Forum

FRANCE PREŠEREN

Vsebina objave odstranjena na željo avtorja.

 
 < 1 2 3

Don Kihot

Poslano:
03. 06. 2010 ob 00:22

Enkrat je bilo v Mladini, da je Pešeren kupoval za pijačo od Čopa pesmi, Urško je pa vstrajal da bo sam izdal, pa ga je med potjo domov po nenehnem prepiru Prešeren pijanega ( baje tudi sam ) v Ljubljanico porinil, odšel domov k njemu in pobral še ostale neizdane pesmi, jih objavil pod svoje in nato ni več pisal. Tudi Urško mu je baje vzel. Kaj menite o tem, ste brali to v taki obliki?

Lp
Don

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
03. 06. 2010 ob 07:54

Don Kihot dober juter

Nekaj razmišljam, pa ne vem če bi na glas...Ampak ne se bat.

Bom, samo bolj počasi...Brez našega Primoža Trubarja ne bi bilo besede,

ne naše. Prešeren je bil velik, če je izstopal in izumil nove načine ziher.

O tem, da analizo osebnosti, ki sigurno vpliva na človekovo pisanje,

vsaj vsebinsko, lahko tudi po impulzivnosti moči. In o tem, da skoraj ni nič

pisal o otrocih (sv.) in ne ženi (sv.), da je le-ta bila v sorodu z njegovo **,

da je bil kontakt stalen in impulz pogrešanja tudi, logično.

Da je to trajalo do konca. Analizo človeka, lahko jo dobro naredi psiholog, analitik, ampak nekako čudno, nisem navajena...pa še njegov obup se me dotakne. Kaj praviš ti na to?

Lp,h

Zastavica

DUSANN

Poslano:
03. 06. 2010 ob 08:08

Te stvari ne poznam. V zadnjem času krožijo tudi zgodbe o Cankarju - zaslužen je Branko Gradišnik ( odličen prevajalec ), da je kradel suknje in denar od svojih prijateljev. Sploh se Cankarja drži kult siromašnega pisatelja, čeprav je dobival odlične honorarje za svoja dela. Navsezadnje sta bila samo človeka in dostikrat pride do neskladja med tistim, kar človek piše in kar živi. Zgoraj sem navedel, da sta strokovnjaka napisala o nihovi močni nevrotičnosti in kolikor vemo ima zelo nevrotičen človek obrambne mehanizme in skuša ohraniti " lepo podobo o sebi", to pomeni, da zakriva temno stran svoje osebnosti, ki prej ali slej tolče ven in imaj napačne percepcije. Prešeren je živel zelo neodgovorno do svojih bližnjih, bil je nezrel do otrok in žensk. Vendar to so bili drugi časi, danes imamo psihoterapevte, delavnice, ki se ukvarjajo s tem in ima vsak možnost, da uredi te stvari če hoče. Tudi Byron, Baudelaire, Verlaine, Rimbaud in nešteto drugih bi se našlo, ki so imeli velike težave s svojo osebnostjo, vendar to ne omaja veličine njihovega umetniškega dela. Kar se tiče prepisovanja ali kopiranja, plagijatstva imamo probleme tudi danes. Saj že profesorji kradejo študentom diplomske naloge in jih podpisujejo za svoje. Marsikdaj sem naletel npr. pri slikarjih, da dobesedno kopirajo tuje avtorje in jih prodajajo kot svoje delo. Eno je vpliv, ki ga ima vsak od nekoga, drugo pa je kopija ali plagijat. Te stvari so v svetu zelo neurejene, pri nas pa še bolj, ker se zapiramo v svoje kroge.

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
03. 06. 2010 ob 08:20

Ivan C. je imel svojo pot, ne vem za potem kasneje, v otroštvu ni bilo bogastva, da bi imel dosti. Po moje ni bil zmeden toliko, verjel je v svojo sliko.
Še videz ohranjanja je tekel v isti smeri.

O tem, da zmedenost hrani v isti fazi zmedenost oz. nemoč realizacije misli do
hotenja, da je to kot boj, ki se hrani od boja od včeraj in vodi naprej. Samo v svojem pogledu, na svoj način. Nezrelost? Ali pa si ni razčistil zakaj je tko, kot je, ker tega ni bilo...???
Kar ne pomeni, da se govori preko človeka z imenom in položajem,
da se spoštuje istočasno, vendar privat je življenje in velikokrat zelo, zelo,
sploh pri ustvarijalcih z besedo, kjer kot, da bi za zadetek se ukvarjali s srčnimi, duhovnimi, človeškimi notranjimi pogledi...in ko zagledaš postaneš zmeden. Tko deluje potem, no saj je.

Zastavica

DUSANN

Poslano:
03. 06. 2010 ob 08:42

Ja bil je iz siromašne družine, to kar je napisal Na Klancu drži. Njegov oče ni hotel ali mogel sprejeti službe pri veletrgovcu, ki mu jo je ponujal - zato je šlo vse navzdol. ( oče je bil alkoholik in slabič ) Kot umetniška oseba pa je bil Cankar zelo samozavesten - po pričevanju njegovega bratranca Izidorja Cankarja , v privatnem življenju pa polomija glede žensk, kar je tudi sam priznal v svojih črticah in že v Erotiki. Tega nikoli ni skrival v svojih delih ( Šla je mimo mojega življenja ... ).

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
03. 06. 2010 ob 08:44

Naslov je dober, si bral?

Zastavica

DUSANN

Poslano:
03. 06. 2010 ob 08:58

Erotiko Misliš? Ja sem jo bral, sploh sem imel obdobje pred leti, ko sem prebiral dosti poezijo, predvsem pa prozo - tudi Jesiha, Deklevo, Kleča, B. Novaka, Zajca, Šalamuna, Grafenauerja ...
Cankarja sem prebral celega in zbirko Sto romanov in večino Nobelovcev. Nazadnje knjigo od Herte Muller ...

Zastavica

Mojki

Poslano:
03. 06. 2010 ob 09:17

Don Kihot,


Tega s Čopom sicer ne vem, verjetno je nekaj na tem, ampak vem pa, da naj bi Prešeren vino kupoval od prijatelja Stanka Vraza iz Štajerske, saj toliko je meni znano.

lp Moki

Zastavica

Don Kihot

Poslano:
03. 06. 2010 ob 09:27

Če pogledamo s kukalom nazaj so bili vsi veliki možje, ki nam pišejo zgodovino čudaki s izrazitimi človeškimi napakami ( celo hudimi ) frustracijami, in predvsem NIHČE družinski in ne starševski.
Poglejmo Tita in njegovo življensko štorijo, pa Drnovška, sebičnega samca, nekateri so se tudi tradicionalno zapijali.Vsi umetniki imajo podobno štorijo življenja.
Ti, ki jih sedaj poznamo in živijo v našem času jim zamerimo njihovo osebno mnenje, privat življenje, pa vendar, ko bodo minila desetletja in jih ne bo več, jih bomo prav tako pozlatili in malikovali, kot te sedaj. Tukaj spada tudi naša kritizirana Svetlana, Dr Rugelj, Drnovšek, Žižek intd.
Zato ne zamerite mojemu značaju, da vam nekoč ne bo žal :)

Lp
Don

Zastavica

DUSANN

Poslano:
03. 06. 2010 ob 09:54

Se strinjam s tvojim mnenjem Don, navsezadnje obstaja kup dokazov za to. Če človek izstopa od mnenja večine, ga hitro pohodijo ali skušajo izolirati v karanteno in mu najdejo kup napak in očitkov, ki pa so ponavadi le projekcija svojih pomanjkljivosti in strahov. Ko je Rugelj pisal o značaju Slovencev in ljudi, je sigurno vedel kaj govori, saj je delal z najtežjimi primeri šestdeset let in je odlično poznal zgodovino Slovencev in psihično strukturo ljudi. Bil pa je diktator tudi v privatnem življenju ( pričevanje njegovih otrok ). Žižek je najbrž v privatnem življenju zelo čuden, vendar ko bereš njegove knjige in članke te vrže dol njegova razgledanost in intelektualna domiselnost idej. Svetlana pa vsekakor ni bila nikoli partija za ženitev, kljub svoji lepoti in inteligenci, saj bi ji vsak moški pobegnil.

Zastavica

Don Kihot

Poslano:
03. 06. 2010 ob 09:59

... in še dodam moj agrarni pogled na vsa ta dejstva;

"Za izredno lepoto semena kal .... mora biti zmes gnoj..."

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
03. 06. 2010 ob 11:54

K!!!
fajn, krasno, dobri stari cajti in new wave pa ska ...

no, eni bi res lahko posvojili to pesmico, DA SE MAL SPROSTIJO, ne vem sicer, kaj bi rekel Prešeren na to, da se egotripi dogajajo pod njegovo temo, ampak kdo njega kaj vpraša, a ne?)

še besedilo, če je muzka prehitra :)))

http://www.svastara.com/muzika/?tekst=2493

lp, L

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
03. 06. 2010 ob 12:04

V bistvu besedilce, skupaj s komenttarji kr kliče po kakšnem redimejdu. :)))
France bi se najbrž fajn nasmejal.

lp,k

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
03. 06. 2010 ob 12:12

to pa ni težko:

evo:

EGOTRIP (RM)
Niko, niko
Kao ja
Nikad niko kao ja
I niko
I nikad
I niko

Ja!


*vir: http://www.svastara.com/muzika/?tekst=2493

http://www.youtube.com/watch?v=oyTSq84FpM0

:)))

LP, Lidija

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
03. 06. 2010 ob 12:22

Evo jim ga na!
Matr smo zlobni! Hvala za soavtorstvo.

Pa bodo spet nove teorije zarote! :)))

lp,k

Zastavica

DUSANN

Poslano:
03. 06. 2010 ob 12:39

Evo vidite, da ste zlobni, to je normalno, lepo da priznate, to je človeško. Močan ego pa ima vsak ustvarjalec in mislim, da ga je imel tudi Prešeren in domnevam, da se ne bi nič zgražal najinim debatam in bi se nama pridružil v Kolovratu ob buli rdečega - kot bi zapisal idrijski pisatelj Tomaž Kosmač - Kosmo.

Lp. DUSANN

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
03. 06. 2010 ob 12:59

Dušann, a bi bil potem to trio fantastikus?

lp,k

Zastavica

Don Kihot

Poslano:
03. 06. 2010 ob 13:02

Moki ... kr verjamem, ker Čop ni bil primerna podoba svojih pesmi, ( tudi ni bil samozavesten), čeprav se mi zdi, da je prav on bolj lep odraz slovenskih karakternih značajnosti, Prešeren je pa bil bolj primeren po izobrazbi in vzgledu za namen, ki mu je sledil in ga danes ponosno malikujemo.
Polni smo zanikanj, sprenevedanj, nestrpnih neprimernosti, kot tudi škrti nergaški sebičneži, nesamokritični -samozadostneži, kot taki pa sposobni neverjetnih ustvarjanj, kot tudi v solo adrelinskih športih ... v umetniških sferah.Vsi ti opisno to priznavajo v svojih literarnih stvaritvah... pesmih, kot tudi v medijih ... ( Svetlna, Rugelj, Žižo, ... Artur Dr.Dr. Drmr. )

Lp
Don

Zastavica

 < 1 2 3

Komentiranje je zaprto!