Forum

Pesmi zime 2020/21

Čestitke k pesmi Prinašalka avtorice platanas, ki ste jo za svojo pesem zime izbrali bralci. Tudi uredništvo je zasedalo na daljavo in se odločilo o pesemski beri zimskega letnega časa.

 

Med kratkimi pesmimi smo nominirali:

Senryu (nepokorščina), Sašo Zorc Florjanski

Oriku, Lea 199

Haiga, Svit

Telegraf, Drago M

in izbrali

Danes in jutri, xtc - z utemeljitvijo uredništva:

Kratke pesniške forme ponujajo piscem prav posebno sposobnost lovljenja trenutka na vseh nivojih mišljenja – naj bo to haiku s podobo narave, senryu s podobo družbe ali kakršna koli nekaj-vrstičnica, zmeraj bomo prisiljeni pesem skrčiti na bistveno podobo ali misel, ki bo prerasla samo sebe v nekaj veliko večjega in pomenljivejšega. Ko se pesem zateče k obračanju ali izkoriščanju dvojnih pomenov, ki jih v slovenščini ne zmanjka hitro, mu lahko hitro grozi »aforističnost« (ne da je forma aforizma slaba sama po sebi, le od pesmi zahtevamo še nekaj več), lahko pa omenjeno večpomenskost tudi spretno izkoristi za tisti pomembni obrat, ki bralcu spodmakne tla pod nogami, da stopi iz vrste in na splošno sprejeto »normalnost« pogleda morda z očmi poštnega goloba. Xtc je v pesmi Danes in jutri ravno ta poštni golob, ki se sprašuje o novih »normalnih« navadah nenavadne človeške vrste, ki iz danes na jutri postavljajo pod preizkušnjo tudi samo esenco »človeškosti«. Le kakšna je ta človeška vrsta, ki se s tako lahkoto pusti razvrščati v vrste? (Helena Z)

 

Med dolgimi pesmimi so nas najbolj nagovorile:

 

Beneški mojstri, miko

8. marec vsak dan (jeden Tag), Mirjam Dular

o ljudeh, ki niso našli morja, um

Dehidriran, Jernej Jager

***, Tom Veber

Treba je rušiti zgodaj (javna vaja iz pisanja v "toku"), Katarina J.

bolj čudno od fikcije, naprimerjanez

Koper advent 2020, Borja

Stopinje v dlaneh, albin

izbrali pa smo pesem  čevlji za na luno, brezno - z utemeljitvijo uredništva:

Čevlji za na luno je zelo topla in osebna pesem. Moški lirski subjekt nam z iskrivostjo pripoveduje o sebi: pove nam, koliko kravat ima v garderobni omari in številko svojih čevljev. Razkrije, da je rojen pod srečno zvezdo (ki ji pravi: sonce) pa da se ne znajde v matematiki in na blagajni veletrgovin. Vseeno se znajde, ko je treba: "ločim sicer enokaličnice od dvokaličnic / in znam prešteti prste ene roke / moje številke so vedno točne". Z radovednostjo se srečuje s stvarmi, s katerimi rokuje. Pripoveduje jih tako, da jih lahko razume vsak: "koruza je enokaličnica in spada v družino trav / dali so nam jo indijanci / mi smo jim dali viruse in jim prinesli civilizacijo". S takšnimi redukcionizmi pa ne naredi škode ne zgodovini ne pesmi, saj nas uvaja nazaj v čas, ko smo prvič srkali znanje o svetu -- resnično ali ne -- in pletli svoje lastne mite o življenju. Pesem torej tematizira Zemljo na način, ki nam je morda tuj, a ga vseeno intimno doživljamo. Podobno, kot doživljamo prezenco naše Lune. Čevlje za na luno lahko beremo kot metaforo: tako, kot pravljica za lahko noč pospremi otroka (in pogosto tudi starša) na oddaljene planete, je pričujoča pesem povabilo na nov pogled na zgodovino in (meta)dejanskost našega planeta in življenja na njem. Ta zor, čeprav se razlikuje od teh, ki jih narekujejo zgodovinski učbeniki in druge narative odraslih ljudi, se občuti otroški. Pesem pa ne izpade infantilna, prej nasprotno; njen vtis je igriv in -- z opozarjanjem na marsikaj, čemur se z leti nehamo čuditi - - modrosten. V istem tonu se pesem sklene v zaključek, ki prikliče prastari in obenem -- pazite paradoks! -- otroški, kozmični animizem: "in luna čaka tisti trenutek / ko bo število vseh živih preseglo število vseh umrlih / da se zareži v brk // da se obarva rdeče".  (Luka B.)
 

 

Pri pesmih v formi smo izpostavili:

Rožmarin, pi - irena p.

Smisel, Orfej

Pravljica za lahko noč (enajsti dej), Tomaž Mahkovic

in izbrali Na daljavo, modricvet - z utemeljitvijo uredništva:

 

Človek na daljavo je lepo izpeljan jambski sonet, ki mu avtorica z odvzemanjem po dveh zlogov v vsakem verzu določi formo deveterca. Tako obliko smo na našem portalu poimenovali „zožan sonet“. Zoževanje forme jambskega enajsterca se v konkretnem primeru izkaže za zelo primerno, saj tematika soneta predoči omejeno, okrnjeno svobodo, ki nas v mesecih zaprtosti in negotove prihodnosti (zaradi pandemije znanega virusa in tudi zaradi nedoumljivih političnih mahinacij v državi) drži ukleščene, če to hočemo ali ne. Sonet je protestna pesem, čeprav se zdi polna resignacije, vdanosti v usodo, čeprav zgolj opisuje dejansko stanje prvoosebnega in splošnega duha, fizično in duhovno zadrego vseh nas, ki nam je bila kar naenkrat vzeta prej tako samoumevna prostost, pravica do gibanja in izražanja. Človek, slehernik, je v v tem sonetu postal človek na daljavo, oddaljen od soljudi, vmehurčkan v male celice in obsojen na Zoom. Samo vprašanje časa je, kako dolgo bo zdržal oziroma dopustil, da mu to oddaljenost še povečuje politična elita, željna nadzora. Sonet je postal izbranka uredništva Pesem si zaradi aktualnosti, umeščenosti v trenutno situacijo, v kateri se vidimo vsi, pa tudi zaradi popolne forme, ki v sicer preprosti naraciji na lahkoten način izpostavi občutenje posameznika v trenutnem svetu, v katerem smo oropani fizične bližine in povezanosti. (Lidija B)

 

Med tujejezičnimi smo nominirali:

Haiku, breza

Trofej, brankica b

Kozmos skrojen po mojoj mjeri, Ivan Gaćina

Rapallo italikom, jagodanikacevic

oči, mile

Nebeski vrtovi, mirkopopovic

in izbrali pesem  Vuk, Mihailo m. z. - z utemeljitvijo uredništva: 

 

Zimska podoba zasnežene pokrajine, ki pa ni spokojna. Volčja lakota žene volka na lov. Srna beži in se skrije v belino pokrajine. Volk in srna pa v pesmi postajata simbola za preganjalca in žrtev, k temu nas napeljujeta uporaba besede streljanjeter nagovarjanje / poimenovanje prestrašenega drugega (ali sebe) s ti. V pesmi nenadoma zgledamo vojno in beg pred smrtjo, saj se pod sneg skrijemo le, če ni drugega zavetja in smo življenjsko ogroženi. Vrtnica morda pomeni prav to življenje, ki se bo (upamo) ohranilo. Seveda pa obstaja še druga interpretacija: če je vrtnica rdeča, lahko pomeni tudi kri, ranjenost. Le še oči, ki zrejo s strahom, so znamenje preživetja. Trepetamo za ta srnin pogled, morda skritega begunca. Pesem, ki z malo besedami (tudi v dogajanju pesmi so drugi morebitni zvoki preglašeni s streljanjem) zaobjame grozo vojne. Ko se enkrat prične, traja in ne izbira letnega časa. (Ana P)

 

Med prevodi smo izpostavili  Otrok in strah Lidije Brezavšček - kočijaž, gre za prevod pesmi Diete i strah Ljubice Ribić in JURov prevod Kalvarija istoimenske pesmi prav te avtorice.

Čestitke vsem avtoricam in avtorjem nominiranih in izbranih pesmi. Želimo vam še veliko občutij, opažanj, dogajanj, družbenih zaznamkov ..., ujetih v pesmi.

V uredništvu se zdaj lotevamo priprave novega zbornika Pesem si 2021. Vsi, ki ste bili nominirani ali izbrani v preteklem pesniškem letu, sledite obvestilom na e-mailih, ki ste jih navedli za pošiljanje obvestil (če ne dobimo vašega odgovora s potrditvijo, vas ne moremo uvrstiti v tiskani zbornik).

 

Na lepšo prihodnost - ustvarimo jo s pesmijo! 

 

Misty winter afternoon (5277611659).jpg
By Bert Kaufmann from Roermond, Netherlands - Misty winter afternoon, CC BY 2.0, Link

 

Jernej Jager

Poslano:
13. 04. 2021 ob 08:10

V ogromno čast mi je! Hvala iz srca, ne dojemam! 

Zastavica

jagodanikacevic

Poslano:
13. 04. 2021 ob 08:57

Čestitke svim autorima! :)

Zastavica

triglav

Poslano:
13. 04. 2021 ob 09:08

Bravooooo!


Čestitke vsem avtorjem, nominiranim in izbranim  ♡


Lep pozdrav, Marija

Zastavica

li

li

Poslano:
13. 04. 2021 ob 11:19

Iskrene čestitke nominirancem in izbranim


lp, li

Zastavica

Tanja Ocelić

Poslano:
13. 04. 2021 ob 11:56

Čestitke vsem!!!

Zastavica

ajda

Poslano:
13. 04. 2021 ob 13:36

Čestitke izbranim in nominiranim!

Zastavica

koni

Poslano:
13. 04. 2021 ob 14:57

Res je, tudi s pesmijo lepšamo prihodnost.

Čestitke vsem avtoricam in avtorjem nominiranih in izbranih pesmi! :)

Z lepimi pozdravi,

Breda

Zastavica

modricvet

Poslano:
13. 04. 2021 ob 16:49

Čestitke vsem nominiranim in izbranim!

Hvala uredništvu za izbor!


LP, mcv

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
13. 04. 2021 ob 16:53

Čestitke vsem nominiranim in izbranim!

Lp, Ida

Zastavica

Ananda

Poslano:
13. 04. 2021 ob 17:05

Čestitke vsem! Same dobre pesmi, z veseljem jih bom še enkrat prebrala! *****

Ananda

Zastavica

Jelena Stojkovic Miric

Poslano:
13. 04. 2021 ob 19:58

Čestitke nominovanim i izabranim.

Zastavica

Katica Badovinac

Poslano:
13. 04. 2021 ob 21:30

Bravooooo!!!  Iskrene čestitke svim nominiranim i izabranim autorima!
Buket Zod mene za svakog ponaosob.
Lp, Katica ☺

Zastavica

Sašo Zorc Florjanski

Poslano:
14. 04. 2021 ob 07:41
Spremenjeno:
20. 04. 2021 ob 19:19

Moj poklon vsem izbranim in nominiranim poetesam in poetom! Hvala vam za čudovito, ubesedeno poezijo ...

Uredništvu pa seveda iskreno opravičilo, da sem po malomarnosti izpustil dodati priznanje za vaš trud, ki ste ga vložili v pregled in pozneje, posledično temu, v izbor vseh pesmi Zime 2020/21. Čestitke seveda tudi vam!

S pozdravi, Sašo

Zastavica

Gregor Markič Factotum

Poslano:
18. 04. 2021 ob 20:28
Spremenjeno:
18. 04. 2021 ob 20:29

Čestitke vsem in zahvala iz srca za vso lepoto in užitke.

Zastavica

brezno

Poslano:
18. 04. 2021 ob 23:09

Uredništvu hvala za izbor in utemeljitev, čestitke seveda tudi vsem soizbranim in nominiranim. 

In, z novimi stihi v nove čase!

Lp, B.

Zastavica

Lea199

Poslano:
20. 04. 2021 ob 17:14

Čestitke vsem izbranim in sonominiranim!

Hvala uredništvu za to izjemno dobro pesniško delavnico!

 Lea

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
20. 04. 2021 ob 18:17

Hvala za nominacijo. Čestitke vsem izbranim, nominiranim, vsem, ki so pesem.si, vsem, ki so pesem.  :) 


Velik objem

Irena - pi

Zastavica

xtc

xtc

Poslano:
21. 04. 2021 ob 22:11

Presenečen in presrečen se zahvaljujem uredništvu za izbor in zanimivo utemeljitev.

Lp, Darko P.

Zastavica

filia

Poslano:
24. 04. 2021 ob 21:57

Vsem velik poetični pozdrav. Naj se ohrani pestrost besed rojevajočih iz miselnih cest. 

Vsi si zaslužite čestitke.

"filia"

Zastavica

Milan Žniderič - Jošt Š.

urednik

Poslano:
15. 05. 2021 ob 13:16

Čestitke vsem izbranim in nominiranim avtorjem!

Jošt Š.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!