Forum

Še ena brezplodna debata o ocenjevanju

Obrazloži mi ovu ocjenu pametnjakoviću. Nemaš pametnijeg posla nego zajebavati ljude na pesem.si? Ajmo, da čujem kritiku moje pjesme, i kako ti to znaš da ona zavrijeđuje ocjenu 3.39, a ne recimo 3.38 ili 3.40? Jadna je majka koja je tebe rodila takvoga !

 
 1 2 3 > 

÷

÷

Poslano:
18. 11. 2013 ob 17:03
Spremenjeno:
20. 11. 2013 ob 10:09

Duško ... opusti . morda je portal kriv - ker ne uspe dojemat, da so ocene po defaultu za ustvarjanje deviantov in pridnih sledilcev - o pameti, ki noge namaka v ribnik daleč od knjigarn, daleč od pesemsija ...  je zašla vsaka beseda že davnaj, že z začetkom.

odprimo peticijo:

za dostojanstvo

daj glas

proti ocenam

!

Zastavica

Svit

Poslano:
18. 11. 2013 ob 17:08
Spremenjeno:
07. 12. 2013 ob 21:27

Ponavadi je v-pogled vedno oseben. Ko se kot "pametnjakovič" malo distanciram  od sebe, povzročim neoseben vidik. Recimo, da sem sonce, ki vidi več. Kar pomeni da sijem (na vse), ne da bi določal kaj morajo "doživljati" tisti, ki se sukajo z elektroni  mnenj.

Ocene niso  nikoli zanemarljive, sicer ne bi avtorji izpostavlajli svojih del na vpogled, kaj ne Duško ?

Najbrž prijhaja čas, ko se bodo tudi na tem, zame najbolj poetičnem portalu, razmere spremenile.


Zastavica

Duško Babić

Poslano:
18. 11. 2013 ob 17:09
Spremenjeno:
19. 11. 2013 ob 22:15

Da, ovo je postalo besmisleno. Žao mi je samo što se ti ljudi kriju, što se ne jave, da vidimo u čemu je njihov problem, jer ovako ispada kao da su nekakvi fantomi, kukavice bez lica, automati, a ne ljudi.

Zastavica

÷

÷

Poslano:
18. 11. 2013 ob 17:13
Spremenjeno:
19. 11. 2013 ob 22:15

ocene so pomoje trik, in vsak nasede - to pelje sem v 3p - zato pusti, pa če cel portal sune dol, zakaj bi še ti -


Zastavica

Duško Babić

Poslano:
18. 11. 2013 ob 17:24
Spremenjeno:
19. 11. 2013 ob 22:15

Ja bih prije svega uveo obavezu predstavljanja pjesnika imenom i prezimenom i realnom fotografijom, a ne da se pjesnici nazivaju Pi, Li, Mi, Ci, Mucamace i slično, i da stavljaju slike cvijeća i ne znam čega sve ne, umjesto svog lica. To otvara bezbroj mogućnosti varanja, otvaranja dvostrukih profila, provociranja. Ja osobno imam problema doživljavati ozbiljno takve pjesnike koji se kriju iza nakaradnih imena i sličica.

Zastavica

Svit

Poslano:
18. 11. 2013 ob 17:25
Spremenjeno:
19. 11. 2013 ob 22:15

Zasebnost je zakon, je zaščita, navsezadnje ni pomembno kako s kdo okliče, ampak kaj govori.. SMRT NA PRVI POGLED je zgolj iluzija. Prizadevam se od-nehati z ocenami, ljubši so mi komentarji in pogovori o temah, ki se dotikajo prisotnih..

Zastavica

÷

÷

Poslano:
18. 11. 2013 ob 17:40
Spremenjeno:
19. 11. 2013 ob 22:15

ja bi prvo samo tako - imena me ne motijo toliko - razlogi niso nujno prikrito delovanje ... ali kaj podobnega podjebavanju - lahko so koristni avatarji za našo poetično zavest, ki se je "ne bojimo" več, enkrat, ko se spoznamo ... nič hudega, pot nima v osnovi pasjih bombic .

bi pa rekel tako - če že moraš oddati oceno; bi moral vmesnik zahtevati še komentar (npr.: min 8 besed) - nekaj v tem stilu - vzpodbuditi tisto, kar je samo pesem rodilo ... ne pa pogovarjanje skozi številke.

bolj kot razmišljam o tem "orodju" lahko razumem urednike  in naloge, ki so si jih zadali - a žal vseeno ugotavljam, da je v jedru prereza neupoštevana možnost striga - da ne zastavim statičnih pravil temeljenja - v glavnem - temelji pesemsija so počeni - tam čez lahko udarja voda, na vlagi se plesen zaredi, to pa je organizem, ne pojav.

mislim, da se da ukrepat

veter v jadra


Zastavica

Svit

Poslano:
18. 11. 2013 ob 18:00
Spremenjeno:
07. 12. 2013 ob 21:29

Ocenjevjanja so podobna TEKMAM. Edino v športu vidim smisel tovrstnih merjenj. No, da ne bi širil temo o smiselnosti primerjanj, saj so marsikje dobrodošla, bi, če smo se že dotaknili sistema na tem portalu, rekel, da se je od zaćetka spremenilo marsikaj, (menda se bo še). Predvsem je  pomembna uredniška ekipa. Jasno, da ima vsak svoj nazor, sposobnost, okus, za določanja, kar je umljivo. Vztrajam na teh straneh zavoljo kakovosti in možnosti, da se udeleženi izpostavimo in učimo, kolikor sledim, s(m)o mnogi izboljšali svoje začetke, to pa je eden od namenov družabnih asociaij.


Zastavica

÷

÷

Poslano:
18. 11. 2013 ob 18:25
Spremenjeno:
19. 11. 2013 ob 22:15

Svit :)

kako lepo drži   brez pribijanja

Zastavica

Milen Šelmić

Poslano:
18. 11. 2013 ob 21:24
Spremenjeno:
22. 11. 2013 ob 09:15

I ja sam danas dobio 2 ocene ispod 3. Baš bih voleo da čujem kritiku na tu pesmu. Ako je smislena i dobronamerna, slažem se i sa ocenama :)


Zastavica

Svit

Poslano:
18. 11. 2013 ob 21:47
Spremenjeno:
22. 11. 2013 ob 07:35

Milen, ni popolnega sistema, če je razvidno kdo in kako me ocenjuje, bi se zavoljo lojalnosti podrejal, čeprav morda ni neko delo tega vredno. Ko pa je ocenjevanje skrito, lahko nedobronamerni, odvisno od nazora, simpatije, načina, okusa, izrazijo svoje mnenje. Moje mnenje usmerjam bolj v neko drugo možnost in ta je, da bi razvili komunikacijo na prispevke, kako bi potekalo vrednotenje še ne vem, vendar sem prepričan, da se bo slej ko prej izkazalo kako iti in početi vnaprej.

Sicer pa tvoji prispevki visoko kotirajo

Zastavica

Milen Šelmić

Poslano:
18. 11. 2013 ob 22:40
Spremenjeno:
22. 11. 2013 ob 09:15

Svit, potpuno se slažem s tobom, ocene i jesu nebitne, :)


Zastavica

Duško Babić

Poslano:
19. 11. 2013 ob 22:33
Spremenjeno:
20. 11. 2013 ob 00:16

Zašto bi neka rasprava morala biti plodna? Rasprave su nekad dobre da se čovjek izlaje, izviče, potroši lošu energiju. Ne mora baš sve biti plodno, kulturno i uredno. Ja sam postavio logično pitanje, ali tu se neki ponašaju kao fantomi bez lica, bez stava o bilo čemu, kao automati za ocjenjivanje. Ja bih se osobno smatrao čudakom, kad bih mogao tako precizno ocjenjivati neku pjesmu, na drugu decimalu. To je smiješno. Neka mi netko normalan objasni tu finu distinkciju između ocjene, recimo 2.21 ili 2.22 za neku pjesmu. Tko mi da točan, precizan odgovor na ovo pitanje, skidam mu kapu, i dozvoljavam da me oplodi. Toliko o "plodnim" raspravama.

Pozdrav

Duško

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
21. 11. 2013 ob 10:02
Spremenjeno:
22. 11. 2013 ob 09:15

jaz imam odgovor, ne vem pa, če bo precizen in povsem točen.

zakaj bi nek odgovor moral biti povsem natančen, saj nismo roboti, ampak ljudje.

gre pa za to: če si nekdo odpre 10 profilov, potem ne more vedno dati enake ocene:

malo že zaradi tega, ker je težko natančno upravljati drsnik, predvsem pa zato, ker  bi počutil kot lažnivec, če bi dal vedno 2.21. zato da drugič 2.22, tretjič 2.45 itd..

vsa ta njegova imena potem ne bi imela resnične podlage, saj ne bi odstopal od samega sebe.



lp


Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
22. 11. 2013 ob 08:44
Spremenjeno:
20. 04. 2014 ob 15:50

ocene niso pomembne, in če se sem pa tja najde kakšen manijak, ki podarja enice, je to nepomembno. ocene niso pomembne, če se javim, da sem jaz ta manijak, je to nepomembno. ni važno, ali je res ali ni. ocene niso pomembne, in če je uredniška ocena izpod pričakovane, je to nepomembno.

ocene niso pomembne, mirne duše bi jih lahko ukinili.

ocene niso pomembne, vseeno je, če ostanejo.

ovinkasta in spolzka cesta ni kriva, da nek manijak (ali duh, ki se seli, kot je dejal ruj) vsakič zapelje v koruzo, prav tako niso ocene krive za razne afekte. verjamem, da so bile vpeljane zato, da bi ljudje vzpostavljali pristen in iskreno kritičen odnos

do pisane besede, vendar pa gre vedno povsem v drugo smer. možnost ocenjevanja je v nekaterih vzbujal le negativnosti človeškega faktorja, kot so zavist,

užaljenost ipd. pa so se potem delile enice, ljudje so popizdevali, ponavadi je nastala neka štala- skratka: odkar sem tule, je bilo s tem  v zvezi že nebroj zapletov.

seveda ocene niso nič krive, kriv je človeški  faktor, ampak skušal bom apelirati, da bi bilo vseeno bolje, če bi bila cesta ravna.

to - da vsak lahko ocenjuje vsakogar, se mi zdi popolnoma preveč demokratično.

da lahko vsak objavlja - super - živela demokracija (meni je vsak jezik, izraz, četudi je začetniški, lahko potencialno zanimiv), ampak, ker pač pišemo na različnih nivojih,

se mi zdi dejstvo, da lahko vsak ocenjuje vsakogar, precej hecno. kolliko slabe volje je že bilo, ko je nekdo, ki je npr. polpismen in  brez smisla za besede,  dal cveke, dvojke, neki pesmi, ki je bila v resnici presežek. tako iz danih ocen velikokrat nastane nek kompot, godlja, čudno povprečje, kar pri občutlivejših sproži upravičeno nezadovoljstvo. in na tem mestu je treba poudarit, da ni vse le stvar okusa, da se ne da vsega zvesti na subjektivno dojemanje, ampak da v resnici obstajajo kvalitetne in tudi zanič pesmi, pri čemer so slednje lahko prav tako lahko zanimive.

pa še ena reč je. ocene skupaj z izborom so tisto, kar omohoča skoraj trenuten odziv bralcev na objavo. tule pa se skriva hakeljc. prav tako je pri računalniških igricah trenutni odziv, napredek pri točkah in rezulatih, tisto, kar otroke dela od teh igric odvisnike. da je portal na nek način zasvojljiv, se ni dosti omenjalo. in če se je za bati, da bodo člani odšli, se je za bati, da bodo odšli prav tisti, ki jih tole besedovanje preveč prevzame in lahko z n jim prekinejo le tako, da za vedno pomahajo v slovo.

nekaj daj-dam-a je človeško,  nekako prisilno trgovanje: ti meni 5, jaz tebi enako in v izbor pa je čredniško in  pretirano! seveda spet niso krive funkcije portala, amak ljkudje, ki pač delujemo, kot delujemo, po nekih afektih in ne vedno racionalno, čeprav nam je vse jasno.

tako da mislim, da bi število dnevnih objav (morda bolje tedenskih) lahko še bolj omejili. prav tako bi lahko omejili izbor (morda 10 na teden - pa že to je ogromna cifra). podčrtavali bi lahko le enkrat na teden, ali pa magari vsako polno luno, in ne nujno vsega, kar je poresežno. ocene bi zlahka ukinili, ali jih prilagodili tako, da je ocena uredništva vidna le avtorju. (koliko zavisti in nepotrebnih primerjav bi se odplaknilo). tako bi uredništo razbremenili in bi se res lahko več posvečalo samim pesmim in komentarjem in vzpodbudam. ker ne bi bilo ocen, se tudi avtorji, ki so bolj na začetku, ali tisti, ki niso preveč prepričljivi, jim je pa pesnenje nekakšna uteha, ne bi počutili prizadete zaradi slabših ocen. skratka - nihče ne bi imel sivih las.

brez preveč nepotrebnih stresov bi tule vsak najdeval in jemal po svoji volji.

podčrtovanje in umestitev v zbornik, bi bil še vedno zelo močan stimulans za objavljanje in klikanje, ravno prav v primerjavi z zdaj, ko je portal nekako za mnoge hiperstimulativen

pred kratkim sem na forumu ujel pomisel, da je med nepodčrtanimi več presežkov kot med podčrtanimi. potem je bilo izbrisano.
 pa sem se prijel, zavil, odprl usta ob tem nenavadnem mnenju.

mislim, na tej točki: kaj, kako, koliko podčrtavate, pa bi moralo uredništvo (ob vseh kompetencah, izkušnjah, razvijajočih se mladih močeh) moralo zavzemati diktatorske prijeme in ne4 dovoliti nikakršnih: zakaj moje ne, tisto pa ... bla bla-


tako, tole me je že nekaj časa tiščalo, pa sem moral napisat. zdi se mi premalo resno, ampak, kaj čem - takšen sem.



lp vsem i svima














Zastavica

÷

÷

Poslano:
22. 11. 2013 ob 09:20
Spremenjeno:
22. 11. 2013 ob 09:43

moram dodati besedo: zelo dobro povedano in res lepo osvetljeno.

sploh nimam namen imeti zadnje in mi je nerodno že to puščati tu ... ampak samo všeč mi je kliknit, me ne zadosti .

lp

Zastavica

modricvet

Poslano:
22. 11. 2013 ob 20:12
Spremenjeno:
08. 01. 2014 ob 14:45

V večini stvari se strinjam z zgoraj zapisanim.

Ocen jaz ne bi ukinjala, morda bi dala pravico ocenjevanja le tistim, ki npr. imajo že določeno število podčrtank (npr. vsaj 20), da ne bi dajali cvekov "polpismeni" ali tisti z lažnim profilom.

Se pa nagibam k temu, da bi moral tisti, ki da oceno 2 ali manj, to utemeljiti. Že to, da pesmi človek sploh ne oceni, čeprav jo prebere (oglejte si veliko razliko med številom ocen in številom branj), dovolj velik znak, da se bralca pesem ni dotaknila.

Je pa velik napredek to, da si urednik vzame čas in pokomentira pesem, ki jo podčrta, kar prej ni bilo pravilo. Mogoče bo sčasoma tudi več kritik, zakaj nekaj v pesmi ni dobro. Ker tu nismo samo zaradi pohval, ampak, da se naučimo pisati bolje in bolje.

LP, mcv

P.s.: Če se človek glasno jezi zaradi slabe ocene, nudi ocenjevalcu dodaten užitek, zato je take najbolje ignorirati.

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
23. 11. 2013 ob 10:47

sam - prav zaradi tega, da se ne bi počutil kot robot, ocenim le tisto, kar me je navdušilo (preberem pa večino pesmi), kar dam v izbor, komentiram, pa še kaj za povrh. milimetrski drsnik in minimalne odstotne razlike mi tudi niso nikoli šle v glavo.

utemeljevanje slabih ocen bi najbrž samo zapletlo. skratka - sem proti ocenam, nič pa nimam proti temu, da ste drugi za.

ampak - prisežem pri p.-ju, da v življenju ne bom dal nobene ocene več, le še v izbor, kar mi bo všeč.

ker če prav pomislim, sem, glede na sistem, nekako v neželenem protislovju s samim sabo

lp


Zastavica

okto

Poslano:
23. 11. 2013 ob 20:56
Spremenjeno:
07. 12. 2013 ob 21:37

p., se strinjam s tvojim komentarjem 22.11. (o daj-dam ocenah si prav napisal) in s prvim stavkom tvojega zadnjega komentarja. sam vse pesmi, ki jih dam v izbor, ocenim z maksimalno oceno, ostale pesmi, ki mi niso všeč ali jih ne razumem, pustim brez ocene, ker jim ne želim škoditi s svojim nerazumevanjem, tako da, po mojem mnenju, ni logike, da bi dal pesem v izbor brez najvišje ocene. morda bi količarje iztrebili s tem, da bi člani imeli možnost oceniti pesem le s presežkom, uredništvo pa tako kot je sedaj, 1-5.

p.s. je pa tudi res, da sedanji sistem ocenjevanja moti le posamezne izrazito vrhunske pesnike (ker si njihove pesmi res ne zaslužijo slabih ocen) in nekaj podpovprečnih pesnikov, ki niso dovolj samokritični. 

lp

Zastavica

Lea199

Poslano:
23. 11. 2013 ob 21:10
Spremenjeno:
01. 01. 2014 ob 22:58

No, pa še moj pogled:

Tudi sama mislim, da je prišel čas, ko bi bilo najbolje, da se ocenjevanje bralcev ukine. In to iz zelo preprostega razloga, objav je kljub omejitvi na dve pesmi na dan, še vedno veliko preveč, da bi jih bralec lahko v miru prebral in razmislil o pošteni oceni (za danes sem do tega trenutka naštela 30 pesmi in 5 aforizmov). Tako pride do tega, da je tisti katerega pesmi preberem in jih ocenim privilegiran. Mi zna kdo povedati, kako naj izbiram, da bom poštena? Naj berem avtorje, ki so mi všeč in si njih želim brati, naj berem zadnje objave, naj preberem vsako drugo ali tretjo pesem? Še veliko idej bi lahko našla. Prav nobena ne bi bila poštena.

Zato je najbolj pošteno, da se ukine tako ocenjevanje, kot izbor (tudi v izbor ne morem dati nekaj, kar nisem prebrala).

Zase lahko napišem, da bi zelo rada vsakokrat izvedela oceno urednice/urednika, ki bi bila vidna samo meni. Nikoli ji ne bi oporekala, to lahko obljubim. 

Glede komentiranja podčrtank, saj je dobro, vendar bi sama veliko raje videla uredničin/urednikov kritičen komentar pod nepodčrtano pesmijo in se z njegovo pomočjo še česa naučila.

Še pred nekaj meseci sem prebrala vse pesmi in veliko večino ocenila, tiste ki so mi bile všeč, sem dala v izbor. V zadnjem času tega ne zmorem več, in priznam, zato se počutim kriva. 

Lp, Lea

Zastavica

 1 2 3 > 

Komentiranje je zaprto!