LG 6: Grenlandski tango

Pod stopali
se drstijo zvezde na situ

spodnjega neba.

 

Na čelu
odsevajo žadaste amebe
gornjega neba.

 

Proti korenom turkizne beline
švigne jata planktona.
V intervalih spuščam zračne bisere.

 

Z mikroskopskim vidom
spremljam migetanje vrvnih vlaken.
Pršijo nasedle ogrlice zraka.

 

Oprijemam se napete vrvi.
Kdo jo drži? Kdo jo drži?
Spodaj, zgoraj,
da je trdna kot plesni drog.

 

Okrog tvojega trupa
se ovijam v čeveljcih
z ledenimi podplati
za grenlandski tango.
Črne plavuti vzvalovijo
ob glasbi orjaških kitov.
Filigranski led na izrezu
je samo za tvoje čudenje.
Iščem

 

 

težišče.
Da bi se vrtela,
vrtela krog tvoje osi.
Še prej ti prišepnem,
čisto od blizu,
na tople dlačice ušesne školjke:
Med plesom ne spuščaj moje dlani.

Jupiter! Silvana Orel Kos

bp

bp

Poslano:
19. 11. 2012 ob 09:56
Spremenjeno:
19. 11. 2012 ob 10:25

 

Pesem s kristali pod petami. Iz krajev, kjer je še bolj proti severu samo še čista belina, južno pa običajni kaos. Z glasbo iz krajev, kjer so bele planjave proti jugu in vroči kaos proti severu. Vmes nad gladino je napeta vrv, na njej se ekvilibristka ozira za belim samorogom (namesto mavrice pa bo dober tudi severni sij). Miti in legende, zgodbe in pravljice ji niso dovolj. Za narvala si je pripravljena dobesedno privezati vrv okrog pasu in se z njim v paru potopiti v globine. In potem stati inu obstati v tistem tihem modrem svetu, tudi za ceno da sama postane eden od njih. Pri tem pa je zgleda v vsakem primeru bolje tvegati fatalni objem severnega medveda, kot iti počasi skozi kaos proti jugu, kjer ti celo če si zelo vztrajen nazadnje po ledenih kristalih in nogah tacajo kvečjemu kakšni štorasti pingvini.
 

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
19. 11. 2012 ob 10:27

Bp, tako je to. Arhetipi ad infinitum. Pesniški subjekt je z raznimi mutacijami osebnega glasu razvil tudi škrge, da mu ni treba več po zrak na površje. Tudi glede uporabnosti napete vrvi se nisi zmotil:

http://www.youtube.com/watch?v=gxmwG-1j6DY

Zastavica

bp

bp

Poslano:
19. 11. 2012 ob 11:16
Spremenjeno:
19. 11. 2012 ob 11:18

 

il ... ah, to smo že pustili za sabo tam ene dve stoletji nazaj
olution ... ponuja včasih včasih čisto preveč poenostavljene razlage 
entually ... ja, ja, enkrat bom že sestavil tele ledene kocke tako, da bo prav, samo zna pa trajat celo ...
o, snežna kraljica se oglaša, da pridem pogledat njene škrge in pa špago!

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
19. 11. 2012 ob 16:10
Spremenjeno:
19. 11. 2012 ob 16:11

Vdor realnega v Minnesang

Vse dokler je ne obsije zeleno sonce,
se počuti kot Schrödingerjeva mačka.
Njegov Minensang jo odreši večne dileme.

 

Zastavica

bp

bp

Poslano:
19. 11. 2012 ob 18:30

 

eni sicer pravijo, da gre pri tovrstnih malenkostih prej za dekoherenco, informacije se kvečjemu izgubljajo v interakciji, matrika gostot se diagonalizira, posledica pa je, da je možnih več konsistentnih zgodovin, vsaka s svojo verjetnostjo, dokler ne pride do vpogleda, katera je realna, katere so pa imaginarne. res pa tam na severu spadate pod dansko krono in radi prej počekirate in počohate mačko, kot da bi jo zadosti dolgo pustili v škatli, da bi verjetnosti šle proti gotovosti. 

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
19. 11. 2012 ob 19:00

Mislila sem Realno. O objektivnosti  vpogleda v (zgodovinsko) realnost (največkrat) ne odloča čas, ki naj bi ga odmerili testiranju konsistentnih zgodovin, že prej posežejo vmes strukture, ki nimajo nobene zveze z eksperimentom, razen mogoče tega, da so pokrovitelji eksperimenta. In res je, v interakciji prihajo do distorzij v komunikaciji ne samo zaradi izgube informacij, temveč tudi zaradi specifično odbranih, ki predstavljajo (nezavedni) izziv za vpletene v interakciji.  Tu na severu je pozimi res bolj švoh zabava, pa radi odpiramo kakšno škatlo (vedno eno in isto) in se ob tem neznansko čudimo, kaj da smo v njej našli. Tako nam hitreje mineva zimski čas.

Zastavica

bp

bp

Poslano:
19. 11. 2012 ob 19:26
Spremenjeno:
20. 11. 2012 ob 07:43

Jest sem ostal pri simbolnem realnem. Imaginarno realno in realno realno mi, kot pričajo tudi ocene tukaj, ne gresta preveč izpod tipkovnice. Ne bi se čudil, če bi se kaj križalo z imaginarnim. 

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
19. 11. 2012 ob 19:40

Ob tej razlagi si laže predstavljam realno s tvoje perspektive. Jaz pa imam določeno distanco do Simbolno realnega in očitno opazujeva realno z različnih pozicij. Vse je na neki ravni realno, smisel realnega pa se vzpostavlja ... že kje. Včasih ga jaz iščem tudi na dnu Imaginarnega/Realnega oceana. Identitete ocenodajalcev ne preverjam. Lp!

Zastavica

modricvet

Poslano:
19. 11. 2012 ob 20:42

Odlična, očarljiva,

če odmislim nekaj rim na 'i': vrvi, oči, osi, dlani.

 

LP, mcv

Zastavica

Y

Y

Poslano:
19. 11. 2012 ob 20:46

bp, Jupiter!

Spremljam vajino diskusijo, kukam iz teme in počasi dojemam, da so vajini komentarji krasen primer kvantne fizike na klasičnem nivoju. Verjetno si je vsak od vaju, tako si predstavljam, izluščil lasten niz konsistentnih misli, realnost pa je dosti bolj kompleksna kot katerakoli končna vsota posameznikov.

bp, zavidam ti če lahko tekoče prebereš linkani članek na wikipediji, jaz sem sicer precej zarjavel in nepodkovan v sodobnem kvantnomehaničnem simbolizmu, sem pa trmast do amena. moja neuresničena zgodovina, ki je pridobila verjetnost nič, se upira. ne maram kvantne dekoherence, čeprav se mi zdi da postaja vse bolj sprejeta interpretacija ? jaz sem bolj tisti Penrosov fanatik.

 

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
19. 11. 2012 ob 21:17
Spremenjeno:
19. 11. 2012 ob 21:32

Y, hvala za kapljico ali - mogoče primernejše za ta metakomentar - kvantum modrosti. Se sicer trudim, da ne bi (preveč) kvantala ....

Dragi Modri cvet,

hvala za mnenje in za opažanja glede rim. Prvi dve sta bili nehoteni, zadnji dve (osi, dlani) pa postavljeni s posebnim namenom.

Lep pozdrav vsem,

Jupiter!

PS Dve rimi (vrvi, oči) sem spremenila, mogoče je zdaj celo boljše ...

 

 

 

Zastavica

bp

bp

Poslano:
20. 11. 2012 ob 08:43

 

Ko je Žižek v nedavnem članku v Guardianu (ponovno) prepoznal skrito realnost številčenja nadstropij v Ameriki in Evropi, so bili komentarji presenetljivo enotni, večinoma pa na osi med "pretentious crap" in pa "bullshit". Pa ima Guardian sicer pogosto bralce, ki so zelo dobro seznanjeni s kritično teorijo, v smislu da se lahko razvije celo verska vojna med različnimi pogledi. Tokrat pa je  nekdo raje ponudil alternativno in precej plavzibilno zgodovinsko razlago s kamnitim hlevom v pritličju in severnoameriško leseno gradnjo, kjer je bilo lažje in ceneje hlev postaviti posebej. Skratka ne samo, da je realnost širša, tudi Realno je precej težko identificirati med ostalo solato.
 
No in ker smo ravno debatirali o Realnem, sem pač vzel za okvir tisto, kar mi je dosegljivo in tongue in cheek zlepil skupaj simbolno pripoved, ki bi upam zdržala tudi kvantno teoretični simbolni fact check. Maska realnega.
 
Dekoherenca, ki sem jo omenjal, odpravi potrebo po kolapsu valovne funkcije, ponudi malenkost drugačen pogled od kopenhagenske interpretacije in njenih schrödingerjevih mačk, ni pa to TOE, kot je naprimer kvantna gravitacija in kjer je bil dejaven tudi Penrose (ki je po mojem še vedno najbolj uporaben pri polaganju ploščic).
 

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Jupiter! Silvana Orel Kos
Napisal/a: Jupiter! Silvana Orel Kos

Pesmi

  • 18. 11. 2012 ob 19:51
  • Prebrano 1133 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 187.13
  • Število ocen: 6

Zastavica