Forum

Ocenjevanje

Imam vprašanje za vse skrbnike: Bi bilo možno, da se doda možnost za zaklepanje ocenjevanja, v primeru da bi avtor ne želel ocen - tako kot je to naprimer na Youtubu in veliko ostalih straneh. Ker blokada komentarjev na tem portalu obstaja, ocen pa ne. Meni osebno bi bilo tako veliko bolje; če bi me zanimalo, kako dobra se zdi ostalim pesem, bi pustil odklenjeno, če bi ne želel ocen pa zaklenjeno, še vedno pa bi lahko drugi njegovo pesem dodali, tako da bi vedel koliko ljudem je všeč in še vedno bi lahko bila podčrtana. Ker če daš pod neobjavljeno, sicer dosežeš to, da je ljudje ne morejo ocenjevati, samo je potem nihče ne more prebrati, dodati in komentirati... Se mi zdi, da bi ta funkcija prinesla neke prednosti (med drugim bi tudi rešila problem, ki sem ga opazil nekje med starimi temami - ta, o povprečni oceni, ker če avtor ne bi želel ocenjevanja, bi bila pri oceni samo / ali kaj podobnega...) Kaj mislite?


Spodaj sem v svojih komentarjih naknadno odebeljil predloge, da bodo imeli skrbniki manj dela z iskanjem, če se jim bodo zdeli smiselni.

 
 1 2 > 

Beatrice Reiniger

Poslano:
26. 03. 2013 ob 22:03
Spremenjeno:
12. 04. 2013 ob 09:21

Ni slaba ideja! :) Sicer pa tudi mene zanima nekaj glede ocenjevanja, torej, če bi recimo rada videla uredniško oceno je, razen če osebno sitnarim, kar pa ne bom, ne morem? Lahko bi bila ločena, npr. tam kjer je povprečna ocena, bi se dalo klikniti podrobnosti, kjer bi avtor lahko videl tudi uredniško oceno? Saj ni treba, da piše, kateri urednik je ocenjeval, ker je to tudi vseeno, samo tako, ker včasih kakšna pesem v prvih dneh zelo niha z oceno, pa potem človek ne ve, kaj naj si misli. Povprečje je včasih zavajujoče: povprečna ocena je lahko zelo dobra, uredniška pa samo zmerna - ali kdaj pa kdaj najbrž tudi obratno. Mislim, da je razlika, če neka pesem dobi 1 in 5 ali pa dvakrat po 3, ker v prvem primeru vsaj nekoga navduši ... Pogrešam statistiko, npr. standarne odklone. In, ja, vem, da kompliciram. :)

Pozdravček, Beatrice

Zastavica

Vesna Šare

Poslano:
29. 03. 2013 ob 07:47
Spremenjeno:
29. 03. 2013 ob 23:15

Pridružujem se zgornjima komentarjema, posebno drugemu. Verjetno marsikoga zanima uredniška ocena, pa je ne pozna, ker je pri prijavi na pesem.si ob njegovi pesmi že več ocen.

Hkrati pa izkoriščam priložnost za vprašanje, ali se še komu dogaja, da nekdo vsak dan spreminja svojo oceno (ne le skupnega povprečja s svojo prvo oceno, vsak dan zniža svojo oceno pri isti pesmi),  pri eni pesmi ali celo pri več pesmih istega avtorja. Temu ocenjevalcu pa sporočam, da ne vidim smisla v tem (lahko pa mi ga napiše wink ), ker s tem ne spreminja vrednosti same pesmi. Pesem ostaja enako dobra, le povprečje ocen je nižje, verjetno tudi od uredniške ocene.

smiley

Pa lep pozdrav vsem.

deborah

Zastavica

prašeg

Poslano:
29. 03. 2013 ob 13:22
Spremenjeno:
30. 03. 2013 ob 00:11

Meni ponavadi zadnja ocena dostikrat zniža povprečje in kdaj deluje tudi tako, kot si omenila ti, vendar nikoli nisem popolnoma prepričan, ali je to zadnja ocena, ali zniževanje neke prej... Na začetku, ko objavim, točno vem, kaj se dogaja pri ocenjevanju, kasneje pa malo izgubim pregled :) Kdaj imam tak občutek, kot da mi kdo načrtno niža oceno, vendar če sem čisto iskren, ravno zato, ker se mi zdi, da pri ocenjevanju vlada ovčji nagon - tu tudi sam nisem izjema, čeprav se trudim tega znebiti v čim večjem merilu :) - je možno, da nekomu pač pesem ni tako všeč in le objektivno ocenjuje - izven črede. Ker kdaj se mi zgodi tudi nasprotno, da mi po prvi zraste povprečje. Tako da, tu hitro lahko koga obtožiš česa, kar mogoče ne drži. Nekako velja, da če je ocena zelo visoka iz začetka, bo postopoma padala, če pa je zelo nizka za precej kvalitetno pesem, bo naraščala.

Jaz tudi kdaj spreminjam oceno, ko berem pesem nekoliko kasneje - nekaterim lahko med prvim branjem storiš krivico in česa ne dojameš - kakega ključnega dela - in zato pozneje spremeniš na bolje (nekaterim pesmim tako lahko še vedno storiš krivico, ko jim ne nameniš dodatnega ali podrobnejšega branja...), ali pa pesem izgubi naboj z drugim branjem/se ti zdi, da si jo krivično ocenil, glede na druge takrat in ji malo znižaš. Priznam pa tudi, da pesem pogosto ocenjujem tudi glede na moj občutek, ne le po nekih estetskih in razumskih kriterijih. Kdaj lahko pesmi niti ne razumem, pa me tako prevzame samo energijsko, da zato nemudoma dodelim odlično oceno in se šele kasneje res močno spuščam v pesem - slabe ocene glede na občutek navadno ne dajem (brez da bi pesem poskusil razumeti), lahko pa da kdaj tudi kakšno narobe ali nepopolno razumem, kar je normalno, saj smo vsi samo ljudje.

Drugače pa bi se to vajino željo preprosto in vse zgornje kolobocije, ki lahko komu povzročajo sive lase preprosto lahko rešilo tako, da imamo ob objavi naslednje opcije:

Komentiranje (Da/ Ne/Samo urednik)
Ocenjevanje (Da/Ne/Samo urednik)


:)


Podčrtanke in dodajanje ostanejo ne glede na izbrano opcijo - razen seveda, če pustiš neobjavljeno. Najboljša stvar pri podčrtankah je itak to, da več ljudi prebere tvojo pesem (in ji posveti več časa), ter je ne bere že z nekim predsodkom, ki bi temeljil na povprečni oceni, ki bi jo videl na seznamu.

Zastavica

Beatrice Reiniger

Poslano:
29. 03. 2013 ob 21:35
Spremenjeno:
30. 03. 2013 ob 00:00

Zadnje čase je res malo čudno! V šestih minutah je nekdo znižal oceno trem različnim zaporednim pesmim. Je kar malo smešno. Ha, ha. :) Vesela sem vajinih komentarjev, malo sebično, (vama ne privoščim), samo tako se vedno jezim nase in si pravim: Kakšna koza si, izgubljaš čas s pregledovanjem in razmišljanjem o ocenah, namesto da bi ga izkoristila za pisanje. Poleg tega sem mislila, da grem pač jaz nekomu na živce: ko pišeš nikoli ne more biti za vse, tako pač je - no, lepo je slišati, da temu nekomu ne grem na živce samo jaz. :) Sem prepričana, da nam nočejo nič hudega, samo vseeno bi bilo dobro ločiti uredniško oceno, ker ima večjo težo - s tem da so uredniki, so po mojem sprejeli neko odgovornost, da si ne morejo privoščiti nič nepremišljenega. Ostali imajo pa vso pravico do tega. :) In, Gašper, zelo praktično razmišljaš in se strinjam s tvojo zamislijo glede komentiranja in ocenjevanja.

Pozdravček in veliko potrpljenja in navdiha obema ;)    Beatrice

Zastavica

Timy

Poslano:
29. 03. 2013 ob 22:54
Spremenjeno:
29. 03. 2013 ob 23:47

Tudi sam imam predlog glede ocenjevanja.

Najprej bi bilo treba zagotoviti, da bi bilo ocenjevalcev in s tem ocen več. Sedanje povprečje treh do petih ocen (izjema so podčrtanke), ne kaže prave slike o vrednosti posamezne pesmi ali aforizma.

Se pa popolnoma strinjam, da bi bilo dobro, da bi bila ocena urednic(ka) ločena od ocen ostalih ocenjevalcev, kot je marsikje, ko ocenjuje žirija posebej in občinstvo posebej.

Je pa še ena stvar, ki vsaj mene precej moti in sicer so to objave uredništva, ki so prav tako podvržene ocenjevanju. Osebno menim, da so urednice tako zelo kakovostne pesnice, da njihovih del ne bi bilo treba ocenjevati na tej ravni, ampak bi bile posebej označene in objavljene kot prispevek uredništva. Nekoliko nehigienično je, da se tisti ki ocenjuje in vrednoti umetniško vrednost, istočasno od teh istih pusti ocenjevati. To rado pripelje do tega, da se urednicam podeljujejo same odlične ocene in komentarje, nekoliko tudi v želji, da bi bila ta "usluga" morda vrnjena. Tega "daj-dam"-a je tudi sicer kar nekaj, kar je razvidno iz povprečnih ocen, ki kažejo na to, da je 98 % del nadpovprečnih, kar pa seveda ne drži.

Ker so urednice in urednik kot tudi skrbnik portala nedvomno priznani umetniki, bi bilo v izogib sistemu "kadija tuži, kadija sudi" morda prav, da so njihove objave nam za zgled in se na tem portalu ne ocenjujejo.

In še nekaj. Res ne vem, zakaj nas je večina užaljena, če od koga dobimo ali komu podelimo oceno npr. 3 (dobro). Kot so rekli včasih: kar je dobro ni slabo.

 

Pa lep pozdrav prav vsem.

 

 

Zastavica

prašeg

Poslano:
29. 03. 2013 ob 23:55
Spremenjeno:
30. 03. 2013 ob 22:18

Se strinjam glede vsega, glede trojke, je pa razumljivo, da te lahko prizadane (!razlika -> užaljenost ni isto kot prizadetost), če imaš višja pričakovanja glede pesmi, še sploh, če ti nekdo iz dveh/treh petic povprečje zbije na 3,5 s pikajočim kolom... torej s trojko sicer ni nič narobe, če je res trojka in nekdo ne uravna pesmi po svojem okusu s toliko slabšo oceno... Tu moraš razumeti timy, da smo nekateri otroci tega butastega sistema, ki povzdiguje ocene, grebatorstvo, tekmovalnost, bleferstvo (in logiko) nad vse drugo (in tega ne pravim, ker bi sam imel težave z logiko) in od tega se te skozi izobraževanje najbolj dotakne ocenjevanje in se vate zasidra... Zato se nekateri bolj podrobno ukvarjamo z ocenemi, čeprav se zdimo zaradi tega sami sebi smotani :)

Tu sem spet opazil neko zadevo, ki je lahko moteča - mogoče bi bilo dobro tudi, da se doda opcijo "pokaži oceno/ne pokaži", da vsak res oceni kot misli, bolj objektivno in ne spreminja ocene po principu - meni se zdi za 3 - ah, pa ji dajmo 1, da bo skupaj z drugim 3. Tukaj bi pod "ne pokaži" morali spadati VSI (vidi jo le avtor, če želi, če ne, pa jo zablokira), tudi uredniki, da bo ocena res objektivno povprečje in ne "nekakšna povprečna ocena z močnim uravnavanjem zadnjega ocenjevalca", oziroma, kot si rekel ti, timy, bi bile uredniške ocene tu posebej (in v primeru "ne pokaži" vidne le avtorju").

Zastavica

prašeg

Poslano:
30. 03. 2013 ob 00:18
Spremenjeno:
30. 03. 2013 ob 00:20

Vsem svetujem, da bistvo svojih predlogov odebelite, da bo bolj pregledno za skrbnike :)

Zastavica

Y

Y

Poslano:
30. 03. 2013 ob 00:29
Spremenjeno:
12. 04. 2013 ob 09:23

Mene so ocene povsem obsedle do te mere, da jih ne jemljem več resno. 

To isto stvar so mi povedali stari mački že takoj, ko sem se prijavil na portal.

Zastavica

Lea199

Poslano:
30. 03. 2013 ob 09:02
Spremenjeno:
30. 03. 2013 ob 09:03

Se popolnoma strinjam z Y.

Razen tega sem prepričana, da dobivajo slabe ocene le dobre pesmi.

Lp, Lea

 

P.S.:Sama veliko bolj kot spremembe pri ocenjevanju pogrešam možnost objave haig - ne boste verjeli za oceno.

In obuditev neskončne pesmi, verjemite nisem sama, ki že dolgo čakam na to.

Link: http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/67779/neskoncna_pesem#.UVabAB3tRlY

Zastavica

prašeg

Poslano:
30. 03. 2013 ob 12:11

Lahko objavljaš haige - samo kopiraj željeno sliko in prilepi noter z Ctrl + V ob tekst. :)

 

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
30. 03. 2013 ob 13:14
Spremenjeno:
12. 04. 2013 ob 09:24

Menim, da je ocenjevanje in komentiranje pesmi pomembna razpoznavna lastnost portala pesem.si in delo uredniškega odbora, ki to funkcijo redno opravlja, pa tudi drugih članov, ki prispevajo oceno (po premisleku).

Objektivnost evalvacije je pri umetnostnih besedilih težko doseči.  Človeško razumljivo je, da se v presojo o kakovosti pesmi vpletajo subjektivni pogledi na vsebino in slog pesmi, medčlanske simpatije in sploh halo efekt.  Osebno menim, da je vidni prikaz ocen pomembno pedagoško poslanstvo portala; dobra nadgraditev sistema je zgoraj predlagani ločeni prikaz uredniške ocene.

Kar pa bi veljalo spremeniti ali (pre)vzgojiti, je kritiško-kritični pogled ocenjevalcev. Mogoče bi organizirali (virtualno) delavnico na temo ocenjevanja.

Verjetno je zdaj čas, da se tudi uredništvo odzove na temo ocenjevanja.

Lp, J!

Zastavica

Lea199

Poslano:
30. 03. 2013 ob 14:33
Spremenjeno:
30. 03. 2013 ob 18:05

Ne, Prašeg, trenutno velja pravilo (in pravil se držim), da se fotk/slik ne objavlja v tistem delu, ki se ga ocenjuje. Zato nekateri čakamo, da se nam odpre ta možnost (verjetno ločeno, kot so sedaj ločeni aforizmi). To je nama s Svitom, že pred časom obljubil Gregor.

Vendar sta s Sigijem v ta forum vložila že ogromno dela in zmanjka časa za vse želje. Pripravljena sem počakati in upam, da je to pripravljen še kdo med vami :).

Prej sem pozabila omeniti tudi, pesmi v dodelavi, tudi to bi bilo lepo imeti :)  In tudi to je bilo obljubljeno.

Sicer, pa se popolnoma strinjam z Jupiter. S tako delavnico bi vsi pridobili. (Seveda bi bilo tudi z njo veliko dela).

Morda še, hvala vsem (uredništvu, Gregorju, Sigiju), ki se trudite, za vse kar nam pesem.si nudi. 

Lp, Lea

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
30. 03. 2013 ob 16:16
Spremenjeno:
30. 03. 2013 ob 18:05

Zanimiva razmišljanja, s katerimi (in še z mnogimi drugimi) smo se ukvarjali, ko smo postavljali na noge Pesem.si, za katerega trdimo, da je  še vedno v razvoju.

Vse vaše ideje so seveda dobrodošle, na sestanku uredništva, ki ga bomo imeli prav v teh dneh, se jim bomo tudi posvetili.

Vsekakor je za nas (ki se ukvarjamo s pesem.si prostovoljsko) zdaj najpomembnejše, da pripravimo letošnji zbornik, potem pa bo čas tudi za kake druge spremembe / nadgradnje / razvoj / posodobitve.

Ocenjevanje umetnosti je po eni strani nehvaležno in po drugi nemogoče delo. O tem smo že ogromno napisali, a vedno znova prihaja na površje. Zdi se mi, da idealnega sistema ne bomo našli (čeprav smo enega že zamenjali), včasih se celo sprašujem, če ga je smiselno obdržati ... a hkrati se zavedam, da pesem.si brez vrednotenja, izbora (tudi komentiranja) objav ne bi bil to, kar je.

Iščimo konstruktivno in konkretno še naprej,

lp, Ana

Zastavica

Lea199

Poslano:
30. 03. 2013 ob 16:27

Morda bo koga zanimalo:

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/46930/vpogled_v_novi_pesem_si_5_ocenjevanje/#.UVcD0h3tRlY

in še bi se našlo. Tako, da si ne boste mislili, da se o tem še nismo pogovarjali.

Lp, Lea

Zastavica

prašeg

Poslano:
30. 03. 2013 ob 22:13
Spremenjeno:
30. 03. 2013 ob 22:26

Lepo, da se vas je toliko oglasilo :)

Lea, nisem vedel, da se slik ne sme dodati k pesmi, se pa strinjam, da bo fino, ko bo dovoljeno. Potem bi se potrudil kakšno pesem tudi likovno podkrepiti. Tudi sam sem zelo hvaležen vsem, ki se tako nesebično trudijo/te za ta portal in nam pomagate pri naši pesniški rasti :)

Ana, seveda je razumljivo, da te stvari terjajo čas. Vse so le predlogi - kot si rekla - škodijo gotovo ne.  In Jupiter - objektivnost je težko doseči, a če bi izključili subjektivne faktorje, ki si jih naštela, bi se ji bolj pribljižali, kajne? :)

Zastavica

Lea199

Poslano:
30. 03. 2013 ob 22:34
Spremenjeno:
31. 03. 2013 ob 19:58

Ja, Prašeg, se strinjam, da bo lepo:)

Ker, pa vem, da se vsega ne da čez noč, nisem nestrpna, pripravljena sem počakati.

Med tem objavljam na forumu (vesela sem, da je Ana to z veseljem sprejela) in pridružilo se mi je še nekaj forumašev, ki radi delajo podobne reči. Le Svit pravi, da mu je pretežko, čeprav ima dobre stvari. Objavlja jih na fb.

Tu je link na ta forum:

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/45718/foto_haiga/17#komentarkomentarji

prvi poskus, res zelo slab, sem tam objavila že 22. 7. 2010.

Lp, Lea

Zastavica

westre

Poslano:
25. 12. 2016 ob 10:02

Opazil sem pri točkovanju ,pa ne vem kako je to mogoče,da ti nekdo oceni pesem z nižjo oceno kot je ena(če je najnižja ocena 1)Zgleda,da ne znam računat,čeprav mi matematika nikdar ni povzročala težav.Ker se pa take stvari,kot opažam dogajajo tudi drugim,me pa zanima,kako je to mogoče.A je vse samo naključje?Ali pa je na delu nek novodobni Chuck Norris:-)Saj sam osebno ne dam veliko na točkovanje,ker vse poteka bolj po sistemu Dam-Daš,enim pa je točkovanje le poligon za zadovoljevanje svojih potreb!Zato bi prosil če mi lahko kdo iz uredništva odgovori na ta vprašanja.

Dokaz včerajšnega točkovanja.

Božični večer

Prvo glasovanje
  • 24. 12. 2016 ob 12:50
  • Prebrano 30 krat
  • Število doseženih točk: 5
  • Število ocen: 1
  • Povprečna ocena:5.00

Drugo glasovanje


  • 24. 12. 2016 ob 12:50
  • Prebrano 39 krat

  • Število doseženih točk: 9.88
  • Število ocen: 2
  • Povprečna ocena: 1.9760

Hvala za odgovor.

Lp

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
27. 12. 2016 ob 15:00

westre,

ocene imajo različno težo, predvsem odvisno od tega, če prihajajo od novega ali starejšega člana. zato s otočke tukaj tako različne in ocena tako drastično spremenjena, žal.

lp

Zastavica

westre

Poslano:
27. 12. 2016 ob 15:30

Ja,Žiga to vem.Samo povprečna ocena po dveh glasovanjih je pa malo čudna.Če je bila prva 5 druga pa 4.88.Skupaj 9.88?

Zastavica

modricvet

Poslano:
27. 12. 2016 ob 21:05

Westre, prvi ti je dal oceno 5, hkrati pa 5 točk in ima ponder 2 %. Drugi ti je dal 4,88 točk, kar pa ne pomeni, da je njegova ocena 4,88. Očitno je njegov ponder precej višji, zato ima tudi višjo težo. A ne vemo, koliko je njegov ponder (matematiki bi lahko to izračunali prav iz povprečne ocene).

Če ti nekdo da 5 točk, drugi pa 50, je ocena drugega 10-krat več vredna kot od prvega. Če ti je dal drugi (s 100 %-nim ponderjem) 10 točk (manj jih ne more dati), ne pomeni, da ti je dal oceno 10, ampak 1. A teža te enice je 10-krat močnejša kot od prvega, zato povprečje ni (5+10)/2 = 7,5 (tako povprečje itak ne obstaja) ampak se izračuna čisto drugače, z upoštevanjem ponderja. Formule za tak izračun ne poznam.


LP, mcv

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!