Forum

Virtualni večer: Oceani

Vabimo vas v Oceane! V torek, 24. 4. 2018, so bili od 20. ure naprej z nami mag. Andrej Bartol, Luka Benedičič (Mladi Pesnik) in Miha Sever. 

 

Oceani je pesniški almanah srednješolcev Škofijske klasične gimnazije iz Šentvida. Prinaša izbor najboljše poezije, ki je bila objavljena v šolskih literarnih glasilih in revijah v zadnjih nekaj letih, nekatere pesmi pa so še povsem sveže in neobjavljene. Poleg zajetne količine poezije so Oceani opremljeni še s skicami (risbami), ki razmejujejo posamezne razdelke znotraj knjige, in naslovnico, ki še posebej poudarja intimni prostor, v katerega bralec vstopa, saj četudi imamo poezijo srednješolcev včasih za slogovno ne povsem dozorelo, ji ne moremo očitati, da ni iskrena in da ne izhaja iz pristnega doživljanja notranjega sveta pesnika ali pesnice.  Oceani so bili v okviru Roševih dni 2018 (JSKD RS) nagrajeni za izbor najboljše dijaške pesniške ustvarjalnosti, z utemeljitvijo:
 
"Oceani so almanah literarnih presežkov, izdani ob 25-letnici delovanja Zavoda sv. Stanislava. V petih tematskih razdelkih so zbrane in premišljeno urejene pesmi sedanjih in nekdanjih dijakov. Knjiga je lepo opremljena z izvirnimi risbami. Poleg tega, da knjiga prinaša izvirni presežek srednješolskega pesnjenja, za vsem stoji kakovosten pouk literature."
 
O pesmih, nastanku in izvedbi projekta so pripovedovali Luka Benedičič, ki je Oceane uredil, mentor pri projektu, profesor slovenščine mag. Andrej Bartol in eden od avtorjev, Miha Sever, ki je že prej zastopal šolo na Mali Veroniki in bil finalist lanskoletne Župančičeve frulice. 
 
Potop v Oceane sem moderirala Ana Porenta.
 
oceani

 

 
 < 1 2 3 4

Luka Benedičič - Mladi Pesnik

urednik

Poslano:
26. 04. 2018 ob 10:22
Spremenjeno:
26. 04. 2018 ob 10:23

Hvala, Majda, za besede vzpodbude! :)


Mimogrede, ravno včeraj je bil na portalu Vrabec Anarhist objavljen moj prispevek, ki je sicer komentar na pesem Petre Koršič, a se v svojem jedru zelo dotika poetoloških vprašanj, ki smo jih odprli na predvčerajšnji večer:

http://vrabecanarhist.eu/luka-benedicic-pesem-po-mojem-izboru/

Zastavica

ob potoku - Majda Kočar

Poslano:
26. 04. 2018 ob 22:28

:)...v  veselje mi je. Zaradi vesolja poezije, ki je v nas...in mi... mežikamo, drobne zvezde...

Hvala  za link.

Preberem tvoje razmišljanje, ko bo čas miren in me ne bo razseljeval na vse konce in kraje  :)

In...zelo lepo so te predstavili...

Lep večer...in na poezijo :)

Majda


Zastavica

 < 1 2 3 4

Komentiranje je zaprto!