Forum

Razprava o kriterijih in ostala žehta

Sem prestavljam pogovor o kriterijih ocenjevanja, ki je prerasel okvirje razprave.
 
 < 1 2 3 4 5 >   Zadnja ›

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
26. 02. 2009 ob 16:39

aco, daj, objavi zgornji rap:

Sem nagnjen k intuiciji in učenje me ne izuči.
Čutim naravo in vse kar v njej trpi.
Sem suženj notranjih trenj in nasprotnik splošnih mnenj,
poslušam samo čutila - ta me bodo rasvetlila ali ubila.
Bol' mim' mi je pravopisna idila,
pa ne zamer't, če nimam stila.
Je kdo probal dresirat krokodila?

:))

he, he, nihče ne pravi, da nimaš stila.

Kočijaž :)

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
26. 02. 2009 ob 17:40

...pa še dodam:


...edini, ki je s krokodilom duhovičil
ga je skat v srce pičil.. :)

... Kočijaž ...bom opolnoči, ko bo v moji moči
...oziroma, ko mi forum omogoči.

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
26. 02. 2009 ob 18:21

Kočijaž ...si opazil, da si tud ti rimo oplazil, ko si se izrazil ;


Je kdo probal dresirat krokodila?

he, he, nihče ne pravi, da nimaš stila.

Je to namerno ali prof. odvisnost :))

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
26. 02. 2009 ob 18:43

Od kdaj pa rabiš za odvisnost hoditi v službo???

Si ti tisti, ki zna tako dobro polagat ploščice,
v prostem času, kadar ne rapa...???
Lp,aco,
hope

Zastavica

Svit

Poslano:
25. 08. 2009 ob 07:49

Gregor ne strinjam se z izbrisom mojega komentarja.
Prav, ti si zaključil in zaklenil debato, jaz pa zaključujem s sodelovanjem, ker menim, da so urednice v mojem primeru pristranske in neobjektivne.

Zastavica

abram

Poslano:
31. 08. 2009 ob 15:06

Od ocen, okvirčkov in vse tiste krame na tem portalu mi je najbolj všeč, da vsak lahko s svojim izborom avtorju pove, da ga je ta s svojim tekstom uspel doseči. To se mi zdi zelo osebno in res lepo.

Abram

Zastavica

Franc Tominec

Poslano:
10. 03. 2010 ob 13:59

Pesem se dotakne ... ali pač ne .... ne glede na oceno.

Pesem je, kot hrana ... meni osebno ne pomaga najboljša ocena kulinarične specialitete, če je pa za moj okus zanič.

Čisto vedno pa uživam ob okusu majhnih gozdnih jagod.


lp Ceni

Zastavica

DUSANN

Poslano:
15. 04. 2010 ob 12:28

Lep pozdrav. Včasih pride na portalu do namenskega zbijanja ocen, kod bi bili
na EMI. To se ne dogaja samo meni ampak tudi mnogim drugim. Zato je EMA - zelo nekvalitetna in seveda so tu tudi drugi razlogi, navsezadnje pa je to pesniški portal in bi človek pričakoval malo več resnosti. Jaz poizkušam pesmi oceniti kolikor toliko realno iz mojega vidika seveda, če pa jih ne razumem jih pustim na miru, ker vem, da je nekdo vložil trud v svojo pesem, vsak pa dela po svojih zmožnostih. Večina ljudi je korektnih in zrelih, vsaka jim čast, so pa izjeme, ki se vedejo nedostojno in še potrebujejo cuclo. Sem pa opazil nekaj odličnih pesnikov na portalu, ki jih z občudovanjem prebiram in škoda bi bilo, da bi jih izgubili, ker so začimba tega portala in držijo kvaliteto.

Lp. vsem, Dusann

Zastavica

Boyana

Poslano:
06. 06. 2010 ob 13:02

Lep pozdrav vsem. Sam sem mnenja, da je vsaka pesem edinstvena ...
Vesela sem, da sem se vam pridružila. Vsem skupaj želim še veliko pesniškega navdiha.

Zastavica

modricvet

Poslano:
21. 06. 2010 ob 19:11

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, kakšen pomen imajo "podčrtanke"? To so od uredništva izbrane, po njihovem mnenju dobre pesmi ali aforizmi, to mi je jasno. Jasno mi je tudi, da te stvari potem doživijo več klikanja, dajanja točk in več dodajanja v svoj izbor, ker uredništvo posredno ZELO vpliva na mnenje bralcev.
Toda ne poznam pravega pomena teh podčrtank - verjetno se ne pojavijo vse podčrtanke v zborniku.
Zelo čudno se mi zdi, da ima nekdo več kot pol svojih "zadev" podčrtanih, a so to večinoma kratki prebliski (npr. aforizmi ali haiku), ki so se zapisali v minutki; nekdo drug, ki se je dve uri trudil in napisal daljšo pesem oz. veliko njih, pa je le redko deležen tega podčrtavanja. Kot da uredništvo nima časa, da bi se poglobljeno ukvarjalo z daljšimi pesmimi, da bi jih sploh analiziralo in pravično ocenilo. Res je, da je uredniško delo prostovoljno in neplačano (kot je tudi pesnjenje), vendar sem po tednu prisotnosti tukaj dobila vtis, da uredniki resnično preferirajo najkrajše stvaritve. A roko na srce: ali je dober aforizem lahko enakovreden dobri daljši pesmi?
Tu na spletu objavljam zato, ker se mi zdi še manj smiselno hraniti pesmi v predalu, ne da bi sploh kdo bral. Cilj vsakega pesnika pa je vendar pustiti za sabo knjižno obliko svojih stvaritev. Tu pa se skriva tudi slaba stran interneta: če je že nekaj na spletu, zakaj bi potem kdo sploh še kupoval knjige? Torej bi potrebovala malce več komentarjev in spodbude za nadaljnje objavljanje.
Če naj bi se spodbujalo ustvarjalnost, pričakujem (preveč?) od uredništva tudi kakšno konkretno kritiko - kaj v pesmi ni v redu in kaj je dobro. Komentarji (večinoma neizkušenih in nestrokovnih) udeležencev mi ne morejo dati ustreznega feed-backa. Ne vem, zakaj se nekateri, morda že uveljavljeni pesniki, ki sodelujejo, skrivajo za psevdonimom in ne povedo o sebi nobenega podatka. Ni mi vseeno, ali mojo pesem dobro oceni 15-letna smrklja ali 60-letni intelektualec z veliko izkušnjami in mnogo prebranimi ali celo ustvarjenimi zbirkami.
Koliko je v mojih pesmih umetnosti in koliko "pofla", bo pa tako ali tako povedala zgodovina.

Lep pozdrav vsem,
Alenka Mihorič

Zastavica

coprnica z barja

Poslano:
21. 06. 2010 ob 20:05

Alenka, včasih je ocena 15-letne smrklje lahko bolj resna in tehtna kot ocena 60-letnega intelektualca. samo v razmislek. Vsak si zasluži svoje spoštovanje.

lep večer ti želim in veliko pesmi

CZB

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
21. 06. 2010 ob 21:42

Pozdravljena, Alenka,

prav je, da opozoriš uredništvo, če želiš komentarje, mnenja in morebitne predloge glede svojih pesmi; pesnikov in pesmi je pač preveč, da bi mogli, pa če bi še tako radi, komentirati vse ali vsaj večino. Mnenja, pohvalo, kritiko, predloge pa potem sprejmeš - ali pa ne, kakor seveda sama želiš. Marsikdaj se na tej podlagi (ali na drugačni) razvijejo zanimive, plodne debate, katerih cilj ni, da bi se vsi strinjali, temveč izmenjava mnenj, pogledov, iz česar lahko - spet kakor komu drago - pridobiš morda širino pogleda na kaj ali kakšen zanimiv podatek itd.

Tako da - kar pogumno na forumu: določeno pesem lahko sama izpostaviš in se ji potem bolj posvetimo; ali pa bo temo o tem odprl kdo drug, član ali uredništvo.

Lep pozdrav in še veliko ustvarjalnega navdiha,

Kerstin

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
21. 06. 2010 ob 22:13

Pozdravljena, modricvet
(tudi ti objavljaš pod psevdonimom, čeprav berem, da te to pri drugih moti?).

Podčrtanke so predizbor za uredniški izbor ob vsakem astronomskem prehodu v nov letni čas in za izbor v letni knjižni zbornik.

Ker pa je objav v enem letu preko 10000 in podčrtank približno desetino, si lahko privoščimo, da damo v zbornik res le najboljše stvaritve s portala.

Seveda smo v tiskani izdaji omejeni s prostorom (npr. Pesem si 2010 ima 296 strani in objavljenih 75 avtorjev, s tem, da se čez leto ob vsakem četrtletju izbere po dva uredniška izbranca in po eden s strani bralcev in je teh dvanajst uvrščenih avtorjev že znanih pred letnim uredniškim izbiranjem).

Knjigo seveda lahko tudi naročiš in dobiš najbolj prepričljiv vpogled v zadevo, si ustvariš lastno mnenje in s tem podpreš projekt:
https://trgovina.over.net/dobavitelj/zru/product.php?productid=18549&cat=0&bestseller =Y

Videla boš tudi, da tvoja trditev ni povsem pravilna - glede izbora krajših oblik nasproti daljšim. Avtorji, ki pišejo v kratkih oblikah, ti bodo znali povedati, koliko časa porabijo npr. za en haiku (prepričana sem, da število besed v pesmi ne vpliva na dolžino ustvarjanja).

Ocenjevanje bralcev je zelo pomembno (čeprav ne veste, kdo vas je ocenil in koliko je star, njih točke enakovredno štejejo). Avtorja, ki ga izberejo bralci, prav tako predstavimo v zborniku z vsaj tremi pesmimi.

Glede mentorskega dela pa smo urednice zadnje čase malce zadržane - beremo take in drugačne reči tu na portalu, s katerimi se ubadamo, namesto, da bi se s pesmimi - no, najbrž si opazila. Še posebej smo previdne pri novejših članih, počasi se sicer izkaže, ali so sploh pripravljeni za kakšne posege ali jim je ljubše le, da objavljajo pesmi in jih člani portala beremo ne da bi komentirali njihove stvaritve. Načrtujemo žive delavnice, ker se mi zdi, da bodo lahko učinkovitejše in se jih bodo udeležili tisti, ki si res želijo delati na svojih pesmih.

Toda, če boš na forumu odprla temo, vezano na konkretno objavljeno pesem, se bo gotovo ena od nas potrudila (če ne kar več) in ti bomo odgovorile, razgrnile svoj pogled na pesem, mesta, kjer se nam zdi močna in tista, ki bi se jih dalo še izboljšati. Pesem je seveda tvoja in predloge lahko po svoji presoji uporabiš ali zavržeš. Če te še kaj zanima, se lahko obrneš na nas tudi preko obrazca za odziv.

Brezno, tudi jaz imam rada prilike ;-))

Lp,
Ana

Zastavica

Ananas

Poslano:
21. 06. 2010 ob 22:20

Coprnica, se čisto strinjam :)
Po mojem si (pa ne samo na tem portalu) vsak, ne glede na starost, spol, raso itd. lahko ustvari mnenje o pesmi. Sama sem "petnajstletna smrklja" (mimogrede, tik pred izidom samostojne pesniške zbirke) in mislim, da če je pesem namenjena vsem, ki jo bodo kdaj koli prebrali, potem šteje mnenje čisto vsakega izmed njih in je vsako povsem realno.
Sploh pa, da se odrasli takole pritožujete nad ocenami ...
Ocene so samo številke, gole, brezosebne številke, ki nič ne povejo. Treba je videti za te številke, v človeka. Moj profesor za violino je večkrat rekel "Ocene so za druge, znanje je pa zate."
Umetnosti se ne da primerjati, rangirati in ocenjevati. Vsaka številka je omejitev, umetnost pa je brezmejna.
lp Ana

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
21. 06. 2010 ob 23:59

Ne samo od 60-letnih intelektualcev, tudi od 15-letnih punčk se lahko veliko naučimo, samo odprti in pripravljeni moramo biti.
Ananas, kako lepo in čisto si to napisala.
Malo potrpljenja, malo volje, pa malo prilagodljivosti za vse, pa bo šlo!
:)
LP, lidija

Zastavica

Lea199

Poslano:
22. 06. 2010 ob 07:02

Na tem portalu objavlja nekaj mladih pesnikov, ki ji pri svojih skoraj 60-tih letih, ne sežem niti do gležnjev. :)
Samo toliko v razmislek.
Bodi lepo!

lp, Lea

Zastavica

ajda

Poslano:
22. 06. 2010 ob 09:28

Težko je v enem tednu strniti vse, kar se dogaja na portalu kot si zapisala ti, modri cvet in ugotovila, da so haikuji, aforizmi in ostale kratke, kot jim rečemo, bolje ocenjene, cenjene kot tiste dolge, ker urednice nimajo časa, da bi jih prebrale. Ne vem, kako si lahko na podlagi tedenskega opažanja prišla do te ugotovitve, ker je med podčrtankami pisano število takšnih in drugačnih pesmi in tu ne obstaja pravilo kratko, dolgo, srednje ali pa skoraj nič, ampak vse tisto, kar vodi urednice, da pesmi dajo mesto med podčrtankami in v nadaljevanju je seveda njihova odločitev, katere bodo zbrane v zborniku. Že po številu urednic lahko vidiš, da tu ni pristranskosti, da bi imele kakšne oblike prioriteto pred kakšno drugo. Pesmi kapljajo na portal in sprotno pregledovanje izlušči tiste, ki so po njihovem mnenju najboljše in jih podčrtajo. O tem, kaj je dobro in kaj ni, lahko je tudi daljša pesem napisana hipno, če se ti npr. vsujejo misli in tvoji prsti komaj sledijo besedam, ki brbotajo, pri haikuju npr., se pa lahko dlje časa zadržiš in nazadnje se zgodi, da ti tudi ne uspe tako kot želiš. Prav tako je pri aforizmih in drugih kratkih oblikah. Tu je tista hipnost zelo relativna. Ko govoriš o nestrokovnih in neizkušenih komentatorjih, da ti ne morejo dati ustreznega fitbacka, ker so pač anonimni in ne veš, kdo komentira in zato tega ne sprejmeš tako kot bi sprejela, če bi vedela, kdo stoji za tistim imenom, bi ti pa komentarji povedali več? Nenazadnje veliko t.i. strokovnjakov pesmi ne piše in mislim, da je njihovo oko zelo zelo strogo in marsikdo, ki piše, bi odložil pero in zaključil s kariero pesništva. Moje mnenje je, da je tu na pesem.si veliko dobrih pesnikov, veseli smo lahko, da imamo urednice, ki vedo, kako se stvarem streže, so strokovno zelo dobro podkovane in da se lahko, ne glede na to, koliko je kdo podkovan s strani pesnikov, veliko naučimo in drug drugega vzpodbujamo, da kot pesniki rastemo. In roko na srce, kje je pa zapisano, da 60 letni intelektualec pesem oceni bolje kot 15-letno dekle? A samo zato, ker je intelektualec pa ima več pojma o pesništvu. No, tu se nikakor ne bi strinjala. Če bi malo karikirala, tisti, ki nimajo oz. nimamo fakultete, nimamo kaj iskati v pesniškem prostoru oz. nismo kompetentni za komentiranje? Se motim? No, to je le malce karikirano, malo me je odneslo predaleč v svojem komentarju, a tako je. Je pa seveda prav, da se človek da ven tisto, kar mu leži na duši kot je ležalo tebi in lahko seveda pričakuje različne odzive in tako je tudi prav. Tu smo, da povemo in ko se izpostavimo javno, moramo tudi pričakovati, da bodo odzivi živopisne barve, ne samo v tistih, za nas, prijetnih tonih. Morda si s tem svojim pisanjem zaprla vrata tistim, ki bi tvoje pesmi tudi pokomentirali, a ne bodo upali, ker pričakuješ le strokovne in podkovane komentarje. Jaz osebno sem pa zelo vesela, če kdorkoli pokomentira mojo pesem, da vem, da mu je vzbudila takšna in drugačna občutja in da jo izpostavi na forumu. In nenazadnje, za vsak glas ljudstva smo lahko veseli in hvaležni in nenazadnje skromnost je lepa čednost, tudi v veji umetnosti pesništva. Ja, malo sem se razpisala in četudi beseda oprosti zveni kdaj kot vljudnostna fraza, kar nenazadnje ni za odmet, bom rekla oprosti, če sem te kaj prizadela s svojim pisanjem in morda boš v daljšem obdobju kot enakovredna članica tega portala, dobila drugačno sliko kot si jo v svojem enotedenskem opažanju.
lp, ajda

P.s. če sem zapisala kakšno nerodnost se opravičujem, nimam navade za seboj brati kar napišem, včasih le pokukam in popravim:)) .

Zastavica

Legy

Poslano:
22. 06. 2010 ob 09:55

Heh, ocenjevanje... Nikoli izpeta tema (kar se vidi že po številu klikov na ta post). :)

Rad bi samo dodal stvar, ki me je zbodla pri zgornjem branju. Resnično, ne bi si jaz upal nekomu reči, da 15-letnik/ca ne pozna pesniškega okusa. Čisto vseeno mi je, katera generacija me bere. In koliko fakultet ima narejenih. Prav vsakega komentarja sem lahko samo vesel - pa čeprav pohvalo ali pa da mi kdo pesem "raztrže". Že za to, da si kdo vzame čas za tvojo pesem, sem lahko samo vesel.

Jaz osebno nisem dolgo časa tukaj, sem pa z branjem pesmi in tudi komentarjev drugih pesmi v tem kratkem času marsikaj spoznal, ki mi je odprlo oči in razširilo pojmovanje in kritičnost do lastnega ustvarjanja. Mislim, da sem napredoval in čutim, da še bom, čeprav sem relativni začetnik. Zahvala gre seveda kritičnim urednicam, ki ne talajo podčrtank kar tako, pa tudi kritičnim bralkam in bralcem, ki pesem pohvalijo ali opozorijo na kako nerodnost. Čisto od vsakega se lahko kaj naučiš.

Kar se pa tiče kratkih oblik, verjemi ali ne, to je pa res muka napisat. Resda se napiše v eni minuti, a iskanje ideje in to ubesedit, da pusti vtis, to je umetnost. Brez heca, sem poskusil. :)

Lp, Legy

Zastavica

Dule Metulj

Poslano:
22. 06. 2010 ob 09:59

Po mojem si Modri cvet izgubila živce zaradi epidemije z rdečo podčrtanih aforizmov, ki sploh niso pesmi, ampak trenutni miselni prebliski, ki pa tudi imajo svojo vrednost, nikakor se pa ne morejo primerjati z vrednostjo pesmi, ki lahko nastajajo dneve in dneve, celo tedne :D:D

kaj se sekiraš zaradi ocen, saj imaš že svojo pesniško zbirko, malo začni komentirati pesmi drugih avtorjev in boš gotovo čez čas začela dobivati tudi ti od njih odziv ;) :)

Po tehtnem premisleku je 3 pesmi na dan za objavo čisti nesmisel in sedaj že opažam kako se uredništvo vleče nazaj, češ, imamo 1 teden cajta za uredniški pregled, do sedaj je pa to bil 1 dan.

lep dan,
dm

Zastavica

ajda

Poslano:
22. 06. 2010 ob 10:02

Aja, še nekaj se spomnim glede anonimnosti. Modricvet, če pogledaš v zbornik pesem.si10 je samo pri dveh avtorjih želja da ostaneta anonimna, pri vseh drugih so pa imena in priimki in tudi letnice rojstva(no, tu nisem sigurna, če pri vseh). Mislim, da se ne motim.

lp, ajda

Zastavica

 < 1 2 3 4 5 >   Zadnja ›

Komentiranje je zaprto!