Forum

Novost v ocenjevanju uredništva

Pozdravljeni, glede na mnoge odzive in debate o ocenjevanju na Pesem.si smo si zastavili vprašanje o pomenu ocenjevanja tukaj. Ugotovili smo, da je ocenjevanje namenjeno izboru pesmi letnega časa po mnenju vas, bralcev in članov Pesem si. Zato smo se odločili, da se od 1. 1. 2014 uredništvo ne bo vtikalo v te ocene in bo pregledovalo pesmi brez ocenjevanja. Komentiranje, mentoriranje in ostala komunikacija med uredništvom in člani pa bo potekala tako kot doslej. Upamo, da bomo s tem pripomogli k še bolj množičnemu branju in ocenjevanju objavljenih pesmi s strani članov.

Lep prednovoletni pozdrav,

Ana

 
 1 2 3 > 

Vesna Šare

Poslano:
31. 12. 2013 ob 13:37
Spremenjeno:
31. 12. 2013 ob 18:02

Vprašanje: kako naj bralci potem vedo (razen, če je pesem podčrtana), kakšna je kvaliteta njihove pesmi (seveda ni vsaka nepodčrtana tudi nekvalitetna), ker veliko bralcev pač oceni pesem po sistemu daj dam, po prijateljstvu (ali neprijateljstvu) ali trenutnem razpoloženju (ki ni nujno dobro)?

Bo vsaka pesem imela poleg napisa uredniško pregledano tudi uredniški komentar? Ker le v tem primeru se mi zdi smiselno uredniško neocenjevanje.

Seveda pa razumem vašo ugotovitev, ker že do zdaj marsikdaj nismo poznali uredniške ocene (ker je bilo zraven še nekaj ocen bralcev) in se je s tem le-ta razvrednotila in spoštujem vašo odločitev.


Lp,

Vesna.

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
31. 12. 2013 ob 14:12
Spremenjeno:
01. 01. 2014 ob 17:54

Torej tudi do zdaj uredniška ocena ni bila javna. Uporabniki so jo lahko videli le slučajno, če je bila to prva in nekaj časa tudi edina ocena. No, nekateri člani so uporabljali tudi bolj ali manj uspešen obratni inženiring, s pomočjo katerega se je (v teoriji) dalo razbrati uredniško oceno. Tako da iz tega stališča ni nobene spremembe, edino, da bodo pesmi imele eno oceno manj.

Po drugi strani pa je uredništvo pogosto, čeprav pesem ni bila podčrtana ali kandidatka za podčrtanko, komentiralo pesem. Tudi to se ne bo spremenilo, kot je že omenjeno v Aninem sporočilu.Torej kvaliteta pesmi se meri še vedno na isti način: glede na priljubljenost med člani in glede na uredniški izbor (podčrtanost). 

Seveda pa popolnoma razumem vaš komentar in lahko povem, da se uredništvo že dalj časa ukvarja s tem vprašanjem (zato o vaših predlogih tudi ves čas intenzivno diskutiramo). Idealno bi bilo točno to, kar ste predlagali, da bi se komentirala vsaka pesem, vendar to zaradi dnevne količine pesmi vsaj zaenkrat ni mogoče.

Če povzamem, čeprav se zdi, da je sprememba ogromna, v praksi ne pomeni ničesar drugega, kot eno oceno manj. Posledično pa se ocenjevanje popolnoma prepušča v domeno uporabnikov. Torej, ocenjevanje je izključno orodje članov portala, s katerim izberejo najbolj priljubljeno pesem v ocenjevalnem obdobju.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
31. 12. 2013 ob 14:49

V nečem čisto majčkeno popravljam sigijev komentar:

" Idealno bi bilo točno to, kar ste predlagali, da bi se komentirala vsaka pesem, vendar to zaradi dnevne količine pesmi vsaj zaenkrat ni mogoče."

  Takole: Idealno bi bilo točno to, kar ste predlagali, da bi se komentirala vsaka pesem, vendar to zaradi dnevne količine pesmi  nikoli ne bo mogoče. :)

  LP, lidija

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
31. 12. 2013 ob 15:02

Verjetno res, hvala Lidija! =)

Zastavica

Lea199

Poslano:
31. 12. 2013 ob 15:05
Spremenjeno:
08. 01. 2014 ob 12:58

Morda ne razumem sprememb, a sem ob njih dotolčena. 

Že velikokrat sem napisala, da si želim le oceno uredništva (da vem kako naprej, naprimer, če je ta nizka vem, da se morem bolj potruditi, če je višja, vem da sem na pravi poti). Če se vam zdi, da ni prav, da ostali vedo zanjo, naj bo vidna samo meni. Želim preveč? Zelo vesela bom, če jo bom lahko videla. Tudi tisto ali predvsem tisto nižjo.

Glede ocenjevanja bralcev, se popolnoma strinjam z Vesno. Zato se tudi tu sprašujem, kako naj ločim seme od plev. Saj sem na pesem.si tudi zato, da se česa naučim. 

Naj še enkrat ponovim, če hočem prebrati in oceniti vse pesmi, kar bi bilo edino pošteno, moram nekaj ur presedeti za računalnikom (česar trenutno ne morem, mi ne preprosto znese). Če jih ocenim samo 10 do 15 na dan (to je odvisno tudi od dolžine) so ocenjene privilegirane. In to se ne dogaja samo pri meni, večina forumašev ne prebere/oceni vsega.

Sama bi na vašem mestu razmišljala, kako spremeniti ali povsem opustiti ocenjevanje bralcev.

Se opravičujem, spet sem nekaj povedala brez dlake na jeziku. A tako je.

Lp, Lea

Zastavica

Lea199

Poslano:
31. 12. 2013 ob 15:10
Spremenjeno:
31. 12. 2013 ob 18:02

Ja, Lidija in Sigi, idealno bi bilo.

Vsi, ki smo z glavo in srcem tu, vemo, da je to utopija.

Zato naj bo vsaj (skrita) ocena.

Lp, Lea

Zastavica

Vesna Šare

Poslano:
31. 12. 2013 ob 15:18
Spremenjeno:
31. 12. 2013 ob 18:02

Naj dodam še to, da bi tudi jaz želela uredniško oceno, vendar ločeno od ocene bralcev.

Zastavica

Y

Y

Poslano:
31. 12. 2013 ob 15:57
Spremenjeno:
02. 01. 2014 ob 21:17

Se bom pa še jaz priskledil.

Meni 'idealen' sistem bi bil tak:

Ko želiš oddati pesem, moraš najprej prebrati in oceniti 10 pesmi.

Te pesmi so naključno izbrane izmed tistih, ki imajo v zadnjem obdobju najmanj ocen.

V ocenjevanje jih dobiš brez imena avtorja, brez trenutne povprečne ocene in brez oznak za podčrtanost. 

Seveda pa lahko ocenjuješ tudi tako kot sedaj, po želji in zmožnostih.


lp, Y

Zastavica

Lea199

Poslano:
31. 12. 2013 ob 16:12
Spremenjeno:
31. 12. 2013 ob 18:02

hahaha, Y :)

pa se pojdimo daj dam :)

a samo pod pogojem, da za povračilo dobim oceno urednice/ka. Le te si želim.

(potem se bom potrudila, škoda, da bom ob tem morala izpustiti/izločiti iz branja nekaj dobrih pesmi). sicer pa lahko "sleparim" in potegnem drsnik v levo ali celo v desno :)

cvekanja se tako ne rešimo, do realne ocene tudi ne pridemo.

vzemi to za hec ;) ali pa ne, morda v resnici naredim tako :)

Lp, Lea

Prav vsi lepo praznujte!

Zastavica

Vesna Šare

Poslano:
31. 12. 2013 ob 16:15
Spremenjeno:
31. 12. 2013 ob 18:02

Y, žal nihče ne more zagotoviti, da bi bilo teh 10 ocen realnih. Tudi če bi se bralec - ocenjevalec potrudil. Bolj verjetno pa se ne bi, ker bi čimprej želel oddati svojo pesem.

:-)

Lp,

Vesna.

Zastavica

Y

Y

Poslano:
31. 12. 2013 ob 17:00
Spremenjeno:
31. 12. 2013 ob 18:02

Vesna, Lea,

Do nekje se strinajm. Vendar praksa pri drugih sistemih pokaže, da si realen ali pa nisi. Pesmim, ki jih ocenjuješ po izbiri (prijatelji, pesmi ki navdušijo itd), itak ne daš realne ocene. 

Ne gre za preprečevanje zlorab. Gre za to, da je dobro in potrebno prebrati in oceniti pesmi, ki jih sicer ne bi. Tako bi se pridobilo cca 200 ocen na dan. 

Seveda lahko samo klikaš. To je pač stvar integritete ocenjevalca, s tem se ne da boriti. 

Dejansko je grozno to, da najmanj ocen dobijo zdaj prav tisti, ki bi jih najbolj potrebovali kot odziv. Priljubljeni avtorji bodo še zmerom dobili tistih 15 petic. Sploh pa urednice že ves čas ocenjujejo natanko na tak način (torej ocenjujejo vse, ne samo kar jim je všeč).

Če pa neke pesmi ne znaš ali nočeš oceniti, predlagam da v zameno napišeš komentar. lahko tudi "ne da se mi ocenjevati te pesmi" ali pa "ne razumem".

Ta daj-dam, ki je zdaj, je tako moteč, da ocenjujem vse manj. 

Kar pa je škoda, ker s kritičnim ocenjevanjem pesmi največ koristi potegne tisti, ki oceno daje. 

Zastavica

Joakim

Poslano:
31. 12. 2013 ob 17:37
Spremenjeno:
02. 01. 2014 ob 07:25

Jaz mislim, da bi morala ocena uredništva ostati. Tako avtor pesmi dobi neko potrdilo, ali pa če hočete usmeritev, da je njegova pesem dobra in ali je na pravi poti. S tem bi tudi ostalo eno od glavnih poslanstev portala. Učenje pisanja pesmi.


lp, Joakim

Zastavica

Vesna Šare

Poslano:
31. 12. 2013 ob 18:07
Spremenjeno:
11. 01. 2014 ob 13:10

Tako je, Joakim!

Ocenjevanje po moje ni namenjeno le izboru pesmi letnega časa po mnenju bralcev in članov Pesem si. Z urednško oceno pisci rastemo, izboljšujemo svoje pisanje, slabša ocena nam pove, da moramo pesem popravljati, piliti. Vsaka ocena bralcev nam tega ne pove, ker vsi bralci pač niso kompetentni za to. Zelo pomembna razlika med tem in še kakšnim portalom je prav v uredniški oceni.

Seveda pa bi morali uredniško oceno poznati in ker ni možno biti vedno zraven ob ocenjevanju, je dobro ločiti uredniško oceno od ocene bralcev.


Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
31. 12. 2013 ob 18:13
Spremenjeno:
11. 01. 2014 ob 13:11

Hm, zanimivo ... uredniki pa smo na sestanku (in ne prav v trenutku) ugotovili, da so ocene - število točk - tiste, po katerih dobimo zmagovalno pesem letnega časa po izboru bralcev. Da je ocenjevanje zelo subjektvino in odvisno od tega, kdo koga bere, občuti prijateljsko ali obratno ... Ob tem, kar berem tukaj, me zanima, od kod veste, koliko točk ste dobili od uredništva in ali vam niso pomembnejši komentarji, ko z vami delamo na pesmi, ko vam predlagamo spremembe, razmisleke, ko vam jih pomagamo piliti? Začudena sem nad nenadnim pomenom številk.

Lepo praznujte in se beremo naslednje leto ;)

Ana

Zastavica

Vesna Šare

Poslano:
31. 12. 2013 ob 18:20
Spremenjeno:
02. 01. 2014 ob 21:18

Vsekakor so veliko pomembnejši besedni komentarji! Urednikovo, pa tudi bralčevo mnenje, nasveti, pomisleki, ideje, napotki, ... Žal pa so preredki in zato se opremo na oceno. Jaz poznam uredniško oceno, če spremljam številke in vem, koliko točk sem imela pred uredniško oceno. To počnem prav zaradi pomembnosti te ocene. Če bralci te ocene naj ne bi poznali, v čem je bil potem njen smisel?

Lepo praznovanje, Ana in vsi ostali! :-)

P.s.: Vsi komentarji so napisani dobronamerno. :-))))

Zastavica

Lea199

Poslano:
31. 12. 2013 ob 18:33
Spremenjeno:
01. 01. 2014 ob 13:37

Tako, Y.

zgornji zapis je bil namenjen, v hecu obelodaniti, kaj se bo zgodilo. In res se bo, pa če midva ostaneva bolj papeška od papeža.

Nadalje, sama sem več kot tri leta ocenjevala (in to vestno z veliko truda, da bi bila zares poštena) vse objavljene pesmi in za to "porabila" ogromno ur na pesem.si. Tudi sedaj povprečno ocenim več kot 20 pesmi na dan. Nikar ne misli, da samo petkam (res je tudi, da zelo težko dam slabo oceno, tako da jo običajno nekoliko dvignem). To, da ne dajem vedno ene in iste ocene dokazuje med drugim tudi moje število točk.

O urednicah, ja, vse preberejo, vendar ne ena sama. Res je tudi, da slabši pesniki rabijo povratno informacijo. Zato bi morala ostati ocena uredništva (in to tako, da bi pišoči vedel, kako je uredniško ocenjen. To tudi boljšim ne bi škodovalo. Kot je tudi Joakim napisal.

Glede tvojega zadnjega stavka. Ali lahko rečeš, da pridobim več, če sem prisiljena brat nekaj slabše kakovosti in ob tem niti ne vem, kako je tisto, ki mi itak ni všeč ovrednoteno od urednika/ce? Sama mislim, da je veliko bolje vzeti v roke zbirko dobrega pesnika. Kaj misliš? 

Lahko bi še kaj dopisala o kakovosti tako "prisiljenih" ocen, a ne bom, ker sem že v prvem "hecnem" komentarju povedala vse, enako je povedala tudi Vesna.


Lp, Lea


Zastavica

Lea199

Poslano:
31. 12. 2013 ob 18:39
Spremenjeno:
01. 01. 2014 ob 13:38

Ja, Ana :)

predvsem kadar sem v dvomu, se potrudim in se grem matematiko, da izluščim oceno urednice. Se da, če pazljivo spremljam. 

Naj še dodam, da sem pred kratkim dobila eno nižjo, seveda realno oceno urednice in sem ji zelo hvaležna zanjo. 

Ocene uredništva so tiste, ki pomagajo naprej. Zato prosim naj ostanejo tako ali drugače. Hvala!

Pesem po izboru bralcev, res ni pomembna. Zato jo lahko mimogrede ukinite.


Lp, Lea

Seveda so tudi moji komentarji dobronamerni.

Zastavica

Y

Y

Poslano:
31. 12. 2013 ob 18:41
Spremenjeno:
31. 12. 2013 ob 18:47

Lea,

saj veš da ni nič letelo nate ;)

Glede uredniške ocene se strinjam (čeprav diši precej po šolskih klopeh, je to preizkušena stvar).

Mislim da ocenjevanje pesmi, brez opore drugih ocen in imen avtorjev, od bralca precej zahteva. Ugotavljanje uporabljenih pesniških sredstev, iskanje napak, iskanje uspelih delov, celoten vtis .. in ja, iz tega se lahko naučimo veliko. Je pa res, se popolnoma strinjam, da to ni nobeno nadomestilo prebiranju odlične poezije. 

Predlagam zato, ker bo po novem očitno ocen še manj. 

Predvidevam (ob ukinitvi uredniških ocen) padec za vsaj 20%.

Zastavica

Vesna Šare

Poslano:
31. 12. 2013 ob 18:44
Spremenjeno:
08. 01. 2014 ob 13:48

Y, bojim se, da bo manj tudi pesmi, ne samo ocen ...

Zastavica

Joakim

Poslano:
31. 12. 2013 ob 18:45
Spremenjeno:
11. 01. 2014 ob 13:14

Ne me narobe razumet. Jaz sam sploh ne gledam na ocene in sploh nisem nikoli ugotovil kakšno oceno mi je dala urednica. Vendar za nekoga, ki začenja in se še uči pisati, pa je mogoče ocena lahko zelo pomembna. Sploh kot spodbuda. In to ravno zato ker vseh pesmi urednice ne zmorejo komentirati.


lp, Joakim

Zastavica

 1 2 3 > 

Komentiranje je zaprto!