Forum

Razprava o kriterijih in ostala žehta

Sem prestavljam pogovor o kriterijih ocenjevanja, ki je prerasel okvirje razprave.
 
 < 1 2 3 4 5 6 > 

IŽ-lev

Poslano:
22. 06. 2010 ob 18:44

Hotela sem samo napisat, da človek vedno išče logiko.

*h

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
22. 06. 2010 ob 19:41

Povsem logično je, da to temo obravnavamo večkrat, saj jo za novince na portalu vedno prvič.

Uradno stališče je sledeče:
Ocenjevanje je eden od temeljnih principov portala. Čeprav ga bomo še posodobili, pa ne razmišljamo v smeri, da bi si vsak lahko izbiral ali ocenjevanje želi ali ne. Vsaka objavljena pesem bo vedno šla skozi 92 dnevno ocenjevanje.

Zastavica

Brainstormer

Poslano:
22. 06. 2010 ob 20:18

Spoštovani Kočijaž,

najprej bom citiral sebe kaj sem danes napisal glede ocenjevanja na portalu in to brez vsakega sarkazma ali zajebancije ali česarkoli drugega,
ker tako mislim in za tem stojim ( prečekiraj sam ).
....
SISTEM OCENJEVANJA JE ODLIČEN, SAMO TAK NAJ TUDI OSTANE !
....
Uredništvo odlično opravlja svoje delo !
...
.... in dokler ni boljšega portala, je ta najboljši..
...
prav je, da vsak vidi, da se nekateri strinjamo z uredniško politiko,
ker je pač najboljši portal na Zemlji.

In potem dobim tvoj odgovor:

"Braistormer, všeč mi je tvoj privajalni zagon. Če boš hotel, se boš prilagodil pravilom portala, če ne, se pač ne boš. Pravila se pač nikdar ne bodo prilagajala vsaki želji ;)
"
ter

"In - sploh se ti nam ni treba prilagajati!

...in ne razumem ničesar več...

Če iz zgornjega ni razvidno, da sem se prilagodil in mi je OK, potem pač slovensko ne znam.

V kolikor pa misliš reči, da me mečeš z portala, pa mi prosim povej !

Da ne bomo stvari mešali med seboj, bom tisto drugo temo komentiral posebej.

Lp

B

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
22. 06. 2010 ob 20:35

B. čemu se toliko sekiraš. Nič nimaš za prebrat kaj hudega.

Za vse sproti enako velja, da pravila veljajo za vse. Za nobenga drugač.

In če boš to zmogel, se mi zdi da znaš če ti je, potem itak ni problema.

Eden reče, drugi, tretji...Pa iz miši rata slon.
lp,
hope

Zastavica

modricvet

Poslano:
22. 06. 2010 ob 20:38

Ouch! Ti šment, se je pa vsulo!!!
Še dobro, da ne "sticks and stones", sicer bi bilo zanesljivo po meni.

Sredi te kanonade sem pomislila, da bi rekla le "Želim vam lepo pesniško kariero in adijo".
Potem se je debata razvijala naprej in sem si rekla: ah, saj ni vrag!

Nekaj pa sem spoznala iz napisanega: različni ljudje ne samo različno pišejo ampak tudi različno berejo in dojemajo moj zapis. Nekateri pa niso razumeli, kaj sem sploh napisala in so to po svoje prikrojili.

Najprej sem vprašala, kakšen pomen imajo podčrtanke, nekaj kasneje mi je Ana Porenta izredno prijazno in obširno odgovorila, obe s Kerstin pa glede komentiranja / kritik in spodbud. Nisem vedela, da moram sama svojo pesem izpostaviti v forumu, če želim komentarje.

@Ana: priznam, da sem napačno presodila glede števila podčrtanih aforizmov in drugih kratkih oblik napram daljšim pesmim.
Glede tega, da me moti psevdonim pri drugih, pri sebi pa ne: ne moti me psevdonim ampak pomanjkanje vseh drugih podatkov, ki jih sama ne skrivam, čeprav bi jih vsaj na začetku lahko: starost, poklic, podoba; vsak, ki klikne na mojo povezavo, takoj izve tudi moje ime in priimek. Mimogrede, ni mi bilo lahko odločiti se za to javno razkritje in izpostavljanje marsičemu, saj nas učitelje pozna veliko ljudi, ki niso vsi dobronamerni.
Glede pesniške zbirke: res sem jo izdala, tako kot jo lahko izda vsak, ki ima nekaj denarja in časa, v samozaložbi. Dandanes jih resda že starši ali šola financirajo tudi obetavnim mladim pesnikom/cam, ki še niso samostojni.

@ananas: nad ocenami članov se nisem pritoževala. Po tebi me je tudi Dule Metulj obsodil in komentiral moje domnevno pritoževanje nad ocenami. Dogaja pa se to: novo pesem oceni eden, dva, trije ... potem bi ostalo pri tem. Nenadoma pa vidijo, da je pesem postala podčrtanka in nanjo se vsuje cel plaz točk, kot bi hoteli reči: poglejte, urednice, enako mnenje imam kot vi! Je to objektivno?
Če smo že pri točkovanju in tekmovanju, kdo bo izbran za zbornik: čudna tekma, kjer sodelujejo in zmagujejo sodniki in poberejo (morda največ?) nagrad.

@vsem, ki mislite, da sem užalila 15-letnike: kot ljudi jih na splošno lahko enako cenim in spoštujem kot starejše, ki pa s(m)o imeli veliko težje ali sploh nikakve pogoje za vsestranski razvoj in s(m)o si morali tekom desetletij sami priboriti, kar vam sedaj nudijo starši in šola. Seveda smo mnogo zamudili, ker naših talentov nihče ni spodbujal. Tudi takrat smo nekateri petnajstletniki imeli za celo zbirko pesmi, a o kakšni knjigi smo lahko samo sanjali, kot tudi o violini ali kitari, ki bi si jo želeli igrati.

Torej: nihče me ne bo prepričal, da je (če nakažem s primerom, kaj sem hotela povedati glede ocenjevalcev in komentatorjev) kantavtorju enako pomembna pohvala Fredija Milerja kot Mojmira Sepeta.

@ajda: ne vem, zakaj pišeš o anonimnosti v zborniku, jaz sem govorila izključno o portalu. 'Valjda', da bodo izbrani ponosno povedali, kdo so, potem, ko so enkrat izbrani. Jaz nisem tako pametna in sem se izpostavila takoj.
Glede kompetentnosti oseb, ki komentirajo si res karikirala, nisem imela v mislih fakultete pač pa življenjske izkušnje. Če nekdo napiše pesem mami, v kateri govori, da mama že več let ni več z avtorjem/ico in jo gleda od nekje zgoraj (iz nebes), potem pa dobimo komentar: "Ali si ti to pesem dala mami za prebrat?" - se ti zdi ta komentar komentar nekoga, ki ceniš njegovo mnenje? Ceniš to "poglobljeno branje" enako kot komentar kakšne urednice?

Povsem se strinjam, da ne moremo primerjati jagod in lubenic, tista o enakovrednosti aforizma in daljše pesmi je bila 'mimo'. Čeprav bo aforizem prej dobil 1000 točk že zato, ker mora biti domiseln že po svoji definiciji. Aforisti pa so po moje genialci posebne sorte, ravno zato precej dvomim, da večina njih vsak aforizem ure in dneve 'pili', predno ga objavi.
Čas - dolžina ustvarjanja pač ne vpliva vedno na kvaliteto pesmi; to je odvisno od več faktorjev. Večino svojih pesmi napišem v enem dnevu, kasneje marsikdaj še kaj popravim, izboljšam. Ena pesem v enem dnevu je zame dovolj (morda sem trikrat v življenju napisala dve), seveda pa ne vsak dan. Verjetno ima večina pesnikov obdobja, ko so bolj plodni in druga, ko ne napišejo nič. Danes se od pesnikov pričakuje hiperproduktivnost.
Glede dnevne kvote mi je vseeno, koliko lahko objavim, to, kar objavljam, je tudi daleč od zbirke, ker so pesmi preveč različne po zvrsti, obliki, slogu, tematiki, ...

@brainstormer: hvala za tole: "- po moje dobra pesem, pa skoraj nič pik,- pa sem se v par vrsticah pohecov, pa 800 pik." Vloženo delo pač nima zveze s kvaliteto. Zakaj bi se potem nekdo dneve in dneve mučil in delal, da bi lahko objavil en majhen, a dober haiku? Tudi zato so izkušnje (življenjske, dolgoletne) pomembne. Ideje so v tebi, v določenem trenutku jih samo izločiš, izraziš.
Lahko rečeš, da je pesem nastajala 30 let. Petnajstletnica tega ne more reči. Poznam mnogo najstnikov in nekaj me pri nekaterih od njih zelo moti: obnašajo se tako, kot da so požrli že vso pamet tega sveta. K sreči pa so tudi svetle izjeme.

Na tale del mojega pisanja pa ni nihče nič pokomentiral:
"Cilj vsakega pesnika pa je vendar pustiti za sabo knjižno obliko svojih stvaritev. Tu pa se skriva tudi slaba stran interneta: če je že nekaj na spletu, zakaj bi potem kdo sploh še kupoval knjige? Torej bi potrebovala malce več komentarjev in spodbude za nadaljnje objavljanje."
Verjetno je cilj na portalu prisotnih pesnikov, da bo vsaj katera od njihovih pesmi objavljena v zborniku; morda pa se motim.
Objaviti trideset pesmi, od katerih ima ena sama 10% možnosti, da pride v zbornik, no, ne vem, če je to ravno spodbuda. In nihče ne pove, zakaj moje pesmi niso ravno dobre. A sedaj vem, da moram vsako sama izpostaviti na tnalo foruma, ker sem rojena mazohistka.

Uh, bom končala, ker sem že predolga. Upam, da bodo 'dotični' prebrali ta odgovor na njihov komentar.

Tudi jaz sem z določenim razlogom izbrala prav ta portal in ne katerga drugega.
Lep pozdrav,
Alenka

Zastavica

brezno

Poslano:
22. 06. 2010 ob 20:39

No, gore dole, nekaj smo preslišali, na temo konc. lagerjev je bil že en neokusen aforizem, ne vem več (sic!) od koga, dal sem mu nedoldelanko in šel naprej. Mislim, da bi se bilo na take zadeve, kot pravi k., obregniti. In se obregam zdaj, z zakasnitvijo. Če med pesniki ni etike in pietete, potem res ne vem kje naj jo iščemo.

Tolko.

LP, B.

Zastavica

Brainstormer

Poslano:
22. 06. 2010 ob 20:51

In še odgovor k-ju, k-ji ali kako naj rečem :

izjava ki jo komentiraš je poplnoma korektna, nikogar ne žali in bom to utemeljil :

1. Ne vem, zakaj iščeš same negativne stvari
2. Če ti napačno interpretiraš stvari, še ni rečeno, da so res take

V omenjenem taborišču je bil moj dedek in kmalu po vrnitvi umrl,...
če to ne veš stvari iz prve roke, mi ne govori kako je bilo tam.

Dejansko so se morali ljudje navaditi na nečloveško ravnanje v vseh oblikah. Kot je povedal, je bilo v začetku zelo težko, a kljub temu, da so bili izčrpani, so se privadili tudi na trpljenje in samo tisti, ki so bili pripravljeni sprejeto stvari take, kot so bile, so preživeli, tudi moj dedek...

In to ni bil noben gravž, je bila neskončna volja !!!!!!!!!!!!!!!!!!

In če so se oni uspelo prolagoditi tako strahotnim razmeram in preživeti,
se tudi mi lahko marsičemu prilagodimo, vsemu in to z dobro voljo ter gremo naprej, tudi dobre volje.

Iz mojih današnjih prispevkov je razvidno, da jemljem stvari na portalu take kot so in zame je vse ok.

tudi člane portala jemljem take kot so in zelo cenim to, da smo različni in da mislimo ter pišemo različno, pa zaradi tega nikogar ne črtim.

Vsak je pač svoja oseba z svojo zgodovino, pesmi pa so velikokrat odraz preteklih bolečin in kriz, zato marsikdaj razgaljajo tudi konfuznost pesnika, pa s tem ni nič narobe, vse je ok.


Zato :

ne poznava se, ne vem ali si moški ali ženska, ne vem ali je na portalu tvoja prava fotografija, vem pa, da stvari niso grde le zato, ker jih TI želiš videti grde.

Nisem jaz kriv, da ti moje pesmi in drugi prispevki niso všeč, ni pa zato še treba, v mojih prispevkih iskati le negativnih stvari, ker jih boš vedno našel(-a).

Ni treba politizirati debate, ki je apolitična, le človeška.

Nisem lep, ne znam pisat, imam zanič pesmi, za vse se opravičujem.

Sprejemam pa tudi tebe kakršenkoli že si in ti pošiljam koš
ljubezni ter razumevanja

Lp

B

Zastavica

ajda

Poslano:
22. 06. 2010 ob 20:58

brezno, če me spomin ne vara je šlo za kruiku in ne aforizem in tu je morda lahko tista krutost, ki jo seveda kruiku dopušča. Če bi primerjala npr. kruiku o raku in tistega o genocidu, če si seveda tega imel v mislih, bi težko rekla, kateri je bolj krut, je pa res, da je tudi mene pretresel tako prvi kot drugi in sem se ocene vzdržala. Le o tem, ostalo je na Braistormerju, da se opraviči, če je koga prizadel in mislim, da je tako edinoprav, da se debata okoli tega, kar sploh nima zveze s temo Kriteriji ocenjevanja uredništva, zaključi.

lp, ajda

Zastavica

brezno

Poslano:
22. 06. 2010 ob 21:01

Ajda, se strinjam, čoln je zaneslo v nemirne vode.

LP, B.

Zastavica

Legy

Poslano:
22. 06. 2010 ob 21:03

No, zdaj pa zaprimo to Pandorino skrinjico... :)

Vsem lep pesniški pozdrav,

Legy

Zastavica

Brainstormer

Poslano:
22. 06. 2010 ob 21:09

.
Jaz pa ugotavljam, da sem že vedel, zakaj sem napisal tisto mojo današnjo podčrtanko " Jutranja molitev "

Vsi skupaj jo bomo morali še dolgo moliti, da " bo prijela "

B

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
22. 06. 2010 ob 21:11

Odgovorila bom samo na meni naslovljen odgovor. Odkrito, nisem si mislila,

da bom kaj takšnega na takšni strani dočakala. Ne gre za slabo, gre za popolno nerazumevanje, da je svet popolnoma različen in življenja prav tako.
Tako npr. nikdar ne bom mogla napisati pesmi o dedku, ker odkrito ne slike, ne v živo, ne kje so pokopani ne bom nikdar vedela. Pri 16. letih mi je umrl ata, eden zelo, zelo redkih ljudi na tem svetu, ki me je imel rad in razumel.
Vendar, nekoga označiti, kot da nima spoštovanja do umrlih, zaradi vprašanja in to dobro namenjenega ni dobro. Kontra. Je treba tega na takšni strani?
Ne pregledujem osebnih podatkov, da bi vedela kdo kje kaj... in odkrito,
več ne odgovarjam in ne začenjam nobenih začetnih poglavij, da ne bo narobe razumljeno in da bo vse vsaj malo u redu.
Ta svet ni popoln za vse, ni enak. Kako naj vemo kdo je kaj imel ali ne, oz. še boljše koga iz svojega družinskega drevesa.
Odgovorim na vprašanja, sama ne začenjam. Nisem jasnovidka.
Tako se izognem in bo boljše.
lep pozdrav,
hope

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
22. 06. 2010 ob 21:40

Na tale del mojega pisanja pa ni nihče nič pokomentiral:
"Cilj vsakega pesnika pa je vendar pustiti za sabo knjižno obliko svojih stvaritev. Tu pa se skriva tudi slaba stran interneta: če je že nekaj na spletu, zakaj bi potem kdo sploh še kupoval knjige? Torej bi potrebovala malce več komentarjev in spodbude za nadaljnje objavljanje."
Verjetno je cilj na portalu prisotnih pesnikov, da bo vsaj katera od njihovih pesmi objavljena v zborniku; morda pa se motim.
Objaviti trideset pesmi, od katerih ima ena sama 10% možnosti, da pride v zbornik, no, ne vem, če je to ravno spodbuda. In nihče ne pove, zakaj moje pesmi niso ravno dobre. A sedaj vem, da moram vsako sama izpostaviti na tnalo foruma, ker sem rojena mazohistka.


Grem po vrsti:
- zakaj bi kdo še kupoval knjige?
Zato, ker je branje s papirja (že če samo natisnemo pesmi na navadne liste) zelo drugačno doživetje kot branje z ekrana? Ker ob takem branju mi, ki smo še generacije, ki ni gor zrasla ob računalniku, vidimo, čutimo, opazimo, zaznamo mnogo več, globlje, bolje kot ob "binarnem" branju? Ker je knjiga, banalno rečeno, preprosto lepa (no, če se vsaj malo potrudimo okoli nje), medtem ko je računalnik še vedno le mašina? Ker lahko knjigo daš v žep, torbico ali nahrbtnik in jo odneseš na Havaje in na vrh Triglava in nekam bogu za hrbtom, kjer še slišali niso za omrežje GSM, internet in celo niti za elektriko? Ker lahko knjigo podariš (no, lahko podariš tudi računalnik, haha, saj se razumemo, a ne?)? Je dovolj razlogov?
Osebno se niti malo ne bojim, da bi knjigam pošla sapa zaradi medmrežja. Želim si le, da bi bile knjige cenejše, čeprav iz lastnih izkušenj vem, kako je s tem pri nas in kako malo se da zaslužiti z njimi, bodisi kot avtor, založnik, posrednik ali prodajalec.

- do spodbude in komentarjev pride spontano, sproti, ko se avtor uveljavlja na portalu oz. pritegne bralce (člane) - da pa se ubrati bližnjico, o kateri sem ti že pisala in ki jo povezuješ z mazohizmom, joj no!

- vse, kar se dogaja tu s strani uredništva in sploh portala pesem.si, je prostovoljno, neplačano, zbornik pa odvisen od zunanjih sponzorjev; to je ena plat medalje, zakaj kljub širokemu naboru podčrtank ne morejo vse v zbornik; druga, še pomembnejša, je ta, da skušamo resnično izbrati najboljše za v zbornik, ki potem ostane "za vedno", ki predstavlja tako sam portal, Pesem si (in ZRU), kot tudi vse tiste, ki so v njem objavili. Zbornik Pesem.si je usmerjen v kvaliteto, ne v kvantiteto (je pa letošnji že zelo obširen, na kar smo ponosni - skupaj z vami, člani, kajne?); v naši majhni državici je že itak več kot dovolj raznih zbornikov lit. društev, ki jih, roko na srce, ne moremo šteti za umetnost, pa s tem nikogar ne podcenjujem.

- Naš portal s svojimi dejavnostmi, tudi s podčrtankami (in s komentarji, delavnicami itd.), podaja osnovne, marsikdaj tudi nadaljnje, podrobnejše smernice, ki pesnikom ali piscem lahko pomagajo napredovati. S ponosom in iskrenim veseljem povem, da se je nekaj odličnih "naredilo" ravno tukaj - ena je pravkar izdala prvo pesniško zbirko! In je prehodila pot od "ljudske rimarke" do pesnice v dveh letih - tu, z našimi sugestijami in občasno pomočjo - sama, recimo, sem za to pot potrebovala več kot deset let, ker takrat pač še ni bilo Pesem si! In - seveda - moja pot še zdaleč ni končana! Še vedno se učim, tako rekoč dnevno ali vsaj tedensko! Tu je izniknil brahek; kruiku; sonet plus; tu sem natančneje spoznala haiku, senryu, tanko, peterostišje, luno itd. Brez Pesem si bi bila kot pesnica, kot poznavalka poezije in tudi kot človek mnogo, mnogo revnejša.

Za zaključek: ne vem sicer, na koga meriš s SODNIKI, lahko pa povem tole: mi, ki presojamo, katere pesmi bodo v zborniku (torej uredništvo), v zborniku svojih pesmi ne objavljamo!

Upam, da sem dovolj natančno razložila. Najbolje pa stvar vidiš v praksi, ko si nekaj časa tu, med nami. In ravno danes si objavila pesem ČEŠNJE, ki sem ji namenila komentar. Pa se žal dogaja toliko drugega, da še nisem utegnila priti do tega. Potrpljenje je božja mast. :)

Torej, zaplavaj z nami in uživaj! Pa brez prenagljenih sklepov. :)

Kerstin

Zastavica

modricvet

Poslano:
22. 06. 2010 ob 21:51

Najlepša hvala, Kerstin!

Knjiga bo res ostala še stoletja (vsaj tiste, ki so že natisnjene, tako kmalu pa jih tudi še ne bodo nehali tiskati), ko internet ne bo več obstajal, vsaj v taki obliki ne.

V opravičilo: Prenagljenost - to je moje drugo ime, veliko dozo potrpljenja pa sem vložila v svojo prvo knjigo in mi je na drugih koncih manjka. A se spet polnim ...

LPA

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
22. 06. 2010 ob 22:04

Brainstorner, ne, ne. Motiš se. Nikogar ne podim, nimam ne želje ne pravice, samo rada bi, da bi šlo več energije v dobre pesmi in manj v "prepucavanje".
Dedek gor ali dol, Auschwitz je bolje pustiti pri miru, že zaradi pietete. In pesem.si ni kletka, vsak prileti prostovoljno. Tudi jaz. Tudi ti.
LP, L

Zastavica

Don Kihot

Poslano:
22. 06. 2010 ob 22:08

... modri cvet ... redek glas razuma. V vsem se srinjam s tabo. Dodam ti lahko le še , da tvoje mneje še kako vpliva na nadaljno ocenjevanje tvojih stvaritev. Pridruži se mi na oslovski klopi :)
Zanimivo ... še tako mali interesni košček oblikuje mnenja, ki peljejo daleč od realnosti.
Več ne bom dodajal, odločil sem da se pridružim masi sprenevedajočim, ki so zgovorno tiho . Itak kar je in ni prav je že BAVBAV...

Lp
Don

Zastavica

brezno

Poslano:
22. 06. 2010 ob 22:09

Prav si se odločil.

Nočka !
A.

Zastavica

Dule Metulj

Poslano:
22. 06. 2010 ob 22:18

hehe, pri vsem mi je pa najbolj všeč to, da je naše brezno spregovorilo, sem včasih mislil, da je A. čisto Asocialen :D:D

nočko,
dm

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
22. 06. 2010 ob 22:23

Mimogrede še to: vsak, ki bere - ne le sebe, ampak druge, in tudi ne le tu na portalu, ampak tudi v kakovostnih literarnih revijah in v knjižnih oblikah - približno lahko preceni (če želi in zmore) naše ocenjevanje.

Jasno pa je, da je za užaljeni ego lažje iskati za lase privlečene, popolnoma izmišljene in ZLONAMERNE izgovore, zakaj neka pesem nima lepih ocen, kot pa se malo zamisliti in izboljšati pesem in morda, joj, še svoje dojemanje.

Don, občudujem tvojo nenadkriljivo sposobnost potvarjanja resničnosti. In občudujem vse, ki ti verjamejo na besedo. Vse je namreč še vedno tu! Na forumu - skoraj vsi tvoji nekdanji izlivi.
In odkar si "Don Kihot" - imaš tudi kar nekaj podčrtank.
Le kako, kako, če pa ti uredništvo deli same slabe ocene, čeprav pišeš bajno dobre pesmi, mi pa se ti takole maščujemo?

Vabim vse, ki ste Donu nasedli, da se prepričate.

To sem zdajle zapisala za druge, ker Don bo vse te moje besede spet popolnoma obrnil in nima smisla. Za druge - zato, ker se tule urednice trudimo pojasnjevat stvari (zlasti novincem, kot je Modri Cvet), pišemo dolge, utemeljene razlage, potem se pa nekdo najde, ki skuša podreti vse, kar je bilo zapisano.

Naša članica je nekoč zapisala: Kdor grdo gleda, grdo vidi.

Stalni člani vedo, kako stojijo stvari; novejše pa vabim, naj ne dovolijo Donu in komur koli, da bi jim natikali "grda" očala.

K.

Zastavica

kresnička

Poslano:
22. 06. 2010 ob 22:38

:)

Zastavica

 < 1 2 3 4 5 6 > 

Komentiranje je zaprto!