Forum

PESMI POMLADI 2012 SO ZNANE

Pozdravljeni,

gotovo ste že, kljub hudi vročini, opazili med izbrankami nove pesmi. Najprej smo izvedeli za zmagovalno pesem občinstva, ki je za pomlad 2012 Brezina Nekje se je treba ustaviti. Potem pa je na svojem rednem srečanju ob četrtletju zasedalo tudi Uredništvo Pesem.si. Poglejmo, katere pesmi so bile nominirane in katere so se pridružile izbrankam.

 

Med kratkimi oblikami so nas v tem obdobju najbolj prepričale: bp-jeva Čista poezija, Narim-ov Kavč, Lein Haiku 596, Idin Haiku, Svitov Haiku Black hope Senryu in Murkin Brahek, ki je postal tudi kratka pomladi 2012 po izboru uredništva.

Med tujejezičnimi pesmimi so se v najožji izbor uvrstile: Jur-ove Martice, Danjina Međurječje, Lokativ-ova Putovanja, Nade Crnogorac Glazbena abeceda in Jagodenikacevic Dve slike u dva dana Li Harvi Osvalda, ki je postala tujejezična pesem pomladi 2012 po izboru uredništva. Ob tej priliki se opravičujemo avtorjem  tujejezičnih izbrank, ki se zaradi večjega tehničnega posega v stran žal še ne prikazujejo med ostalimi izbrankami. Upamo, da bo to kmalu mogoče.

Med pesmimi smo v preteklem obdobju izpostavili: Patrino Gluhonem, Zalkino Oprosti, Gasperrjevo Priti do živega, Igorja Žuravleva Tiho, Danija Bedrača Ujeti v kroge, Srečka Plahutnika Ples in Yoyobino Majski literarni večer, ki je postala pesem pomladi 2012 po izboru uredništva.

Med narečnimi pesmimi smo v prihodnji letni zbornik (2013) uvrstili Rdjčo kwozo Mezopotamskega.

Iskrene čestitke vsem nominirancem in zmagovalnim pesmim!

Vsem članicam in članom pesem.si pa želimo tudi v močnem soncu veliko navdiha za nove pesmi!

 

jagodanikacevic

Poslano:
03. 07. 2012 ob 21:15

Veoma sam obradovana vešću :)

Hvala na poverenju i ukazanoj časti.

lp, Jagoda

Zastavica

Gerd

Poslano:
04. 07. 2012 ob 08:07

Čestitam vsem!

lp, Karmen

Zastavica

Svit

Poslano:
04. 07. 2012 ob 13:32

Čestike vsem,
me veseli izbor, hvala.

Zastavica

murka

Poslano:
04. 07. 2012 ob 17:32

Tale izbor mi je ogrel dan!

lp, Murka

Zastavica

Marko Skok - Mezopotamsky

Poslano:
10. 07. 2012 ob 07:41

Čestitke vsem!

Ne vem, če si muoja "kwoza" zasluži zbornik. Želim si, da bi bilo več narečne konkurence! 

Mogoče bi morali uvesti dneve narečne poezije : )

lp, marko

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
11. 07. 2012 ob 21:42
Spremenjeno:
12. 07. 2012 ob 01:11

In zdaj še utemeljitve uredništva ob izboru pesmi pomladi 2012:

Brahek deluje šegavo, ironično in hkrati melanholično. Avtorica se na svež način poigrava z ikonami narodnozabavne tradicije, ki komaj kdaj zmorejo v današnjost, prek simbolike bolšjega trga kot sejma odvečnih in izrabljenih reči. Melanholijo v kratko pesem prinaša simbol mrtvega srca, ki ga oživlja glasba. A tu ne gre le za kruhovo srce, za polke in valčke, ampak se še kako zavemo, da gre tudi za pravo srce (naroda), ki je omrtvičeno in ga tovrstni arhaični poskusi ne zmorejo postaviti na noge. Domiselno, sveže in zgovorno kljub malo besedam.

Majski literarni večer

Pesem na preprost in dialoško nazoren način osvetljuje aktualno dogajanje. Ustanova je ustanovljena tudi, da bi ustalila pogled na usta – kaj bodo usta smela izreči in kaj ne, kaj se spodobi in je dovoljeno in kaj je revolucionarno in nezaželeno. Usta ustanove so katerakoli usta, ki delajo za ustanovitelja in tudi ustvarjajo režim. Ne da bi jih bilo treba siliti v to. Ko navadni ljudje služijo ustanovi, mislijo kot ustanova, delajo kot ustanova. Tudi če so sicer ljubiteljski vrtnarji ali tenisači ali pesniki … Pesem učinkovito odpira pogled na prepad med “ustanovo” (državo) in posameznikom. Ta je donkihotovska pojava, nekakšen kulturni revolucionar, ki sprašuje za dovoljenje, da bi prebral revolucionarno pesem. Po eni strani mu ustanova na besedo verjame (ne da bi jo slišala), da je pesem revolucionarna, in samo zaradi te etiketke ne dovoli njenega prebiranja. Borcu ne pomaga niti skandiranje. Nazadnje, preden obmolkne, ima vendar tu še list in svinčnik, da brez zvoka (ki ga ne moremo odgnati) svojo pesem zapiše na papir (ki ga lahko prezremo). In potem se izkaže (ustanova je morala prebrati besedilo), da piše v rimah. In ustanova, seveda poučena o trendih, ve, da to ni moderno, da je zastarelo, torej “neškodljivo”; v bistvu pa se pisanje v rimah (ki ga lahko jemljemo tudi kot simbol za pesnjenje) izjemno poda donkihotski pojavi borca iz Majskega literarnega večera. Angažirana pesem, prilika za današnji čas, ko mlini na veter lahko zmeljejo in v vsakem trenutku preglasijo (šepetano, vpito ali napisano) pesem.

DVE SLIKE U DVA DANA LI HARVI OSVALDA

Prvoosebna izpoved atentatorja. Zanimiv izziv. Še posebej, ker je v zvezi z umorom JFK še marsikaj nepojasnjenega. In vendar, kot se za pesem tudi pričakuje, ne sodi, ne povzema, ne politizira, ampak se skuša prežeti, preseliti v neki čas in nekega človeka, v neko drugo duševnost, v notranjost nekoga, o katerem se govori (razen o težavnosti značaja) predvsem navzven (ob kateri uri je bil prisoten, kje in kaj je držal v rokah …). Če v prvi sliki slutimo priznanje in obžalovanje, so v drugo vsejane kali nasilja in sončni žarek je vrezan v obe, da bi nekako povezal sedanjost s preteklostjo, da bi poudaril svojo prisotnost nasproti medle, zmedene in kratkotrajne pojave človeka pod njegovo svetlobo. Samogovori, pomešani s spomini, in nekakšen prehod iz sedanjosti v otroštvo, iz nežnosti v krutost, iz nagonskega bingljanja do strela … Nedorečeno, kot žvižg krogle, kot nedokončano pričanje, ki ga je zaustavila spet druga krogla. Sliki lahko spominjata na časopisni članek, v katerem osumljenca prikažejo javno ujetega, in da bi podkrepili surovost, še na kakšno iz zasebnega albuma (do katere se morajo dokopati preko sorodnikov). In vendar v tem primeru nista zgolj sliki. Sta pesniško delo, ki se na poseben način spopada s slikami (ikonami) svetovne zgodovine. In ponazarjata tudi, da pesniški pogled, za razliko od javnega, vedno drsi v globine in pod površje, ne da bi ga raziskal, ampak na poseben način olupil (izluščil) in dojel.

Še enkrat čestitke in veliko navdiha!

Zastavica

Lea199

Poslano:
12. 07. 2012 ob 20:22

Čestitke vsem :)

Lp, Lea

Zastavica

modricvet

Poslano:
16. 07. 2013 ob 23:20

Ob letu (in še nekaj) obsorej ... ?

LP

Zastavica

Komentiranje je zaprto!