Forum

Pepelkina impresija

Odtis impresije avtor pepelka

Lepo si opisala opečaten vtis, ki je pustil v tebi sledi, morda si imela le občutek, da sanjaš.

In, bilo bi še bolj odtisnjeno za bralca, no to je moje mnenje, pa brez zamere prosim, če bi pesem premaknila iz te sredinske poravnave. A sem tečna, ejjj:)).



lp, ajda
 

pepelka

Poslano:
27. 12. 2010 ob 23:20

Ajda, zahvaljujem se ti za mnenje in namig k stranski poravnavi besedila. Ne, nisi tečna, z veseljem ga bom premaknila v levo, morda bo pa tako res bolje.

(haha, se vidi, da nekoliko raje ubiram sredinsko hojo/ples po robu??) :)))

Glede vsebine pa – ne, ni bil le občutek da sanjam, impresijo sem dejansko vtisnila 25. Septembra letos,
to je bil (zame) mesec, ko se je, predvsem zaradi vsestransko burnega dogajanja v ožje-in-širše-zunanjem, tudi v mojem notranjem svetu odvijala intenzivna pestrost doživljanja in se preslikavala še v sanje.

Lep večer, pepelka

Zastavica

pepelka

Poslano:
28. 12. 2010 ob 00:01

Pa sem nazaj. Žal, Ajda, resnici na ljubo, mi levostranska poravnava pri tej izpovedi ni všeč. Sem poskusila, pa se mi oblikovno nekako ne izide. Ugotavljam, da bi potem morala spremeniti še posamezne dolžine vrstic, oz. s presledki razbiti vrstične sklope. Besedilo sem namreč prekopirala iz Worda, kamor se mi je tudi original tedaj zapisoval v sredinski poravnavi, tako kot se mi je nizalo slikovno sosledje vtisov iz sanj, četudi na sami obliki nisem gradila. Brez zamere, a zdaj jo grem še enkrat popravit v prvotno formo. Morda se motim, a če je ta (ladijska) oblika moteča, bom seveda pesem tudi oblikovno predelala. Sicer imajo pa, tako kot v vseh, bržkone tudi v tem pogledu, vsake oči svoj'ga malarja. :)

Kakorkoli že, naj povem, da sem in bom - vedno vsakomur hvaležna za oseben vtis z objektivnim mnenjem in argumentirano kritiko.

Ura je polnoč, pepelka mora spat, lahko noč :)

Zastavica

ajda

Poslano:
28. 12. 2010 ob 07:14

:). Pesem je tvoja in samo tvoja in če se počuti dobro v tvojem poujčkanju je tako edino prav. Res je, da je pomembna vsebina in način kako kdo zna krmariti in pripeljati misli v pristan, a vseeno pogledamo tudi ladjo ali čoln, s katerim se bomo peljali:). No, to je le moje mnenje, da ne bo pomote in verjami, da videz čolna ni ukradel opečatenega:).

Dobro jutro, pepelka:).

lp, ajda

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
28. 12. 2010 ob 22:21

Sredinska poravnava resnici na ljubo večkrat zmoti kot pa ne. Predvsem moti tok branja in bralec ne ve, zakaj pravzaprav je bila izbrana taka poravnava pri pesmi, ki je povsem prozno naravnana. Centriranje pesmi pride v poštev zelo redko, predvsem takrat, ko to predpisuje določena forma (carmina figurata) ali ko besedilo samo kliče po določenem izrisu. Vsekakor pa je za tako prozen zapis neprimerno. Sama zelo težko izluščim bistvo iz centriranih pesmi, najbrž iz preprostega razloga, čisto fizičnega, ker oči kar izgubljajo začetke verzov, ki bi morali slediti.

O tem smo na našem forumu že razpravljali, pepelka, ti lepim kar link:
http://www.pesem.si/forum.php?action=vthread&forum=1&topic=3035
LP, Lidija

Zastavica

pepelka

Poslano:
28. 12. 2010 ob 23:32

:) Ajda ... Ladjo? Čoln? S tisto »ladijsko« sem imela v mislih »ladjasto« postavitev besedila (po sredini).
Imaš pa prav, spodnji del res hoče spominjati na nek preobtežen čolnič … Še dobro, da me takrat ni tlačila mora. Si predstavljaš kako bi se mi šele v tem primeru razpotegnilo besedilo?? Najmanj v podobo letalonosilke, če že ne vojaške podmornice … ;)))

Hvala ti za komentar, danes sem bolj za hece razpoložena, zdajle sem se spomnila na še eno nedokončano hudomušnico iz (novembrskega) arhiva, ampak jo moram pred objavo še malo dodelat.

...


Kočijaž, nalepše se ti zahvaljujem za uredniški komentar in priloženo povezavo. Z zanimanjem sem prebrala vse tamkajšnje komentarje in tudi jaz delim mnenje, da je sredinska poravnava besedila primernejša za predpisane oblike »Carmina figurata«, ali pa za dosego učinka pri »izrisanih« pesmih, medtem ko tale moja
to vsekakor ni, saj na sami formi nisem posebej delala, je pa res, da se mi je zapis sam tako »izrisoval«, medtem ko sem vtise po »foto-spominu« poskušala ubesediti. Se pa močno strinjam s tvojim argumentom,
da je pri proznih zapisih centriranje prej kot ne moteče, še posebej, če posamezne vrstice preveč »štrlijo« iz poravnave – kot v tem primeru. Grem popravit.

Obema hvala za mnenje.

lp, pepelka

Zastavica

pepelka

Poslano:
29. 12. 2010 ob 01:04

Dolgo je trajalo.:) Po ene 16-ih različnih poskusih levoporavnalnih popravkov, so posamezne vrstice,
za razliko od nekaterih krajših, še vedno tako moteče štrlele (tokrat pač v desno:)) ... in četudi sem se jih
še tako trudila ohraniti ali pa razbijati po neki poetično-bralni logiki, mi nobena varianta nikakor ne sede.
Zato sem se naposled odločila, da vse skupaj poravnam kar v slog navadnega proznega zapisa.
Lidija, ko boš utegnila, te lepo prosim za mnenje, če je ta oblika na tem pesniškem portalu sploh sprejemljiva, če ni, bom takoj po praznikih poskušala zadevo nekako predelati, ok?

Lepo silvestruj/ta/te.:)

p.s.: pa hvala za razumevanje, s pisanjem tovrstnih proznih izpovedi v obliki "pesmi" nimam prav kaj dosti izkušenj (oz. feed-back-ov), tudi zato se še lovim s prozno formo.

Lahko noč, pepelka

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
29. 12. 2010 ob 19:40

Pepelka! V bistvu s s tem stilom, s proznim zapisom, izbrala najprimernejši možni način zato, kar si zapisala. - in seveda je taka oblika sprejemljiva !
Večkrat je že bila uporabljena, tudi sama se je včasih poslužim, en primer:
A: Povodni mož avtor kočijaž


Še veliko užitkov in poguma pri izražanju ti želim.
Lp, Lidija

Zastavica

pepelka

Poslano:
29. 12. 2010 ob 20:18

AUCH !!!

(tole je bil krik, ko se mi je ob tvojem komentarju od srca odvalil en velik kamen in mi padel na levi palec;))

Hvala Lidija, si me potolažila. A veš, da sem sinoči še dolgo v noč (sam ne me kšni hudi mačehi zašpecat) zalistala skozi mnoge vaše, tu arhivirane pesmi, skozi tvoje pa z velikim užitkom zaplavala, navdušena predvsem nad tvojimi soneti. No in ko sem se potopila v tole tvojo "povodnomožnoprozno" in jo (zaradi dopadljive vsebine) želela oceniti, se je tam zgoraj desno izpisalo, da je ocenjevanje (žal) zaključeno.
Sem pa med branjem tudi sama pomislila na pesem.si-jevsko verjetno sprejemljivost poetičnih vsebin
v obliki proze. Fajn. :)

Hvala enako, tudi tebi želim še veliko pogumnega pesnovanja in uspešnega urednikovanja (enako vsej uredniški ekipi, v katere profesionalnost ne dvomim). In seveda karseda veliko veselja ob tem.

Evo eno skromno novoletno kitko zate:

(in NE-ne lezem v rit nikomur!!! Le izražam svoje misli in čutenja.)


...

Kočijaž s te rezidence
res odlične vence spleta,
oprostite, sori, skuza,
zame muza je soneta.

lp, pepelka

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
29. 12. 2010 ob 22:36

Hvala, pepelka.
Pesmica zame! :))) lepo darilo za praznike.

Forma ni vse, je pa zanimiva. Sama jo imam rada, ampak tudi v prostem verzu so neverjetne možnosti, prav tako v proznem zapisu, v katerega lahko zavijemo pesem!

Samo hoteti je treba, potem vedno kaj lepega nastane! Če ni dobro takoj na začetku se pa razvije. Zato smo pa tu!


lepe praznike.
Lidija

Zastavica

Komentiranje je zaprto!