Forum

Vpogled v novi Pesem.si 5: Ocenjevanje

Tokratni vpogled se dotika vseh sprememb v ocenjevanju in moderacije. Verjetno je najpomembnejši objavljen do zdaj in pozivamo vse člane, da si ga pozorno preberejo.

Pretekli vpogledi:
1. Poezija po delih
2. Všeč mi je
3. Komunikacija
4. Skupaj pilimo

Zvezno ocenjevanje
Ocenjevanje je v novem sistemu najbolj prefiltrirana in spremenjena funkcionalnost. Očitna razlika, ki jo boste najprej opazili, je ta, da so ocene zvezne. Z miško boste premikali drsnik in s tem dodeljevali opisno in številčno oceno, obe istočasno. Kar se tiče števil, bodo ta še vedno na intervalu od 1 do 5, vendar bo ocena lahko do dveh decimalk natančna. Opisnih ocen pa ne bo več pet, ampak sedem: neizdelana, ni me prepričala, povprečna, dobra, obetavna, nadpovprečna in umetniški presežek. Primer: neka pesem se mi zdi odlična, vendar ima malenkostne pomanjkljivosti, zato dobi številčno oceno 4,75 in opisno "Umetniški presežek".

Teža ocene
Na forumu je bil večkrat izpostavljen problem ocenjevalcev, ki nimajo objavljenih lastnih pesmi ali ki ocenjujejo izključno enega člana in podobno. V tem duhu smo dodobra premislili sistem ocenjevanja in uvedli
precej zapleten sistem preverjanja dejavnosti nekega člana ter na osnovi tega izdelali indikator, ki se imenuje SiGrejeva stopnja (Sigi, Gregor) ali kratko stopnja. Ta se bo samodejno spreminjala glede na veliko različnih parametrov in uredništvo nanjo ne bo moglo vplivati. Med prenosom se bo vsem članom mehansko dodelila stopnja predvsem glede na sodelovanje. Ta se bo nato lahko spreminjala zelo hitro ali pa zelo počasi, odvisno od vaših navad, sodelovanja, aktivnosti pri člankih, raznolikem ocenjevanju ipd. To pomeni, da četudi bo vaša začetna stopnja recimo 5, še ne pomeni, da ne bo zelo kmalu lahko 10. Stopnja ocenjevalca bo pomenila težo njegove ocene. Doslej je za vse člane veljala enotna teža 10 (ocena 5 = 50 točk) in za goste 1 (ocena 5 = 5 točk). Za goste teža ostaja 1, za člane pa je teža enaka stopnji (član s stopnjo 7: ocena 5 = 5 x 7 = 35 točk).

Moderacija
Z novim portalom uvajamo tudi nov status uporabnika: moderiran. Takšen status lahko prejme uporabnik, ki se po presoji uredništva ne bo držal pravil, predvsem v smislu žaljivih ali za skupnost motečih objav, in se ne bo odzival na opozorila. Vse objave ter komentarji uporabnika s tem statusom bodo privzeto moderirani (torej jih bo moral potrditi urednik). Moderiran član prav tako ne bo mogel pošiljati zasebnih sporočil (razen uredništvu). Seveda bomo ta status uporabljali zelo zmerno, tako kot smo doslej postopek izločitve.

Sprememba pravil
Ker se bo spremenil portal, se bodo tudi nekatera pravila, na kar vas vnaprej opozarjam. Ko bo do spremembe prišlo, boste ponovno obveščeni.
 
 1 2 3 4 >   Zadnja ›

Y

Y

Poslano:
11. 04. 2011 ob 20:29

Aha, Google rank in SiGrejev indeks :) ali boste objavili točen algoritem, ali bomo lahko ugibali? Tudi Slashdot karma je recimo nekaj podobnega.
Ste razmišljali da bi tako kot na slashdot-u, ocenjevanje bilo privilegij in ne obveza? Vsak dan dobiš določeno število ocen, ki jih lahko dodeliš..
Več kot objavljaš in komentiraš, več točk imaš za ocenjevanje.. namesto da tvoje ocene več štejejo?
Pa meta-moderiranje itd?

Se že veselim.

lp, gnu

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
11. 04. 2011 ob 22:22

hahaha :)

ja, bo treba ugibat. :)

kar se tiče pa ocenjevanja kot privilegija :D vsekakor se mi zdi ideja zabavna, ampak v interesu portala je, da se spodbuja ocenjevanje in če je kdo pripravljen dnevno dati 50 ocen jih naj!

lp

Zastavica

DUSANN

Poslano:
11. 04. 2011 ob 23:07

Uf, Sigi, tole z ocenjevanjem bo pa huje kot pri umetnostnem drsanju in šprintu. Tisočinke bojo odločale. Le kdo bo Carl Lewis? Saj se bomo pobili med sabo.

Lp, DUSANN

Zastavica

Y

Y

Poslano:
11. 04. 2011 ob 23:16

ja saj veš kako je.. psihološko rajši delaš nekaj, če je to privilegij :)

lp gnu

Zastavica

Lea199

Poslano:
11. 04. 2011 ob 23:28

če bom imela omejeno število točk, se bom bala, da mi jih zmanka za najlepšo pesem, ... šparala bom, nobenemu jih ne bom dala. Potem mi splesnijo;)))

Lp, Lea

Zastavica

MAKI

Poslano:
12. 04. 2011 ob 12:54

Lea, ne se bat!
Nekateri so itak zelo škrti - ne dajo niti pikice, tudi za remek delo ne - tako da im bo ostalo. Mogoče bodo ponujali v odkup. :):)

Samo, da ne bodo strokovnjaki preveč zadevo zakomplicirali, tako da mi starejši ne bomo nič "štekali".

Pozdrav,
Maki

Zastavica

Y

Y

Poslano:
12. 04. 2011 ob 13:18

@Lea, Maki : saj ne bo nobene omejitve, to je bila samo moja (slaba) ideja..

lp, gnu

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
12. 04. 2011 ob 13:51
Spremenjeno:
31. 03. 2013 ob 17:52

Dragi moji, meni ni prav nič jasno:)))
lp, adisa

Zastavica

Mojmir

Poslano:
12. 04. 2011 ob 19:59

ojoj :)) glava peče
lp mojmir

Zastavica

DUSANN

Poslano:
12. 04. 2011 ob 20:23

Oprosti ampak to ocenjevanje ne bo dobro. Sama zmeda bo. Kakšne decimalke. Sedaj je bilo v redu. Ne komplicirajte in ne delajte matematike iz poezije ker to ni. Važno je a vemo a je pesem sprejeta ali ne. Iz teh ocen, ki so bile prej je bilo čisto ok. Več posvetimo vzgoji in znanju. Nekateri sploh ne ocenjujejo druge, le sebe. Vabijo jih pa na svoje literarne večere, kar je skrajni egoizem in nezrelost kot osebnost. Zdaj bomo mozgali zakaj nam falijo stotinke, tisočinke kar je čisti absurd. Že tako imamo šolstvo na psu in obremenjene otroke in sedaj se bo to preselilo še na pesniški portal.


Lp. DUSANN

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
12. 04. 2011 ob 20:32

S tvojim razmišljanjem se sicer strinjam, ampak tukaj nihče ne bo "izbiral" oz. vpisoval decimalk. Ti boš po občutku, kakšna se ti pesem zdi, potegnil drsnik. Številka je samo informativne narave. In v tem smislu se mi zdi veliko manj matematično kot ocena od 1 do 5.

Lp

Zastavica

DUSANN

Poslano:
12. 04. 2011 ob 20:48

Hvala Sigi za odgovor, me je Gnu čisto zmedel z znanostjo in Mojmir s pekočo glavo. Zgoraj imaš neke decimalke v tvojem postu. To človeka le zmede in začne tuhtati brezveze. Upam, da bo ok, saj ste bistri mladi ljudje. Za egoiste pa drži. Tudi, če bi jih prisilil k glasovanju bi dajali slabe ocene. Človeka ne moreš spremeniti, lahko pa ga ignoriraš. Maki se strinjam s teboj.

Lp. DUSANN

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
12. 04. 2011 ob 20:50

Decimalke zato, ker se bo ocenjevalo z drsnikom, drsnik pa je zvezen. Zgleda približno takole:
slider
(kilkni za povečavo)

Na ta način boš lahko vizualno določil, koliko ti je neka pesem všeč. Bolj ko bo drsnik na desni, bolj ti je všeč.

V tem smislu se mi zdi, da bo zmede manj, ker se nikomur ne bo treba ukvarjati s tem, kaj pomeni Ni me prepričala in kaj Umetniški presežek.

Nikomur se ne bo treba ukvarjati z decimalkami. Le zapisane bodo v bazi podatkov.

Ocene so in bodo ostale le številke s katerimi je izražen odnos do neke pesmi in nič drugega.
V nobenem primeru teh ocen nočemo, ne smemo in ne moremo enačiti s šolskimi ocenami, kjer moraš imeti "zadostno" da zdelaš ipd. Tam naj bi ocene objektivno održale znanje. Tukaj ocene odražajo odnos posameznika do določene pesmi in ne kvalitete pesmi same. Ocene na portalu niso in ne morejo biti objektivne.

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
12. 04. 2011 ob 22:24

@adisa:
povej, kje sem bil nerazumljiv, z veseljem odgovorim na tvoja vprašanja

lp

Zastavica

DUSANN

Poslano:
12. 04. 2011 ob 22:30

Aha drsnik. Praktičen bo bolj. Včasih je res moteče, kaj katera ocena pomeni, sploh na začetku in za zunanje ocenjevalce. Mi smo navajeni, oni pa ne toliko. Ja, tele decimalke bomo pa videli v praksi. Če bo plagiat pa naj se vklopi rdeča lučka, še bolje sirena, kot pri trojančkih (avast sistem).
Hehehe me bo Sigi oskubil.


Lp. DUSANN

Zastavica

modricvet

Poslano:
13. 04. 2011 ob 15:57

Imam en predlog.

Ko že načrtujete natančno sledenje aktivnosti članov, bi bilo fer, da bi se sledilo tudi aktivnosti urednic - da bi bilo njihovo delo transparentno (saj ste neke vrste oblast):

- da bi se vedelo, katera urednica trenutno ocenjuje na portalu

- opomba pri vsaki pesmi, ki je pregledana, katera urednica jo je ocenila in s kakšno oceno.

- na domači strani vsake urednice, katere pesmi je podčrtala

KER imate čisto vest, ne vidim nobenega razloga, da bi te podatke skrivali.

LP, modricvet

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
13. 04. 2011 ob 17:23

Ne vem sicer, na kaj namiguješ pod "natančno sledenje aktivnosti članov". Aktivnosti na portalu se že sedaj logirajo za potrebe odpravljanja napak, odkrivanje poskusov zlorab itd.
Stopnja, ki se bo izračunavala avtomatično, se bo za vse enako, tako za uredništvo, kot za člane.

Tvoj predlog je sicer zanimiv a bi, glede na moje izkušnje, privedel le do tega, da bi se nekateri neprestano obremenjevali izključno s tem, kaj dela katera urednica, koliko ocenjuje, koga in kako ... kar pa ni namen portala.
Ocene urednic so tako ali tako izenačene z ocenami članov, za podčrtankami pa solidarno stoji celotno uredništvo, čeprav se redko glede katere izmed njih tudi ne strinjamo vsi.
Zaenkrat se mi zdi dovolj, če imam pregled nad delom urednic jaz.

KER imamo čisto vest, je bilo nekaj časa ocenjevanje na portalu javno pa smo ugotovili, da je to povzročilo:
- veliko slabe volje
- trgovino z ocenami (jaz tebi ti meni)
Kar spet NI namen ocen in portala zato smo ta eksperiment po nekaj mesecih ukinili, me drugim tudi zaradi pobud članov.

Zastavica

Franc Tominec

Poslano:
13. 04. 2011 ob 18:54

Čimprej uvedite spremembe in dopišite, da so pravila za vse enaka :)

Ali pa: Opozorilo za vse stranske učinke se posvetujte z sosedom ali prijateljem. Za stranske efekte pesem.si ne odgovarja.....


lp Ceni


P.S. V glavnem podpiram spremembe

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
13. 04. 2011 ob 21:51

No, bom dodal še jaz svoje skromno mnenje.
Strinjam se z Modro. Vse nas zanima katera, oziroma kdo nas ocenjuje in podčrtava.Grega tak zagovor, kot ga ponujaš ... je prej enostransko primerna priročnost za prikrivanje realnosti, kot samo dejstvo. Tako lahko vse značilne dvome zanikaš.
Trdim da je 80% prisotna samo ena urednica in verjamem to bi bilo moteče, če bi izpadlo da je to res.
Potem še dejstvo, da nekateri ne bodo več imeli iste moči ocenjevanja, če niso redni ali "pomembni" ...to bo pomenilo, da se bodo tokrat najbolj podčrtani med sabo še višje točkovno povzpeli in povprečni med sabo ne bodo več mogli dosegati prestižnih ocen, kar se sedaj prepogosto dogaja ... namreč da podčrtana ne nabere točk, kot nekdo od uredniško slabo ocenjenih.
Spremenili ste vse kar je vam moteče in nič od naših kritik.
Tukaj se bodo eni povzpeli do neba in drugi plazili pod zemljo, zato bo pa res potrebna cenzura in verjetno še otok za "nediscilinirane".
Skrivalo se bo pod nicki, ocenjevalo v ilegali tekmovalo na smrt. Nekateri bomo gladiatorji, levi nas bodo žrli, Grega Cenzur ....bo pa dal palec dol, če se boš preveč upiral suženjstvu...
Seveda pa lahko tudi gre, komur ne paše.
Referenduma pa ne bo;)
Kakorkoli ... vse kritike so spremenejene v bodečo žico in kapoji bodo sproščali svoje znanje na nenačitanih.Upoštevanih ni.
Vse bo bolj politično etiketiranje, kot neko resnično pesniško druženje. Ker smo pa Slovenci značilno samozadostni, četudi samomorilski ... je pa takšno tekmovanje nekaterim očitno adrelinski iziv-izliv, zato verjetno ne bo manjkalo članov.
Verjemite ... tak način mnogih, ki jih res samo pesnitev zanima, ne bo pritegnilo ... prej obratno.

lp
ac

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
13. 04. 2011 ob 22:07

Hvala za tvoje mnenje Aco. Zelo bi me čudilo, če bi bilo drugačno. In tudi za žaljivke hvala ...

Zastavica

 1 2 3 4 >   Zadnja ›

Komentiranje je zaprto!