Forum

Vpogled v novi Pesem.si 5: Ocenjevanje

Tokratni vpogled se dotika vseh sprememb v ocenjevanju in moderacije. Verjetno je najpomembnejši objavljen do zdaj in pozivamo vse člane, da si ga pozorno preberejo.

Pretekli vpogledi:
1. Poezija po delih
2. Všeč mi je
3. Komunikacija
4. Skupaj pilimo

Zvezno ocenjevanje
Ocenjevanje je v novem sistemu najbolj prefiltrirana in spremenjena funkcionalnost. Očitna razlika, ki jo boste najprej opazili, je ta, da so ocene zvezne. Z miško boste premikali drsnik in s tem dodeljevali opisno in številčno oceno, obe istočasno. Kar se tiče števil, bodo ta še vedno na intervalu od 1 do 5, vendar bo ocena lahko do dveh decimalk natančna. Opisnih ocen pa ne bo več pet, ampak sedem: neizdelana, ni me prepričala, povprečna, dobra, obetavna, nadpovprečna in umetniški presežek. Primer: neka pesem se mi zdi odlična, vendar ima malenkostne pomanjkljivosti, zato dobi številčno oceno 4,75 in opisno "Umetniški presežek".

Teža ocene
Na forumu je bil večkrat izpostavljen problem ocenjevalcev, ki nimajo objavljenih lastnih pesmi ali ki ocenjujejo izključno enega člana in podobno. V tem duhu smo dodobra premislili sistem ocenjevanja in uvedli
precej zapleten sistem preverjanja dejavnosti nekega člana ter na osnovi tega izdelali indikator, ki se imenuje SiGrejeva stopnja (Sigi, Gregor) ali kratko stopnja. Ta se bo samodejno spreminjala glede na veliko različnih parametrov in uredništvo nanjo ne bo moglo vplivati. Med prenosom se bo vsem članom mehansko dodelila stopnja predvsem glede na sodelovanje. Ta se bo nato lahko spreminjala zelo hitro ali pa zelo počasi, odvisno od vaših navad, sodelovanja, aktivnosti pri člankih, raznolikem ocenjevanju ipd. To pomeni, da četudi bo vaša začetna stopnja recimo 5, še ne pomeni, da ne bo zelo kmalu lahko 10. Stopnja ocenjevalca bo pomenila težo njegove ocene. Doslej je za vse člane veljala enotna teža 10 (ocena 5 = 50 točk) in za goste 1 (ocena 5 = 5 točk). Za goste teža ostaja 1, za člane pa je teža enaka stopnji (član s stopnjo 7: ocena 5 = 5 x 7 = 35 točk).

Moderacija
Z novim portalom uvajamo tudi nov status uporabnika: moderiran. Takšen status lahko prejme uporabnik, ki se po presoji uredništva ne bo držal pravil, predvsem v smislu žaljivih ali za skupnost motečih objav, in se ne bo odzival na opozorila. Vse objave ter komentarji uporabnika s tem statusom bodo privzeto moderirani (torej jih bo moral potrditi urednik). Moderiran član prav tako ne bo mogel pošiljati zasebnih sporočil (razen uredništvu). Seveda bomo ta status uporabljali zelo zmerno, tako kot smo doslej postopek izločitve.

Sprememba pravil
Ker se bo spremenil portal, se bodo tudi nekatera pravila, na kar vas vnaprej opozarjam. Ko bo do spremembe prišlo, boste ponovno obveščeni.
 
 < 1 2 3 4 5 > 

aco ferenc

Poslano:
13. 04. 2011 ob 22:33

...metaforični opis Gregor, da približam vtise (pač politik) Brez zamere, ko znajo eni prehvalit sem sam naravnan ravno nasprotno, kot narava;)
Ni pa nikoli tako hudo, kot je moj opis, to že vsi veste.Brez zamere, bom raje v pesmi s poudarkom humorja opisal, kako se vidim v novi podob na forumu pesem.si.:)
lp
ac

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
13. 04. 2011 ob 22:45
Spremenjeno:
05. 04. 2013 ob 22:14

Recimo, da bi res ena urednica 80 % ocenjevala (vem, da ne drži, ne vem pa natančnih procentov :)). No, pa če bi. Hipotetično. Edina, ki se lahko na to pritoži, bi bila ona sama. Češ: jaz opravim 80 % dela! Dajte mi, sourednice, bolj pomagat!

No, vendar pa ni tako. In ne le to. Večino pesmi ocenita vsaj dve urednici. Celo če bi točno vedeli, katera prav zdaj ocenjuje, se lahko - in tudi se! - zgodi, da čez uro, dve, včasih čez dan, dva, iste pesmi oceni še ena, še dve, tudi vse urednice. In marsikdaj je več urednic hkrati na portalu. Torej še vedno ne bi bilo mogoče vedno in za vsako pesem vedeti, katera jo je (prva) ocenila, koliko urednic jo je ocenilo, katera jo je podčrtala. Takšno je pač timsko delo. Je delno individualno, a mnogokrat timsko. Npr. pri izboru pesmi letnega časa; pri zborniku; včasih tudi pri kaki pesmi (dodelavi, kar je vidno na forumu), v delavnicah ali/in pri podčrtankah.

Kot smo na forumu že kdaj omenili, smo si urednice različne tudi v tem, kaj kateri bolj leži. Vsaka od nas se zaveda, da ona sama ni alfa in omega za vse žanre, zvrsti, oblike poezije. Tu so haiku, klasika, prosti verz, avantgarda, ready-made itd. itd. Če torej, recimo kot primer, jaz večkrat podčrtam kak Tomažev sonet (ker mi leži forma), Lidija pa (govorim hipotetično, saj ne zasledujem pesmi, da bi vedela, in tudi ne morem vedeti, katera kako pesem podčrta, če jo oceni več urednic) kak Lein haiku, a to pomeni, da je Tomaž moj ljubljenček in Lea Lidijina ljubljenka? :)) Jasno, da ne. Če bi to (naša "medsebojna simpatičnost") igrala kako vlogo, vemo vsi, da bi nekatere pesmi ne bile nikoli podčrtane. Ampak moje, in tudi stališče vsega uredništva, je: pesem je pesem, človek pa človek. Tu beremo pesmi, ocenjujemo pesmi, delamo na pesmih ... Če je pesem odlična, me prav nič ne briga, kdo je njen avtor. Jo podčrtam in za tem stojim. Za svojo odločitvijo in za pesmijo! In obratno: čeprav bi bil avtor moj osebni prijatelj, pesem pa nekaj srednjega, pač dobi srednjo oceno. Pesem namreč. Pa čeprav bi bil človek, ki jo je napisal, "v mojem srcu presežek". In to je to.

Torej: če ena urednica večkrat podčrta enega avtorja, druga pa drugega, je vzrok ravno v tem: da eni bolj leži slog, žanr, tistega avtorja, drugi pa drugega avtorja. In zato zna vsaka bolj(e) presoditi, ali je stvar za podčrtati ali ne. Spomnimo se le ready-madea, kjer sta nam orala ledino Zalka in Perorez. Vsekakor je bila takrat za odločitve o podčrtankah najbolj kompetentna prav Zalka, saj je o ready-madeu daleč največ vedela. In ostale smo se temu morale priučiti. Se še spomnite, ko sem objavila na forumu "mini delavnico", kako mi je Zalka pomagala dojeti bistvo ready-madea in mi pripomogla do efektivnega, smiselnega, udarnega naslova? No, tako je s temi rečmi.

In tega, kaj kateri bolj leži, članom ni treba ugotavljati iz takega "nadzora", kot ga predlaga modricvet. To namreč člani že veste. :) Tu so naše pesmi (nas urednic), so naši pogosti komentarji na forumu, so delavnice, lani so bili štirje tematski večeri v živo na Navju, kjer je vsaka prevzela ravno tisto svoje področje ... Tako da je stvar jasna, mar ni?

Pesem.si bo v bistvu še vedno, kar je in je bil. Kraj za pesmi. Za pesniške debate; pesniško zorenje, rast, učenje. In to vseh nas. Kakšno znanje, kakšna nenačitanost? Kdo zna vse? Nihče na svetu. Kdo zna vse vsaj na enem področju? Nihče na svetu. Naše življenje je od rojstva naprej eno samo učenje ... ne glede na to, ali skozi knjige ali skozi prakso ali še kako. Eni tako, drugi drugače, eni bolj, drugi manj ... pa kaj. Važna je pesem. Ne to, ali jo je napisal nekdo z osnovno šolo ali nekdo z doktoratom. To še nikoli ni bilo merilo. Tako "izobraženost" kot "nenačitanost" nista sama po sebi noben (ne)sprožilec navdiha, pesniškega zorenja, niti uspeha ne (pa ne le pesniškega, še kakšnega). Gre za to, kako ju "nosimo". Odprtost duha, dopuščanje, da - čeprav imamo o nečem svoje mnenje - obstaja možnost, da nimamo (povsem) prav ... Take stvari. Tega se ne da naučiti iz knjig. :) In tudi ni vedno prijetno. No, jaz včasih sledim hudim debatam na neki zasebni listi, kjer so zbrani ljudje zelo različnih poklicev, in marsikdaj se mi zdi, da imata dva, ki se zelo prereketa, vendar tudi z zelo podrobnimi utemeljitvami (daljšimi od tega mojega posta), oba prav. Ker svet ni črno-bel. In v poeziji še sploh ne. Še naprej bo pisan, in še naprej bo naš - pesemsijevski virtualni svet požlahtnjen s srečanji v živo, kot jih mnogi poznate. Ko se vse pesmi, pesmi vsakršnega človeka, združijo v lepe trenutke, ko pozabiš na vse drugo in veš, da si tukaj, ja, tudi tukaj na portalu (ki je le bližnjica do resničnosti), zaradi pozitivne energije, ki veje iz pesmi, iz vsega lepega, kar je človek zmožen ustvariti. Zato se tudi letos zelo veselim srečanja na Rašici, kjer bomo skupaj ustvarili, prepričana sem, spet nepozaben večer.

Sabinca je nekoč tu zapisala: Kdor grdo gleda, grdo vidi.

Jaz bom pa rekla takole: Gledam z naklonjenostjo - in vidim dobre stvari. Dobre pesmi. To je moj fokus. Kar se kdaj zgodi neprijetnega, kajti vsakomur se, poskušam predelati ravno v - svojih pesmih. In nato spet gledam "lepo". In vidim - lepo. :)

Kerstin

Zastavica

Y

Y

Poslano:
13. 04. 2011 ob 22:57

Jaz pa bi bil recimo zelo vesel anonimnih objav pesmi. Kajti ocenjevanje je anonimno samo na eni strani, in to zaradi relativno omejene skupine ocenjevalcev povzroča nastanek 'pesniških strank', kot jih je opisal aco zgoraj, kar privede do zanimivih pojavov.
Nekateri člani za vsako svojo objavo dobijo vsaj 5-6 ocen. Drugi pa imajo v ocenah večji razpon; nekatere pesmi imajo recimo samo 2-3 ocene, druge pa prek dvajset.
Seveda je, ker se tu vsi med seboj (vsaj virtualno) poznamo, to stvar človeške narave "kdo drži s kom", je pa včasih škodljivo za portal, ki naj bi spodbujal razvoj pesmi in njihovih avtorjev, ne pa politike.

Predvsem sta tu dve glavni stranki: vladajoča stranka POP (Podčrtanih pesnikov), in opozicija PDP (Podpodčrtanih pesnikov). Imamo tudi manjšo sredinsko stranko TP (Tranzicijskih pesnikov) in hvalabogu neodvisne poete, ki dosegajo po mojem mnenju tudi največji uspeh s svojo kvaliteto in nevmešavanjem v politiko.

Mehanizem portala bi moral torej težiti k depersonalizaciji ocenjevanja na eni, ter personalizaciji pesmi, kritik in avtorjev na drugi strani. To sta konfliktni zahtevi in vsa čast vsemu trudu, ki ga avtorji portala in uredniki vlagajo v to izjemno težavno nalogo.

Nekoč pred davnimi tremi meseci sem se sekiral, če sem dobil kako slabo oceno (beri:cvek) na račun politike; danes se sekiram bolj, kadar pade na ta račun (pre)dobra. Vendar brez bralcev, feedbacka in ocenjevanja bi mi bil ta portal nezanimiv.

Morda še ena ideja: za vsako objavo bi moral član podeliti deset ocen. Poleg tega bi bil še bonus za število različnih avtorjev, ki jih je ocenil.

lp, gnu

P.S. Stranka Podčrtanih Pesnikov je bolj šala, druge se mi zdijo pa kar konkretne.

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
13. 04. 2011 ob 23:05

Aleksandra, ko je kritika se res vsi takoj odzovete, oba pa veva, da niste v isti sobi in ne na istem računalniku, da bi bilo možno vsakič dogovarjanje med vami.
Vsi smo pa tukaj , vsak v svoji obliki odvisniki, eni bolj ali manj. da pa samo ne kritiziram, dokazujejo mojih že preko tristo prispevkov, kar vejetno tudi bogati sam forum, kot tudi mene in verjamem tudi mi daje neko pravico do svojega skeptičnega izražanjaOčitno mi ni samo do golega kritiziranja.
Imam pravico do dvoma, ki je tako nameščen, da ga sproža.
Zakaj je tvoja beseda bolj resnična od mojega dvoma?... pa brez zamere, ker sem na drugem bregu vidim drugače ... O procentih nimava realnega vpogleda.


Grdo se vidi, če nič ne vidiš...

lp
ac

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
13. 04. 2011 ob 23:05

gnu Obstaja še ena ideja, za katero me zanima tvoje mnenje. Ideja je v tem, da bi vsak, ki pesem prebere, pesem tudi ocenil. Če drsnika ne bi premaknil, bi to pomenilo oceno 3. Ocena bi se samodejno oddala po nekaj sekundah (glede na dolžino pesmi), če pa bi drsnik premaknil bi se spremenila v oceno, ki jo kaže drsnik.
S tem bi imel bistveno več ocen, saj bi ocenjevali tudi tisti, ki sicer ne ocenjujejo. Kdor drsnika ne premakne, se pač smatra, da se mu zdi pesem povprečna.
Kaj misliš?

Zastavica

Y

Y

Poslano:
13. 04. 2011 ob 23:12

Gregor, ideja ni slaba. Morda bi zraven dodali še histogram ocen; tako bi se hitro videlo, katere pesmi so 'vroče-hladno' in katere 'topla voda'.
Je pa res, da bi se razpon povprečja bistveno skrčil - verjetno bi najboljše pesmi ne dosegale več kot 4 na lestvici 1-5. In seveda tudi razpon seštevka.
Morda pa to sploh ni slabo - je za poizkusiti!

lp, gnu

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
13. 04. 2011 ob 23:12

aco ferenc Imaš pravico do skepričnega izražanja, ne pa do žaljivk ...

Zastavica

Y

Y

Poslano:
13. 04. 2011 ob 23:21

Pa morda omenim še en (dosti uporabljan) način ocenjevanja.
Pesmi se ne ocenjuje po lastni izbiri, ampak iz algoritmično določene (prednostne) vrste; tako se članu dodeli pesem v oceno.
Za vsako pesem, ki jo oceni, dobi član potem 'boost' za svoje pesmi v čakalni vrsti.

To sicer spet vodi v 'besno klikanje', ampak bi rekel da so člani na tem portalu dovolj odgovorne osebe za ta mehanizem.

Zastavica

Lea199

Poslano:
13. 04. 2011 ob 23:40

Gregor tvoja ideja mi je všeč.
Zakaj? Zato, ker sama preberem vse (oziroma skoraj vse pesmi), ocenjujem le tiste, ki so mi zelo všeč. Teh sicer ni tako malo, ampak vseno. Nekega dne sem napisala"tiste, ki bi jih želela v zbirki na nočni omarici". Tako bi profitirala, nič kriva, bi delila trojke(manj pa ne).

Lp, Lea:)

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
13. 04. 2011 ob 23:50

gnu Hvala za tvoje mnenje. Ideja o histogramu mi je všeč. Tisti drugi sistem pa ... no, ne vem, če ga prav razumem, ampak če ga, bi pomenilo nekoga prisiliti, da nekaj prebere. Tega pa ne bi rad :)

Zastavica

Y

Y

Poslano:
13. 04. 2011 ob 23:58

Gregor: še nadaljnje razmišljenje o ocenjevanju vsake pesmi.

Res je, da bi se branim avtorjem na ta način pojavila 'konstanta' v njihovih ocenah. Najvišja povprečja bi tako dosegali (absurdno) manj brani avtorji. Seveda bi prišlo potem do nihanja, ampak dejstvo je, da na začetku dobro ocenjene pesmi potem pritegnejo še več bralcev. Morda bi tako mehanizem sam od sebe izpostavljal kakovostne pesmi manj branih avtorjev. Hmm..

Po drugi plati pa recimo jaz včasih ne ocenim niti dobrih pesmi...
Tako bi mi vest narekovala, da - vsaj taboljše - pesmi aktivno ocenim, ker jim ne bi želel dati 'povprečne'.
Poleg tega včasih ne ocenim takoj, po prvem branju, ampak se na pesem kasneje vrnem in ji dam oceno, če me pesem 'povleče nazaj'. Novi način pa bi me večkrat na nek način primoral v takojšnjo oceno - in več bi bilo morda tudi kasnejših popravkov.

Zastavica

Y

Y

Poslano:
13. 04. 2011 ob 23:59

Gregor: ja branje pesmi bi bilo tako neodvisno od ocenjevanja. Bereš lahko katerokoli pesem, oceniš pa le tisto, ki ti jo sistem da v oceno. Na nek način bi tako vsi postali uredniki....

lp, gnu

Zastavica

Y

Y

Poslano:
14. 04. 2011 ob 00:12

Pa še ena varianta (saj vem, da ste že šli čez vse te moje 'predloge' ampak zihr je zihr):

Pesmi bi lahko člani samo 'lajkali', s tem da različne uteži ostanejo. Tako sploh ne bi bilo več povprečnih ocen ampak samo vsota točk.
Urednice pa bi dale svojo, neodvisno oceno (nedodelana-..dobra-nadpovprečna-podčrtanka) ki pa se ne bi povprečila, temveč bi se kazala mediana v primeru ocene večih urednic (oz. najvišja ocena v primeru dvoumnosti), in bi bila vedno zgolj opisna.

Prednosti takega ocenjevanja vidim v tem:
- Uredniška ocena se bolje definira, kar daje boljši feedback avtorjem
- Glas ljudstva ni podvržen miniranju (ni več problema cvekov)
- Glas ljudstva se poenostavi, pač klikneš če ti je pesem všeč, kar bo po mojem povečalo število ocen
- Nihče se ne bo sekiral zaradi povprečij
- Dve neodvisni informaciji si nista v direktnem konfliktu, ker sta različne narave
- Uteževanje se delno skrije, ker se ne prikazuje število članov, ki so ocenili pesem, poleg tega uravnoveša problem alter-egov

Pomanjklivost pa je morda v večjem vplivu 'strank'.


lp, gnu

Zastavica

Franc Tominec

Poslano:
14. 04. 2011 ob 04:42

Ali pa vse skupaj poenostavite in člani glasujejo: ZA ali PROTI , ker se mi zdi malce smešno, saj ne objavljamo tukaj za Nobelovo nagrado :)


lp Ceni

Zastavica

Mayamaya

Poslano:
14. 04. 2011 ob 07:42

Dobro jutro vsem!

Ko prebiram tale "debatni krožek" o ocenjevanju pesmi, se mi poraja neka čudna misel. Ali pišemo pesmi samo za ocene, ali jih pišemo zato, ker si imamo kaj "za povedat?" Mislim, da bi moralo obveljati to zadnje. Vsak imamo svoj, več ali manj izdelan okus, ki se bo vedno razlikoval od drugih. O okusih ne gre razpravljati, so ugotovili modreci že davno nazaj.

Torej, kaj želi povedat? Pišimo, pišimo in se ne kregajmo, kdo je kaj dobro ocenil, kdo komu "podarja" točke, kdo s kom paktira, katera urednica je komu naklonjenaker, ker to s poezijo nima nič skupnega. To so pritlehnosti, nevredne zrelih ljudi.

To je samo moje skromno mnenje, ki bo, že spet, nekaterim všeč, drugim ne.
Lp Mayamaya

Zastavica

Svit

Poslano:
14. 04. 2011 ob 07:59

Ker je "uredniško telo" edino verodostojno pri ocenjevanju PODČRTANK, se mi zdi pošteno, da se pod takšno oceno navede kdo od tega telesa je bil zraven. Jasno je, da ima vsak od tega odbora svoje poglede, tudi stroka ne more biti povsem objektivna. Tu je še "politika" in seveda spodbujanje Avtorjev k nadaljnemu delu, kar je v redu, ne more biti drugače. Menim, da je za PODČRTANKE, ker so posebej izpostavljene, nujen "podpis" pooblaščenih.

Zastavica

modricvet

Poslano:
14. 04. 2011 ob 08:44

Gregorjev predlog, da bi vsak, ki pesem prebere, tudi ocenil, mi je zelo všeč.

Pri tolikšnem številu članov je res ocenjevanje popolnoma nerealno, če 90 % bralcev ne odda ocene. Bolj namreč gledam na točke kot povprečno oceno (ki je pri večini ocenjenih pesmi sedaj nekaj nad 4. Morda bi se tako znižala pod 4, pa nič zato. Tudi kategorija "bralci priporočajo" upošteva število točk in ne povprečne ocene. Poleg podčrtank (ki dobijo veliko dodatnih točk prav zato, ker so bile podčrtane) so najbolj brane prav te pesmi.

Ocenjevanje tukaj ni prav nič nizkotnega, ampak dober feed back avtorju, ki želi izvedeti o vrednosti svojega pesnjenja. Vsaj tisti, ki nismo uveljavljeni pesniki.

Očitno pa je, da je kar nekaj članov za bolj transparentno delo urednic. Seveda pa je stvar vladajočih, ali bodo omogočili demokracijo ali bodo kot absolutni vladarji uveljavili le to, kar ustreza njim.
Izgovarjanje, da bi transparentnost povzročila prepire, je toliko manj utemeljeno, ker boste uvedli moderacijo.

Glede moderacije se je pa že izkazalo, da se uveljavi samo pri nekaterih, drugi bodo lahko žalili naprej brez sankcij. Če se bo njihova žrtev pritožila, ji boste spet dali nasvet, naj zapusti portal, če ji kaj ni všeč.

To niso žalitve nikogar, ampak moj osebni pogled in izkušnje.

LP, modricvet

Zastavica

Poslano:
14. 04. 2011 ob 09:03

Ko je objava v literarni reviji... za tem sedi uredništvo in pod pesmijo se ne podpiše urednik, ki je izbral pesem za v revijo, ali pač?

Ne vem, kaj bi rešili, če bi vedeli, kdo je pesem podčrtal?
Bi bolj razumeli, zakaj je bila pesem podčrtana?
Oz. zakaj ni bila?
Dvomim.

lp S.

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
14. 04. 2011 ob 09:15

modricvet "kar nekaj članov" je natanko tri od nekaj sto (do zdaj).

Bolj me zanima argumentacija, kaj bi pesnik pridobil, če bi vedel kdo ga je podčrtal?

Moderacija ni nekaj, kar bi si želeli in s čimer bi se želeli ukvarjati. Skoncentrirati se želimo na pesmi, zato želimo razloge za prepire in žaljivke v obliki osebnih iskušenj že v osnovi zmanjšati. Kajti najbolje je, če do prepira sploh ne pride.

V tem smislu se mi zdi gnu-jev predlog všečkanja zelo zanimiv, kajti ravno "enke" so bile pogost vzrok prepirov.

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
14. 04. 2011 ob 09:17

Serigala odlično povedano.

Da bi zadostili Modremu cvetu, bi se verjetno urednice morale podpisati pod to, kaj katera NI podčrtala.

Seveda, to niso žalitve nikogar, ampak moj osebni pogled in izkušnje.

Zastavica

 < 1 2 3 4 5 > 

Komentiranje je zaprto!