Forum

Anja Golob

Pred kratkim je v širši javnosti odmevala novica v zvezi z letošnjo podelitvijo Jenkove nagrade. Nagrajenka Anja Golob je namreč zavrnila njen finančni del in s tem dvignila nemalo prahu.

Sladokusci poezije pa Anjo oziroma njeno poezijo poznamo že od prej: od njene prve pesniške zbirke V roki (ne spreglejte besedne igre, saj naslov sledi njenemu priimku!), izdane pri Literi 2010, tri leta pozneje pa smo lahko posegli po novi zbirki Vesa v zgibi, ki jo je izdala MK 2013 in za katero je Anja prejela Jenkovo nagrado. Ob tem ji seveda iskreno čestitamo! 

Študirala je filozofijo in primerjalno književnost. 14 let je delala kot gledališka kritičarka in svoje prispevke objavljala predvsem v časopisu Večer. Zdaj se ukvarja s pisanjem ter dela kot prevajalka in dramaturginja sodobnega plesa in performansa.

Oktobra 2013 je skupaj s še štirimi kolegicami osnovala manjšo založbo VigeVageKnjige http://vigevageknjige.org/, kjer je glavna urednica. Ravno v teh dneh bo založba izdala prvo knjigo.

Anja je mlada leta preživela na Prevaljah, nato pa jo je pot zanesla najprej v Ljubljano in od tam precej bolj na sever. Še danes precej časa preživlja v tujini – od Dunaja do Bruslja.

V torek, 25. novembra ob 20. uri, ste vabljeni, da se pridružite virtualnemu literarnemu večeru z Anjo Golob. Obeta se nam zanimiv večer, saj so Anjina stališča jasna, včasih ostra, kdo bi utegnil reči celo "radikalna", njen pesniški jezik pa je izviren, poseben in pred bralcem ne razgrinja le podob, temveč cele zgodbe, sisteme, duhovna in druga vesolja. 

In še to: če ste že pozabili, kaj je vesa v zgibi, to pomeni, da vam ta telovadna prvina ni povzročila resnih posledic :) in se lahko štejete za srečne. :)

Vabljeni k sodelovanju!

 

"Razen da pridi, čakamo te, pridi,
zakleni svoj bicikel, pridi noter, naroči pivo, sedi v prvo vrsto,
sedi zadaj, sedi, kamor hočeš, samo sedi, sedi in prisluhni,
pridi, sedi in ne ploskaj; vemo, hočemo verjeti,
da si nas razumel, dobro vemo, da si se pripravil,
da imaš, imaš tehtno vprašanje, zanesemo se nate –
naš ljubi, dragi Bralec.
Ne bomo pokazali, da smo te prepoznali, ne skrbi,
tvoja skrivnost je z nami varna. Ti samo pridi, pridi ...
in mi, mi bomo brali, brali samo zate."

Odlomek iz Anjine pesmi Čakajoč bralca (Vesa v zgibi, 2013)

 

(Foto: Grace Schwindt)

 
‹ Prva   < 2 3 4 5

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:59

Mogoče še pojasniš, kaj so pravzaprav risoromani?

Zastavica

modricvet

Poslano:
25. 11. 2014 ob 22:02

Pozdravljena, Anja!

Kdaj je tisti čas / situacija, ko se v tebi porodi ideja za pesem (ko že veš, da bo nastala) - če obstaja? Jo takoj / čim prej zapišeš?

Morda najbolj nenavaden moment, ko se je to zgodilo?

LP, modricvet

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 22:05

Risoromani je naš prevod "graphic novels", torej romana v stripu. So posebna zvrst tega, kar pri nas na splošno imenujemo kar "strip", poudarek v njih je na besedilu oziroma zgodbi, ki pa je, seveda, natančno spojena s tipom risbe. 

Zastavica

Vesna Šare

Poslano:
25. 11. 2014 ob 22:05

Anja, živjo!

Pravijo, da moški pišejo moške pesmi, ženske pa ženske. Da se takoj prepozna, kdo jih je napisal, moški ali ženska. Kaj praviš o tem?

Lp, Vesna.

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 22:07

Živjo, Modricvet - zanimivo vprašanje, težko rečem. Lahko je pravzaprav kadarkoli, ampak, kot rečeno, jaz poezije ne dojemam kot neke privzdignjene dejavnosti, ne čakam na navdih, nimam posebnega bloka in točne tega kulija ali nekega časa dneva, posebej ugodnega za poezijo ... bolj od tega je zame poezija delo. Seveda potrebuješ navdih, jasno, ampak zame ni odločilen. Morda je sprožilni moment, to je pa to. Ampak to je še daleč od končane pesmi. 

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
25. 11. 2014 ob 22:08
Spremenjeno:
25. 11. 2014 ob 22:14

Spremljala sem vaju skozi večer, čestitke Anji in hvala tebi, Kerstin, ker si nam dala možnost, da jo spoznamo. Ni kaj, zame sta obe carici, pa logično, saj sta Korošici. Lep večer še naprej in pozdrav,

Ida

Zastavica

modricvet

Poslano:
25. 11. 2014 ob 22:11

Hvala za odgovor. Se strinjam, da gre za delo.

Meni se precejkrat zgodi, da se ideja porodi zjutraj, še v polsnu. In če takrat zaspim nazaj, je ideja izgubljena. Verjetno se mi sanja kaj v povezavi s prejšnjim dnem (tudi kaj prebranega).

LP, modricvet

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 22:13
Spremenjeno:
25. 11. 2014 ob 22:20

Vesna, živjo! Heh - tem ljudem, ki tako pravijo, bi odgovorila z vprašanjem ... zanimalo bi me, če vedo, kdo je spekel žemljo, ki jo jedo za zajtrk. Ali kdo je napravil čevlje, v katerih gredo skozi dan ... My point being: ojej. Jaz imam pobrito glavo. Obstajajo ljudje, ki zaradi tega mislijo, da sem moški - no, toliko smisla nekako vidim v tem, ko ljudje zvajajo telesni spol na spol pisave. Je pa to seveda zgolj moje mnenje.

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 22:15

Modricvet - osebno zagovarjam nastavljanje beležnic in svinčnikov povsod po stanovanju. Nikoli ne veš. :-) Lepe pozdrave tudi tebi!

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 22:15

Hvala lepa, Ida! Pozdrave tudi tebi. 

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
25. 11. 2014 ob 22:21
Spremenjeno:
25. 11. 2014 ob 22:28

Anja, odlično si ubesedila to, za kar nam nocoj zmanjkuje časa - tudi "ženski" romani, "žensko" branje je recimo tak pojem (ki nekako namiguje, da šund beremo in pišemo samo ženske). Nekdo mi je nekoč dejal, da ga jezi delitev na "moško" in "žensko", na "žanrsko" in "visoko" literaturo itd. - da se lahko literatura deli samo na dobro in slabo. S tem se strinjam; kriteriji so pa spet druga tema, za katero nam prav tako zmanjkuje časa.

Modricvet, tudi meni se to dogaja, in če si še tolikokrat ponovim idejo ali celo verze, ki takole priletijo tik pred spanjem, ne pomaga nič, zjutraj je um prazen ... Zaradi tega pa verjamem, da pesem prihaja tudi iz naših skritih prostorov. Več o tem kdaj drugič.

Anji najlepša hvala za zanimiv in lep večer, prav tako vsem, ki ste ga delili z nama! 

Tema bo še nekaj dni odprta za zamudnike, če bi kdo želel še kaj povprašati, pokomentirati ...

Naj zaključim z verzi Anjine pesmi Koncert Debele gospe (Vesa v zgibi):


Toda dokler sloni še kak človek v zahajajoči svetlobi dneva

na mostu in sanjaje zre v vlak pod seboj 

/.../

in dokler v najbolj oddaljenem kotu dvorišča pred vrtcem še stoji

tih, vase zazrt otrok, ki s palico ali ročajem lopatke

skoz špranjo ograje beza v prst tam zunaj, na drugi strani,

dotlej smo varni. Ni še zares, zares.

Zastavica

Vesna Šare

Poslano:
25. 11. 2014 ob 22:22

Anja in modricvet, od nekoga sem slišala približno takole: Če ne moreš (ker skoraj spiš, ni papirja, itd) zapisati pesmi, ko imaš navdih, ne bodi žalosten. Pesem bo zagrabil in napisal nekdo drug, ker besede potujejo v vesolju. :-)

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 22:23

Hvala lepa vsem za komentarje, vprašanja, in hvala za povabilo, Aleksandra! Lep večer še naprej in lepe pozdrave! Rock on! 

Zastavica

Lea199

Poslano:
25. 11. 2014 ob 22:24

Pozdrav obema tudi od mene, Lea

Zastavica

Milan Žniderič - Jošt Š.

urednik

Poslano:
25. 11. 2014 ob 22:26

Bilo je resnično zanimivo sesti in prisluhniti :)

Anja, še veliko dobrih verzov!

Lp, Jošt Š.

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 22:29
Spremenjeno:
25. 11. 2014 ob 22:30

Hvala lepa obema, Lea in Jošt! :-) Lepe pozdrave!

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
26. 11. 2014 ob 16:44
Spremenjeno:
26. 11. 2014 ob 17:52

Včeraj sem imel žal druge obveznosti, tako da virtualnega večera nisem utegnil spremljati v živo, čeprav sem že vnaprej vedel, da bo verjetno eden zanimivejših.

Hvala Anji za sodelovanje in Kerstin za pripravo in vodenje večera! Prav tako hvala vsem, ki ste v tem zanimivem večeru sodelovali s svojimi vprašanji.

Kot vedno bo tudi tokrat tema še ostala odprta za vse, ki se večera nis(m)o utegnili udeležiti, pa bi vseeno še kaj vprašali.

Zastavica

Andrejka

Poslano:
26. 11. 2014 ob 17:54

Imenitno vama je bilo slediti, Anja in Kerstin. Hvala za čudovit dotik.

Andrejka

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
27. 11. 2014 ob 20:59
Spremenjeno:
27. 11. 2014 ob 21:01

pride  partizan v vas, maha s pištolo, vzbuja strahospoštovanje, ima tudi šmajser,

s katerim je voljan streljati na mamičino fasado ... (še več takih, pa bi crknula  cankarjanska mati) kmetica ga najprej grdo pogleda, potem pa se vda,  erotika  teče kot po maslu, posilstvo je zgruček E/T-ja. 
takrat seveda še ni bilo deklic v uniformah mornarčkov, toliko ženskih vprašanj (tih bot baba!) medijske gosi, ki imajo poseben talent zgoščevanja debilizmov ( toda  to ni poezija) se tudi še niso rodile ... itn. 

ampak to ni uvod v vprašanje zate, Anja, le vtis, ko odprem Pesem.si in se mi hkrati prikažejo tvoji razmisleki in link na dokumentarec o Zupanu, kjer kakšnega domnevnega umora niso omenili.

v bistvu vprašanja sploh nimam, bom pa šel v knjižnjico in malo spraznil polico s poezijo.

lp





Zastavica

‹ Prva   < 2 3 4 5

Komentiranje je zaprto!