Pesmi poletja 2011

Dne 24. septembra se je pod že nekoliko orumenelo lipo zbralo uredništvo portala pesem.si s ciljem, da izbere pesmi letošnjega poletja. Izbor sam ni več skrivnost, saj je že nekaj časa objavljen med izbranimi, dolgujemo pa še obrazložitve in ostale pesmi omenjene v izboru.

Kratka oblika

Med kratkimi oblikami je uredništvo izpostavilo Mišelov Brahek Narava 4, Haiku (Devinski grad) Marka Skoka Mezopotamskega in seveda Haiku avtorice Ob potoku, ki je postal kratka oblika poletja 2011. V obrazložitvi so urednice zapisale:

Haiku poleg učinkovito ubesedene zunanje slike prinaša tudi vrsto asociativnih zank, kar omogoča večplastnost bralčevega doživljanja; mehka koža, ki simbolizira (pretirano) skrb za majhnega (dozdevno nebogljenega) mucka. Ta pretiranost se „nagradi“ z uporom – mačjim praskanjem, ki pa ga avtorica poimenuje s „stenografijo“, hitropisom. Zazdi se, da se v izboru te besede ne skriva le prevajanje običajnega govora v znake, ki bi sledili hitrosti naravnega govora, ampak tudi „prevajanje“ pomenov, neuspele komunikacije med dvema različnima bitjema ali njunima čustvenima stanjema (pretiravanje/odpor).

Pesem poletja

V ožji izbor za pesem poletja 2011 so se uvrstile:

in seveda Brundov Okular, ki je postala Pesem poletja 2011 po izbiri uredništva. V obrazložitvi so urednice zapisale:

Odlika pesmi Okular je, da s tankočutnim jezikovnim izrazom in izvirnimi metaforami (vklenjena zrkla, kruh brez rok, noži brez ran) ne zaide v patetičnost, ki bi se ji glede na temo, ki jo obravnava, lahko zgodila. Pesem je aktualna in angažirana, vključuje intimno izkušnjo deklice nasproti obče izkušnje. Svetovna javnost, ki je v času sodobnih komunikacij o aktualnih grozodejstvih informirana, jim tako rekoč prisostvuje preko kamer, si videnega (ujetega ali priučenega skozi Okular) ne more zamišljati. Prezasičenost medijev z nasiljem povzroči, da so čutila javnosti na neki način zavestno odrezana od mišljenja, sprejemanja sklepov in reagiranja. Na drugi strani spoznamo prepričljivo izpisano usodo deklice, ki je vse (brez montaže) doživela z maloletno pametjo in se ne more več premakniti (dihati, se smejati ...). Njen duševni obstoj se je končal (gori na veliki rdeči ploskvi) tam, kjer so (skozi tunele smeha) izginili ljudje, s katerimi je bila na vlaku v smrt. Pesem, zazdi se, gre po večkratnem branju še dlje, skozi odprto brezno ust deklice ob koncu se pririne v podzavest in začne delovati, da tam najdemo vsak svoje drevo, s katerega strmimo s krivdo zaprtih ust v nepojmljivost človeškega zla.

Tujejezične pesmi

Med tujejezičnimi pesmimi so pozornost uredništva pritegnile naslednje:

Iskrene čestitke vsem izbranim in omenjenim avtorjem!

Gregor Grešak

Ignis

Poslano:
05. 10. 2011 ob 16:31

Vsem prav lep pozdrav!

Leto dni je, odkar objavljam na portalu in mi je v veliko čast in presenečenje, da je bila ena mojih pesmi v ožjem izboru! Hvala!

Pa čestitke vsem ostalim pesnikom in njihovim pesmim, jih občudujem in z užitkom prebiram.

Naj vas še zadnji topli sončni žarki prijetno grejejo, preden se zavijemo v jesenske megle!

Ignis 

Zastavica

patra

Poslano:
11. 10. 2011 ob 14:15
Spremenjeno:
11. 10. 2011 ob 14:55

Tudi sama sem zadnje čase bolj odsotna kot ne na vašem portalu, mi je pa fanj, da se srečamo naokolo po Sloveniji in tu in tam in spet tu:) Hvala za predlagano pesem za izbor za Pesem poletja (uf, sm se zavozlala;). Že to, da nekomu sede nekaj v srce, ali ga le popihlja tam naokoli, mi pomeni veliko - zato hvala vsem, ki ste začutili pesem blizu. Dala sem jo na Rožnato dlan, nevede;), ker se mi zdi dokaj primerna. Sicer imam veliko takih bolj krutih, mapak naj bo;) Želim obilo ustvarjalnega navdiha vsem skupaj. Patra

Zastavica

Y

Y

Poslano:
12. 10. 2011 ob 21:08

Hvala še enkrat Mensurju in Beatriče, ki sta me peljala 'en krog' da sem videl pesem, ki je sicer v normalnih okoliščinah ne znam napisati. To je bil en tak lep izletek in me veseli, da je pristal v izboru.

Škoda, da ni konkurirala Je li Beatriče tu ...

 

lp, Matjaž

Zastavica

DUSANN

Poslano:
11. 11. 2011 ob 18:57

Čestitam vsem trem izbrancem in tistim, ki so prišli v ožji krog! 

Lp, DUSANN

 

Zastavica

modricvet

Poslano:
15. 01. 2012 ob 22:10

Preteklo je že tri mesece in 12 dni, kdaj bo objavljena obrazložitev za jesenske izbranke?

LP, mcv

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
16. 01. 2012 ob 20:50

Ne boš verjela, kmalu ;-) Sploh pa: konec prejšnjega obdobja je bil pred manj kot enim mesecem ;-))

Ne bom pa uporabljala prostora za to, da ti razlagam, kaj vse smo morali storiti vmes (razni razpisi itd.), saj to ne bi bilo zanimivo, kajne?

Lp, Ana

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
16. 01. 2012 ob 21:09

P. S. Če pa si mislila za pesmi poletja 2011, pa so obrazložitve že dolgo objavljene v komentarju k izbranki.

Lp, Ana

Zastavica

modricvet

Poslano:
17. 01. 2012 ob 13:59

Seveda sem mislila jesenske, saj vendar pišem komentar pri obrazložitvi poletnih. Domnevala sem, da ste pred poletnimi imeli tudi podobno veliko drugega dela. In vsake tri mesece naj bi prišlo do te objave.

LP, mcv

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
17. 01. 2012 ob 18:44

Obrazložitve najdeš v tej temi.

 

Lp, Ana

Zastavica

Komentiranje je zaprto!