Forum

Novost v ocenjevanju uredništva

Pozdravljeni, glede na mnoge odzive in debate o ocenjevanju na Pesem.si smo si zastavili vprašanje o pomenu ocenjevanja tukaj. Ugotovili smo, da je ocenjevanje namenjeno izboru pesmi letnega časa po mnenju vas, bralcev in članov Pesem si. Zato smo se odločili, da se od 1. 1. 2014 uredništvo ne bo vtikalo v te ocene in bo pregledovalo pesmi brez ocenjevanja. Komentiranje, mentoriranje in ostala komunikacija med uredništvom in člani pa bo potekala tako kot doslej. Upamo, da bomo s tem pripomogli k še bolj množičnemu branju in ocenjevanju objavljenih pesmi s strani članov.

Lep prednovoletni pozdrav,

Ana

 
 < 1 2 3

Martina Pavlin-Essentia

Poslano:
08. 01. 2014 ob 13:11
Spremenjeno:
09. 01. 2014 ob 20:32

uf, šele danes sem odkrila tole stran na forumu. In moram priznati, da me je kar potrlo.

Do predkratkim svojih pesmi nisem objavljala nikjer. Ker pa sem hotela, da mi nekdo poda strokovno mnjenje (komentar ali oceno), sem se registrirala na ta portal. Vesela sem vsake ocene bralcev, še več pa mi pomeni uredniška ocena. In kot so že predhodnice napisale-slaba uredniška ocena pomeni, da moram nekaj spremeniti! Tako rastem, se učim, napredujem. 

V ocenjevanju torej vidim smisel tega portala.

lp, Essentia

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
08. 01. 2014 ob 15:39
Spremenjeno:
09. 01. 2014 ob 16:52

Res ne vem, ali smo na istem portalu? A ste čisto vsi na najrazličnejše načine kar naprej skušali iz seštevka točk izločiti samo uredniško oceno??? In kako ste vedeli, kaj je in kaj ni uredniška ocena? In koliko vam pomeni izbor bralcev (pesem z največ točkami ob koncu letnega časa), ki prinaša enakovredno uvrstitev avotrja v zbornik, kot uredniški izbor?

In, če povzamem Gregorja, ne verjamem, da se iz 3,8 kaj naučiš, ali pač? In kaj bi to bilo?

Jaz pa vidim smisel portala v komenitranju pesmi, v pogovoru ob pesmih (ne le uredniških komentarjih, včasih člani dajo še boljše povratne informacije, ker vsi, ki tukaj BEREJO pesmi, jih berejo z občutkom, razmislekom in vživetostjo). In vsi, ki jih zares berejo, tudi napredujejo. In če jih berejo, je zaradi zgoraj omenjenih reči fino, da jih tudi ocenijo.

Da ne naštevam drugih vrlin portala, ker se nerada ponavljam (čeprav zgoraj pa se).

Videti je, kot da sem nekaj let živela v zmoti ...

Lp, Ana


Zastavica

Martina Pavlin-Essentia

Poslano:
08. 01. 2014 ob 17:45
Spremenjeno:
09. 01. 2014 ob 20:32

Zase lahko rečem tole-ko objavim pesem in mi po uredniškem pregledu povprečje pade iz 5 na 3, se lahko zamislim oz. sklepam, da pesem le ni tako dobra kot se mi je zdelo. Da je morda polna klišejev, slab zaključek,..in raziskujem, berem, skušam napisati bolje. V primeru, ko dobivam prijateljske ocene, mi je še kako pomembna uredniška ocena, ki je zame objektivna. Je pa res, kot pravi Ana, da je težko ugotoviti kakšno oceno je dal prav urednik. 

Si pa mislim, da bo sedaj prišlo do tega, da bo imela tako dobra kot slaba pesem petico. No ja, to niti ni tako pomembno, ker bo itak štelo število izborov, ki bo ključnega pomena za uvrstitev v zbornik.

Ana, se strinjam da je smisel portala komentiranje pesmi, da ne govorim o delavnicah, pesniško razpredaj, jezikovne dileme,...ki zaznamujejo ta portal, da mi je tako močno pri srcu.

lp, Essentia

Zastavica

ius

ius

Poslano:
09. 01. 2014 ob 16:12
Spremenjeno:
09. 01. 2014 ob 20:35

Me je pa tole presenetilo, moram reči. Pričakoval bi izdvojeno strokovno oceno urednika za pesem. Torej strokovno oceno. Ta avtorju nekaj pove. Pa tega ne pišem, ker bi hotel kaj kontra, ampak pošteno povem svoje mnenje. Tako bi vedel za smer, a je prava ali ni, naj kaj popravim, ali pa je tako brezupno, da neham pisat in objavljat. Seveda je tak način, ko objavim tudi kje drugje, kjer ni mnenja ali ocene strokovnjaka in komentirajo le bralci. Seveda se pa strinjam, da je to veliko dela za urednike, ki bi morali vse prebrati in po svoji stroki in znanju realno oceniti. 

Lp ius

Zastavica

poetesa

Poslano:
09. 01. 2014 ob 17:49
Spremenjeno:
09. 01. 2014 ob 20:35

Zelo dober komentar, ius. Meni bi ločena ocena uredništva bila še najbolj všeč.

Zastavica

÷

÷

Poslano:
09. 01. 2014 ob 18:13
Spremenjeno:
09. 01. 2014 ob 18:17

ja pa itak. a ne bo nihče že rekel, da je pa zdaj jasno, da ne vemo čigava jajca že ves čas visijo v zraku.

ob tem preletu, bom dodal še to, če želimo v prah ne vzeti še vsega sabo, je priporočljivo da vdihnemo in se zamislimo ali sploh vemo, da smo uničili že nič koliko živega telesa - ki se mu reče telo jezika, ki šele v simboliki in njenem najpretanjenejšem občutku- po njej-in do njega. (torej govorimo o odprtem odnosu, ki) šele odpira vidik v jezik, ki sporoča naše notranje duše. Jung pač ni živel zaman, tudi če ta portal temu obriše nos. se ušteje samo, hop

pa je bila lepa mavrica, srečno z matematiko.

pa prosim ne opirajte nadaljnih komentarjev na tega, bi prosil,

nekdo, ki mu je mar;

se smejimo,

če me vklenete.

Zastavica

prašeg

Poslano:
11. 01. 2014 ob 22:56
Spremenjeno:
12. 01. 2014 ob 12:44

Pa da še jaz prilijem svoj pisker. :)

Moj odnos do te spremembe je čisto nevtralen. Bi pa, če se to že dogaja, spet rekel, da bi ukinil kar vse ocene, ker so nepotrebna subjektivna balast, ki žal prepogosto raste in pada ob človeških odnosih ter hipnem počutju in ne ob kvaliteti pesmi.

Poleg tega bi omejil izbor na max. 3 pesmi dnevno. Tako bi izbor imel neko težo in bi bil verodostojna ocena kvalitete pesmi, pa še prijateljski daj-dam bi se omejil, ker se ne bi izbiralo kar vsepovprek.

Pesmi je seveda preveč, da bi lahko uredniki komentirali vsako posebej - to je jasno in čisto ok se mi zdi kot je - da pač tiste "obetavne" pomagajo izpiliti.

Problem nastane pri tistih, ki ne pridejo v ta "obetavni" izbor in ostanejo brez konstruktivne kritike - seveda je vsem nam lažje problem, ki se tu rodi, zvrniti na urednike in zahtevati njihovo kritiko pod vsako pesmijo, namesto da bi vsak kje pustil kakšno konstruktivno kritiko - tam kjer ga pač prime, nič na silo - ker nenazadnje je vsaka zunanja brca dovolj, da rastoči in odprti pesnik še malo zraste. Žal zaidem tukaj v malo hipokritične vode, ker tega tudi sam ne počnem več. Absolutno pa bi bilo treba užaljenost in ponos pri takem pristopu vreči v smeti - zakaj bi se vendar trudil z dobronamerno kritiko, če bi nekdo z njo in posredno s tvojim časom ravnal nespoštljivo?

Meni je vseeno čigava je kritika, ker me vsaka spravi do razmišljanja. Uredniška mi sicer pomeni več od povprečne kritike, ker je strokovna, ampak to ne pomeni, da kar brez pomisleka sprejmem njihove predloge in čao - samo da so črtice pod pesmico. Bolj všeč od splošne pa mi je zato, ker urednice niso užaljene, če ne upoštevam kakšnjega njihovega predloga, kdo drug bi pa lahko kaj trmaril.

Treba je paziti, da je uredniška ocena še vedno samo ocena, zato se je ne bi držal kot pijanec plota, ker je ravno tako subjektivna kot vsaka druga. Torej, dobra ocena najbrž že kaže neko splošno kvaliteto, ni pa nujno - lahko se preprosto pač dopade urednici, tudi če ima kaken šibek element, kar seveda ni nič narobe, ker smo vsi samo ljudje. In če seveda ta človeški faktor vzamemo v zakup, bi hierarhijo kvalitete na portalu označil nekako takole:

Izbor za pesem leta - Izbor za pesem obdobja urednikov - Osebni izbor urednice/ka - Podčrtanka - Povprečna ocena pri velikem številu ocen in število izborov


Če pa bi se upoštevalo zgornje predloge, bi količina izborov še boljše izražala kvaliteto.


PS: Če pa ocenjevanje že ostane, se pridružujem predlogu, ki sem ga nekje prebral, da se ga omeji na tiste, ki že imajo nekaj podčrtank, da se raznorazni užaljeni fake računi ne bi mogli spravljati na nič hudega sluteče pesmi.



In še en zaprašen pozdrav,

vaš prašeg




Zastavica

÷

÷

Poslano:
11. 01. 2014 ob 23:46

zdaj se mi je posvetilo, Trik je v limbu. In kategorije odpadejo, a?

http://www.youtube.com/watch?v=te47vQJ8J4s

Zastavica

Emilija Mijatovic

Poslano:
07. 10. 2014 ob 01:07

Oprostite, imam samo jedno pitanje: Zašto se neke pjesme pregledaju, a druge se preskaču? Konkretno, ispod i iznad moje objave su pjesme urednički pregledane, moja ne...

I da...evo još jedno pitanje :Da li Počrtanka znači da je ta pjesma izdvojena kao najbolja (ili kao pjesma koja se po kvaliteti izdvaja od ostatka), ili jedna od Počrtanih-najboljih pjesama za određeni dan, ili dva dana...a istovremeno nisu sve pjesme objavljene u tom periodu urednički pregledane...

Lijep pozdrav

Emilija


Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
07. 10. 2014 ob 06:11
Spremenjeno:
07. 10. 2014 ob 06:12

Pozdravljena!

Sve pjiesme se pregledaju ali ne sve istovremeno i ne kronoliški. To ovisi od urednika, koliko ima vremena, koji jezik pregleđuje, ... ponekad za neku pijesmu pita kolege šta misle oni ... itd. Puno razlika je zbog kojih pijesme nisu pregledane kronološko ... najjednostavnije rečeno: pregleđuju jih ljudi a ne mašina ;)

Podčrtanka je pijesma koja se po kvaliteti izdvaja od ostalih. Više o tome napisano je tu:

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/40035/kriteriji_uredniskega_izbora


Zastavica

Emilija Mijatovic

Poslano:
07. 10. 2014 ob 09:10

Hvala vam na info...

Lijep pozdrav

Emilija


Zastavica

 < 1 2 3

Komentiranje je zaprto!