Forum

Razprava o kriterijih in ostala žehta

Sem prestavljam pogovor o kriterijih ocenjevanja, ki je prerasel okvirje razprave.
 
 < 1 2 3 4 5 6 > 

ajda

Poslano:
22. 06. 2010 ob 10:07

Dule, ne moreš nekomu postaviti limita koliko bo dal pesmi gor, ker je pač dovoljeno tri:), je pa seveda v domeni uredništva, da si da maneverski prostor za pregledovanje pesmi in verjamem, da ne bo pretekel en teden, da ne bi bile pregledane, ker je vsak dan, če spremljaš portal, veliko novih pesmi in v enem tednu bi bila že poplava:)).

lp, ajda

Zastavica

Dule Metulj

Poslano:
22. 06. 2010 ob 10:19

Jaz nikomur ne postavljam limita, ker nisem bog portala :D
rekel sem samo to, da je kriterij uredništva - objava3 pesmi na dan postal nesmisel, povej mi a ti napišeš tri kvalitetne pesmi na dan, a imaš toliko cajta?

Zastavica

ajda

Poslano:
22. 06. 2010 ob 10:25

Dule:))), da bi le bog dal:)))))))))))). No, šalo na stran, če napišeš tri pesmi na dan je občudovanja vredno in ne gre samo za imaš cajt. Hvala bogu, da obstajajo takšni ljudje s toliko vsega v sebi in želijo deliti z drugimi in ne čuvajo v sebi egoistično. Seveda je pa lahko vprašljiva tudi kvaliteta, o tem pa sodijo poklicani. Gre pa seveda tudi za ljudi, ki imajo že kar lepo zbirko pesmi in jih dozirajo na portal, seveda gre za pesmi starejšega datuma in potem sigurno hitijo, ker vmes napišejo še kakšno novo in normalno, da želijo hitro popucati s tistimi starimi:)))))). Ne gre pa seveda za tekmovanje ali tisto, ja, možnost imam tri, bom pa tri, ker manj ne morem ali ne smem:)))), no to je šala, da se razumemo. No, nisem ti rekla, da postavljaš limit, si pa omenil, da je nesmisel 3 pesmi in potem sem jaz pristavila svoj piskrek:)). Bodi dovolj, kavico še spijem in hajd na sonček:).

Zastavica

Dule Metulj

Poslano:
22. 06. 2010 ob 10:41

Gre pa seveda tudi za ljudi, ki imajo že kar lepo zbirko pesmi in jih dozirajo na portal, seveda gre za pesmi starejšega datuma in potem sigurno hitijo, ker vmes napišejo še kakšno novo in normalno, da želijo hitro popucati s tistimi starimi:))))))

hehe, ajdička draga, tale tvoj argument je pa za na pergament, iz trte izvit, tipko naj malo trenira potrpežljivosti :D:D

če napišeš tri pesmi na dan je občudovanja vredno in ne gre samo za imaš cajt. Hvala bogu, da obstajajo takšni ljudje s toliko vsega v sebi in želijo deliti z drugimi in ne čuvajo v sebi egoistično.

hja, verjetno se na 3 leta zgodi , da človek napiše tri kvalitetne pesmi v enem dnevu, prosim, produktivnost še ne pomeni inventivna kreativnost, ki jo jaz občudujem, produktivnosti same pa ne. Kriterij 3 na dan je zastarel, bil pa je potreben v začetku portala, s tem se pa strinjam.

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
22. 06. 2010 ob 11:54

Dulči Metuljči, mogoče si premalo časa na portalu, ne vem ... tudi sama nisem od vsega začetka, se pa dobro spomnim, ko je bila urednica samo Ana in je jasno, da ni utegnila odsedeti na tem portalu vsak dan vsaj uro in pol, da je vse prebrala, se je zgodilo, sicer redko, a se je, da smo čakali tudi dva dni, da je bila pesem pregledana. Vsekakor nam take možnosti, da se si damo časa nekaj več, ne more nihče oponirati.

Dnevna omejitev števila pesmi je smiselna za tiste, ki bi radi objavili vse pesmi iz svoje zaloge. Ne gre samo za uredniško potezo, ker bi to težko pregledalii, temveč gre tudi za razgibanost portala. Različni pesniki na vstopni strani, ne pa rec. 30 objav istega avtorja. Da so nekateri željni objaviti vse naenkrat smo tudi že doživeli. Ko so potem celo zb(e)rko objavili kar v razdelku za eno pesem. Torej so tudi taki, jasno.

in še besedico o aforizmih, mislih, krikih, pljunkih, če hočeš, tudi vogalnih.

Ni rečeno, da je za enim stavkom, samo pol minute ali še manj, kolikor pač traja sam akt pisanja. Za dobrim enostavčnim izdelkom je lahko tudi tedenski in daljši premislek, veliko poskusov, tehtanje, premlevanje ... Nedavno sem objavila nekaj možnosti, ko sem pisala tak enostavčni izdelek. Zato ne zanemarimo dejstva, da ljudje porabimo za različne reči različno obdobje.

In še to, kar sem tudi že napisala na forumu. Kot urednico me ne zanima trud, zanima me samo rezultat! Me pa kot mentorico spodbudi, če si kdo želi napredka, takrat me gane tudi trud, ki pa še ni zagotovilo, da bo rezultat dober ali celo odličen; obstaja pa možnost!

Lp,
Zalka

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
22. 06. 2010 ob 12:18

Strinjam se z vsemi, ki vas je zbodlo tisto o petnajstletni smrklji. Dodal bi le, da je takšen ton izjave še toliko bolj neumesten za pedagoga. Me pa niti ne preseneča. E, bodi dovolj pikrosti.

"A roko na srce: ali je dober aforizem lahko enakovreden dobri daljši pesmi?"

Je pesem lahko enakovredna romanu?
Je kratka fuga lahko enakovredna simfoniji(uhh, koliko garanja!)
Je skica lahko enakovredna sliki,
je beseda več od objema,
je sol v juhi pomembnejša od mesa, ki plava v njej???
Itd, itd ...

Velik delež vse zabeležene modrosti človeštva temelji na kratkih rekih, pregovorih, mislih.
Z enim stavkom je mogoče presvetliti ves svet ali pa usodo človeka.
Tko to gre...in vpraševanje - kaj je več in kaj manj, v vedno tako nedoumljivem in skrivnostnem bivanju, je brezpredmetno.

Ampak, treba je videti. Vprašanje koliko ima to opraviti s starostjo in izobrazbo. Mislim, da ne veliko.

lp, k

Zastavica

Brainstormer

Poslano:
22. 06. 2010 ob 14:19

.
Bil sem cepljen na "pike", ko sem gor pršov. Pa sem mal eksperimentiral :

- po moje dobra pesem, pa skoraj nič pik,

- pa sem se v par vrsticah pohecov, pa 800 pik


Sem si rekel : v redu, sistem poznam, to je OK, kužim.


Pa pride popoldne žena domov, pa reče:

- sem te našla na portalu.
- kako pa ?
- dovolj dolgo te poznam
- OK, sem rekel
- in tista tvoja Oblak... mi je bila ful všeč
- Kako tista, saj ma samo 80 pik ?
- ja, ampak je full dobra

Pa sem jo šel še enkrat prebrat, ....se mi je že zdela boljša

In naučil sem se : " TAPRAVO ŽENO SI SI IZBRAL "

....in zadovoljen odšel spat...

... k svoji ženi,

in bilo je prav dobro ( copyright "Svet pism", Gaza, l. 0035 )


Nauk : SISTEM OCENJEVANJA JE ODLIČEN, SAMO TAK NAJ TUDI OSTANE !


Samo prav ga berite ljudje, pa vam bo vse jasno....


....pa vi mi pravite, da znate brat....


Lp

B

Zastavica

bp

bp

Poslano:
22. 06. 2010 ob 15:50

Zase vem, da so moji odzivi na pesmi v prvem trenutku navadno v stlu: "všeč", "eh", "gravž", včasih pa tudi vse naenkrat. Za bolj podrobno ocenjevanje bi se čutil že dolžnega si postavit kriterije in (o groza!) se teh kriterijev tudi skozi čas konsistentno držat. Zato navadno samo prilimam kakšno petko v vzpodbudo ali znak občudovanja, ko imam čas in mi je kaj všeč, ali pa še raje dodam v svoj izbor. Včasih pa je ocena tudi kot tisti Borgesov ornitološki argument, ne ena, ne dva, ne tri, ne štiri in ne pet, (ne glede na opis, ki stoji namesto številke zraven), bi pa morda napisal zraven odstavek, dva, tri, štiri, pet.

In ker so tele spletne tehnologije zadosti plastične in se jih da lepo gnesti in oblikovati, bi morda lahko prepustili avtorju, ali si sploh želi točkovanja, ali bi mu bilo morda bolj všeč opisno ocenjevanje in ali si želi, da so te, tako številčne, kot tudi opisne ocene in komentarji vidne in primerljive tudi drugim.

Zastavica

Brainstormer

Poslano:
22. 06. 2010 ob 16:05

.
meni pa se točkovanje zdi zelooo, zanimivo ma, se počutim kot ob ruleti,

pa še zastonj je....,

pa še žetonov za oceno drugih mi ni treba plačat, jih lahko prlimam kolikor hočem...

Pa ljudje pustimo si imeti tudi slabe ocene,...to je samozavest

Kam pa bi človek prišel, če bi vsakič popravljal smer, ko mu kdo reče,
da gre v napačno smer.

Vsak ima svojo smer in ta je edina taprava !

Čestitke pa tudi uredništvu: odlično opravlja svoje delo !

saj mogoče kje obstaja boljši portal, poglejte v moja " Portočila z Marsa ",

tukaj dol ga pa ni !!!

....in dokler ga ni, je ta najboljši.


KONC FILOZOFIRANJA


lP

B

Zastavica

Dule Metulj

Poslano:
22. 06. 2010 ob 16:08

"A roko na srce: ali je dober aforizem lahko enakovreden dobri daljši pesmi?"

Odgovor je "simpl ko pasulj", ne more bit, ker ne moreš primerjat sadje in kamne. sadje je za posladkat, kamni so pa gradniki palač, s pesmimi se posladkamo, z aforizmi pa utrjujemo svoja prepričanja in filozofijo.

Urednica Zalka, nisi oprekala moji trditvi, da aforizmi niso pesmi, torej imam v tem prav. Gremo naprej, res sen na dopustu, vendar nimam tolko časa, da bi šel delati statistiko, vendar po občutku , imam vtis, da je zadnje čase izredno veliko aforizmov na tem portalu, in zelo veliko podčrtanih. Glede na to, da tudi za aforizme ljudje potrebujejo tedne, da jih izpilijo , sklepam, da imamo tukaj zelo dobre pisce aforizmov, in to je dobro, ni kaj, vendar se človek vpraša ali ne bi bilo dobro portal preimenovati v Aforizempesem.si.

Dnevna omejitev števila pesmi je smiselna za tiste, ki bi radi objavili vse pesmi iz svoje zaloge. Ne gre samo za uredniško potezo, ker bi to težko pregledalii, temveč gre tudi za razgibanost portala. Različni pesniki na vstopni strani, ne pa rec. 30 objav istega avtorja. Da so nekateri željni objaviti vse naenkrat smo tudi že doživeli. Ko so potem celo zb(e)rko objavili kar v razdelku za eno pesem. Torej so tudi taki, jasno.

Ne gre se za to, da vam je problem avtor(ji) , ki bi hoteli celo zbirko naenkrat gor na portal vreči, že dolgo poslušam vas urednice, ko pravite, da ste preobremenjene z urednikovanjem pesmi. Logična rešitev bi bila zmanjšanje pretoka pesmi, torej ne več 3 na dan, vendar ve rejši uberete drugo rešitev (podaljšanje časa uredniškega pregleda pesmi), ki ima tudi eno svojo logiko, hočete pretočnost, vam je pomembna pretočnost, saj tako praviš Zalka. Mislim, da se nadejate, da bo projekt portala Pesem.si nekoč podprla tudi kakšna kulturna skupnost na razpisu in bi bil zagotovljen nenehni dotok financ, ki bi povrnil tudi čas in trud urednic na tem portalu. Vedno sem se strinjal s tem, da bi morale za svoje delo dobiti honorar. Želim vam obilico sreče pri tem projektu :)

lp,
dm

Zastavica

abram

Poslano:
22. 06. 2010 ob 16:47

bp

Zastavica

ajda

Poslano:
22. 06. 2010 ob 17:20

Dule, jaz sem naštela aforizmov le 5 v 3-mesečnem obdobju kot je prikazano sedaj med podčrtankami. A je to že dovolj za preimenovanje portala? Menim, da si malček pretiraval, se pa seveda lahko tudi sam poigraš s statistiko in če bi vzel kakšno drugo obdobje, bi bila morda slika malce drugačna, ne pa toliko, da bi bilo potrebno to izpostaviti. Težko je primerjati kaj je bolj simpl ali manj simpl napisati. Zato je primerjava nesmiselna, lahko bi rekla tudi nepotrebna. Če bi bilo to tako enostavno, bi bila na portalu res poplava aforizmov, pa vidiš, da temu ni tako. In malo tko tko primerjava meni se zdi enostavno speči biskvit, torto, težje oz. skoraj znanstvena fantastika pa, speči potico. Nekdo bo rekel ravno obratno. No, to je le ena, lahko rečem banalna primerjava, a vendar. Seveda pa ni moj namen, da bi se fajtala s teboj, daleč od tega, se le pogovarjamo in vsak ima svoje mnenje, streljamo pa ne s topovi na drug drugega. In tako je prav:).

lp, ajda

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
22. 06. 2010 ob 17:21

Aforizem ni pesem! To se ve, je znano in se tako tudi opredeljuje.

Dule ne se bunit, pa saj je vedno pesem pergledana v enem dnevu. Tist je maneverski prostor no ;) Zdaj še vse funkcionira, kaj pa če bo še več rednih članov. Da bi se pa vmes te omejitve spreminjale, bi pa bilo nefer.

To točkovanje je pač posebnost tega portala. Ni tu tekmovanje, ampak malo za občutek, koliko bralcem je tvoja pesem všeč. In tako kot je rekel Brainstormer, ni vedno merljivo s kvaliteto pesmi. O kvaliteti pesmi se je najlažje posvetovat mogoče z urednicami, ali pa z izpostavitvijo pesmi na forumu. In to možnost ima vsak, redkokdo jo pa koristi.

Torej sta to dve čisto posebej postavljeni kategoriji:
- všečnost
- kvaliteta

In za obe so rešitve:
- ocene
- forum (in podčrtanost)

To je to, simpel.

In se lahko ja lahko ne izključujeta.

Zastavica

ajda

Poslano:
22. 06. 2010 ob 17:28

Abram, izpostavil si stavek bp, verjetno bi kar nekaj pišočih bilo za to varianto, da se odrečejo točkovanju, po drugi strani bi pa bili prikrajšani za povratno informacijo od bralcev, ki je v obliki ocen, seveda tudi v obliki komentarjev, žal tega niso deležni vsi in nenazadnje, večina nima možnosti in je verjetno nikoli ne bodo imeli, da bi imeli svojo pesniško zbirko in če uspe veliki met ali velik let, so pesmi objavljene v zborniku in to je tisto, kar tudi šteje, zelo zelo šteje. Res je, da se je treba potruditi, rasti in nadgrajevati svoje pisanje, potem je pa sigurno tudi pohvala, podčtana pesem in potencialno kandidatka za zbornik. Seveda so tudi pesniki, ki jim to ne uspe, vsi ne moremo biti dobri ali najboljši, če bi bilo temu tako, bi bili vsi poprečni ali podpoprečni.

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
22. 06. 2010 ob 17:33

Dm, se popolnoma strinjam kar se tiče aforizmov. V uredništvu vemo, da to ni poezija in kolikor mi je znano, se pripravlja tehnična podpora, da bo to razvidno.

Ostalo pa je zgolj tvoja interpretacija. Razgibanost ni enako pretočnost.
Preobremenjene smo z raznimi nepotrebnimi pregovarjanji, vse ostalo štima.


Abram, če nekdo noče imeti ocenjene pesmi jo lahko objavi v forumu klepetaj s člani, lahko pa tudi na portalih, kjer nimajo sistema ocenjevanja pesmi, lahko na svojem blogu itd.
Možnosti je res veliko, izbira pa povsem avtorjeva! Sicer pa so pravila na tem portalu povsem jasna že ob vpisu.

Mislim, res, kaj se okoli tega toliko pregovarjamo že n-tič?


Lp,
Z.

Zastavica

Brainstormer

Poslano:
22. 06. 2010 ob 17:46

.
meni pa je všeč, da teče debata.

Ne kritiziramo vsi.

pa je prav, da vsak vidi, da razmišljamo zelo različno,
da se nekateri strinjamo z uredniško politiko,
ker je pač najboljši portal na Zemlji...

malo se je treba privadit, še v Auschwitzu so se počasi...., pa je šlo

ko pa bo konc z aforizmi, pa gremo v izgnanstvo...

Lp

B

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
22. 06. 2010 ob 17:58

Braistormer, všeč mi je tvoj privajalni zagon. Če boš hotel, se boš prilagodil pravilom portala, če ne, se pač ne boš. Pravila se pač nikdar ne bodo prilagajala vsaki želji ;)

Vsak je na portalu prostovoljno in z vstopom je pravila sprejel. In lepo je videti, da se tako zabava, kot se ti.

Saj med vso to zabavo pa napišeš tudi kakšno dobro pesem. In za "arhiv" samo to šteje.

Lidija

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
22. 06. 2010 ob 18:25

malo se je treba privadit, še v Auschwitzu so se počasi...., pa je šlo

Lp

B-rainstormer



E, drageci, to ni humor, ni hec, ni popestritev portala, ampak gravž!!!

Me zanima kdo se bo distanciral!?

lp, rosomah

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
22. 06. 2010 ob 18:39

In če ne bi bilo govora, ne pisanja, potem bi bili podobni pingvinom.

Še nism pogruntala kateri je povprečen in katero pod ali nad.

Če je kamera blizu pa ne pomeni da je ravno tisti genij...ali pač...no,...

Še vedno so vojne in grozodejstva, hvala bogu da ne pri nas.

Lep pozdrav vsem,
hope

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
22. 06. 2010 ob 18:41

se absolutno strinjam s K-jem, Brainstormer, to ni humor in mislim, da si vsaj komu dolžan opravičilo (vsaj tistim - še živečim taboriščnikom!)
In - sploh se ti nam ni treba prilagajati!

LP, lidija

Zastavica

 < 1 2 3 4 5 6 > 

Komentiranje je zaprto!