Forum

Resnično me zanima...

Živjo!

Malo sem preletela tale portal... in me resnično zanima; zakaj toliko pesmi v prostem verzu in komaj kakšna v kakršnikoli rimi, da sploh ne omenjam, da pesmi v oblikah praktično ni...Zakaj pravzaprav posmeh oblikam, (Tema na forumu: 'Fprma je uniforma'), čeprav je povsem jasno, da o tem mnogo članov portala enostavno nič ne ve. Spet vseslovenski posmeh tistemu, česar ne poznamo in je nad nami?
 
 < 1 2 3 4 > 

Peter Rezman Perorez

Poslano:
11. 12. 2009 ob 11:19

Oh,
če se vrnem k Danijevi prispodobi: je pač vprašanje in od starša, do starša odvisno, kaj mislimo, da mora imeti otrok, ko ga pahnemo v, kot praviš kresnička, v kaotični svet.

Moje pisanje noče biti (zavestno), lirična maža za bolečine.
Čeprav jo sam pogosto rabim in jo jemljem od kakšnih kolegic, tudi s tega portala.
Moje pisanje želi biti zgolj ogledalo, da se svet noter vidi, kašen v resnici je. Jih pa pigam, te špegle po svoje in najbrž kdaj kakšno resnico izkrivijo točno tam, kjer je mozolj, da je videti še večji...
Če razumeš... ker nisem prevajal v akademščino, ki je pa tebi kresnička, zelo blizu.

In kaj bi mi svetovala, če bi denimo tebe poprosil za mentorski nasvet?
Kakšna so tvoja pričakovanja?
(če ne zveni zopet cinično?)

Zastavica

kresnička

Poslano:
11. 12. 2009 ob 11:52

Pa še "ajnfoh " povedano ...vsak bi s svojim znanjem moral dati na "štup ramo" vsakega, ki želi taisti razgled. ( razcvet? ) Ni več čas učenja s klafutami,kot je včasih bil atribut.
Seveda se pa moraš tudi sam pripogniti da se lahko ta povspne ...
Perorez ...tega ne moreš nučiti nikogar, ker je to spoznanje vsebina vrline vsakega posameznega subjekta, oziroma namerno zanikano znanje, ki si ga bil sam deležen na začetku, čeprav tudi to vsak kasneje zanika...


Če bi še pisala, bi bilo prav tako sarkastično glasilo, kot je že postalo v večini navada in že forma, če se berete, kot vas berem jaz in na to je Abbyna kritika...
Pa še kot ima neka dvoživka princip ... ne gre nazaj v lužo, če se je tudi sama not polulala.. :)

Lp

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
11. 12. 2009 ob 12:20

Ne , kresnička, motiš se, punce tu ne verjamemo v nobenega boga.
Tudi Perorez to ni in po moje je tudi sam rajši človek kot kakšen bog. Boljše dober človek kot slab bog. No, naš "bog" Gregor je pač bog v preprostejšem smislu, bog iz neke pesniške zgodbe;)

Verjamemo pa v vse:
glajenje
kolfute
samoironijo
dialog
v brezna in mavrice

v pekel poleg nebes in angelčke v peklu
v ščite pred pljunki
v rame za naslanjanje
in ajnfoh povedano:

vse delamo prostovoljno, to ni naša služba.
Trudimo se in če kot ljudje delamo napake,
imamo opravičilo:
smo samo ljudje.

Ampak se trudimo za pozitivnost. Vedno.

LP, Lidija

Zastavica

ajda

Poslano:
11. 12. 2009 ob 12:44

No, da še jaz pristavim svoj pisker:))))). Mislim, da je abby res samo preletela portal in še to v zamahu ptice kratkih kril, ker bi drugače videla koliko vsega se ustvarja, ne samo prostih oblik, očitno je bil to le njen kratek prelet. Kakšen je bil njen namen, je ostalo nekje v zraku, ker se ni spustila na tla in zobala zrnja, ki so ji bila ponujena. Raje se je odločila, da bo odletela lačna in praznih rok in ne pustila za seboj niti peresca. Včasih se je bolje prepričati in potem šele prekriti nebo s temnimi krili in pričakovati neodziv. In Lidija, mislim, da je bilo s tvoje strani storjenega več kot je bilo potrebno, opravičilo in še si se trudila, ona pa je odfrčala. No, morda si le vzame čas in pokuka na portal in mislim, da bi bilo na mestu, da bi priletela nazaj in malo zložila svoja krila in si pustila blizu.

lp, ajda

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
11. 12. 2009 ob 12:59

Ma, kresnička,
jaz sem si pa domišljal, da lahko ravno s klepetom na tem portalu, (po principu: vezmi ali pusti,) "pomagam" kateri/kateremu del njegove poti, (bolj delček, no...), da jo opravi štuporamo. ("Pomagam" v narekovaju zato, ker mora v resnici svojo pot vsakdo prehoditi sam.)
In ta pripogib k temu portalu ni samo ponudba mojega ramena za "štuporamo", temveč tudi poklon avtorjem portala, ki tako svojevrstno krčijo ledino "mentorstva" na medmrežju, ki je predvsem za mlajšo generacijo bistveno privlačnejši, kot papirne publikacije.

Na drugi strani, za mene važnejše pa je to, da tudi jaz dobivam neverjetno veliko impulzov, motivacije in tudi navdiha s sodelovanjem tukaj. Od drugih sem pa "boljši" in "večji" samo toliko in natančno toliko, kot to drugi hočejo videti v meni.
In s tistimi, ki me takšnega vidijo, zelo težko vzpostavim stik.

Zastavica

Dani Bedrač

Poslano:
11. 12. 2009 ob 12:59

jao, jao, pa mi smo osli in tule se dogaja nekaj prav neumnega:
tale kresnička (glej http://www.pesem.si/clani.php?idc=913 )
- če je to ta! - ima brisane objave, torej nič objavljenega ..., profil pa kr neki ...
in tule polemizira, provocira, najeda ..., mi pa vljudno in argumentirano skušamo nekaj dopovedati nekakšnemu padalcu, ki s vsem skupaj nima veze, ne objavlja tule ..., nihče ji nič noče. za posrat.
navsezadnje se mi še dozdeva - morda me daje paranoja, bogve - da bi tale svetla muha bila morda celo tista abby ...

ej, kresnička, bodi obzirna: če te je pustil fant ali če ti je morda poginila papiga, pojdi prosim težit drugam. :-)
ali pa objavi kaj, zasidraj se tule na portalu in z veseljem bomo kakšno rekli. najbrž si le malce zagrenjeno samovšečna.
če pa se motim, pa se že vnaprej res iskreno opravičujem! resno.
ampak, hudiča, zdi se mi, da se ne. :-(

lepo bodi(te).

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
11. 12. 2009 ob 14:30

ja, Dani, včasih je treba pogledat okrog vogala, pa se zasveti :)))

LP, lidija

Zastavica

Jure Drljepan (JUR)

Poslano:
11. 12. 2009 ob 15:20

Dani, nikar se ne jezi.

Če bi Abby in kresničke ne bilo, tudi te teme
in pestrih razprav iz zgornjih postov ne bi bilo.
Kdor zna brati in zmore razumeti se lahko iz njih
marsikaj koristnega"nauči"...

Z moje strani vsem avtorjem zgornjih postov
(tudi Abby in kresnički) hvala za zanimivo razpravo.

Lep pozdrav

JUR

Zastavica

Lučka Zorko

Poslano:
11. 12. 2009 ob 15:37

:)

Redko berem tale forum, ampak je zabaven. Edino ne vem, zakaj ljudje objavljajo tule, če pa vidijo, da to ni piedestal, ampak delavnica ... meni je na eni od delavnic (ne spletnih, ampak v živo) eden mentor rekel, da je moj verz, kot da bi v pasji drek stopil, tako da to, kar se tukaj piše, je še zelo prijazno :) pa kaj naj zaj? Razmislim, potem pa sprejmem ali pa ignoriram. To je vse.

Drugače pa sama veliko delam z raznovrstnimi literati, ki jih je akademska sfera označila za najboljše. Moram reči, da je Perorez eden redkih, ki ni nadut in ki ni kvaziakademski ... no, toliko, drugače pa se da na pesem.si najti tu in tam kaj res navdihujočega. Pa še enkrat, tole ni spletna revija, ampak delavnica.

Lep pozdrav vsem :)

Zastavica

Dani Bedrač

Poslano:
11. 12. 2009 ob 15:40

jur, kot budist se nikoli ne jezim, ne skrbi. :-)

sem le racionalen: zdi se mi le škoda brezplodno razpravljati
o stvareh (ki so mi - in verjamem, da večini tule - precej jasne)
z nekom, ki si morda le krajša čas ...
in ja, jure, spet sem se nekaj naučil:
da velikokrat (še kar) trošim sapo nekam tja v tri dni ...

kresnička, iz hvaležnosti ti nemudoma kupim novega papagajčka!
;-) :-) :-)))))

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
11. 12. 2009 ob 16:47

Karkoli je že ta portal, ni le delavnica. Je živ, dinamičen in zabaven. Men osebno pa se za piedestale jebe(prow moral sem tko napisat).

Kar se pa tiče Abby - mi je vse skup kmalu zasmrdelo po zajebanciji - zato sem včeraj napisal, da se splača večkrat prebrat. Pri njenem izvajanju več stvari enostavno ne gre skupaj. In dvomim, da literati, ki jih je omenjala, na faksih učijo tovrstnega fanatizma. Pa naj gre težit na založbe, literarne revije ipd., zakaj je tako malo objav v strogih formah.

lp

Zastavica

kresnička

Poslano:
11. 12. 2009 ob 16:54

Naj vas še malo zbudim, ker eni spite na lovorikah...

Kočijaž, kako delate zastonj, če ste za vsako objavo pošteno nagrajene... na drugih portalih niste dosegale takih uspehov in ste res delale zastojnkarsko..? Koliko samo vaših pesmi se objavlja v "zborniku" in koliko je bilo na drugem portalu uspešnih?
A se sprenevedamo?? Vsi ste zaradi tekme tukaj in vsi se počutite ogroženi, če kdo kritizira, kot pravkar doživljam sama.
Lahko se sprenevedate do mojega izbrisa ...pa tega dejstva ne spremeni. ...no ja verjamem, da oboji lahko živimo s svojimi spoznanji naprej kot dosedaj in ni moj namen krasti vam samoumevno pripadno...
Pa ne drži vse za vse in ni naključje, da ravno prizadeti bodo reagirali najbolj prizadeto. Mojim pripadne misli bodo tiho... ker vedo da so sove v zlatki kletki...
Srečno!

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
11. 12. 2009 ob 17:28

Ah, Kresnička,
zdaj ga pa res že pošteno lomiš. Prepričana sem, da zadnjega zbornika še pogledala nisi! In nekaj dejstev ti je ušlo, kar pa ni dobro, če trdiš napačne stvari.

Predlagam, da si sposodiš zadnji zbornik in ga temeljito prelistaš, lahko tudi šteješ, koliko pesmi je od katere urednice. Boš imela veliko dela z listanjem. Pa naj ti prihranim še eno blamažo! Lidija je postala urednica v času, ko je zbornik izšel. Tvoja teorija zarote tako pade v vodo.

In še nekaj. Če uporabljaš množino, je dobro, da si natančna. Nismo vse sodelovale na drugih portalih. Pa tudi ni nič narobe, če sodelujejo, tudi ni nič narobe, da si ponekod bolj, ponekod pa manj uspešen. Tako vsak portal dobi svojo publiko in svoje člane. Če bi bilo povsod isto, potem bi bil to en dolgčas in ljudje ne bi imeli možnosti izbire. Ti si si očitno izbrala našega za nerganje, me pa zanima, katerega si izbrala za svojo poezijo. Prav rada bi prebrala kaj tvojega, ker tako rada opozarjaš nase.

Izkaži se prosim s svojim delom, potem pa razpravljaj naprej. Sploh pa si popolnoma anonimna in se sprašujem, čemu te sploh jemati resno.

Kresnička ... kresnička ... kres ... nička ...kres ... nič...ka...k....

Zastavica

Lučka Zorko

Poslano:
11. 12. 2009 ob 17:44

Ok, se popravljam, B. Novak, ni LE delavnica, seveda ne. Je tudi hvaležna stran za pesnika, ker ga ljudje dejansko preberejo in dobi odziv. Torej, je TUDI delavnica :)
Je pa živ, dinamičen in zabaven, s tem se strinjam.

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
11. 12. 2009 ob 17:56

Pozdravljena, kresnička, prav predvidljivo plezaš na zid, ki si si ga sama zgradila okrog našega portala:

- vskočiš, da bi zagovorila Abby, ki noče več (sama) govoriti
- napadeš ne-strokovnost in ne-poetičnost in ne-sprejemanje in ne - ...
(da si človek reče, OK, če je vse tak podn, moraš bit pa res mazohist, da se vključuješ)
- škrtaš od jeze zaradi odzivov članov, ki te, mimogrede, tlačijo v isti koš (te obravnavajo kot člana/ico pesem.si)
- ker ne gre tukaj več računati na solidarnost, se spraviš na ne- ... je, ki jih ima uredništvo
- ker nihče ne popeni, začneš očitat posameznim osebam iz uredništva denar, slavo, lovorike
(mimogrede, tu delamo prostovoljno in neplačano - vidiš, da si tudi mene ujel-a, da sem začela postaljat argumente na tvoje rafale, ki izbruhavajo nepreverjeno, kar na pamet (v kaotičnih, nepovezanih in s tujkami prezasičenih prispevkih na forumu)
- pri tem me moti, da omenjaš sove, uboge, ki nimajo nič s tem.

Si že prav na vrhu zidu, sprašujem se, na katero stran boš padla - zunanjo ali notranjo?

Ta zid je virtualen, kot ta portal.

Pozornosti si pa res dobil-a izjemno veliko. Paše, ane?

Lp,
Ana

Zastavica

kresnička

Poslano:
11. 12. 2009 ob 17:56

...Zalka je to indivudualni sonet?
...tudi sem dejala da ni vse za vse...torej se sama sortiraš?

Imam prav? ...nimam prav, imam prav, nimam prav ...cvet naj vam pove, ko mene več ni...

Zastavica

Dani Bedrač

Poslano:
11. 12. 2009 ob 18:28

kresnička, kaj ko bi poskusila vsaj malce na manjšo jakost priviti svojo svetlečo kresničjo rit?
kot navadna muha bi bila morda celo simpatična.
do takrat pa zbogom.

lepo bodi.

dani

Zastavica

murka

Poslano:
12. 12. 2009 ob 11:00

Mojim pripadne misli bodo tiho... ker vedo da so sove v zlatki kletki...

pravi kresnička, zato prepišem iz Male enciklopedije narave (Marcus Würmli): ... mala kresnica (Phausis splendidula) ... S svetlobnimi znaki privabljajo spolne partnerje. Odrasle živali in ličinke se plenilsko hranijo .... Samice so brez kril, letajo le samci. ... Svoj plen, podobno kot pajki, prebavijo zunaj telesa, saj z ugrizom izločijo v žrtev črevesni sok.

Na drugi del njene trditve pa ji odgovorim: kletka je kletka, pa čeprav zlata. In sova to ve!

Zastavica

Lučka Zorko

Poslano:
12. 12. 2009 ob 11:13

uh, tole pa meni ni več zabavno, ampak žaljivo. nazadnje sem slišala norčevanje iz imena v vrtcu ...

:(

Zastavica

kresnička

Poslano:
12. 12. 2009 ob 16:23

...Ravno to se tu nenehno dogaja.
Tudi urednice, vsi gredo na osebno raven žaljenja, če revoltiraš njihov odnos do dela. ocenjevanja...
Kako lahko taki emocionalno afektivni ljudje strokovno ocenjujejo drugih pesnitve, in sploh napišejo kaj čutnega ... če je že rit kresničke do take skrajnosti moteča..?

To je nagradno vprašanje za podčrtanko.

in dodajam primerno pesem današnjice;

HIPOKRITI

Smo v ringu
Boj odloča
Moramo se boriti
Ne borijo se riti
Ne smemo se pobiti
nekdo mora zmagati
Nekdo mora izgubiti
Vsi ne smemo zmagati (?)
Vsi ne smemo izgubiti
Moramo se boriti, ubiti
Moramo se ljubiti, množiti
…ti spet boriti
Hipokriti
LP

Zastavica

 < 1 2 3 4 > 

Komentiranje je zaprto!