Forum

Virtualni večer z Uredništvom Pesem.si

Ena izmed glavnih posebnosti portala je ta, da so od nekdaj vse pesmi uredniško pregledane. In ne le enkrat, vsako pesem ponavadi pregleda več urednic, tako da se vsak dan skrbi za najboljšo kakovost naslovnice in na splošno celotne vsebine. Z rastjo števila članov in števila objav se je seveda povečalo tudi število urednikov, vsak pa je ekipo dopolnil s svojimi izkušnjami, znanjem in okusom.

Tokrat želimo podrobneje spoznati uredniško ekipo na našem portalu, zato sem v goste povabil celotno UPS ekipo, ki bo za vas odgovarjala na moja in seveda vaša vprašanja.
Ta imajo lahko točnega naslovnika, lahko so pa čisto splošna in bodo nanj odgovorili ena ali več urednic.

No, žal ne celotno uredništvo, saj se dvema ne bo uspelo takoj virtualno priklopiti v našo družbo. Kerstin lahko pričakujemo bolj proti večeru, Lidija pa bo na vaša vprašanja odgovorila enkrat drugič, saj je trenutno na strokovni ekskurziji na Islandiji. Se pa zato Tea priklaplja iz Belgije!

    

 
 1 2 3 > 

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
19. 05. 2015 ob 20:10
Spremenjeno:
19. 05. 2015 ob 20:12

Lep pozdrav vsem priklopljenim na majskem Virtualnem večeru Pesem.si.

Drage urednice, lahko prosim vsako iz med vas, da z enim stavkom opiše, kaj pomeni besedna zveza "Urednik spletnega pesniškega portala Pesem.si"?

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
19. 05. 2015 ob 20:13

Pozdravljeni vsi, ki nas spremljate in Sigi, moja enostavčna definicija:

Urednica Pesem si je pozorna bralka raznovrstne poezije, ki  prepozna obetavne pesmi, s podčrtanjem izbira dobro poezijo in svoj izbor utemelji, ki prisluhne atorjem ter jim po želji / potrebi pomaga pri dodelavi besedila.

Zastavica

Poslano:
19. 05. 2015 ob 20:19

Lep pozdrav vsem tudi z moje strani.

Hm. Kot je Ana že napisala, branje zelo raznolike poezije, hkrati pa spremljanje rasti avtorjev kot tudi svoje, kar se dodelave, izbire besedil/podčrtank in vsega ostalega kar pride zraven.

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
19. 05. 2015 ob 20:21
Spremenjeno:
19. 05. 2015 ob 21:14

Večerni pozdrav vsem tudi iz Notranjske! Enostavčna definicija ne more biti drugačna kot:

»namesto da bi bingljala z nogami kar tako --

odgovornost odgovornost« :)

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
19. 05. 2015 ob 20:22

Zelo splošno vprašanje za vse. Razvoj interneta in socialnih omrežij v zadnjem desetletju močno vpliva in oblikuje naša vsakdanja življenja. Ali bi lahko trdili, da ima splet v širšem pomenu besede tudi svojevrsten vpliv na razvoj poezije v Sloveniji in tudi po svetu?

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
19. 05. 2015 ob 20:25

Poezija ni izjema – zato je bolj dosegljiva, bolj brana (naš sistem beleži število branj posamezne pesmi, ki je s knjižnim izvodom težko dosegljivo). Tako kot pri vseh dosegljivih rečeh pa potrebuješ krtično sito, da te ne preplavi in pogoltne. Zanimivo bi bilo raziskati, če branje / objavljanje poezije na računalniku prinaša kake razlike v siceršnjem pisanju v knjigah. Nisem se pa ravno poglabljala v to - preveč časa sem le na pesem.si ;) 

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
19. 05. 2015 ob 20:28

Praktično in fino mi je, da na spletu lahko v trenutku pridem do (večine) informacij. Vsekakor splet z dostopnostjo želenih (in manj neželenih) informacij vpliva na razvoj sodobne poezije, k temu pa pripomorejo tudi pesniški portali oz. spletne strani s poezijo tako uveljavljenih avtorjev kot pesnikov v nastajanju. Neposreden dostop do ogromnih količin podatkov omogoča vzpostavljanje in razvoj novih pesniških oblik, ki temeljijo na specifičnem odbiranju in prerazporejanju jezikovnih enot iz širšega bazena informacij, torej bi bil krovni izraz za tovrstno poezijo lahko kar korpusna poezija. Veliko je eksperimentiranja in projektnega ustvarjanja: internetna poezija, flarf poezija, ready-made (RM) poezija, veliko je naključnega kombiniranja podatkov v novo pesniško tvorbo. Najdena poezija je kot forumska tema odprta na Pesem si, najde se celo izbrisana poezija: http://www.ludliteratura.si/izbris-salamun/ Na Pesem si imamo titlice, RM poezijo, pesniki objavljajo pesmi v tandemu ... Internet in mrežno sodelovanje podpirata kolektivne oblike pesnjenja, npr. pred kratkim smo imeli živahno kolektivno sonetno delavnico, ki jo je moderirala urednica Lidija. Zdi pa se, (kot) da pri nekaterih eksperimentalnih oblikah pesnjenja ni več nujno potreben specifičen notranji navdih, temveč pride material od zunaj in ga preurejaš po bolj ali manj naključnostnih (ali nezavednih) načelih kombinatorike. Nekako čakaš, da se navdih prilepi na najdeni material in si ga prisvojiš v novo pesem. Dostopnost podatkov pa je po drugi strani tudi past za nekatere pišoče, saj jih nežno zavaja v netransparentno prisvajanje tujega gradiva.

Zastavica

Poslano:
19. 05. 2015 ob 20:31

Čar pesem.si vidim v dinamičnosti dnevno svežih raznolikih pesmi, komentarjev, delavnic, objav dogodkov id. Internet dopušča še nekatere druge možnosti. Tako da še drugače vpliva na naša življenja.

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
19. 05. 2015 ob 20:35

Jupiter je postavila odlično izhodišče za moje naslednje vprašanje, ki bi ga naslovil kar nate, Tea.

Tako kot poznamo eksperimentalno glasbo, lahko tudi o nekateri modernistični poeziji govorimo, da je eksperimentalna. Ker tvoje pesmi pogosto iščejo in preskakujejo meje ustaljenega izražanja, me zanima, kako ločimo med dobrimi in slabimi eksperimenti? Odziv ljudi je pri takšni umetnosti pogosto razdeljen. Kaj misliš, da je razlog, da ljudje tako različno dojemamo, kaj je umetnost?

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
19. 05. 2015 ob 20:40

Pozdravček, pa sem se priklopila še jaz. :) 

Kaj pomeni "urednica spletnega pesniškega portala Pesem.si"? Veliko branja, veliko plasti, veliko razmišljanja, sodoživljanja, učenja, zorenja in tkanje posebnih vezi, ki jih brez spleta zelo verjetno nikoli ne bi bilo (s tem pa se navezujem vsaj delno tudi na tvoje drugo vprašanje).

Zastavica

Poslano:
19. 05. 2015 ob 20:44
Spremenjeno:
19. 05. 2015 ob 20:45

Med dobrim in slabim eksperimentom? Definitivno že danes lahko za nek eksperiment rečemo, da je odličen, tudi najbrž da slab. Vendar se mi zdi, da bo komaj prihodnost to zares pokazala (govorimo o letih in letih, drugih generacijah). Čas bo pokazal. Tisto, kar je kvalitetno, naj bi obstalo. Spet zavisi od raziskovanja umetnika. Ali se eksperimentiranje dotika samo tega trenutka zdaj ali želi poseči v daljše časovno obdobje. Kje se sam želi "ohraniti".
Pri eksperimentih se mi zdi pomembno predvsem preizkušanje. Dokler ne probaš, ne moreš vedet. :)

Trenutno sem vpeta v nastajanje skupine tukaj v Belgiji, s katero se bomo ukvarjali z vsemi smermi umetnosti, tako literature, glasbe, video, cirkusnih elementov, plesa itd. Bomo videli, kaj bo iz tega nastalo. :) Vsekakor pa eksperimentiramo, iščemo, smo radovedni. To nas bo nekam pripeljalo. Kam? Še ne vem. Ampak to se mi zdi pomembno za eksperimentiranje in umetnost nasploh. Iskanje, radovednost. In hkrati vedenje in občutek, da veš, kaj delaš in kaj želiš doseči.

Razlog da ljudje različno dojemamo umetnost? Kontra. Kako pa dojemamo življenje? :)


Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
19. 05. 2015 ob 20:55

Kerstin, odlično, me veseli, da si že tukaj! 

Na portalu poleg uredniškega dela skrbiš tudi za pravopisno in slovnično ustreznost uredniških objav in zbornika, z lekturo literature in drugih besedil pa se sicer tudi profesionalno ukvarjaš. Kakšna se ti celostno zdi kakovost slovnice, pravopisa in izrazoslovja na našem portalu? 

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
19. 05. 2015 ob 20:59

Na našem portalu jezikovna kakovost zelo niha, saj smo tu zbrani ljudje z vseh vetrov. Je pa med nami nedvomno več takih, ki dobro in zelo dobro obvladajo slovnico, pravopis in izrazoslovje, kot pa na večini drugih spletnih forumov. Poleg tega se, ker se tu gremo umetnost :), na našem portalu pojavljajo tudi mnogi neologizmi, kar je drugod prej izjema kot pravilo, da o ostali žlahtnosti jezika (z literarnega vidika in sredstev) sploh ne govorim.

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
19. 05. 2015 ob 21:01
Spremenjeno:
19. 05. 2015 ob 21:03

Kerstin, imam samo občutek ali si nas malo pohvalila? =)

Silvana, si najnovejša članica uredniške ekipe, polna svežih idej in novih pristopov. Kako bi opisala delo uredništva in kako sama vidiš svojo vlogo v ekipi? 

Zastavica

Poslano:
19. 05. 2015 ob 21:08
Spremenjeno:
19. 05. 2015 ob 21:09

Bom malo "predrzna". Sigi in Gregor, kako pa vidva vidita ta portal? Najbrž zelo drugače. Si nekateri niti ne znamo dobro predstavljati. :)

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
19. 05. 2015 ob 21:09

Sigi, sem bolj iz konzerve kot sveža:) Delujem po principu realnosti, kar pomeni, da mi je precej jasno, kakšne so tehnične možnosti realizacije inovativnih posegov v delovanje portala in razpoložljivost vseh, ki soustvarjamo portal. O idejah članov in urednikov se pogovorimo v uredništvu in oblikujemo kolektivno mnenje, torej niti nimam občutka, ali je kakšen predlog specifično moj ali stvar skupnega dogovora. V uredniški ekipi sem zadolžena predvsem za pregledovanje poezije, napisane v germanskih jezikih. Seveda pa rada spremljam in pokomentiram tudi pesniško ustvarjanje članov, ki pišejo v slovenskem jeziku. Podobno je tudi z drugimi članicami uredništva: vsaka ima bolj specifično uredniško področje, obenem pa tudi pregled nad celotno produkcijo. Svoje uredniško delo sicer opravljam z levo roko:), vendar pa se nič ne napiše kar samo od sebe – zahteva miselno koncentracijo in čas. Preberem večino objav in tudi če pesmi ne komentiram, si še kar dobro zapomnim, in tako spremljam pesniško ustvarjanje portalnih sopotnikov.

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
19. 05. 2015 ob 21:15
Spremenjeno:
19. 05. 2015 ob 21:17

Teja, drzno vprašanje s tvoje strani ;) Bom odgovoril zase. Jaz gledam na portal po eni strani zelo tehnično. Vidim predvsem, kaj je še vse za naredit. Potem vidim ljudi, s katerimi se srečujemo na srečanjih in ki sem jih spoznal preko portala. Verjetno je zame poezija šele v tretjem planu :)

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
19. 05. 2015 ob 21:17

Tea, za moj okus ima mogoče malo preveč zavitih oklepajev. =) Dosti kode sem napisal še kot čisti programerski zelenc, tako da je pogosto zelo podoben občutek kot pri branju zelo stare poezije. Po drugi strani pa je moj prvi večji progamerski projekt in že samo iz tega stališča mi je izjemno pri srcu.

Kot članu portala pa vidim portal kot dvojna vrata. Skozi prva sem vstopil v svoj pesniški razvoj, skozi druga pa spoznal in še vedno spoznavam ogromno res čudovitih ljudi in izvrstne poezije.


Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
19. 05. 2015 ob 21:18

Ana, uredništvo Pesem.si sta čisto na začetku sestavljala le ti in Gregor. Najprej sta se pridružili Zalka in Kerstin, nato Lidija in Tea, kasneje pa še Lucija, Peter in Silvana. Uredništvo se med sabo dopolnjuje, hkrati pa je verjetno tudi izziv združevati različne umetniške poglede na obravnavano literaturo. Kaj torej pomeni biti odgovorna urednica Pesem.si? Kako pogosto si morala posredovati med intenzivnimi, a konstruktivnimi prepiri na uredniških sestankih, ko so leteli kozarci in se je gostila pena okoli ust?

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
19. 05. 2015 ob 21:21

Vloge glavne urednice ne dojemam kot take, ki bi delila delo, navodila in ukaze. Seveda je dobro, da vsak ve, kaj naj dela ... Pričakujem suverene ljudi, ki stojijo za svojimi odločitvami in prav vsi / vse v uredništvu Pesem si so take/i. Ljudi ne usmerjam v svojo strugo, ampak jih želim spodbujati k aktivni soudeležbi. Ker so to ljudje z veliko znanja, izkušnjami in lastnim ustvarjalnim opusom ter imajo zanimive in tehtne ideje, jim želim prisluhniti. In če skrbnika pravita, da se da kako novost uvesti na portal, poskrbim, da se to tudi udejanji. Seveda pa imam poleg urejanja portala še druge naloge, z veseljem pripravljam vsakoletno srečanje Pesem si, soorganiziram nastope po različnih krajih in pesniški piknik in pa tudi take, ki jih ne obvladam tako dobro (skrb za pridobivanje sredstev za izid zbornika, kandidiranje na razpisih …) Mislim, da se samo tako, da združujemo poglede in ideje, lahko razvijamo. In zato je povsem običajno, da se med nami kdaj krešejo mnenja, zorijo ideje, načrti, se izpostavljajo slabosti, napake, premisleki … o peni pa: še vedno je bila dobrodošla, ker je ni bilo nikoli preveč.

Zastavica

 1 2 3 > 

Komentiranje je zaprto!