgovornim komentarjem Lidije B.

Lep pozdrav in čestitke avtorjem vseh izbranih in nominiranih pesmi!

Maatjazh

Zastavica

modricvet

Poslano:
28. 10. 2023 ob 20:35

Hvala za nominacijo, čestitke vsem izbranim in sonominirancem!


LP, mcv

Zastavica

Jelena Stojkovic Miric

Poslano:
29. 10. 2023 ob 02:08

Hvala uredništvu za nominaciju. :)

Čestitke svim nominovanim i izabranim. ♥

Idemo dalje: )


Jelena

Zastavica

triglav

Poslano:
29. 10. 2023 ob 09:03

Hvala uredništvu za nominacijo!


Čestitam tudi vsem drugim nominirancem in izbranim za Pesem poletja 2023

❤️

Hvala tudi vsem pišočim članom tega portala, brez katerih nas ne bi bilo.


Marija

Zastavica

koni

Poslano:
30. 10. 2023 ob 17:26

Hvala vsem bralcem, ki ste za pesem poletja 2023 izbrali mojo pesem Resnici na ljubo, hvala vsem posameznikom k bogatim komentarjem in čestitkam in hvala tudi uredništvu za čestitko k poetološki glosi z izrisanim sporočilom vsem, ki skozi proces ustvarjanja nenehno iščemo, da bi našli, pesem pa delili z bralci.

Lep pozdrav vsem in iskrene čestitke avtorjem vseh izbranih in nominiranih pesmi, uredništvu pa za bogate obrazložitve izpostavljenim.

Breda - koni

Zastavica

Lea199

Poslano:
01. 11. 2023 ob 13:47

Iskrene čestitke izbranim in sonominiranim! 

Hvala uredništvu in sopisočim, za pesem si.

Lp, Ivanka

Zastavica

Martina Pavlin-Essentia

Poslano:
02. 11. 2023 ob 00:18

Čestitam vsem izbranim in nominiranim!

Lp, Martina 

Zastavica

Katica Badovinac

Poslano:
03. 11. 2023 ob 20:15

Moje iskrene čestitke svim nominiranim i izabranim autorima za Pesmi poletja 2023!
Ujedno vam želim nove inspiracije u vašem daljnjem radu.

Lp, Katica

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
04. 11. 2023 ob 18:30

Čestitke vsem izbranim in nominiranim.

Lp, Ida

Zastavica

Marko Skok - Mezopotamsky

Poslano:
05. 11. 2023 ob 17:27

Hvala vsem za poletne stihe 

in čestitke izpostavljenim, pa tudi spregledanim ... oboji lahko nekomu polepšajo kak trenutek.


Vse dobro,

Marko

Zastavica

Mateja Vrhovc Mestnik

Poslano:
06. 11. 2023 ob 16:09

Prisrčna HVALA uredništvu in vsem bralcem.

LpM

Zastavica

Komentiranje je zaprto!