Forum

Resnično me zanima...

Živjo!

Malo sem preletela tale portal... in me resnično zanima; zakaj toliko pesmi v prostem verzu in komaj kakšna v kakršnikoli rimi, da sploh ne omenjam, da pesmi v oblikah praktično ni...Zakaj pravzaprav posmeh oblikam, (Tema na forumu: 'Fprma je uniforma'), čeprav je povsem jasno, da o tem mnogo članov portala enostavno nič ne ve. Spet vseslovenski posmeh tistemu, česar ne poznamo in je nad nami?
 
 1 2 3 4 > 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
09. 12. 2009 ob 12:23

Draga **Abby**, pozdravljena, kdorkoli že si.
Izgleda, da si res zelo zelo površno preletela tale portal, ki daje enako vzpodbudo pesmim v formi in tistim v prostem verzu.

Naš forum je odprt za vse, tam lahko prav vsak član izrazi svoje mnenje o čemerkoli, kar se pesmi tiče in širše ;), mnenj ne cenzuriramo, (razen, če so odkrito žaljiva).

Lahko ti pa zatrdim, da je uredniška politika čisto nepristranska.
Malo bolj se poglobi, preglej, najdi, ni težko tudi pesmi v formi, sonete, haikuje ... vsega je dovolj.

Vrsta avtorjev na našem portalu ustvarja tudi v formi (Odpri njihove strani in se prepričaj: samo nekatere ti naštejem: Adisa, Maki, Kerstin, Tomaž Mahkovic, Dani Bedrač, Yoda, sigi, Coprnica i barja, kočijaž, mrož, brezinbor, marko ..., to je šele začetek naštevanja, ... )

Imamo avtorje, ki se znajdejo v obeh "vesoljih", pa take, ki so si za ovir privoščili damo eno, pa take, ki jim obdobja in navdih narekujejo, kako se bodo izražali.
Zato Abby, prosim, ne bodi krivična, ni pošteno!

Ko boš našla kaj, kar komurkoli "dela krivico" se pa z utemeljitvijo spet oglasi.

Pa kakšno pesem objavi, da te spoznamo!

:)))
LP, Lidija

Zastavica

**Abby**

Poslano:
09. 12. 2009 ob 14:03

Hmmm... mislim, da se nisva povsem razumeli.

Torej; če prav razumem, gre za laičen portal, ne? Ozirma... tu lahko ustvarjajo tako ljudje, ki s tega področja nimajo nikakršne izobrazbe, kot tudi tisti, ki se z literaturo ukvarjajo profesionalno, kajne?

No... moje sporočilo je bilo napisano predvsem zato, ker sem opazila, da je velika večina pesmi napisana v prostem verzu. In potem sem preletela portal še naprej in ugotovila, da če je že kje kaj pisano v ''formi,'' je forma smatrana enostavno kot vezana beseda, čeprav vsaka rima še nikakor ni ''forma.'' In zmotilo me je tudi to, da se kot oblika navaja le sonet in haiku. Žalostno, kajti ogromno je še oblik, katerih se niti omenja ne, kaj šele da bi našla kakšno pesem v njej.

Predvsem pa me je razjezila že omenjena tema ''forma je uniforma,'' v kateri lahko povsem očitno opazimo, da gre za ljudi, ki o stvari ne vedo prav dosti, pa vseeno obsojajo umetnost, ki je sami niti poznajo ne. Žalostno pač... In če komu kaj dela krivico? V omenjeni temi sem našla tudi precej grobe opazke o Francetu Prešernu... če nečesa ne razumeš, tudi obsojati ni treba.

Zdi se mi, da bi se lahko na takih portalih objavljalo tudi članke o različnih formah, njihovih pomenih, razvoju, namenu... malo pouka verzeilogije ne bi škodovalo nikomur, ki meni, da ima rad poezijo.

In bom objavila, takoj ko ugotovim, kako lahko to naredim. =) Smem zraven mogoče objaviti tudi kakšno razlago forme, ali to ni dovoljeno?

In da ne bo videti, da obsojam prosti verz; nekaj pesmi tudi sama napišem v prostem verzu... seveda se strinjam, da je lahko dobra tudi pesem v prostem verzu. =)

Lp,

A.

Zastavica

**Abby**

Poslano:
09. 12. 2009 ob 14:06

*Pouka verzeologije.

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
09. 12. 2009 ob 14:09

verzologije

lp

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
09. 12. 2009 ob 14:29

Verzologije se napiše, ja ;), B, prehitel si me ;)


Abby, ja, kar nauči nas kaj, mi smo lačni učenja. ;)) Mislim resno, ker človek se uči, dokler živi ...
:)))

In ne, nisva se razumeli, seveda forma nista le verz in haiku ... to je bilo napisano tako, za ilustracijo ... Upam, da ne preizkušaš uredništva z vprašanji kot je : "Ali sploh veste, kaj je to forma" ?
Šalo na stran!
Če imaš karkoli, kar bi rada izpostavila glede forme, kaj vprašala, ali nas česa naučila, izvoli, forum je seveda odprt ... najprimernejši je razdelek Pesniško razpredaj, to je ta, v katerem pravkar razpredamo.

Tako je, pravilno ugotavljaš, portal odprt za vse, za laike in profesionalce, le prijaviti se je potrebno.


Tvoj citat:
"Predvsem pa me je razjezila že omenjena tema ''forma je uniforma,'' v kateri lahko povsem očitno opazimo, da gre za ljudi, ki o stvari ne vedo prav dosti, pa vseeno obsojajo umetnost, ki je sami niti poznajo ne. Žalostno pač... In če komu kaj dela krivico? V omenjeni temi sem našla tudi precej grobe opazke o Francetu Prešernu... če nečesa ne razumeš, tudi obsojati ni treba. "

Tukajle si pa poanto čisto narobe razumela, veš. Če si morda mislila, da je Perorez "nekdo ki o stvari ne ve kaj dosti, pa vseeno obsoja ..." itd, itd.,
potem si se pač zmotila in seveda se v temo niti nisi dovolj poglobila ... Hmmm, stalni problem, ki se pojavi, ko se nekdo v razpravo vključi z zamikom ...
Nobenega žaljenja Prešerna ni bilo, veš ...
:)))


Svetujem ti, da kaj objaviš, potem pa veselo naprej, v razprave, v kritike, Pripravljena bodi na to, da bodo tvoje pesmi izpostavljene pohvali in kritiki, vsega boš deležna, tudi tvoja forma bo vzeta pod drobnogled ...
Taki smo, tukaj.

No vsekakor pa, Dobrodošla na portalu!

LP, tudi v imenu uredništva pesem. si,
Lidija

Zastavica

Mojki

Poslano:
09. 12. 2009 ob 14:31

Draga "Abby"
Že kar nekaj časa opazujem in prebiram portal pesem.si. Sprva sem oklevala glede prijave na portal, ker mi tak način ni blizu. Prav tako sem imela glede vseh objav pesmi veliko predsodkov. Vendar sem se opugumila in objavila svoji prvi dve pesmi in oddala tudi svoj komentar. Moje mnenje je, da je Pesem.si svoboden portal, svoboden v polni obliki. Osebnosti so spoštovane, četudi, sem jaz popoln "lajik" na tem področju, ugotavljam, da je lahko tudi prosta oblika pisanja, lepa, čutna in globoka, absolutna last avtorja in njegovih čustev. Verjamem, da marsikomu ni povšeči (tudi meni ni bilo sprva), pa vendar je te nove dimenzije spoznanj in razsežnosti potrebno spoštovat.

Zastavica

**Abby**

Poslano:
09. 12. 2009 ob 14:59

Se opravičujem za LAPSUS.

Dobro... pa bom objavila...sem namreč pobrskala po iskalniku in o več formah, ki so mi rensično všeč, nisem našla ničesar.

Moki: Mene moti samo to, da večinoma ljudje ne poznajo dovolj dobro oblik, če pa jih poznajo, pa jih ne znajo uporabljati. In je prosti verz najenostavnejša rešitev. ;)

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
09. 12. 2009 ob 15:08

Abby, zadnjo tezo te pa resnično prosim, da dokažeš. Z veseljem bom prebral tvoje objave.

Za enkrat se pa ne morem strinjati. Pa ni fora v tem, da sem raje nudist kot pa v uniformi, ampak si nekaterih pesmi preprosto ne morem predstavljati v formi, pa četudi ta beseda presega sonet ali haiku ali karkoli. Mogoče se pa skriva kaj v "karkoli." Še enkrat, se veselim pouka.

Je pa izjemno zanimiva tema (raz)formiranje. Res je, nekatere pesmi se da preoblikovati v eno ali drugo. Ne da se pa vseh, izgubijo tisti ... žmah, ki jih naredi posebne. In upam si jih nekaj izpostaviti.

Lep pozdrav

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
09. 12. 2009 ob 15:08

Naj samo pridam, da v uredništvu ne propagiramo in ne forsiramo nobenega načina pisanja pesmi in sprejmemo vsakovrstno obliko poezije. In še nekaj bi rada znova in znova poudarila. Nobena oblika pisanja ni v privilegiju!

Kriterije vrednotenja pesmi si lahko prebereš tukaj : http://www.pesem.si/forum.php?action=vthread&forum=1&topic=35

Tvoj prispevek o verzologiji bo več kot dobrodošel! In mnogi člani bodo, v to sem prepričana, hvaležno brali. Vse, kar se prispeva na portal pesem.si pa je na porstovoljni osnovi, od urednikovanja do pisanja strokovnih člankov in objavljanje poezije.

Upam, da se kmalu udomačiš na našem portalu.

Lp,
Zalka

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
09. 12. 2009 ob 15:15

Evo, ker se enim res zdi, da se godi strašna krivica, pritrjujem link na eno, ki bi jo blo res škoda razformirati ali razglasbiti.

http://www.youtube.com/watch?v=goBPIQElv0U

lp,b

Zastavica

Mojki

Poslano:
09. 12. 2009 ob 15:25

"Preseči miselnost in okvirje" treba je delati na osebnostni rasti!


Hvala, pesem.si.


lp Moki

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
09. 12. 2009 ob 15:40

HEHE, lohk bi jo samo obračal, samo - kdo bi potlej bral?:)))

lp

Zastavica

Tomaž Mahkovic

Poslano:
09. 12. 2009 ob 16:05

Hehe, B. Novak, kdo bi vedel ...

No, tole bi pa še malce za primerjavo dodal, draga Abby:
To kar ti govoriš, je podobno temu, ko če bi našega butičnega čevljara napral, da nima pojma o čevljarstvu, če ne zna gumaškornjev skup spravit,
pa (po tvojem vzorcu) cokel, špagaric, japonk, snežk, mokasinov, kanonov, gamaš, sprinteric, hišnih copat, šlabeder, sandal, kopačk, čižem, koturnov, plezalnikov, kvedrov, pancerjev, punčohov itd., pa zakaj ne dela več stremenk in podpetnic.
Mislim, da bi po tem vprašanju dobil v glavo šila in kopita, pa še s kakšno kneftro bi jih dobil čez hrbet.

Določene oblike so pač zastarele ali pa le stvar sladokuscev, če hočeš, ali pa nepoznane in na ta način skoraj neuporabne kot krplje poleti :)))

Toliko.
Lp

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
09. 12. 2009 ob 17:28

Mislim...
kakšne flance so pa zdaj to!?

To tukaj ni laični portal.
To je strokovni portal
in mi smo vsi strokovnjaki.
nekaj je pesnic in pesnikov,
v glavnem smo pa vsi dipl. pipl. forumologi strokovne pojezije.

In prosim, cenjene kolegice in kolegi,
ne nasedajte poceni profokacijam resničnih laikov.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
09. 12. 2009 ob 17:34

nič se bat Peter, saj ne nasedamo, samo poskušamo biti resnično resni, hehehe.
:)
;)
Lidija

PS: res pa je, da mi to vzame veliko (dragocenega) časa.
ampak, mi smo zanesenjaki ... heh. kaj pa.
LP

Zastavica

abram

Poslano:
09. 12. 2009 ob 19:36

Perorez

ne nasedajte poceni profokacijam resničnih laikov.

... in cinikov ...

Kaj piješ? A boš tudi ti eno kokto?

(Veš, sam sem skoraj isto napisal, kot ti.)

Abram, verzolog na pesem.si, v. d.

:)))))))

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
09. 12. 2009 ob 20:02

priznam vse
sem rad cinični cinik
in
rad imam kokto al cockto

kam naj pridem nanjo?
( a ni fajn vprašanje :-DD )
lpp

Zastavica

Mojki

Poslano:
10. 12. 2009 ob 08:24

Perorez oprosti,

nič negativno-provokativnega nisem mislila, če seveda misliš mene. Prleki nismo ciniki, smo kar smo-Prleki. Z vsem spoštovanjem do tebe Perorez in vseh ostalih. Jaz sem pa laik-itak, pa to....

"

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
10. 12. 2009 ob 08:51

ej Moki
sploh ne vem (za)kaj se mi opravičuješ
in hej
sploh nisem vedel
da si ženskega spola

ker
žensk
pa pri nas ne tepemo.

pobe pa.
Laike tudi, tako da vseen mal pazi...
:-D

abram
kaj je zj s kokto/cockto ???!!!

Zastavica

 1 2 3 4 > 

Komentiranje je zaprto!