Ne maram grobov

Ne maram grobov. In rož,

ki morajo zaradi njih

v vencih počasi umirati. In sveč,

ki jih prižgem in grem,

namesto da bi marmor pogrela z rokami.

In potrtih množic, ki se valijo po pesku.

Vsak naj bo zase žalosten.

 

Ne maram grobov. In ljudi na njih,

ki klepetajo in primerjajo cene.

Na dražbo naj grejo.

In ne maram predpokopališkega

prodajajnja kostanja.

 

Ne maram ničesar,

kar potrjuje, da so izgube resnične

in da se umrli ne spreminjajo v zvezde.

Ne maram ničesar, kar boli.

Ne maram smrti, ne maram grobov.

 

Beatrice Reiniger

 < 1 2 3 > 

(simon)

Poslano:
05. 11. 2013 ob 17:33

vem, kaj misliš, Jure. opazil sem pa nekaj nenavadnega,

kako je možno, da pri mojem komentarju piše:

Spremenjeno:

05. 11. 2013 ob 14:20

namreč, ob tem času nisem sedel za računalnikom in nisem ničesar pritisnil.

je morda delovala višja sila?

Zastavica

bp

bp

Poslano:
05. 11. 2013 ob 18:43
Spremenjeno:
05. 11. 2013 ob 20:31

Strašna skrivnost spremembe tvojega komentarja je preprosto to, da "se komentar spremeni" vsakič, ko kdo ob njem pritisne gumb "Všeč mi je", računalnik pa to "spremembo" tudi časovno zabeleži.

Zastavica

(simon)

Poslano:
05. 11. 2013 ob 18:59

vedno se izve kaj novega, hvala bp

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
07. 11. 2013 ob 09:45
Spremenjeno:
08. 11. 2013 ob 02:01

predpokopališko prodajanje kostanja? tole pa res zveni čudno, pa na silo tudi.

recimo, da bi mi cigani pokradli stroje, orodje okoli hiše. bi potem napisal:

ne maram izpreddvoriščnih odtujevalcev moje privatne lastnine?

ali če bi bil ameriški pisec in bi me na rdeči luči oropali oboroženi zamorci, bi potem rekel. da me motijo roparsko razposajeni obarvani nastavljalci pištol.

kdo so bili ti južnaki ob Tomačevski cesti? Šiptarji. in če bi pisalo: ne maram, da Šiptarji prodajajo kostanj ob grobovih, bi se spet našel kdo, ki bi dojel to ksenofobijo. težišče te debate  bi moralo biti v poudarku, da besede brez konteksta nimajo nikakršnega pomena same na sebi. in kontekst te pesmi ne napeljuje na nobeno sovraštvo. od kod vaš sklep o prikriti/nezavedni ksenofobiji (do vseh južnih), če jo motijo tisti trije južnaki/Šiptarji. od kod  ti  presunljivi uvidi in telediagnostike. skratka: uspelo vam je vsiliti pomene, ki jih prej ni bilo. popravek pa je ošibil pesem.

me pa zanima, ali dotični kostanjopeki pečejo kostanj, ponujajo kebab,  tudi pred svojimi grobovi,

bodo Srbi kdaj na Žalah cmarili čevape in pleskavice. bomo dobili MC Donalds pri Plečnikovih žalah?



lp


 




Zastavica

srecok

Poslano:
07. 11. 2013 ob 10:00
Spremenjeno:
07. 11. 2013 ob 10:11

staroslovansko: nav: svet mrtvih nesnovno iz tega navje žale. z prednavskimi.....bi verz dobil še globji pomen. prodajalci ničevosti pred svetom umrlih. tudi prodajalci sveč in umorjenih rož.

prebivalci navja si zaslužijo najboljše od nas, naše lepe spomine naše lepe misli in pesmi.

nikakršnih materialnih smeti.

Zastavica

÷

÷

Poslano:
07. 11. 2013 ob 10:39

:( pesem je res oslabela - a ne zaradi "nas" - prej zaradi, že prej zavrtane nedaljnovidnosti ali fiksne klimatizacije, da ne rečem  pomanjkanja obzorja ideje ...povezav glede vsega kažina pred navjem, ki ga ne maramo

gledo filofizacije narodnosti pa mislim, da ni potrebno takšno vrtanje. Ne bom pa se strinjal s tem: skratka: uspelo vam je vsiliti pomene, ki jih prej ni bilo. To ne drži!!!in to je šele predrzna izjava :)

lp

Zastavica

÷

÷

Poslano:
07. 11. 2013 ob 10:48

še tole, da se ne lovimo izven šotora cirkusa, kjer je trapez:

Kaj nas zares moti pred navjem? Ali kdo?

iskreno vprašanje, ki verjame v iskren pomislek in odgovor

Zastavica

srecok

Poslano:
07. 11. 2013 ob 11:00

seveda ker smo slovenceljni nas motijo vsi ki imajo večji kup sveč večji in dražji aranžma in bognedaj boljšo in novo obleko. da pa se zgodi da kaki znanec zgleda bolje od nas. bog ne daj. in je čisto vseeno al so znanci južnjaki severnjaki, bosanci južnaki šiptarji pedri lezbače ali prodajalci kostanja.

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
07. 11. 2013 ob 11:22
Spremenjeno:
11. 11. 2013 ob 13:25

ruj, že avtorica ti je odgovorila, da je vseeno kdo, prav zaradi tega je imela tudi pravico, da uporabi besedo (nevtralno, kot ste ugotovili), ki je videnje opisala dokaj realistično.  poleg vse črede, ki dere na grobove, še kostanj - kot pika na i.

če bi napisala čefurji, bi bilo to nekaj drugega. morda pa bi morala napisati marsovci, da bi bilo prav.

s to to tvojo skrajno levičarsko pozicijo pa se ne bom bodel - nima smisla.

izgleda pa, da je slovenceljstvo dobilo nove razsežnosti. namreč to, da Slovenci kar tekmujejo v blatenju sebe in v tem, da se čim pogosteje oklicujejo za slovenceljne.


Zastavica

srecok

Poslano:
07. 11. 2013 ob 11:35

ojoj zgleda da sem pozabil dodati levičarji desničarji in ostala politična golazen. 

razmisli 10 krat pol pepi pa piši neumnosti.  In lepo mi je da si se izzvzel iz slovencev ker sem nacionalist skrajno desni in bi mi bilo kot skrajnemu levičarju kar nerodno, da imamo tako čudnega državljana, nacionalnost pa me ne moti.

Ko boš razumel makarovičko pa boš lahko sodil o pomenu slovenceljstva in o blatenju in o katarzi in o življenju, zdaj zgleda samo životariš in se skrivaš  za mnenji drugih.

ppravzaprav čisto slovenceljsko.

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
07. 11. 2013 ob 11:42

hvala za komentar sk, meni veliko pomeni, ko mi nekdo tako iskreno razkrije svoj miselni plevel (bučke), vsaj vem s kom imam opravka. je pa na nivoju tvojega pisanja, če se grem pol malo kritika. spet en neprekosljiv telediagnostik.



bljak

Zastavica

÷

÷

Poslano:
07. 11. 2013 ob 11:44

moja skrajno levičarska pozicija? morda nimaš narobe, a morda je res bolje ne bosti, če ne vidimo, kje je problem??? A je to zanalaš, polpepi?

kdo sploh govori o čefurjih. bodimo iskreni - vsakega prodajalca legitimirat? vidiš, da gonišv napačno smer? Pri nas v Izoli je bil pre parimi leti en prodajalec kostanja iz Ilirske Bistrice, res je, da ni stal točno pred navjem, in tudi to, da je Ilirska Bistrica južneje od vas tam gor?

jaz želim pesmi korisit ne pa svoji možganovini.

pesem ni oslabela - res je da je zdaj "slabše" kot prej, a pesem sploh še ni ... potrpi še malo .

govorimo o čistih impulzih, ki nas pripravijo do ... čutenja. Tematika pesmi je tako; da vse gravitira v tisti ne maram - z razlogom, poimenovanim- so jasne stvari, ki nas dajejo v to težko poziciojo. če se zaradi nemira ob hiškicah s kostanjem ustavimo pri južnjakih smo pokazali le kaj mislimo da nas moti. smo res prišli že do pesmi z stereotipnim opisom ... za nekatere, izgleda

slovenceljstvo je pa smešna laguna, tja res ne bi zašel. mogoče imaš prav.

lp

Zastavica

srecok

Poslano:
07. 11. 2013 ob 11:49

Bučke, predvsem čajote so zelo dobra veganska hrana. O plevelu nimam pojma in prepuščam plevelu da se prepira o plevelu.

naj mrtvi pokopljejo svoje mrtve.

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
07. 11. 2013 ob 12:12
Spremenjeno:
08. 11. 2013 ob 02:02

srečo k., očitno je, da tudi nimaš pojma o tem, kaj je nedostojno in žaljivo komentiranje.

tko da je res najboljše, da se v prihodnje vzdržiš komentarjev. mislim resno!

..................................................

ruj, besede so varljive. če si se ujel v svojo razlago in vztrajaš pri njej, imaš do tega pravico. po svoje te razumem. furaš previdnostno načelo. ne moreš pa prepričevat avtorja - kaj je, kaj ni. poudarek res ni kdo peče (tudi ni nujno za pesem), vendar, če bi jaz napisal to pesem, in bi hjtel napisat, da so bili tam zamorci (ni važno - ravno v tem je point - ker če ni pomembno kdo, se jih potem lahko tudi omeni, mar ne?),

si ne bi pustil vzeti besede, za to mi gre.







Zastavica

÷

÷

Poslano:
07. 11. 2013 ob 12:19
Spremenjeno:
07. 11. 2013 ob 20:35

ja, ampak ta pesem ni gumenjak, popravljam od prej - verjetno je, in je boljše - avtorica je stopila bližle, not, in našla kar je ... veliko lepše pesmi, podobno in je že. jaz zdaj odnehujem.

previdnostnost, ki pa si jo našel pri meni - ni fanatizem, le svoboda etike :)

nisem se sam ujel v to (lastno) misel - saj ni potrebno komentirat le takrat, ko se v kaj v sebi ujamemo, sploh pa, lahko se lotim vsega drugače, drugače ... pa ni to fora - misel je ujeta v pesem - če jo spregledujemo, nisem jaz kriv, da moram zavijat isto reč ... stojim za besedo; iz konteksta vrstic in prelomov iz pesmi - ne iz svojega. mojih stališč je, upam reči, da kaar preveč, da bi zdaj še o tem.

............................

(ni važno - ravno v tem je point - ker če ni pomembno kdo, se jih potem lahko tudi omeni, mar ne?)

absolutno, ampak... je treba pisati , da ne rečem znati, vsaj kontekst - npr:  zapišem strup v pesem, ampak tako, da, če kdo ne zna do tja, ne zaboli, če pa se mu začne pot premikati, pa se v jezik, ki zdaj bralca , da ne rečem uči, naprej kaže tudi odnos, ki ga nosi že sam jezik (ali bolje- skozi odgovorno "gradnjo" le tega - jezika-) ga dobimo, tako, da tisto kar bi lahko izgledalo ostro, dejansko ni več, ker ne more biti videno čez, prej, preuranjeno, ko pa enkrat je, čez, pa so nova polja težišč, novi konteksti ki prejšnje podrejujejo, kot tudi še sebe njim - gre za tok v obe smeri ... - to bi bila nekosortna recipročna retroaktivnost ...  pa da ne o svojih cirkusijah . TOČNO to, kaj ni povsem zgovorno že to, da se avtorica strinja z neučakanastjo, "nepremišljenostjo" .   to ji ne želim porinit v usta, to nadaljujem sam. ??? Avtor stoji za besedo, če je ta stala tam na prvem mestu. Torej - kako naj narišem, da je stvar gotova, in zdaj pa res ni več kaj. Ha

wk

lp, vsem

Zastavica

srecok

Poslano:
07. 11. 2013 ob 12:24

zgleda da ti sploh nimaš smisla in konice (point). glede na to kako si ti hotel biti žaljiv pa si izpadel samo patetično poniglav. blajk se mi ne zdi primerna beseda. bolje je kozlal bom zaradi tvojega cenzurističnega pogleda kdo lahko kaj.. in kaj pomeni da misliš resno:

boš me tožil, slovenceljsko

boš me pretepel, čefursko

boš me nategnil, pedersko

boš me, kaj boš, kaj misliš resno

za prvo in drugo varianto sem ti na razpolago z naslovom, za tretjo pa odpadeš. nisi moj tip. seksam samo z vsaj malo simpatičnimi, empatičnimi in nikoli z pol..kritiki

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
07. 11. 2013 ob 12:27

kupi si cepin

Zastavica

srecok

Poslano:
07. 11. 2013 ob 12:31

je rekel capin

Zastavica

Beatrice Reiniger

Poslano:
07. 11. 2013 ob 12:32
Spremenjeno:
07. 11. 2013 ob 20:06

Če bi se trudila napisati nekaj provokativnega (sem se tudi že kdaj: http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/78537/zivljenje_za_laike_recept), mi ne bi tako dobro uspelo. :-)

Kmalu bo 1000 ogledov. :-) Hvala

LPB

Aja in Jure - če si že napisal, kaj nas ZARES moti - mislim, da je to iz zadnje kitice pesmi jasno. Kadar nas kaj boli, nam gre pač vse po vrsti na živce. 

Zastavica

÷

÷

Poslano:
07. 11. 2013 ob 19:58

naj 1000i dobi nagrado.


zadnji stavek pa je lepo na mestu,

lep pozdrav, torej


Zastavica

 < 1 2 3 > 

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Beatrice Reiniger
Napisal/a: Beatrice Reiniger

Pesmi

  • 01. 11. 2013 ob 15:32
  • Prebrano 4239 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 465.51
  • Število ocen: 18

Zastavica