Forum

Resnično me zanima...

Živjo!

Malo sem preletela tale portal... in me resnično zanima; zakaj toliko pesmi v prostem verzu in komaj kakšna v kakršnikoli rimi, da sploh ne omenjam, da pesmi v oblikah praktično ni...Zakaj pravzaprav posmeh oblikam, (Tema na forumu: 'Fprma je uniforma'), čeprav je povsem jasno, da o tem mnogo članov portala enostavno nič ne ve. Spet vseslovenski posmeh tistemu, česar ne poznamo in je nad nami?
 
 < 1 2 3 4 > 

Lea199

Poslano:
10. 12. 2009 ob 11:04

Naj dodam le to:"Forum mi je všeč tak kot je. Zato sem se tudi prijavila."

Sem poplen laik, berem in pišem tisto, kar mi je všeč. Spoštujem vse oblike, vendar veliko raje berem prosto napisano. Vsebina se me bolj dotakne.

Pozdravček vsem.

Lea

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
10. 12. 2009 ob 11:58

Prosim vas lepo, o tem se ne bomo pogovarjali, da je nekdo laik, nekdo pa profesionalen. Pri nas ni šole za pesnike in nihče ne more imeti fomalne izobrazbe - pesnik. Pri nas so bili pisci do sedaj samonikli. Šole za pisanje (prvi poskusi so tudi pri nas z izbirni predmeti, a diplomnatov še ni) sicer obstajajo in to za raznovrstno pisanje od pesmi, kratke zgodbe, romana, scenarija, do dramatike, vendar pa izučen pisec še ne pomeni, da zna napisati literarno delo z umetniškim presežkom, spričevalo ima da je spreten v obrti - pisanje. Da bodo tovrstne šole producirale umetnike je smešno pričakovati. Naučijo se obrtniške spretnosti, ki je pa, seveda, nujna.

Nikakor ne mislim zaničevati nobenega študija, nasprotno, menim, da se je treba stalno izobraževati in to celo sistematično z lastnim učnim načrtom, ki je stvar interesa, formalna izbrazba, ki jo dajejo ustanove je šele začetek, komaj podlaga! Teoritečno znanje je vsekakor dragoceno in omembe vredno!
To zavedanje dajejo življenske izkušnje, tudi meni se je zdelo, da vse vem, ko sem prikorakala s faksa z diplomo v roki. Potem pa pristaneš na tla, če imaš srečo na dve, če je imaš malo manj, pa na vse štiri.

Zato, prosim, ni vse laično, kar se zdi laično na prvi pogled. Ne obsojam te Abby, res ne., te pa moram podučiti, da je med slov. pišočimi ustvarjalci večina amatarjev (ne laikov), mnogi od njih pa dosegajo profesionalno raven.

To, kar si prispevala na portal je bilo zanimivo, vsekakor (lahko bi še kaj več napisala), ni bil pa zdaj to nek intelektualni šok ne za uredništvo ne za večino članov.

Pa še za posladek, da (ne)bomo ostali pri laikih, amaterjih in profesionalcih. Profesionalno se preživljam s pisanjem, žegen sem dobila od MzK, ne na podlagi formalne izobrazbe, temveč na podlagi izkazanega dela.

Lp,
Zalka

Zastavica

Dani Bedrač

Poslano:
10. 12. 2009 ob 15:00

laik, profesionalec, amater ..., pa da dodam še strokovnjaka ... so zame izjemno diskutabilne oznake na področju pesnikovanja.
meni osebno rahlo dol visijo.
kaj smo torej tisti, ki živimo (životarimo) le od svojega literarnega, oz. pesniškega (glasbenega, dramskega ...) udejstvovanja in smo si nabrali dovolj formalne in neformalne izobrazbe, da so naše stvaritve vsaj dobre in (občasno) morda celo odlične?
in s katere pozicije, oz. odkod komu legitimnost, da razsoja oz. kritizira in/ali strokovnjači? iz lastne visoke ravni pesniške (samo)uresničitve? iz naslova formalne izobrazbe, ki je za pesnike nekako ni? vse tole je precej mutno ... vsaj tak občutek imam. pa nič ne de. glavno, da dogaja.
v drugih strokah (medicina, sociala ...), kjer sem bil zaposlen, se točno ve, kdo lahko (in mora) komu kaj, čemu in kako ... tule je pa vse malo po sistemu "kuda koji konji moji". pa nič hudega. vsakdo lahko na internetnih forumih pove svoje mnenje (osebne žalitve, grožnje, ipd. so seveda nedopustne!), vprašanje tule pa je, do kolikšne mere in v čigavem imenu lahko kdo komu "soli pamet" (delavnice so seveda nekaj drugega ...).
nič nimam proti subjektivnemu mnenju o kaki pesmi, nič nimam zoper popravljanje slovničnih napak, nič zoper obzirne konstruktivne sugestije - učimo se do smrti ..., precej pa imam zoper avtoritativnost (ali celo slabo prikrito avtoritarnost), ki ne temelji drugje kot na lastnem okusu in površnem obrtniškem znanju ... itd.

bratje in sestre, samo moje razmišljanje je tole, samo moje laično mnenje brez ambicij postavljanja kakih zaključkov.

upam pa, da daje vsaj malo misliti.

lpd

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
10. 12. 2009 ob 22:47

Glejte. nekaj od cenjenega profesorja:

http://tvslo.si/#ava2.52192660;;

Drugače pa zlo zanimiva debata - jo je vredno večkrat prebrat!!

lp

Zastavica

kresnička

Poslano:
10. 12. 2009 ob 23:30

Tipično. Nekdo poda svoje mnenje, ostali pa takoj prefinjeno, neprizadeto, nežaljivo po njem?..
Kr zaživeli ste nažrti samoslave:)
Pa ne me vprašat kje sem to zasledila. Tudi žalitve imajo svojo intelektualno raven in ta še kako izda nivo nje interpretatorja...

Sedaj pa naj še pesem objavi?
Narobe je začela in se je že izpela.
To smo že videli na tem portalu...

Zlata kletka je samo za ptice pevke ...za sove ni ... sploh če še slovnično fali :)

Zastavica

kresnička

Poslano:
11. 12. 2009 ob 01:19

...seveda se pa že vnaprej opravičujem za moj laični ugovor na vaše potencialno strokovne diagnostike, ki so zagotovo dobrohotno poučnega namena.

Patetično poetično bi temu rekla " Skok čez svojo kožo" ...

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
11. 12. 2009 ob 07:03

Koža naj bo na tistem, ki jo nosi. Odiranje kože je boleče. Kdor skače iz kože, je besen.
Skok čez besede bi bil tu bolj na mesto. Vem, težko, ker ravno najraje skačemo vanje.
Dobro jutro vsem - grahove in fižolove stroke je pa že treba izluščit v tem letnem času ;-))

Lp,
Ana

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
11. 12. 2009 ob 07:09

Saj člov'k bi iz kože skočil
pa ne more,
zato ker biološki ni opore,
zato ostanimo v koži še naprej ....

Je pel Frane Milčinski Ježek

Dobro jutro, tudi od mene.

LP,
Z.

Zastavica

Dani Bedrač

Poslano:
11. 12. 2009 ob 07:19

kresnička, v veliki meri se strinjam s tvojima objavama, ker sem več ali manj že celo življenje (posledično pa seveda tudi tule) bolj nekakšen oporečnik, autsajder ...
stanje tule pa je takšno, kot v večini človeških združb, pa najsi gre za realne (podjetja, šole, skupine ...) ali virtualne (forumi, socialna omrežja, klepetalnice ...): nekaj močnih posameznikov (posameznic) dejansko osuplja s kvaliteto svojega pisanja, s duhovitostjo in znanjem ... na forumu, in njihovo mnenje pač šteje in še več: nekatere bolj šibke, še neizdelane dušice ga jemljejo najbrž celo kot nekakšne božje zapovedi ... okoli teh močnih posameznikov (ki pa seveda včasih tudi ustrelijo kakega poetičnega ali forumskega kozla ..., samo ljudje smo!) se tako oblikuje nekakšna fama: karkoli izcedijo iz svojih sinaps, se največkrat nekako a priori (a ne vedno) proglasi za "odlično", "čudovito" ... in ni, da bi tako "ikono" preveč kritizirali. če pa že, potem nastane posledično nekakšno ogorčenje. pa o tem sem tule že pisal ...
skozi doslej povedano se (iz)oblikujejo nekakšni skupni kriteriji, kaj je oz. kaj ni dobra poezija. ti kriteriji pa niso povsem enotni, objektivni, "strokovno" utemeljeni ... - so prej fantazma nekaterih trendseterjev, plod njihovega okusa, ki pa je seveda pod vplivom prej povedanega ...
pa smo tam, ko se včasih kar na prvo žogo plane po nekom, ki je drugačen, ki ne pristaja na tukajšnjo "mikroklimo", ki ima drugačne vrednote, stališča ..., ki je - kot se za pesnika pravzaprav spodobi - samosvoj. in tak potem gre, izbriše objave ..., kar tudi razumem.

na svetu je pač tako in žal nimam recepta, kako naj bi stvari tekle drugače. nisem (in ne bi rad bil) bog.
kljub povedanemu je portal odličen, nikakor pa ne popoln in nikakor niso urednice edine merodajne za odločanje, kaj je ali ni dobra poezija ... velikokrat vidimo, kako se med izbiro bralcev pojavi pesem, ki ni bila izbrana s strani uredništva ...

tole je spet samo razmišljanje.

lp,
dani

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
11. 12. 2009 ob 07:59

Dani, super si tole napisal. Se popolnoma strinjam!

Naj samo poudarim, da je sistem narejen tako, da točke štejejo. V tem je vendarle razlika od klasičnega urednikovanja. Zato sem večinoma začudena, da člani tako redko podeljujejo točke. Večina pesmi ima 5-8 glasov. Urednice smo pa štiri in dostikrat se zgodi, da so naši glasovi v večini. To se mi zdi pa res škoda.


Lp,
Zalka

Zastavica

Dani Bedrač

Poslano:
11. 12. 2009 ob 08:02

hehehehe, zalka, hvala za tvojo dopolnitev.

lp,
dani

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
11. 12. 2009 ob 08:36

hja, kresnička,
je nekaj stalnic v tej slovenski (umetniški) mlaki, za katero ta forum še zdaleč ni na ravni, ki bi jo naj poezija dosegala, pa naj bo to "klasična", ali "neklasična", /karkoli že kdo pod tem razume. Med te stalnice sodi tudi vzvišenost "pravih" umetnikov z ene strani in foušija "začetnikov" z druge; ta forum je (zdi se ) lepa možnost za preseganje tega, če se kdo pač hoče "ozdraviti" enega, ali drugega.

Me tudi nič ne moti, če si moje "nastope" na tem forumu označila za izpade s pozicije "nažrte samoslave", ker res pogosto zavijem svoje kritike in vrednostne ocene tujega dela v cinizem, sarkazem in še kaj "hujšega". Se mi pač zdi, da lahko včasih z obešenjaškim humorjem (pa tudi samoironijo) človek prej "opravi mentorski poseg" pri nekomu (ki tega morebiti celo noče), kot pa z neko poglobljeno kvazi-akademsko analizo pesmi in pesmic, ki mnogokrat razkrivajo obetavne avtorje, a so kot "končni produkti" objavljeni izdelki pogosto pod ravnijo povprečne začetniške literature.
Tako pač jaz gledam na te stvari,

oglašam se pa tukaj zaradi tega, ker sem se na svoji literarni poti naučil, da je vsak odziv (tudi kritičen), (lahko) koristen. Če le avtor hoče.

Naučil se pa pesnjenja tukaj zanesljivo ne bo nihče. Zato ker se tega početja "od zunaj" sploh ne da izvesti. Človek to ima v sebi, ali pa je izgubil nekje od spočetja dalje...
Zato pa ni pesniških šol in zato je govoričenje o "laičnosti", v kontekstu poezije, pogosto samo krinka za pesniško nesamozavest in nesigurnost v lastno delo/pisanje.
In točno to se s kresanjem mnenj na tem portalu lahko pridobi. Samozavest
in
izoblikovan odnos do kvalitete lastnega dela.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
11. 12. 2009 ob 08:58

Perorez:

"oglašam se pa tukaj zaradi tega, ker sem se na svoji literarni poti naučil, da je vsak odziv (tudi kritičen), (lahko) koristen. Če le avtor hoče."

To. Ni kaj dodati.
:)

Le to, da je vsaka užaljenost popolnoma odveč in da prej ko prerastemo to fazo, bolje je za nas. Ker šele potem lahko gremo naprej. Kam? Vsak po svoje. S samozavestjo.
In ocenjevanje, ja. Nekateri člani pač zdravijo bolečine užaljenosti s podeljevanjem slabih ocen kar vsepoprek, čeprav zelo dvomim, da bi bili pripravljeni svoje ocene javno utemeljiti.

Ampak, hej, tudi to je zdrava plat portala in našega foruma! Da na en način "vržemo ven" svoje zamere in stiske.

Samo besede so.
Ki jih pa imamo radi :)))

lep dan vsem, Lidija

Zastavica

Dani Bedrač

Poslano:
11. 12. 2009 ob 09:31

kritika vedno in praviloma postavlja kritiziranega v podrejen položaj: kritik v veliki meri "jezdi lastni ego", ko kritizira drugega!
sem pristaš izmenjave mnenj, opomb, dobrohotnih sugestij - kritike pa nikakor, čeprav sem se ravno skozi kritiko naučil vsaj to, kar sem pravkar povedal.
koristila mi pa (tisočkrat hvala moji trmi!) nikakor ni!

potrebno je tudi vedeti, da je med pravim pesnikom (ne le občasnim, čisto ljubiteljskim stihoklepcem!) in njegovo (pravkar rojeno) pesmijo velikokrat prisotna zelo močna, nekako subtilna vez! približno kot med materjo in novorojenčkom ... in - predstavljajte si - da nekdo kar uleti v porodno sobo (kao z dobrim namenom - ker si pač lasti to pristojnost - da bo otroček morda lepši, oz. "bolj po njegovem okusu" ...) in natrobi novopečeni materi, ki jo še boli mednožje in polna nežnosti zre v plod svoje ljubezni in telesa, kar na prvo žogo, da je novorojenček morda ok, le glavco ima malce štirioglato, pa prstki na nogah so predolgi, pa lahko bi imel vsaj nekaj lask na glavici, pa oh, tista rdeča, štrleča ušesca ...
če bi bil tam še oče otroka, potem močno upam, da bi sledila brca skozi vrata ...
pesniki smo občutljivi, globoko čuteči in/ali čudni osebki, ne pa četica malce nagajivih, ne ravno preveč pametnih skavtov ...

preraščati užaljenost pa je ok. kdor zameri, se mora naučiti tudi odmeriti!

in, lidija, niso "samo besede", kar pozabi. v tem primeru bi vsakdo lahko klobasal karkoli. new age.
so besede, ki lahko ranijo, prizadenejo, užalijo ..., celo ubijejo voljo do pesnikovanja!
so pa tudi besede, ki ljubeče vzpodbujajo, opogumljajo, nam širijo obzorja in polepšajo dan - in posledično lepše in boljše pesnimo.

spet samo mnenje. če se kdo pa morda najde v tem, si to lahko pripiše sam.

lp,
dani

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
11. 12. 2009 ob 09:43

Dani, ti sploh ne oponiram, imaš point in vpogled.
:)

lidija

Zastavica

Dani Bedrač

Poslano:
11. 12. 2009 ob 09:48

no, barem upam, da je tako. hvala, ker si opazila.

vpogleda pa še nimam (vsaj natisnjenega ne). promocija bo namreč 18. decembra v savinovem salonu v žalcu in te že sedaj vljudno vabim tja, ker računam na kak tvoj prispevek za majsko številko.

uradno vabilo pa sledi - med drugim - tudi tule.

lepo bodi.

dani

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
11. 12. 2009 ob 10:10

Glede kritike in jezdenja lastnega ega se strinjam.
Tudi za kritiko je potrebna samozavest in samokritičnost.

Bi se bilo morda možno strinjati tudi s prispodobo matere in novorojenčka ko govorimo o kakšni pesmi in avtorju/avtorici

vendar

je vedno odgovornost avtorice/avtorja, kdaj in zakaj pesem javno objavi.

Recimo, da gre v tem primeru (v prispodobi) za vprašanje, kdaj pospremimo otroka od doma. V beli in veliki svet!
Skrbne matere, razen v velikih stiskah, navadno ne položijo novorojenčka na tuji prag in ga tam ne pustijo v milost ali nemilost tujim ljudem.
... da skrajšam - "otrok" je za samostojno pot formalno zrel, ko je polnoleten.
(Saj mi s tega foruma ne vpadamo v porodne sobe...)
In takšnemu, polnoletnemu otroku, se prav lahko zgodi, da ga kdo, če že tako nanese, brez velike škode sune v zadnjo plat, če se že ravno sam ne zaleti v kakšno oviro...

Zastavica

kresnička

Poslano:
11. 12. 2009 ob 10:43

...samo besede so?
Zakaj pa potem taka ihta na neko kritiko, ki je tudi dobra pesem ne dosega?
Besede so izraz duše in nje stanje, dana je da godi ali sodi.
Tu je oboje je tukaj na isti strani.

Homo mensura in ne obratno.

Hybris je še kako prevladni odraz našega družbenega dogajanja v vseh oblikah izražanja in vsi bi imeli medalje, kot tudi jih vsem odvzeli.Vera teomonizma.

Taka scena je tudi v literarni sferi.

Seveda je lažje svoje sporne odvisnosti zagovarjati in celo argumentirati kot pa se jih odreči ali spreminjati..?

Pa nisem sama primera primer ...kdor dolgo sled sledi hitro spozna kdo te sledi pusti in tako očitna sled od enega samega nikdar ni...

Če slabo vest udari še spoznanja pest ...lahko postane vseh adekvatni agens kot aksiom...
Pesnikovanje je metamorfozno dogajanje v duši, se pravi duševne spremembe ...
Učitelji ne vsebujejo majevtike, ki je še kako potrebna, ko imaš opravka z dušami, za to veličino pa rabiš predvsem mentalno higieno, da te učenec razume in spoštuje in ne revolira učitelju.
Če trdite, da dajete vse od sebe ...obenem pa ne verjamete da je krik kritike tudi iz taiste snovi misli in čutenja ...je nekaj narobe in se poraja vprašanje, če je to namerno ali nezavedno stanje?

Perorez tvojega negativno naštetega ni kanček ...prej obratno in ravno ti pelješ miselnost portala v tako nebiotično stanje, ki ga izraža tudi tvoje pesnikovanje. Še nisi napisal nekaj prijaznega, kar predvsem rabi ta kaotičen svet ... Punce v tebi vidijo Boga ...morda tudi si, sigurno pa ne Bog sentence, ki bi nas v dobrem združil.Veš kaj je strupenec?
Sarkazma je preveč in od tega gnoja bivanje zamre.

Lahko me berete kot kritično liriko nasploh, ne berete ali berete kot a posteriori apologijo...

Lp

Zastavica

Tomaž Mahkovic

Poslano:
11. 12. 2009 ob 10:59

No, draga kresnička; vse skupaj se je pričelo z abby, ki je namesto, da bi konkretno pozvala 'tisteg' ali 'tisto' ki jo je zmotil/a, napadla nas vseh 800 in še nekaj, da pojma nimamo o poeziji itd. ker pač ne pišemo v tistih formah, ki bi jih sama rada in jih je nekaj nametala gor, pa so bile resnici na ljubo na bolj majavih nogah, ko pa je bila sama deležna dobrohotne kritike, jih je pa enostavno snela s portala.
Moje mnenje je, da je tak način delovanja kot ga je zastavila abby veliko bolj škodljiv za vse nas vključno z njo kot npr. perorezova zajedljivost itd., kajti on želi provocirat, da bi bilo konstruktivno, abby je pa želela (ali vsaj tako sem zaznal sam) povedat, da je ta portal eno leglo krnekih lulčkov - kar je mimogrede letelo nate enako kot name in na vse preostale. Niti do razčiščevanja ali normalnega pogovora ji ni bilo - haloo!?
To, pa le ni, po moje, neka ravno intelektualna, pesniška ali kakršna koli že kultura dialoga.
Pa tvoj zadnji stavek ti vračam nazaj - jemlji ga po svoje.

Lp

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
11. 12. 2009 ob 11:14

Ej, Kresnička,

pozdravljena spet na našem portalu. Me veseli, da nas še vedno spremljaš. Super bi bilo, da malo posvetiš tudi s kakšno pesmico.

Lp,
Zalka

Zastavica

 < 1 2 3 4 > 

Komentiranje je zaprto!