Jupiter! Silvana Orel Kos

Jupiter! Silvana Orel Kos

Nekaj o meni


Rada se igram z jezikom in zrem v arhitekturo, tako na nebu kot na zemlji. V hišah živijo telesa različnih agregatnih stanj. Križi na oknih se zračijo, na drevesih brsti grah. Ali nekaj grahu podobnega … kje so že moja očala.

Poročena, mama treh otrok, gozdnih oči in govorečih las. Živimo v kamniti hiši na robu Zelenega krasa.


Germanistka, delam tam in tako: preučujem jezikovne strukture, prevajam, podnaslavljam.

Desetnica zaspanka


Nekje blizu središča tihega prosojno črnega vesolja stoji pručka. Na pručki je rdeča rutica, na rutici so bele pike, ki kot sneg padajo z robov pručke. Na pikčasti rutici sedi deklica, ki se igra s punčico iz sanj. V mislih se z njo pogovarja in si popeva. Poleg pručke leži prazna zelenkasta culica in stoji trdno postavljen teleskop.


Stari zvezdogled seže z roko skozi dolgo teleskopsko kukalo in se vrne s polno pestjo. Obrne se proti deklici in reče nekaj takega kot: »Prah si in v prah se povrneš.« Zanese zaprto dlan nad njeno glavo. Deklica pogleda kvišku. Starec odpre dlan in iz nje se usuje zvezdni prah. Pada ji na lica, lase, na obleko, na punčico. Deklica miži, a si dobro predstavlja, kako in kam pada svetlikajoči se prah.


Deklica vstane, otrese zlati prah v culico, si nadene rutico na tenke, redke lase, stisne punčico k sebi in se poda na pot. Za deklico se kot tančica v čedalje redkejši progi posipa zvezdni prah. Kadar kateri od prašnih delcev potone v globino vesolja, na Zemlji nekdo vzklikne: »U, a si videl? Tam je bil pa še eden.«


Deklica hodi in se ne obrača proti zvezdogledu, čeprav ve, da jo opazuje. To ji verjetno zadostuje, pa punčica iz sanj in culica z zvezdnim prahom. To je vse. Nikogar drugega ni, ne čustev, ki bi jih drugi v njej sprožali. V prsih nosi vse vesolje, a je nič ne tesni. Kar je v vesolju, je v njej, v njenih očeh, prsih in ušesih. Hodi proti robu vesolja v svojih očeh.


Znajde se poleg ogromnega obrobnega traku iz čipkastega oceanskega vala, tiho in mirno zaustavljenega v trenutku gibanja. Je poškrobljen ali ga je ustavil čas? Val je iz strjenega sladkornega prahu, pomešanega s sokom iz luninega krajca kisle limone. Na čipki so stari domači vzorčki. Fin de siècle.

Tiskane objave

Ali ste prepričani, da želite ignorirati uporabnika?
Uporabnika ne boste več ignorirali. Ste prepričani?