Forum

Pesmi poletja 2021

Bralci ste za svojo pesem poletja izbrali To noč sem jo videl * avtorice Triglav. Čestitamo! Tudi uredništvo je na svojem jesenskem srečanju nominiralo in izbralo pesmi v štirih kategorijah.

 

Med kratkimi smo opazili zlasti:

Skaloris, Mirjam Dular

Tolažba babice (peterostišje), nada pecavar

Haiga, Svit

ter izbrali

Haiku 930, Lea 199 z utemeljitvijo uredništva:

Pričujoči haiku spretno izrablja dve vzporednici – zidov in prsnice ter tišine in mraza. Obe podobi, zunanja in notranja, sta odraz hladne realnosti in nostalgije, ki je napolnjena z nešteto spomini. Za fabriškimi vrati se tako v resnici ne dogaja zgolj tišina, temveč preko pogleda lirskega subjekta tudi nekdanje življenje dela, truda, želje po boljši prihodnosti. Pogled haikuja je torej pogled razočaranja, odpira pa tudi nova vprašanja, ki se nanašajo na prihodnost in preteklost – kako lahko na mestu vsakdanjega trušča zavlada taka tišina, kakšna je bila ob tem naša vloga in kaj naj sedaj z vsem tem mrazom, ki se je vselil v nas? Morda pa so le kje kakšna vrata, ki peljejo do pomladi. (Helena Z)

 

Med daljšimi poletnimi pesmimi smo nominirali:

Nokturno, igorj

šebrejski eros, Katarina J.

Tranzicija, Lara Sofija Božak

Žalostne noči (Judežev poljub), Miko

znanka (grafiti cont.), Mirjam Dular

Katapult, Srečko Luštrek

Nočem v gozd, Ziegler

***, Tom Veber

in za pesem poletja izbrali Vrtenja Vesne Šare, z utemeljitvijo uredništva:

Vrtenja prinašajo tenkočuten oris conditio humana, so spomin na srečanje nežnega človeškega jedra z včasih nasilnimi zakoni sveta. To razmerje se zrcali v številnih metaforah in parih podob: "o najdražji / o najblažji / te sulice v noči". Tematizirano je skoraj vse, kar določa in oblikuje naše eksistence. Svoboda, napor, dvom, ovire, slutnja konca, upanje, zmage in izgube, upori in sprijaznjenosti. In, nenazadnje, jezik. Črke. (Morda tisto ključno, kar povezuje mikro in makro "življenja"?) Odličnost cikla je v tem, kako vse našteto prevede v pesniško govorico; v trk podob, ki s parabolično naracijo odpira in zapira poglavja, osrednja zgodba pa teče dalje. Vsak del cikla je napisan zaokroženo in z občutkom za tematiko, ki jo obravnava. V globino prodira z zelo elementarno snovjo, npr.: objem, mir, beseda, preproga, misel, nasmeh, zelenjava, soba, dvojina. V predzadnji pesmi iz cikla pa beremo izvirno analizo nasilja in manipulacije (aluzije, ki prepleta osebno s političnim), ki "gospodarje lutk" ne povezuje s konkretnimi osebami in kolektivi, ampak -- bolj biblično, pa vseeno sodobno -- z moškim in žensko, ki besede, telesa in življenja delita na pol.V vseh instancah pa je vrtenje sinonim za minevanje, večno ponavljanje in vračanje, neskončno hojo po vrvi.Vrtenje, ki ni odvisno od naše volje, tudi od volje modrecev in znanstvenikov ne. (Luka B)

 

Med pesmimi, zapisanimi v formi, smo izpostavili:

Brez vneme, koni

Vdanost 2, nada pecavar

Še bo dišalo po pečenih kostanjih, pi - irena p.

ter izbrali pesem Haronov brod Mateja Krevsa z utemeljitvijo uredništva:

Pesem Haronov brod prepriča s svojo tekočo asociativno formo in rimo, ki se iz verza v verz lahkotno, gladko in brez obotavljanja snuje od začetka do konca. Zanj kljub navidezni tragičnosti ne moremo reči, da je bridek. V temačni resignaciji in s samomorilskim namenom pesniški subjekt sicer odločno in brez obotavljanja vstopi v mrzlo vodovje Save, potem pa nakaže nadaljevanje svoje nedokončane zgodbe z namenom vstopiti na Haronov brod, ki se pojavi v megli. Vskok v epizodo Vergilove Božanske komedije je posrečen zaključek pesmi, Sava postane Stiks, tišina nakazuje konec, čoln pa kljub brezupu postane simbol upanja, da po koncu bivanja obstaja nekakšno nadaljevanje. Kot že v svojih predhodnih delih, avtor tudi v tej pesmi poveže različne časovne sfere in antično legendo posrečeno uporabi za temelj in iztek baladne pripovedi. (Lidija B)

 

Pri tujejezičnih smo predlagali pesmi:

Na dnu mora, breza

Tinel, tačka susreta, jagodanikacevic

Torta od riječi, Ljubica Ribić

Plenilunij, nikita

Vatre, Tatjana M.

Pod pazuhom vetra, Vertigo

ter izbrali pesem Glasovi koji su otputovali, mirkopopovic, z utemeljitvijo uredništva:

Glasovi, ki so odpotovali, so ujeti v pesem posebne dvojine, ki presega bivanjski okvir. Zlomljeni svetovi ločenih oseb se napajajo v spominih na preteklost in v trudu izmišljanja skupne prihodnosti, nikoli ne morejo biti v tukaj in zdaj. V metafizičnem centru sveta pa se prividi so-hoje in so-obstajanja zdijo resnični. Klic, ki je povezal svetove tukajšnjega in tamkajšnjega, ni brez odmeva, naseljuje skupno nebo, ki tako postane skoraj snoven prostor - izrisuje ga hrepenenje. Podoben je sanjam, ki pa so za pesniški subjekt dragocenejše od resničnosti. Pesem, ki se izvija iz kaotičnega sveta nepojasnjenih vzrokov in posledic v harmonično (pomirjeno) občutenje vse-enega, kjer je tudi dotikanje prelomljenih svetov mogoče. Podobe v pesmi vračajo stanje harmonije, okruške svetov znova spletejo v enega, bralci se vračamo vanj in neustavljivo nas pritegne; dotakne se središča, v katerem slutimo lastno povezanost s centrom metafizičnega sveta, ki ga je ustvarila prav ta pesem. (Ana P)

 

Pri prevodih smo izpostavili prevod pesmi Jelene Stojković Mirić Neprirojene alergije, uhan in ostale stvari Ane Porenta ter prevod pesmi Pod pazduho vetra avtorice Vertigo, ki je delo našega najplodovitejšega prevajalca Jura. Med otroškimi smo opazili pesem Luč avtorice kosmulje.

 

Čestitke avtoricam in avtorjem nominiranih in izbranih pesmi. Tudi v prihodnje vam želimo smelo ustvarjalno beleženje sveta zunaj in znotraj sebe - na še mnoge pesmi!

 
 

Spaanse aak (Acer campestre) in een wervelwind

 

Foto: Jens V

 

koni

Poslano:
29. 10. 2021 ob 17:01
Spremenjeno:
29. 10. 2021 ob 17:04

"To noč sem jo videl", pesem avtorice Triglav, sem že ob prvem branju "vzela za svojo", zato, draga Marija, še enkrat iskrene čestitke k globoko občuteni pesmi, ki smo jo bralci izbrali za pesem poletja.

Ob tolikšnem bogastvu objavljenih pesmi številnega članstva je bila na jesenskem srečanju prav gotovo tudi pred uredništvom težka naloga. 

K vsaki posamezni pesmi v šopku nominiranih in izbranih pesmih v posameznih kategorijah iskreno čestitam vsaki avtorici in avtorju posebej, urednicam in urednikom čestitam za poglobljene spremne besede, uredništvu pa se tudi tokrat zahvaljujem za spremljanje, spodbujanje in razvijanje naše ustvarjalnosti. 

Zastavica

Jelena Stojkovic Miric

Poslano:
29. 10. 2021 ob 23:26

Čestitke svima.

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
30. 10. 2021 ob 21:10

Čestitke vsem. Čestitke poeziji.

Uredništvu hvala za nominacijo, vsem članom portala hvala za prijetno poetično druženje.


objem

pi


Zastavica

nada pecavar

Poslano:
01. 11. 2021 ob 10:36

Presenečena, navdušena da so vas "zbodle" tudi moje pesmi.

Zahvala urednikom za njihovo mukotrpno delo - smo reka z mnogimi pritoki in predvidevam, da ni vedno enostavno plavati v tem.

Čim več kostanja prav vsem, ki se sprehajate po portalu. Nada P.

P.S. Dva komentarja mi je že zbrisalo, zato sem tega močno skrajšala. če tokrat ne uspe, odneham

Zastavica

triglav

Poslano:
02. 11. 2021 ob 10:33

iz srca se zahvaljujem bralcem za izbor pesmi  "To noč sem jo videl" 

za pesem poletja 2021.

Obenem pa čestitam vsem nominiranim in izbranim v posameznih kategorijah in pozdravljam

uredništvo in njihovo odlično in zavzeto delo.


Marija

Zastavica

Ananda

Poslano:
03. 11. 2021 ob 12:26

Čestitke vsem izbrancem in nominirancem za pesem poletja 2021. Veselim se ponovnega branja vaših kreacij! :) 

Lep dan! **

Zastavica

Maks Jamski

Poslano:
03. 11. 2021 ob 17:44

Čestitke :)

Zastavica

naprimerjanez

Poslano:
03. 11. 2021 ob 18:37

pje, sami asi =)

Zastavica

saraivor

Poslano:
05. 11. 2021 ob 10:06

Čestitam svima!

Zastavica

Lea199

Poslano:
05. 11. 2021 ob 22:10

Čestitke Mariji za pesem po izboru bralcev!

Čestitke nominiranim in izbranim avtorjem!

Hvala uredništvu za izbor in vso pomoč! Ponovno; hvala pesem.si, da si!

Lp, Lea - Ivanka

Zastavica

li

li

Poslano:
08. 11. 2021 ob 11:27

Čestitke nominirancem in izbranim


Lidija

Zastavica

modricvet

Poslano:
08. 11. 2021 ob 11:47

Čestitke nominiranim in izbranim!


Lp, mcv

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
29. 11. 2021 ob 16:41

Malo pozno čestitke vsem!

Lp , Ida


Zastavica

cane

Poslano:
05. 01. 2022 ob 20:15

KI SN TE JAZ.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!