Forum

FRANCE PREŠEREN

Vsebina objave odstranjena na željo avtorja.

 
 1 2 3 > 

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
01. 06. 2010 ob 00:08

Prešernova poezija me nikoli ni navduševala. Nasprotno. Mogoče je za to krivo posiljevanje v šoli s vsemi in onimi klasiki.

Poezijo sem jaz vzljubil šele ko sem spoznal pesnike preteklega stoletja. Te pa smo na žalost zelo na hitro preleteli.

Nikoli in nikdar si pa ne bi upal oporekati njegovi pomembnosti. Njegova poezija je bila in je pomembna za naš narod in jezik. In Zdravljica je pesem, ki večini Slovencem vzbudi domoljubni čut do domovine. In nas mogoče edinokrat ob raznih proslavah in dogodkih ... poveže.

Lp

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
01. 06. 2010 ob 08:23

France Prešern je bil največji slovenski pesnik leta 1830. Kar tud ni blo težko, ker takrat jih ni bilo ravno veliko, ki bi pisali pesmi v slovenščini. So v glavnem vsi lezli v rit Nemcem. Pa še slovničarji so se dajali, kdo ima bolj prav. Framce pa je pisal precej "ljudsko" in ljudem bližjo slovenščino, a še vedno precej komsi komsa, gledano iz današnjega časa.
Zato je bil Prešern velik domoljub.

Literarna zgodovina ga je postavila na svoje mesto, ki si ga kot osebnost zasluži, njegova poezija danes pa ne zdrži resne kritike. Vendar bi jo bilo danes tudi nevzdržno kritizirati, ker ni od danes.
Edini problem s Prešernovo poezijo danes je ta, da mnogi t.i pesniki, niso prebrali nobene druge poezije kot njegove, pa potem iz tega še vedno poganja epigonstvo, ki se navzven manifestira v zmešani sintaksti zaradi podrejanja lepote jezika rimam in deklariranemu ritmu.

Sicer je pa Sigi povedal bolj kratko in jedrnato, kot jaz.
Podpišem tudi njegovo razmišljanje.

Zastavica

DUSANN

Poslano:
01. 06. 2010 ob 08:24

Hvala Sigi. Te štekam, kolikor vem si še zelo mlad in tudi meni je bil v mladih letih zoperen, odvraten, zaprisegal sem na moderniste, posebej na Tomaža Šalamuna, A. Ginsberga - Baudelaire, Puškin, Bayron so mi bili stokavci in podobno. Resneje sem ga prebiral v poznih tridesetih, ko sem nekako vštekal njegovo veličino in uvidel kako je stal za vsako pesmijo in je dobesedno pisal o svojem življenju in odnosu do sveta in izredno liberalen je bil za tiste čase. Moraš vedeti, še ko je kipar Zajec v začetku prejšnjega stoletja delal njegov spomenik so se zmrdovali in pisarili ( peticije) vse mogoče, da je spomenik pohujšljiv - zelo svetohlinski smo bili vedno in so hoteli kip odstraniti ( o tem so pisni dokazi, dokumentarci ). Naj bi kvaril s kipom naša nedolžna dekleta in te traparije. Ta zadeva se vleče tudi v današnje čase, čim se lotiš
družinskih tem brez olepšav, lažnega domoljubja večina doživlja neupravičeno napad nase - nismo zreli kot narod ( enako velja za ostale narode bivše juge, ki še bolj zaostajajo ), sedaj si pa predstavljaj njega v tistih klerikalnih časih, kako je moral trpeti, a je vseeno napisal Judovsko dekle in pri tem je moral imeti jajca, navsezadnje je bil pravnik in si je s tem služil kruh in bog ve koliko napadov je doživel nase.
Zdravljica je mnogo širša, politiki so jo uporabili sebi v prid, Prešeren je bil svetovljan in nikoli tako omejen, kot ga hočejo sedaj prikazovati in ga mečejo iz konteksta za vsakodnevno politiko, "intelektualci" pa so v glavnem tiho, ali ga ne razumejo. Razumel ga ni tudi Dr. Slodnjak - prešernoslovec in je pisal traparije o njegovih Sonetih nesreče. Ukapirala jih je Svetlana Makarovič ni pa točno povedala, kaj je tisto.

Lep dan DUSANN

Zastavica

DUSANN

Poslano:
01. 06. 2010 ob 08:27

Hvala za tvoje mnenje Perorez ...

Lp. DUSANN

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
01. 06. 2010 ob 08:35

Ne bi rekla, da nima nobene veze tisti čas besed s tem.
Sonete se piše tudi zdaj in če je bil nesrečen čas za njega v tem,
je napisal o nesreči.
Je pa v tem veliko, je v tem toliko kot v času zdaj, je neki čas, ko se mu nekako izogneš na svoj način, to pa tudi velja še danes. In erotične pesmi tudi, tudi danes so še se jih piše. In Zdravljica ni bila in ni politična, ima pa s Slovenstvom od genov skupnega. Himna je dobra, odlična, nepolitično sedanja kot smo.
Vzporednice skupnih točk. Idealist se je tudi zlomil pred drugim svetom istega sveta.
S.Makarovič, to se vzame na znanje, preteklost, to pojemo, to ni težko...
Tu pa pride v poštev mnenje... .
Lp,
hope

Zastavica

DUSANN

Poslano:
01. 06. 2010 ob 08:49

Svetlana govori o vsebini sonetov, ker oblikovno je bi Prešeren dovršen. Seveda je treba sprejeti čas v katerem je kakšen pesnik živel in pri tem je dobro imeti podatke o tistem času, se pa ponavadi tiste dovršene pesmi izluščijo iz časa in burijo različne duhove in različne razlage tudi če niso hermetične.

Hvala za tvoje mnenje Hope, več glav več ve.

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
01. 06. 2010 ob 08:50

No, mogoče še nasvet vsem, ki mislijo da je Prešernova poezija res vrh slovenske poezije.
Če bi razmišljali, kako bi Doktor Fig gledal na sodobnost, se mi zdi, da je precej referenčna pesniška zbirka Tretje oko Marka Kravosa.
Prešern pa, resnicoljuben, kot je bil, bi gotovo po kolenih hodil za Milanom Jesihom.
Svetlana je v družbi teh treh skromna pozerka in medijska vunmetačica. Borka za pravice kadilcev, lepo vas prosim, no.... Kot da je to kakšen problem.

Ma... res je grozljivo, da se pogovarjamo o Prešernu.
Pejte v knjižnico in se sprehodite med policami slovenske poezije!!!!
Doživeli boste čudeže in razsvetljenje!
Kašen Prešern neki, no...

Zastavica

DUSANN

Poslano:
01. 06. 2010 ob 09:06

Jaz mislim, da mora človek prvo ukapirati klasike, ne samo oblike pesmi, potem lahko sodi in kvalitetneje bere sodobnike in potem tudi lažje dopušča odstopanja od oblik in podobno - pa tudi vsebinsko ima večji diapazon. Vsak ima pač svoje mnenje o tem ... Svetlana je morda res tudi pozerka na nek način, vendar je napisala nekaj odličnih pesmi in se lotila tem, ki so pri nas še vedno tabu. Nima pa morda razčiščenih pojmov o svoji materi, morda pa je tudi to vzgon njeni ustvarjalnosti. Sedaj sem se pa odaljil od teme.

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
01. 06. 2010 ob 09:26

Tko DUSANN, zmagal je v besedi v času.
In tudi ženska pove, brez dlake na jeziku.
lp,hope

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
01. 06. 2010 ob 09:27

Zgleda, da bom moral natančneje pisati... ko jaz v kontekstu poezije napišem Prešern mislim na njegovo poezijo. mene ne zanima, a je on pil mnogo ali malo, koliko otrok je imel in koliko kelnerc je polžil... skratka, prav bi bilo, da se skoncentriramo na poezijo.
Ne na psihoanalizo in podzavestne tokove ljudi izpred stoletij, ko niti svojih ne poznamo.
Tudi jaz poznam nekaj odločnih pesmi Svetlane Makarovič. Toda: a so morbidne zato, ker je Gregor Strniša umrl, ali ne... me pa en klinc briga.
Pesmi so morbidne, zato jih kljub njihovi odličnosti, ne berem rad.

Tudi nekatera Prešernove pesmi se mi zdijo imenitne poskočnice. Toda, če vzamemo v zakup, da bi naj bil tale portal vsaj malo mentorski, je za sodobno poezijo škodljivo priporočati Prešerna. Kdor danes prebira Prešerna kot vrh poetične umetnosti, ne bo napredoval.
Jaz, recimo ne razumem, zakaj je toliko forsiranja Prešrena, nihče pa na primer ne reče, naj se prebirajo Trubarjevi katekizmi, ali Slomškova vzgojna navodila.
Če me razumeš, DISANN. To je vse skupaj zastarelo. Škripa. Ne deluje več. Iztršeno. Amen. Gotovo.

Ni primerljivo s kakšnimi Hlapci, ali pa Gospodom stotnikom. (Ampak to je dramatika in proza...)

Kar se pa tiče sonetov, jih po opusu Franceta Balantiča v slovenščini skoraj ni mogoče preseči....

itd.

Veliko odlične poezije je tukaj, na portalu.
Dosledno ločevanja zrnja od plev tukaj, kar počnejo 4rožeurednice, je prava pot pesniške rasti.

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
01. 06. 2010 ob 09:28

a veš kolk je klasikov?
Kdaj jih boš VSE ukapiral
Nikol.
In ti bo ziher zmanjkalo časa za nas.
Sodobnike
;)

Zastavica

DUSANN

Poslano:
01. 06. 2010 ob 09:38

Balantič mi je odličen pesnik, Perorez. Seveda ne bom prebral vseh klasikov in tudi modernistov ne. Cenim tudi sodobne pesnike. Morda ga je kdo že presegel, nikoli ne veš, času čas. Brez dvoma pa je velik pesnik - je pa tudi res, da ni imel toliko konkurence kot danes. Cankarjeve Podobe iz sanj so pa remek delo in so v moji knjižni polici in lahko smo srečni, da imamo kot tako majhen narod takšne potenciale.

Lp. DUSANN

Zastavica

Tomaž Mahkovic

Poslano:
01. 06. 2010 ob 09:41

Evo, to si mislim o Prešernu: France
in se podpišem pod sigijevo in perorezovo mnenje.

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
01. 06. 2010 ob 09:46

Po ten ci a le... :((
dejnoooo... vsak človek je potencial.

Pa da vsaj jaz, kar se tiče Ribčevega Franceta zaključim. NJegova poezija ni in ne sodi v klasiko. Sori.
Njegovo delo v njegovem času je izjemno in zelo zelo pomembno predvsem zato, ker je dokazal, da je tudi slovenski jezik pesniški jezik. To je več ali manj vse.
Da imamo skratka mi, ki govorimo in pišemo v slovenščini, čisto primerno orodje za izdelavo pesmi.

Za vse fane in fanice Svetlane pa toplo priporočam
pesniško zbirko Gospod, nekaj imamo za vas, ki je izšla lani pri Beletrini. Napisala jo je Stanka Hrastelj.
Jamčim, da ni treba poznati niti enega klasika, pa jo boste vsi, ki imate vsaj še eno pesniško tipalo, takoj razumeli.

Zastavica

DUSANN

Poslano:
01. 06. 2010 ob 10:34

Smo res majhen narod Perorez, to si je treba priznati, ko si to priznaš kot narod in sprejmeš kolikor toliko svoje komplekse in pomanjkljivosti je mnogo lažje. Seveda pa tudi pozitivne lastnosti, ki jih vsekakor ni malo. Vsak, ki resno piše misli, da je on tisti, ki je center sveta. Tudi, če recimo gledamo preteklo slikarstvo iz današnje perspektive, je lahko recimo barok čas totalnega kiča, tisti angeli in iluzionizem, je iz tega pogleda totalen kič, ker so takrat vladale druge zakonitosti in pogledi kakor danes. Prešeren je zakonitosti presegel, Koseski pa jih ni, pa čeprav je bil najbolj bran in čislan pesnik tistega časa so njegove pesmi danes bebaste in smešne, sodile bi v narodnozabavno glasbo med tiste, ki jih vrtijo na Veseljaku ( zlate mamice, sineki, vnučki, opevanje vinca, majolk. ) Pesem Kam - primer Franceta Prešerna pa zveni v izvedbi Tomaža Pengova tako sveže, kot bi jo napisal danes.

Zastavica

DUSANN

Poslano:
01. 06. 2010 ob 10:42

http://www.youtube.com/watch?v=VoKhztfi_OY


Pengovova izvedba pesmi KAM ...

Zastavica

Tomaž Mahkovic

Poslano:
01. 06. 2010 ob 11:40

No, da malce pridam svoj piskrček. Ko že govori/mo/te o Francetu in ga primerja/mo/te s pesniki tistega časa; ga primerja/mo/te le s pesniki takratne Slovenije - poskušaj/mo/te ga primerjati še s pesniki takratne Evrope, pa bo takoj malce drugačna slika, ne glede na to kar je storil za nas Slovence :-)
Poglejmo malce izpod njegove sence :-)

Zastavica

DUSANN

Poslano:
01. 06. 2010 ob 11:59

Sodobni prešernoslovci ga primerjajo tudi s pesniki tistega časa in ni nič manjši po moči od njih, po njihovih ugotovitvah. Tudi primerjave s Puškinom obstajajo. Kot vsi pesniki veste je bil Puškin mag ruske poezije, saj je vplival na romantiko, realizem, celo na simbolizem. Čast je že, če so ga primerjali z njim. Raziskave se še vršijo. Težava je z jezikom, poezijo je težko prevajati, posebno klasične oblike, kot sami veste, ker se mnogi od vas ukvarjate s prevodi, pa še ta originalna gorenjščina, le kako jo boš približal tujemu bralcu ?! Poezija ima v tem hendikep, v glasbi in slikarstvu je lažje. Meni osebno se ne zdijo nekatere Prešernove meni naljubše pesmi nič manjše od Puškinovih, Lermontovih ali recimo Leopardijevih.
Tomaž, hvala za sodelovanje ... Lahko še sam poveš tvoje mnenje o tem?

Zastavica

Poslano:
01. 06. 2010 ob 12:41

Če ga primerjam s Kosovelom.
50 let kasneje, več kot pol krajša življenjska doba.
Opus? Misel?

Vsak ima definitivno mesto v slovenski literaturi.
Je pa Kosovel dosegel več na ravni Evrope kot Prešeren.

Ali ne? :)

Podpisujem pod sigijev, perotov in tomažev komentar.

lp S.

Zastavica

DUSANN

Poslano:
01. 06. 2010 ob 12:53

Tudi modernisti imajo svoje mesto. Kdo pa je bil vizionar, kakor Prešeren in Cankar od njih? Župančič je bil sploh moralno sporen , saj je paktiral z vsakim in to se je odražalo skozi poezijo .... Pesnik mora biti tudi kot oseba moralen in etičen, čene zbledi ... Govorimo o velikih pesnikih.

Zastavica

 1 2 3 > 

Komentiranje je zaprto!