Forum

Novost v ocenjevanju uredništva

Pozdravljeni, glede na mnoge odzive in debate o ocenjevanju na Pesem.si smo si zastavili vprašanje o pomenu ocenjevanja tukaj. Ugotovili smo, da je ocenjevanje namenjeno izboru pesmi letnega časa po mnenju vas, bralcev in članov Pesem si. Zato smo se odločili, da se od 1. 1. 2014 uredništvo ne bo vtikalo v te ocene in bo pregledovalo pesmi brez ocenjevanja. Komentiranje, mentoriranje in ostala komunikacija med uredništvom in člani pa bo potekala tako kot doslej. Upamo, da bomo s tem pripomogli k še bolj množičnemu branju in ocenjevanju objavljenih pesmi s strani članov.

Lep prednovoletni pozdrav,

Ana

 
 < 1 2 3 > 

Lea199

Poslano:
31. 12. 2013 ob 18:46
Spremenjeno:
31. 12. 2013 ob 22:04

Saj nisem užaljena, Y, samo svoj pogled sem napisala in povedala, da kljub vsemu veliko berem na pesem.si.

Tudi jaz mislim, da jih bo manj, kar je najhuje, mislim, da bo manj predvsem objav.


Zastavica

Vesna Šare

Poslano:
31. 12. 2013 ob 19:29
Spremenjeno:
09. 01. 2014 ob 20:33

Še eno vprašanje imam (pa to ne pomeni, da je zadnje in še manj, da pričakujem odgovor še letos). :-))))

Če ne bo več uredniške ocene, to pomeni ne le, da ne bo ocene urednika, ki jo je prvi uredniško pregledal, ampak tudi to, da ne bo ocene nobenega urednika? Ali pa bo kasneje, ko bo pesem pregledana, lahko pesem ocenil drugi (tretji, četrti, ...) urednik? Če bo pač želel? Pa tega pisec ne bo vedel?

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
01. 01. 2014 ob 14:50
Spremenjeno:
11. 01. 2014 ob 13:16

Če bom kdaj še kaj napisala, bi želela imeti mnenje uredništva, pri podčrtanki  se itak že ve, komentarji pa so v glavnem pri dobrih pesmih, ki so kasneje z dodelavo velikokrat podčrtane in bi jih  mogoče bolj potrebovale slabše napisane, že zaradi  napredovanja  pri pisanju  in spodbudo. Daj dam ocene in izbor pesmi pa nista realna, to vemo vsi na portalu.Strinjam se z Vesno, Joakimom in Leo, pustila pa bi pesem bralcev, saj  so tudi oni pomembni, število točk pa je zaradi mene lahko skrito, bolj me zanima povprečna ocena. To je moje mnenje , tako na hitro.Vse dobro v 2014 vam želim,

lp, Ida

Zastavica

li

li

Poslano:
01. 01. 2014 ob 17:51
Spremenjeno:
11. 01. 2014 ob 13:16

Tudi jaz sem za oceno uredništva, drugače ne vem, zakaj bi tukaj objavljala pesmi. Lahko jih le na straneh facebooka?? Ocena uredništva je pomembna tudi drugim članom, kolikor vidim. Sploh bi bilo fino, če bi se posebej videla, ločila od ostalih ocen članov.


Srečno 2014 vsem


lp  li

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
01. 01. 2014 ob 20:27
Spremenjeno:
11. 01. 2014 ob 13:17

Pozdravljeni, zaenkrat bomo ostali pri tem poskusu in videli, če se bodo nezadovoljstva z ocenjevanjem kaj zmanjšala: http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/88451/se_ena_brezplodna_debata_o_ocenjevanju

Urednik, ki pesem prebere, jo vrednoti (morda bi bila nekomu bližja barvna lestvica kot številke) in se odloča o njej. Brez skrbi, samo zaradi premikanja drsnika se naše ocenjevanje - ki mu jaz raje pravim vrednotenje - ne bo spremenilo. V bistvu bo vse ostalo kot prej.

Portal Pesem si  želi ostati tudi pri tem, da vsako četrtletje prinese  pesem po izboru bralcev (in enakovredno uvrstitev avtorja v zbornik kot pri uredniških izbrankah).

Kot urednico pa me zbode to, da nihče ne vrednoti naših komentarjev podčrtank, predlogov popravkov, skupnega dela na pesmih (tako uredniki kot člani) in drugih naših uredniških naporov (delavnice, prevajanje, virtualni večeri ...), za katere menim, da nas v resnici najbolj ločujejo od drugih strani ali prostorov za literarne objave.

Lep pesniški začetek novega leta tudi vam, in bomo videli, kam vse nas bo popeljalo,

Ana

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
01. 01. 2014 ob 20:47
Spremenjeno:
11. 01. 2014 ob 13:18

Kot je že Sigi omenil, ocene uredništva tudi do sedaj ni bilo. Torej ni kaj pogrešati. Uredniki so sicer ocenjevali pesmi, a je bila njihova ocena le ena izmed ostalih ocen. 

Uredniški pregled vseh pesmi pa seveda ostaja, saj je prav to (in ne ocene, kot trdijo nekateri) tisto, kar nas loči od ostalih spletnih možnosti za objavo poezije. Ne samo to, seveda, tudi mentorski komentarji, iskrena mnenja, napotki ... Ocene so, po mojem mnenju, še najmanj pomembne. Nenazadnje obstajajo tudi ponekod drugod (nekatere blogerske platforme). 

Ocene se mi zdijo pomembne kot odziv bralcev. Temu so bile od nekdaj tudi namenjene. Toda ko je portal bil še v povojih, bralcev ni bilo prav veliko, so bile pogosto ocene uredništva (takrat sva bila to midva z Ano) edine ocene, zato so bile pomembne. Zdaj imajo pesmi večinoma dovolj glasov bralcev in prav je, da uredništvo ne posega v ta izbor. 

Uredništvo izbira podčrtanke in pesmi letnih časov. Odziva se tudi v komentarjih. Slednji so tisti, ki pesniku resnično povedo veliko več kot preprosta številčna ocena. Če nekomu date prebrati svoje pesmi, od njega verjetno ne pričakujete odgovora v stilu "4,5" ampak neko mnenje.

Mislim, da ni finta v tem, da prejmeš kratko povratno informacijo za vsako pesem, ki jo oddaš (kot bi v šoli prejel oceno za vsako vajo) ampak, da potegneš največ iz tiste pesmi, ki prejme komentar (ali podčrtanko) in znaš to znanje prenesti na svoje pisanje na splošno. 

Napredek pa je seveda odvisen od tega, koliko se avtor angažira na osnovi odziva, ki ga prejme in ne od oblike odziva.


Zastavica

Lea199

Poslano:
01. 01. 2014 ob 21:44
Spremenjeno:
09. 01. 2014 ob 20:33

Ana in Gregor, naj najprej napišem, spoštujem vašo odločitev kakšna že je.

Kot sem velikokrat napisala, sem vam hvaležna za vse, kar ste brezplačno naredili zame. Tega je veliko. Seveda cenim komentarje, vendar jih je žal premalo, zato sem bila zadovoljna s tistim, kar sem lahko dobila. Mimogrede še ene take delavnico, kot je bil Sinji vrh bi bila zelo vesela.

Me zanima, kako bi bilo, če sem pripravljena plačati neko ceno (članarino, prispevek za delavnico ali kakor bi to že imenovali), da zanjo dobim povratno informacijo za vsako pesem.V tem primeru bi seveda raje imela komentar, a pri tej poplavi objav res ne morem pričakovati, da ga boste uredniki zmogli. Morda bi šlo, če bi omejili objave na eno pesem vsak drugi dan. Kar bi pomenilo tudi, da bi tudi bralci lahko v miru prebrali in ocenili vse pesmi, kar bi bilo pošteno. 

Pesem po izboru bralcev me seveda ne moti, mi pa tudi ni preveč pomembna. Ocene tudi ne.

Zavedam se, da mi niste prav ničesar dolžni dati.

Obenem obljubljam, da je to zadnji komentar na to temo.

Lp, Lea

Zastavica

Poslano:
01. 01. 2014 ob 22:07

Ja. Delujemo v čim širši smeri. Oz. se trudimo.

Super bi bile delavnice v živo. Lansko leto smo ponudili tudi virtualne večere. Razmišljamo o novih dogodivščinah in novih možnostih, a sta čas in denar velikokrat pod vprašajem. Za takšne stvari je pač potreben čas in denar.

Če sama hočem na izobraževanje v tujino, to pomeni za 5 dni lahko tudi do 1000 evrov. To pa niso več heci.

Spremembe so in bodo še prihajale in kakor je mogoče na prvo žogo videti črno ali slabše ... poskusimo dati možnost. Lahko se pa iz tega kaj lepega razvije in boljšega.

Tudi kaj so kvalitete portala? Podčrtanke, zbornik, komentarji, virtualni literarni večeri, tudi delavnice v živo, različne diskusije, možnost branja na literarnih večerih povsod po Sloveniji itd. Ogromno je gradiva iz katerega se lahko črpa snov za napredek in izkušnje.

Samo ta košček sem hotela dodati.

Vsem srečno, zdravo in ljubeče leto!

lp, Tea

Zastavica

Gerd

Poslano:
02. 01. 2014 ob 08:14
Spremenjeno:
09. 01. 2014 ob 20:33

Moje mnenje je da bi morala ocena uredništva ostati, če pomislim moje začetke pisanja na tem portalu pa do danes, kar loči dve leti sem se veliko naučila, izboljšala, pa še se učim, dopolnila,  toda brez ocen urednikov, komentarjev, mnenj in predvsem strokovnosti mnenj bi verjetno ne bila med nominiranimi pesmimi. Tako da podpiram ocenjevanje tako za tiste ki so začeli pisati in ostale ki pišemo več ali manj časa. Ta portal je ( morda se tega ne zavedamo ) edinstven in brez njega nas veliko ne bi napredovalo, izboljšalo svoje pisanje. Kakorkoli že je in bo  naj pesem.si živi med nami in vsi mi ki pišemo z njo. SREČNO 2014

Karmen

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
02. 01. 2014 ob 11:24
Spremenjeno:
02. 01. 2014 ob 11:25

Karmen, tvoje mnenje mi je všeč, ker si na kratko podala analizo delovanja portala in tvoje poti na njem. Toda ko govoriš o ocenah uredništva, ne vem, o čem govoriš? Ocene uredništva nikoli ni bilo, vsaj ne tako, kot ti pišeš - da bi bila ločena od ostalih ocen (kot pravi Gregor, bile so le kot ocene ostalih članov). Ko urednik pesem prebere in vrednoti s tukaj veljavnimi kriteriji, pesem dobi kljukico - Uredniško pregledano. Če je prej oddal še oceno, je to delal kot član. Zdaj pa bi radi ti dve funkciji ločili. 

Povej mi, ali si se vsega, kar pišeš, naučila iz ocen? Ali morda zato, ker smo ti uredniki s komentarji pomagali, da si izboljšala pisanje? Ti je 3,9 več povedalo kot konkreten predlog, kje bi morala pesem izboljšati? Res me zanima, ker sem kar zmedena ob teh odzivih, saj sploh nisem pričakovala, da bo kdo pogrešal nekaj, česar v bistvu ni bilo. Ali pa vsaj jaz nisem vedela, da je ... 

Lp, Ana  

Zastavica

li

li

Poslano:
02. 01. 2014 ob 11:48
Spremenjeno:
09. 01. 2014 ob 20:33

Ana ocene urednikov smo ulovili vmes med drugimi ocenami članov. Ne sicer zmeraj, a v večini primerov,.. sploh, če je možnost kolikor toliko sproti slediti ocenjevanju in dogajanju na portalu.

Vaša ocena nam je prikazovala realnejše stanje, kje smo s svojim pisanjem.

Pisni komentarji so preredki, žal. 

lp  li

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
02. 01. 2014 ob 12:17
Spremenjeno:
08. 01. 2014 ob 14:58

tudi mene so presenetile nove glasbene želje, mislim pa, da ste se odločili za dobro potezo, ki pomembno spremeni portal, hkrati pa preveč ne ruši. ohranja se npr. ocene bralcev, za željo po trenutenem  odzivu neučakanih in lestvico Bralci priporočajo.

nisem mnenja, da bi morale biti vse pesmi komentirane ali ocenjene, bilo bi pa dobro, da se vtaknete v vse obetavne pesmi, med katerimi so lahko tudi povsem začetniške, morda s polno balasta in  napak - in to je bilo tisto, kar je vzpodbudilo kar nekaj članic in članov, da so zelo hitro napredovali, ne pa razlika med 3.25 in 3.79.
kjer ni vsaj malo prisoten tisti faktor x, kjer je morda preveč truda, kjer gre morda za golo nabijanje in nakladanje, se mi ne zdi  nujno.

pisanje poezije je, bolj kot rutina in  spretnost, stanje biti, kar pa je težko, če ne nemogoče, predtaviti nekomu, ki ni doživel. vse napore pa lahko razumemo kot (trnovo) pot do tja. ( do kam?! do nikamor!). hudir je s temi željami po napredku, uspehu, pa tudi s pisanjem neberočih, ki lažje napišejo zb(i)rko kakor pesem.

popravljam se, tudi to bi bilo treba komentirati - z bobu bob, kadar je lajež.

lp

Zastavica

Gerd

Poslano:
02. 01. 2014 ob 12:51
Spremenjeno:
09. 01. 2014 ob 20:33

Žal se opravičujem, v mislih sem imela oceno urednikov, namreč  nisem se naučila iz ocen , temveč od konkretnih predlogov, mnenj in nasvetov, slaba ocena pa je kot je napisala Li prikaže realnejše stanje. Ko pa ni komentarjev je ocena urednikov neka vrsta orientacija ( po sebi sklepam ) , se trudim pesem izpiliti, dovršiti in se naučiti iz napak. To je samo moje mnenje, morda bo v redu tudi tako, saj ni dobro biti v nekaj trdno prepričan, da je samo tako prav in nikakor drugače.

lp, Karmen

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
02. 01. 2014 ob 13:06
Spremenjeno:
02. 01. 2014 ob 13:09

no, ne vem, če sem trdno prepričan,  sveto pa lahko trdim, da ne. :)

Karmen, praviš, da ti je ocena brez komentarja pomenila orientacijo.
no, kako pa si potem vedela, kje točno v pesmi so šibka mesta, kaj spremeniti, 
ker za napredek in popravke  so gotovo potrebni konkrenejši napotki, vsaj približen opis, kaj v pesmi šepa,  v to pa sem trdno prepričan.

lp

Zastavica

Gerd

Poslano:
02. 01. 2014 ob 13:40
Spremenjeno:
09. 01. 2014 ob 20:33

p. takrat z mojo pomočjo ter mnenjem in z  nasveti urednikov izboljšam pesem.

Hm ja ...Bolje je biti zmeden kot trdno prepričan, da je tako prav, kadar si zmeden iščeš odgovore v sebi.

lp

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
02. 01. 2014 ob 14:01
Spremenjeno:
03. 01. 2014 ob 00:29

nisem prepričan če sem zmeden, ampak ja, komentarji bi morali čimbolj zbegati.

hecam se, drugače se strinjam.

ampak resno: hec je v tem, da ob nastanku pesmi avtor praviloma nima zadostne distance, ki mu jo lahko zverziran bralec pomaga vzpostaviti oz skrajšati pot in čas do nje -  tu pa ne gre brez konkretnih napotkov. 
tko da ima, če si dovolim malo psihologije,   škiljenje k uredniškim ocenam vzrok predvsem v tem, da je neko zadovoljstvo, če je pesem sprejeta, če koga gane.
kar ni nič narobe, če je ta nečimrnost v mejah. pišemo zase, pa tudi ne, a ne??

v bolj potenciranih odzivih na portalu pa ni šlo zgolj za to, ampak za, huh, pravo narcistično obsedenost z lastnim pisanjem, pa nos do gležnjev.
 joja! da ne bo pomote - ne mislim tebe in podobnih, ki pilite pesmi.

tiste druge pa bi lahko vprašal le eno: ali mislite, da pišete tako dobro, da ni mogoče bolje?

čeprav je delno ukinitev ocen mogoče razumeti kot popuščanje človeškemu faktorju,
mislim, da je ta ukinitev smiselna, saj faktor ne bo izginil, čeprav vero pa je treba ohraniti.

lp

Zastavica

Rdeča lička

Poslano:
03. 01. 2014 ob 11:14
Spremenjeno:
09. 01. 2014 ob 20:33

Mene tudi moti, da ni ocen, če je bila uredniška ocena dobra, so tudi drugi pogledali in ocenili, če je bila slaba, so si upali dati tudi slabo. Jaz sem prišla gor pred kratkim in mi je vsaka ocena in vsak komentar dobrodošel, dobila pa sem samo en konkreten komentar, drugače me spregledajo. 

Zastavica

bp

bp

Poslano:
03. 01. 2014 ob 13:30
Spremenjeno:
06. 01. 2014 ob 19:26

Predstavljam si, da ne obstaja prav dosti članov tega portala, ki bi jim kaj dosti pomenila oznaka "Uredniško pregledano". Pomembnosti te oznake se zavemo navadno šele, kadar si želimo odziva, ta pa iz nekega razloga izostane (zato je prav, da oznaka ostane, kot tudi da obstaja sistem, ki zagotavlja, da se pregleda vse pesmi).

Vendar je po mojem na tem mestu ključno pričakovanje odziva, šele z njim dobi tudi ta oznaka smisel. Ko pa nekdo prebere pesem in ne reče nič, pa to ni več odziv.

Odziv je morda tudi razlog, zakaj marsikdo objavlja svoje stvaritve tudi tukaj. Točno se vidi, koliko ljudi je prebralo pesem, koliko ljudi je pesem nagovorila (ali pa vsaj avtor), da je pesem tudi ocenilo, izbralo, ali pa celo pokomentiralo.

Pri tem, mimogrede, same ocene trenutno za delovanje portala niti niso tako hudo bistvene. Vsaka ocena, tudi slaba, je pravzaprav dobra. Če primerjate katere pesmi so prejele največ ocen in katere imajo največ točk, so odstopanja med tema dvema lestvicama presenetljivo majhna. To pomeni, da če bi drsnik z ocenami nadomestili z gumbom "Všeč mi je", sam portal morda ne bi deloval prav hudo drugače, ob vseh sigre indeksih in nevemvsečemše (se bi pa "všeč mi je" še lažje zlorabljalo, zato tega nikakor ne zagovarjam!). 

Ocene so tako pomembne morda predvsem avtorjem pesmi in če sem prav razumel prispevke v "brezplodni debati", si je večina želela tovrstni odziv kvečjemu izboljšati, največkrat bi predvsem radi odstranili šum, ki ga povzročajo nekateri petelinčki v svoji siceršnji ustvarjalni impotenci, drugi pa bi radi še boljši oz. vsaj bolj natančen odziv, tretji, ker komentiranje vseh pesmi ne bo nikdar mogoče, pa vsaj razviden številčni odziv uredništva.

Jasno je, da je ocenjevanje, ki pri urednikih nikdar ni bilo frivolno, kot je pri ostalih uporabnikih, tudi precej zahtevno in naporno in bi bilo življenje uredništva lažje brez ocen in morda bi dobili zato tudi kak komentar več. Vendar ne vsi in ne vedno, ko bi si ga želeli. 

Zastavica

ajda

Poslano:
03. 01. 2014 ob 13:43
Spremenjeno:
04. 01. 2014 ob 04:35

Mene predvsem čudi to, da nekateri vidijo kakšno oceno za pesem jim je dalo uredništvo, čeprav ocene niso vidne. Ali čakajo kot "pes na kost" ko objavijo pesem in sklepajo, kdaj jim je urednica pripopala oceno in na podlagi te ocene ugotovijo ali je ali ni pesem dobra. Če je pesem podčrtana, je tako ali tako nagrajena že s samim podčrtavanjem in normalno bolj vidna in dobi seveda neprimerno več ocen kot pesem, ki je lahko tudi dobra, a ne podčrtana. Meni osebno veliko več pomeni, da dobim odziv urednice v obliki komentarja, seveda je zelo dober občutek, če je pesem podčrtana, če pa je ocenjena s strani uredništva (kar nikakor ne vidim oz. ne morem videti z razliko od nekaterih), je v bistvu nepomembno, ker vem, kot sem že napisala, da se bodo na podčrtanko prilepile tudi ocene drugih članov portala. Nenazadnje, kje pa je zapisano, da uredništvo oceni pesem z najvišjo oceno, četudi jo podčrta? Tako da moj piskrček je dodan, uredništvo pa odloča kako bo naprej, da bo volk sit in koza cela, čeprav je to skoraj nemogoče.

Malo pozno, a vendar iz srca, vsem vse tisto, kar ni bilo zaželeno, povedano, napisano, je pa tlela želja v srcu, dušici, naj se uresniči v letu 2014.

lp, ajda

Zastavica

poetesa

Poslano:
06. 01. 2014 ob 12:28
Spremenjeno:
09. 01. 2014 ob 20:34

Meni je tudi veliko pomenilo videti odziv urednikov. Vem, da ne morejo komentirati vseh pesmi, ampak ocena uredništva mi je bila nek realen kompas, kje se moja pesem nahaja. To mi nekako pomaga napredovati. Seveda besedni komentar s konkretnimi pripombami še veliko bolj.

Hvala vsem, ki se trudite s portalom in na portalu.

Polona



Zastavica

 < 1 2 3 > 

Komentiranje je zaprto!