Forum

Vpogled v novi Pesem.si 5: Ocenjevanje

Tokratni vpogled se dotika vseh sprememb v ocenjevanju in moderacije. Verjetno je najpomembnejši objavljen do zdaj in pozivamo vse člane, da si ga pozorno preberejo.

Pretekli vpogledi:
1. Poezija po delih
2. Všeč mi je
3. Komunikacija
4. Skupaj pilimo

Zvezno ocenjevanje
Ocenjevanje je v novem sistemu najbolj prefiltrirana in spremenjena funkcionalnost. Očitna razlika, ki jo boste najprej opazili, je ta, da so ocene zvezne. Z miško boste premikali drsnik in s tem dodeljevali opisno in številčno oceno, obe istočasno. Kar se tiče števil, bodo ta še vedno na intervalu od 1 do 5, vendar bo ocena lahko do dveh decimalk natančna. Opisnih ocen pa ne bo več pet, ampak sedem: neizdelana, ni me prepričala, povprečna, dobra, obetavna, nadpovprečna in umetniški presežek. Primer: neka pesem se mi zdi odlična, vendar ima malenkostne pomanjkljivosti, zato dobi številčno oceno 4,75 in opisno "Umetniški presežek".

Teža ocene
Na forumu je bil večkrat izpostavljen problem ocenjevalcev, ki nimajo objavljenih lastnih pesmi ali ki ocenjujejo izključno enega člana in podobno. V tem duhu smo dodobra premislili sistem ocenjevanja in uvedli
precej zapleten sistem preverjanja dejavnosti nekega člana ter na osnovi tega izdelali indikator, ki se imenuje SiGrejeva stopnja (Sigi, Gregor) ali kratko stopnja. Ta se bo samodejno spreminjala glede na veliko različnih parametrov in uredništvo nanjo ne bo moglo vplivati. Med prenosom se bo vsem članom mehansko dodelila stopnja predvsem glede na sodelovanje. Ta se bo nato lahko spreminjala zelo hitro ali pa zelo počasi, odvisno od vaših navad, sodelovanja, aktivnosti pri člankih, raznolikem ocenjevanju ipd. To pomeni, da četudi bo vaša začetna stopnja recimo 5, še ne pomeni, da ne bo zelo kmalu lahko 10. Stopnja ocenjevalca bo pomenila težo njegove ocene. Doslej je za vse člane veljala enotna teža 10 (ocena 5 = 50 točk) in za goste 1 (ocena 5 = 5 točk). Za goste teža ostaja 1, za člane pa je teža enaka stopnji (član s stopnjo 7: ocena 5 = 5 x 7 = 35 točk).

Moderacija
Z novim portalom uvajamo tudi nov status uporabnika: moderiran. Takšen status lahko prejme uporabnik, ki se po presoji uredništva ne bo držal pravil, predvsem v smislu žaljivih ali za skupnost motečih objav, in se ne bo odzival na opozorila. Vse objave ter komentarji uporabnika s tem statusom bodo privzeto moderirani (torej jih bo moral potrditi urednik). Moderiran član prav tako ne bo mogel pošiljati zasebnih sporočil (razen uredništvu). Seveda bomo ta status uporabljali zelo zmerno, tako kot smo doslej postopek izločitve.

Sprememba pravil
Ker se bo spremenil portal, se bodo tudi nekatera pravila, na kar vas vnaprej opozarjam. Ko bo do spremembe prišlo, boste ponovno obveščeni.
 
 < 1 2 3 4 5 > 

modricvet

Poslano:
16. 04. 2011 ob 18:38

Ana, hvala za odgovor.

A če si že razkrila, da koga slabo ocenjujem jaz, bi lahko bila toliko fer, da bi razkrila še to, kdo prileplja ocene "nedodelano" ali "ni me prepričala" meni, kar se zgodi praktično pri vseh pesmih, ki jih objavim.

Da, slabo sem ocenila pesmi, ki se meni osebno niso zdele dobre. Po naključju pa so to pesmi taistih članov, ki so me že večkrat javno žalili in se norčevali iz mojega pisanja tako na forumu kot v svojih "poetičnih" pamfletih, ne da bi bili za to tudi javno opomnjeni.

Ocene so pa od 10 do 50 prav zato tam, da jih člani dajemo pesmim po svoji laični presoji kvalitete. Če bi uredništvo želelo, da člani samo hvalijo vse druge člane, bi nam dali na voljo samo ocene od "dobro" navzgor.

Če delujete urednice kot eno telo, pa bi bilo najbolje, da imate namesto štirih samo en profil z imenom "uredništvo". Tam bo lahko izbor vseh podčrtank (ali pa tudi ne vseh) in nihče ne bo vedel, kateri od vas se zdi njegova pesem res dobra.

Čisto prav pa imaš glede mojega zapravljanja časa na forumu za neumne in stresne debate. Svoje občutke izražam v pesmih: če jih izražam direktno, niso nič vredne, če skozi prispodobe, pa jih vsak bralec interpretira po svoje (večkrat tudi z neutemeljeno užaljenostjo, ker mislijo, da leti na njih).

Vsak človek pa si želi biti "viden" in "slišan", saj nismo oddaljeni otoki v oceanu.

LP, mcv

Zastavica

DUSANN

Poslano:
16. 04. 2011 ob 19:08

Sedaj imam pa dovolj. Modri Cvet tvoja statistika je oprosti izrazu paranojično dejanje. Ravno ti in ... dajata dostikrat nizke ocene in pesmi v izbor, potem sta pa polna morale in etike. Kaj mislite, da sem bebec. Nista pa edina, že na začetku, ko sem se včlanil na portal sem opomnil par oseb, da je to neukusno in moralno sporno, če daš nekomu slabo oceno in potem v izbor. Imaš polno podčrtank od uredništva in ne vem kaj se puntaš. Pozabili smo tudi ostale pesnike, ki ne pišejo ali redko po forumu in mnogi od njih sploh nimajo podčrtank, pa so pridni člani portala, ki objavljajo redno pesmi in se trudijo napredovati in ocenjujejo zrelo. Lahko samo rečem, da so čustveno zreli ljudje, ki so nam lahko za vzor. Človek mora včasih pogledati tudi sebe. Jaz tudi včasih prekoračim meje, nisem idealen, daleč od tega, vendar potem razmislim o tem in se poizkušam vesti boljše. Nikoli pa nisem dajal slabih ocen nekomu in ga dal potem v izbor. Toliko pa dam na sebe. S tem človek dela bedaka iz sebe.

Brez zamere, mi je prekipelo.

DUSANN

Zastavica

Lucija Lotus Mlinarič

Poslano:
16. 04. 2011 ob 19:10

Modricvet,

ta ideja o enem profilu uredništva se mi zdi super, saj lahko imajo urednice kljub temu svoj profil za objavljanje pesmi. No, ampak to je konec koncev njihova odločitev, čeprav bi bilo verjetno dosti bolje imeti en profil, saj potem "obsodbe" ali kritike ne bi padale zgolj na eno urednico (v smislu, da nekega člana sploh ne mara).

Drugače pa se nima smisla obremenjevati z ocenjevanjem. Namesto da bi stvari poenostavili, jih zapletamo v nedogled. Ideja z drsnikom se mi zdi super, saj se mi večkat zgodi, da je neka pesem (po mojem mnenju) med ocenama ... npr. zdi se mi nekje med dobra in nadpovprečna, ampak ker se mi ne zdi tako dobra kot neka druga, ki se mi zdi nadpovprečna, ji dam oceno dobro ... potem pa se pojavi problem, da je ta pesem, ki sem jo ocenila z dobro, dosti boljša od neke druge pesmi, ki sem ji dala isto oceno, ampak tudi tista pesem si ne zasluži ravno ocene ni me prepričala. Tako da drsnik se mi zdi zares super.

Sicer pa so te ocene v večini tako nerealne, saj marsikdo svojemu prijatelju ne bo dal slabe ocene, čeprav se mu pesem zdi slaba. No, jaz dajem ocene od nedodelana do umetniški presežek ne glede na to, kdo je avtor, in uredništvo lahko to tudi potrdi. Ko se bo forum spremenil in bo mogoče komentirati kar ob pesmi, bom vsako oceno tudi obrazložila. Zdi se mi dobro, da bi vsak počel to. Če daš nekomu oceno 1, povej, obrazloži, zakaj tako. Ne pa da nekdo daje takšne ocene zgolj, da znižuje točke ali pa ker je dal nek drug član njemu slabo oceno. Gre se zgolj za pesmi in ne za nas. Tisti, ki ne ocenjujete pesmi, ampak osebe ali pa samo znžujete ali zvišujete ocene, ne delate nikomur nič dobrega. Niti sebi, saj na tak način zgubljate kredibilnost. No, pa saj tako sami veste. Čeprav se mi je zdaj utrnila ideja, da bi bilo morda pametno uvesti to, da bi vsak, ki da zelo slabo ali zelo dobro oceno, moral napisati zakaj je temu tako. Morda bo deljenje ocen potem bolj premišljeno.

Lp,
Lucija Lotus

Zastavica

Lucija Lotus Mlinarič

Poslano:
16. 04. 2011 ob 19:15

Dušan, se pa strinjam s tabo. Slaba ocena in potem v izbor ne gre skupaj. Gregor, Sigi, morda bi to onemogočila.

Zastavica

ajda

Poslano:
16. 04. 2011 ob 19:41

No, mene je tudi že presenetilo, ko sem videla, da je nekdo dal mojo pesem v svoj izbor, ni je pa ocenil. Takrat sem pač imela v mislih, da je prav, da jo tudi oceni, a temu ni tako. Mislim, da je kar nekaj bralcev, ki jo dajo v svoj izbor, je pa to njihova odločitev, kakršnakoli je že, lahko je tudi "zavajanje", da potem vrneš izbranko:))), seveda si pa presenečen, ko dobiš npr. oceno dobro, pa po naključju pač, ker si takrat prisoten na portalu, ugotoviš, da te je dal v svoj izbor. Pač, vsak ima pravico do svojega mnenja in odločitve kaj bo in kaj ne naredil in mislim, da tu ni smiselno, da bi uredništvo posegalo v to. So tudi takšni, ki nikoli ne ocenjuje pesmi ali pa zelo redkim, jim pa dodelijo mesto v svojem izboru. Kakorkoli že, moje mnenje je, da se uredništvo in oskrbnik, pa še podmladek pri oskrbniku trudijo, da bi se na portalu počutili dobro, da pa seveda vsem ni mogoče ustreči. K sreči je pa manjšina oz. "špuk" tistih, ki imajo nemogoče zahteve ali pa pač pišejo komentarje, ker se jim "fajn zdi, da se pač priskledijo:). Lucija, ne mislim zdaj tebe, da ne bo pomote:)).

lp, ajda

Zastavica

DUSANN

Poslano:
16. 04. 2011 ob 19:48

Ne vem pa če je vse v tehniki. Pesnik je lahko tudi čustveno labilen, nezrel in podobno, pa piše dobre pesmi. Kar nekaj je takih, ki imajo izredno kvaliteto pesmi. Moraš pa se toliko ceniti stvari in sebe, da tega ne počneš, saj so navsezadnje na nek način del tebe in moraš imeti tudi empatijo do drugih. Brez empatije pisati, ocenjevati, a ni to krvoskrunstvo!? Incest.

Lp DUSANN

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
16. 04. 2011 ob 19:56

ajda, morda sem bil celo jaz kdaj med temi faloti, pa sem kasneje popravil, ker parikrat sem se hotel odvaditi ocenjevanja; enostavno se mi je to (za)zdelo brez veze ... potem pa sem spet začel ...

TALATI CVEKE! :)

LP

Zastavica

ajda

Poslano:
16. 04. 2011 ob 19:59

DUSANN, lahko je pesem zelo dodelana, perfektna, če malo karikiram, pa v njej ni duše, ni zaznati ničesar, kar bi pritegnilo bralca, le poznavalca tehnike, kako se napiše npr. dober sonet itd. itd. In od tu izvira tudi začudenje oz. nestrinjanje avtorja, zakaj pa moja pesem ni podčrtana, če je tako popolna. Mislim, da je o tem že bilo govora, a vseeno, pač na tvoj komentar sem se malo pripopala:)))))). In pesem, četudi ni popolna v svoji tehnični dodelanosti, zašpila, če lahko tako rečem, pretrese, naježi dlačice, razburka brbončice in to je tisto:)). In empatija, morda je nekateri ne premorejo, oz. jo zabetonirajo in redijo le lastni ego. Sicer pa, vsak je osebek zase z napakami in vrlinami, čeprav še tako klišejsko povedano, tako je. Če se dotaknem ocenjevanja, je bolje, da ocene niso vidne, ker potem bi člane vodilo tudi maščevanje kot ti meni, tako jaz tebi in sigurno manj realno kot je zdaj. Če pesem pritegne, ni pomemben avtor in tako bi moralo biti vodilo za vse tiste, ki imajo s tem probleme, da iz maščevanje malega Japončka dajo nizko oceno. No, če so zaradi tega srečni, tudi prav.

Zastavica

ajda

Poslano:
16. 04. 2011 ob 20:06

No, če sem prav razumela bo nov način prinesel tudi to, da boš pesem ocenil že ko jo boš prebral, če boš seveda šaril:)) po drsniku in verjetno bo to bolje, da ne boš razmišljal preveč pri pesmih seveda, ki se ne zasvetlikajo kot biseri, ne boš imel pred očmi, nedodelana ali pa ni me prepričala in bo to sigurno lažja odločitev. Saj pravim, stvar vsakega posameznika je ali pesem oceni in jo da v svoj izbor (seveda je nekje logično, da takrat da najvišjo oceno, kar pa ni pravilo seveda:)) ali jo pa da le v svoj izbor brez ocene. In kot sem že zgoraj čivkala je tako prav:))))))))). Brundo zate pa vem, čeprav te ne poznam osebno (škoda:)))))), ker si direkten in odkrit, da stojiš za tem, kar narediš:))))))), oz. če daš v izbor , tudi oceniš, pa ne z dobro ali pa še manj.

lp, ajda

Zastavica

Lucija Lotus Mlinarič

Poslano:
16. 04. 2011 ob 21:33

Meni se zdi zgolj smiselno, da če nisi pesmi ocenil s 4 ali več, je ne moreš izbrati, ker je to na nek način zavajanje vseh bralcev in pesnikov. Po drugi strani me pa ne moti, da lahko nekdo pesem izbere, a je ne oceni. Gre se za to, da sta slabo ocenjene in izbira pesmi med svoje priljubljene nasprotni si dejanji, medtem ko sama izbira pesmi ni kontradiktorna temu, da pesmi ne oceniš.

Zastavica

modricvet

Poslano:
16. 04. 2011 ob 22:32

Dusann, žališ me, ker me obtožuješ izmišljenih dejanj. Ne vem, od kod ti ideja, da sem kdajkoli neko pesem slabo ocenila in jo potem dala v svoj izbor. To je nonsens! Pesmi, ki jih imam v izboru, sem ocenila v 95% s 50 točkami, parkrat pa 40, ker mi je bila pesem zelo všeč, le nekaj napakic sem še videla in domnevala, da jih bo avtor popravil.
Zadnjič pa sem že opozorila, da se včasih pesem pojavi v izboru brez vednosti in volje osebe, ki klikne na povezavo v forumu, kar so potrdili tudi drugi in je Gregor potem popravil.

Ne spomnim se, da bi kdaj dala pesem v izbor, pa je sploh ne bi ocenila, čeprav se mi to tako kot Luciji ne zdi sporno. Morda nekdo še nekaj časa premišljuje o oceni, a mu je v osnovi zelo všeč.

Malce sporno pa se mi zdi, da nekateri kot ovce čakajo, da bo uredništvo podčrtalo pesem in jo oceni ali da v izbor šele potem.

LP, mcv

Zastavica

DUSANN

Poslano:
16. 04. 2011 ob 23:33

Potem se ti opravičujem. Morda pa ne znam brati, ker dosti jasno piše. V redu. Se ti ne zdi, da ti koga žališ, pišeš statistike, izsiljuješ in podobno. Seveda ni vedno vse v redu, tu je fovšija in podobne stvari. Razne stvari se dogajajo med ljudmi. To je normalno. Kako bi ti ocenjevala, če bi bila urednik!? Misliš, da ne bi bila nikoli pristranska, bi vseh okoli trideset pesmi dnevno natančno pregledala, bi vsakem napisala zapažanja, poglede. Poznaš vse zvrsti in smeri. Ali se ne znaš postaviti v drugo kožo. Si opazila, da so se urednice ukvarjale tudi s tvojimi pesmimi in to zelo intenzivno. Dosti časa so ti posvetile in ti si jih večkrat nadrla za plačilo.
Tu ne bo mir dokler ne bo natančno označeno katero oceno je dal član in urednik. Preveč je šlo daleč.

Lp. DUSANN

Zastavica

Lucija Lotus Mlinarič

Poslano:
16. 04. 2011 ob 23:58

Dušan, pomiri se. Saj ocene v končni fazi niso pomembne; pomembno je, da lahko objavljamo, da lahko delimo svojo poezijo, da spoznamo druge pesnike, katerih poezija se nam zdi dobra, da skupaj ustvarimo kakšen projekt, se dogovorimo za sodelovanja ipd. Vsi se pač ne ujamejo dobro v ta timski duh, ampak s tem se nima smisla obremenjevati. Če je tvoja pesem dobra, potem boš dobil dober odziv, ne glede na to, ali bo nek "zavistnež" ali pa nekdo, s komer se ne razumeš, dal slabo oceno; upam si namreč trditi, da nas je tukaj kar nekaj, ki se nam gre predvsem za dobro poezijo.

Da pa smo vsi krvavi pod kožo in da vsak dela napake pa lahko povem, kar iz lastnega današnjega primera. Prebrala sem nek haiku in avtorici povedala, da me občutenje spominja na neko drugo pesem, ki sem jo prebrala in da mi zato pesem ne sede. Potem pa smo zašli malo v debato in sem ugotovila, da čeprav mi pesem daje podobno občutje, dejansko ta haiku ni bil slab (kasneje sem ga celo uvrstila v svoj izbor) in sem se tudi opravičila avtorici. Avtor, na katerega me je asociiral haiku, mi namreč nikoli ni bil preveč ljub in to občutje sem prenesla morda preveč direktno na haiku. Tako da zlahka verjamem, da imajo urednice težko delo, saj je zelo težko biti objektiven in na nek način pustiti sebe zunaj. Tako kot je nekje prej dejala Kerstin, vsakemu je neka zvrst / stil / oblika / ideja poezije bližja kot neka druga in zelo težko je ostati nepristranski. Naše urednice se trudijo, kljub temu pa tudi one lahko spregledajo dobre pesmi ali podčrtajo tiste malo manj dobre. Kakršno koli obsojanje (in tu nimam v mislih nobenega individualnega člana, ampak pišem na sploh) je zato nesmiselno, je pa prav, da jih opozorimo, kadar se nam zdi, da so katero izmed pesmi "napačno" ocenile.

Lp,
Lucija

Zastavica

DUSANN

Poslano:
17. 04. 2011 ob 00:08

Imaš prav Lucija. Le kaj sem se vsajal. Uredništvo naj odloči kakšen naj bo portal. Preveč "demokracije" ni dobro. Rabimo mesijo.

Lahko noč, DUSANN

Zastavica

Mojmir

Poslano:
17. 04. 2011 ob 07:18

točno dusann ravno sem razmišljal o tem pa preberem tvoj prispevek. Kot vedno poudarjajo če ti ne paše lahko zapustiš portal in tako bi moralo biti tudi tu. Oni naredijo portal kot mislijo da je najbolj pravično na nas pa je ali sprejmeš ali ne odločitev je osebna in pika. Pa nobene debate več. Tisti ki jim zaupamo bomo ostali tistim ki to ne paše pa lahko poiščejo drugo pot.

LP Mojmir

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
17. 04. 2011 ob 09:01

Veliko ste napletli med tem, ko smo včeraj zvečer na Pesniškem turnirju navijali za Adiso, Luno in Nemo, ki je postala tudi zmagovalki po izboru občinstva. Potem smo se še dolgo družili in bilo je prav prijetno.

Odgovoril bom samo na nekatere nove zamisli. Se opravičujem, če sem katero izpustil.

Zanimiva se mi zdi ideja o skupnem profilu uredništva. Vendar urednice objavljajo tudi pesmi, ki pa ne morejo biti podpisane z imenom uredništvo in prav je, da so podpisane pod komentarje saj dajejo komentarje kot mentorice, moderatorice ali kot vsak drug in ne kot uredništvo.
Urednice kot urednice pesmi ocenjujejo in jih dajejo med podčrtanke. Ker se individualno ne vidi katera je naredila kaj torej že sedaj pri teh opravilih nastopajo pod enim profilom. Me veseli, da smo končno prišli do tega, da se uredništvo jemlje kot entiteta v njegovem uredniškem delu.

Osebni izbor je bil zamišljen kot osebno priporočilo avtorja, kaj se splača prebrati. Če so mi všeč pesmi nekega avtorja, bom poskusil prebrati tudi avtorje, ki so v njegovem izboru.
Osebni izbor je tudi imidž avtorja. Če hočem izvedeti več o avtorju, lahko poleg njegovega opisa in seznama objavljenih del pogledam še, kaj je v njegovem izboru.
Pregled nad tem, kdo je dal tvojo pesem v izbor sem naredil naknadno zato, ker se mi je zdelo, da bo to avtorju v spodbudo. Žal ugotavljam, da je zaradi tega Osebni izbor izbor postal način manipulacij in "lezenja v rit", če se smem tako izraziti. To je dober primer, ko ugotoviš, da več informacij ni nujno vedno bolje.

Omeniti moram še ocene. Predlog je bil, da ne bi bilo negativnih ocen in bi bile ocene od 3 naprej. Predlog se mi je zdel zabaven. Vedno je ena ocena najnižja. Če bi bile ocene od 3 naprej, bi bila to pač trojka.
Negativnih ocen na pesem.si v resnici ni. Negativna ocena bi pomenilo, da bi ti ocenjevalec z njo dal minus točke. Če bi npr. ocena Ni me prepričala dala pesmi -10 točk, bi bila to negativna ocena. Vse ocene so pozitivne saj tudi najnižja daje pesmi 10 točk.

Glede "demokracije" naj dodam, da so ti Vpogledi, ki jih v imenu programerske ekipe objavlja Sigi namenjeni predvsem obveščanju in pripravi na nov sistem, ki prihaja.
Konstruktivni komentarji in predlogi so dobrodošli, ne pa tudi zahtevki. Lahko se zgodi, da je nekaj, na kar se pri načrtovanju nismo spomnil pa bi z malo dela lahko močno izboljšalo učinkovitost in preglednost portala.
Da bi neko idejo dejansko vključili mora biti tudi preprosto izvedljiva v okviru tega, kar že imamo. Nov sistem je namreč že 90% končan in spremembe, ki bi posegale v samo jedro ne pridejo v upoštev, pa če so še tako dobre.

V tem smislu bi rad pohvalil gnujeve predloge, v katerih se sprašuje na kakšne vse načine bi bilo nekaj izvedljivo, da bi se izognili konkretnim težavam in stranskim učinkom.

Cenim tudi komentarje vseh ostalih. Želel bi le, da nihče te teme ne bi izrabljal za prerekanja ali izražanja nestrinjanja z uredništvom, saj temu ni namenjena.

Če so torej še kakšni predlogi, so dobrodošli in hvala za vse dosedanje.

Zastavica

Legy

Poslano:
17. 04. 2011 ob 10:52

Zanimivo branje. In pričakovan velik odziv na temo "Ocenjevanje". Kar veliko pove, zakaj je ta portal pravzaprav poseben in tako obiskan.

Edino opažam, da se nekateri avtorji, ki so presegli okvirje "amaterjev" in si naredili ime na slovenskem prostoru, na portalu zelo malo ali nič ne pojavljajo, čeprav imajo nekateri profil še vedno aktiven. Škoda, bilo bi zanimivo slišati tudi njihove komentarje in nasvete. Tudi Peroreza pogrešam, ki je znal marsikaj koristnega in lucidnega napisati...

Je pa portal res živ organizem, tkivo s svojimi "celicami" (beri: avtorji), ki "umirajo", hkrati pa nastajajo nove.

Gregor, kaj pa če bi se tudi ti vpisal med Uredništvo - torej oskrbnik portala in urednik? Tam v zavihku Uredništvo to dopiši, pa je :). Ocene podeljuješ tudi ti, ali ne?

Še neka malenkost... Večkrat se zgodi, da pesnik pesem popravi, potem, ko je že ocenjena. Predlagam, da se ocenjevalcu pošlje avtomatska notica, sporočilce (menda bo možnost privatnih sporočil), ki opozori na spremembo.

lep dan,

Legy

Zastavica

DUSANN

Poslano:
17. 04. 2011 ob 19:11

Zanimivo razmišljanje Legy. Člani, ki so se uveljavili v slovenskem prostoru in jih je potem sram pisati za portal, čeprav so jih tukaj zgradili. To marsikaj pove o osebnostih teh pesnikov in pesnic. Se mi obrača od njihovega egocentrizma in samozadovoljnosti. Taki me ne bodo nikoli prepričali s svojim ustvarjanjem, tudi, če jim dajo Nobelovo nagrado. Grega ti se pa podcahnaj, da vemo, da si urednik tudi za pesmi. Meni je to ok. Če boste izbrali še enega moškega, bi bilo dobro, da ni preveč egocentričen in omejen slogovno. Brez zamere ostalim, pri Ani cenim, ker ima čut za te stvari, zato tudi hodim na njene delavnice. Njen ego ni pretiran. Zna se prilagoditi vsakemu pesniku, rekel bom, da je izvrstna pedagoginja, pa ne izrekam rad takšnih besed. Pravzaprav je res moj prvi pravi pedagog. V šoli so me povsod dotolkli. Slikarji so bili same pijandure in babjeki. Jaz ponavadi pobegnem, če pedagog ni ok. ali ga ignoriram. Človek, ki ocenjuje mora biti predvsem zgrajen človek. Žongler in dober pesnik je premalo. Ciniki niso dobri pedagogi, ker človeka zabijejo. Dobro bi bilo razmisliti v tej smeri.

Lp. DUSANN

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
17. 04. 2011 ob 20:09

Ne smemo prehitro obsojati. Zaenkrat takega primera, kot ga navajaš Dušan, k sreči še nimamo. Vsi člani, za katere vem, da so nekaj svojega znanja pridobili tudi na pesem.si so še vedno člani, objavljajo in portal radi navedejo kot eden od virov svojega znanja. Ena od teh je na primer Mateja J. Hočevar.
Glede tega pa sem še posebej hvaležen Idi Semenič, Adisi, ki je včeraj pred polno dvorano ponovno izjavila, kar je povedala že na polfinalu v Kopru: "Vse, kar znam, sem se naučila na portalu pesem.si".
Najbolj uveljavljen (kot pesnik) med portalovci pa je Franci Novak. Zanj ne bi mogli reči, da se je "naredil" na pesem.si, čeprav je eden od "ustanovnih" članov portala. Franci je zelo skromen človek, ki veliko svojega časa posveti poeziji. Tudi v realnem življenju ni pretirano zgovoren, na forumu pa se je oglašal le v debatah, ki so se neposredno dotikale pesniškega ustvarjanja. Franci res že dolgo ni ničesar objavil se pa večkrat udeležuje naših srečanj v živo in je bil prisoten tudi na poletnem pikniku.

Glede mojega urednikovanja je tako: ker nimam časa, da bi se poleg programiranja, občasnega moderiranja in fotodokumentiranja primerno poglobljeno posvetil pesmim, se izogibam uredniškemu ocenjevanju. Vseeno pa vsake četrt leta preberem vse podčrtanke in aktivno sodelujem pri izbiranju pesmi letnega časa. V tem smislu sem torej urednik le na pol.

Vse kaže, da smo se spet malo oddaljili od teme :)

Zastavica

DUSANN

Poslano:
17. 04. 2011 ob 20:35

Jaz rad malce pretiravam. Rugljeva šola pač. Vendar je nekaj resnice v tem. Je še več avtorjev, ki jih nisi navedel. V drugem delu sem bil pozitivnejši. Ni me treba brati dobesedno, ko šinfam, ko pa hvalim je to s pravo mero. Nismo pa vedeli, da včasih ocenjuješ. Jaz sem samo slutil. Je čisto v redu, da je še kak ded poleg, da miri ženske.

Brez zamere.

DUSANN

Zastavica

 < 1 2 3 4 5 > 

Komentiranje je zaprto!