Forum

Anja Golob

Pred kratkim je v širši javnosti odmevala novica v zvezi z letošnjo podelitvijo Jenkove nagrade. Nagrajenka Anja Golob je namreč zavrnila njen finančni del in s tem dvignila nemalo prahu.

Sladokusci poezije pa Anjo oziroma njeno poezijo poznamo že od prej: od njene prve pesniške zbirke V roki (ne spreglejte besedne igre, saj naslov sledi njenemu priimku!), izdane pri Literi 2010, tri leta pozneje pa smo lahko posegli po novi zbirki Vesa v zgibi, ki jo je izdala MK 2013 in za katero je Anja prejela Jenkovo nagrado. Ob tem ji seveda iskreno čestitamo! 

Študirala je filozofijo in primerjalno književnost. 14 let je delala kot gledališka kritičarka in svoje prispevke objavljala predvsem v časopisu Večer. Zdaj se ukvarja s pisanjem ter dela kot prevajalka in dramaturginja sodobnega plesa in performansa.

Oktobra 2013 je skupaj s še štirimi kolegicami osnovala manjšo založbo VigeVageKnjige http://vigevageknjige.org/, kjer je glavna urednica. Ravno v teh dneh bo založba izdala prvo knjigo.

Anja je mlada leta preživela na Prevaljah, nato pa jo je pot zanesla najprej v Ljubljano in od tam precej bolj na sever. Še danes precej časa preživlja v tujini – od Dunaja do Bruslja.

V torek, 25. novembra ob 20. uri, ste vabljeni, da se pridružite virtualnemu literarnemu večeru z Anjo Golob. Obeta se nam zanimiv večer, saj so Anjina stališča jasna, včasih ostra, kdo bi utegnil reči celo "radikalna", njen pesniški jezik pa je izviren, poseben in pred bralcem ne razgrinja le podob, temveč cele zgodbe, sisteme, duhovna in druga vesolja. 

In še to: če ste že pozabili, kaj je vesa v zgibi, to pomeni, da vam ta telovadna prvina ni povzročila resnih posledic :) in se lahko štejete za srečne. :)

Vabljeni k sodelovanju!

 

"Razen da pridi, čakamo te, pridi,
zakleni svoj bicikel, pridi noter, naroči pivo, sedi v prvo vrsto,
sedi zadaj, sedi, kamor hočeš, samo sedi, sedi in prisluhni,
pridi, sedi in ne ploskaj; vemo, hočemo verjeti,
da si nas razumel, dobro vemo, da si se pripravil,
da imaš, imaš tehtno vprašanje, zanesemo se nate –
naš ljubi, dragi Bralec.
Ne bomo pokazali, da smo te prepoznali, ne skrbi,
tvoja skrivnost je z nami varna. Ti samo pridi, pridi ...
in mi, mi bomo brali, brali samo zate."

Odlomek iz Anjine pesmi Čakajoč bralca (Vesa v zgibi, 2013)

 

(Foto: Grace Schwindt)

 
 < 1 2 3 4 5 > 

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:24

Umna, uglajena ... ne verjamem pa, da si ubogljiva. :)

anja

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:28

Jure > mislim, da je absolutno nujno brati, brati, brati. Moj uk poteka na tem nivoju, poteka pa nenehno. Nujno se mi zdi brati in premišljati o prebranem - za poezijo, za pisanje, za razumevanje sveta, za bivanje, če hočeš. Tu, mislim, velja iskati. 

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:28

Ne le v tvoji poeziji, tudi v tvojih stališčih, ki jih izražaš v intervjujih in na literarnih večerih pa še kje, odseva tvoje močno zagovorništvo ženskega vprašanja. Verjetno ne pristajaš na »argumente«, da smo tu, na »Zahodu«, lahko še vesele, da nismo v takem položaju kot kje drugje. V kakšnem položaju pa smo pravzaprav? Spominjam se replike tebe in še nekaj tvojih kolegov in kolegic, ko je lani predsednik DSP Veno Taufer nerodno pripomnil, da je pesniška bera pestra, ker sta vmes tudi dve avtorici. Kaj praviš k »argumentu«, da zgodovina kaže, da so bili avtorji (pa tudi znanstveniki itd.) vselej v veliki večini moški? Kako na sploh v življenju gledaš na »moške« in »ženske« poklice, vloge, delo, razum, čustva? Je mentalni, čustveni in vrednostni prepad med nami sploh kakorkoli drugače pogojen kot zgolj na podlagi predsodkov?

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:29

Evo, tako pa zgleda, če bereš z ene 38,5 vročine. Grozljivo. :D Aleksandra, ne delaj mi vendar sramote pred Alenko! 

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:31

Tauferjevo izjavo sem, ko sem jo prebrala, razumela kot da imamo končno v Sloveniji vsaj eno trans osebo, ki piše tako dobro poezijo, da je celo nominirana, in zgrozila sem se nad lastno nevednostjo, kako tega ne vem. Toliko o tem, skratka.

Osebno menim, da velja resno razmisliti vsebinah pojmov »ženska pisava«, »ženske kvote«, »festival ženskih avtoric«, »nagrada ženske sekcije društva« itd. Teme spola so izjemno kompleksne, o njim brez težav in z veseljem diskutiram, so pa po moje preveč kompleksne za nocojšnji format, površno oz. na pol pa začete stvari nerada puščam.


Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:31

Ooo, to je vendar ustvarjalno-interpretativni ŽAR!, ne pa vročina! Poleg tega je ozadje fenomenalno - krasno te izpostavi! (Glede Alenke pa - ja, a ne velja za vse pristne odnose: v dobrem in slabem? :)))

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:32
Spremenjeno:
25. 11. 2014 ob 21:52

Naj tu najinemu občinstvu posredujem še nekaj citatov iz tvoje pesmi Kam naj grem s svojim srcem? (Vesa v zgibi). Ker pa je »srce« ena tistih »nevarnih« besed, ki jih (pre)pogosto izrabljamo in so zato zelo pogosto povezane s klišeji (strto srce, zlomljeno srce, na dnu srca ipd.), naj izkoristim to priložnost še kot zgled, kako se da »s srcem narediti nekaj izvirnega«. J Hkrati je to ena tvojih redkih pesmi, v katere je zatavala kakšna rima. Namerno ali naključno?

Anja Golob

KAM NAJ GREM S SVOJIM SRCEM?

 

/.../

Že vem: prodajmo ga! Tika taka, morda je vredno

dinar, dva. Staro je in zmahano, po sredi večkrat

počeno, pa kaj bi to,

tekač na dolge proge je to tika taka tu srce:

udarjalo je, teklo je, vzdržalo je,

uteklo je in ni podleglo – še.

 

/.../


Dovolj je heca – specimo in požrimo ga!

Morda je v njem še kaj, kar lahko da,

saj je srce,

srce je kos mesa.

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:34

Glede Alenke bomo šele videli, kaj ima za bregom, a ne, in a naj se vendar izjasnim okoli lastne seksualnosti, ali pa zgolj nevešče provocira? 

Ta fotografija pa je z Irske, s festivala Cuisle, in res mi je šlo izjemno slabo. Cel festival sem preležala, res bedno. 

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:37

Naključno? Pa saj se šališ! Jaz figure in trope rabim z velikim veseljem, zahtevajo študij, natančnost, predanost pri piljenju, kar pri poeziji absolutno zagovarjam, delo, delo, delo - seveda pesniških sredstev ne uporabljam naključno. Uporabljam jih, ko jih potrebujem, da nekaj na nek način povem - saj veš, pomen, ki zveni, in zven, ki pomeni, kot pravi gospod Novak. 

Zastavica

pessoa

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:39

En lep pozdrav. Tekaški. Pa en juhu. Še več takih pogovorov. Izjemni so, hvala Aleksandra, zdaj vemo o Anji veliko več.

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:40

No, hec mora biti, jasno. Mi je pa všeč tvoj odgovor, ki znova izraža, da pesem ni nekaj, kar kar tako "pade" iz človeka, ampak se ji je treba zares posvetiti, delati z njo. 

Tudi v angleščini si prepričljiva ... Prevajaš sama?

ss

Dotakniva se še tvoje zavrnitve finančnega dela Jenkove nagrade. Vzroke oz. argumente za to dejanje si natančno, razumljivo in logično opredelila v intervjuju za Mladino (http://www.mladina.si/161806/anja-golob-govor/), zato te ne bom vprašala tistega dolgočasnega »zakaj«. J Samo želimo si lahko, da bi ljudje, prvič, imeli taka načela, in drugič, junaško stali za njimi, ne le z besedami, tudi z dejanji. Ti si naredila oboje. V sebi zagotovo veš, da je bilo prav in da tega nisi storila zaman. Kaj pa širše gledano? Verjameš, da lahko »krik vpijočega v puščavi« kaj spremeni? Verjameš, da bo takih »trsov« sčasoma več, da ne bo vsak od njih tako »samoten«, če si sposodim metaforo iz pesmi Ko dobrave se mrače (Aleksandrov)? Si se ob tej gesti naučila oz. spoznala še kaj novega o svetu, ljudeh, gonilih družbe itd.?

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:44

Ne, ne prevajam sama. Ne znam dovolj dobro, da bi lahko v tuj jezik. Prevajam iz angleščine in nemščine, vanju pa ne. Imam super prevajalke, ki jim popolnoma zaupam. 

Glede vprašanja o Jenkovi nagradi: po moje ne gre za nikakršen pogum. To je preenostavna razlaga. Jaz mislim, da nisem posebno pogumna. Stvari naredim, ker v sebi verjamem, da je tako prav – in to je vse. Če hočem živeti s seboj, nimam izbire, tičejo se moje ontologije. To nima zveze s pogumom.

O sami vsebini svoje geste sem, kar sem imela povedati, povedala z obema izjavama za javnost ter nato z objavo govora v Mladini. Želela bi, da začne zdaj delovati oz. ukrepati MK. Zato ga imamo.

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:46
Spremenjeno:
25. 11. 2014 ob 21:49

V nekaterih tvojih pesmih je prisotna tudi erotika; ni razgaljena, ne bije v oči, ni sama sebi namen; pravzaprav tu vidim nekaj vzporednic z načinom, kako erotiko vpleta v svojo poezijo naš član, pesnik in kantavtor Dani Bedrač.


»Najini telesi, nasprotno, ko končno slečeta trdi 

nazobčani skorji vsakdanjosti, govorita isti jezik,

dve samoti v terci nenadne dvojine …« (Liči; Vesa v zgibi)


»Kljub temu se [ona] v spanju obrne, izreče ime

in si me vzame, četudi se

luč ne hrani iz luči.

Nato skupaj dolgo,

zasoplo igrava

na kožo zraka /…/. (Svetloba prihaja od spodaj; Vesa v zgibi)


Kaj meniš o erotiki v pesmih? Na portalu smo razvili kar nekaj debat o tem, kajti videti je, da nam izrazje na tem področju dela precejšnje težave: bodisi je posladkano, da peče, bodisi je prevulgarno ali pa preveč »tehnično«. Kako erotika vstopa v tvojo poezijo, je kaj zmuzljiva, išče besede ali kar »pade« vanjo? Poznaš kakega avtorja, ki bi ga priporočila kot »zgled« poezije z erotičnimi motivi? (Pa pustiva zdaj Cankarjevo Erotiko. J)

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:47

Meni se zdi nujna, absolutno jo vidim kot nepogrešljiv del svojega pesniškega ustvarjanja. Izjemen, krasen del življenja je, navdihujoč, pester, zabaven, je odprto, ranljivo mesto, ki toliko daje, da bi se ji bilo po moje nemogoče izogniti, ko pišem. Ne, nič ni zmuzljiva. Midve sva, se mi zdi, kar konkretno na ti.

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:50

Imaš posebnega avtorja/knjigo, o katerem/kateri bi rekla, da je odločilno vplival/-a na to, da si se podala po poti pesnice? In na sploh - katere avtorje bereš? Rada segaš po različnih literarnih zvrsteh in žanrih?

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:52
Spremenjeno:
25. 11. 2014 ob 21:52

Ne, nimam. Berem pa - huh, svašta. Kot sem prej nekje zgoraj napisala na Juretovo vprašanje, branje jemljem kot ključno dejavnost za pisanje, tako da lahko rečem zgolj, da bi rada brala - več, ko bi le šlo. :-)

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:55

Za konec še – kakšni so tvoji načrti za naprej? Pripravljaš kaj svojega? In kako se počutiš v koži glavne urednice založbe VigeVageKnjige?

Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:56

Roman pišem, pesmi pišem, prevajam, upam na kako dramaturgijo – najbrž lahko rečem, da me navdušuje, ker lahko delam, kar rada delam in imam posledično občutek, da časa ne mečem stran, kar je izjemno dobrodošlo spoznanje, zahteva pa veliko discipline, v kateri pa nekako ne izpolnjujem olimpijske norme, tako da na tem tudi še delam. 

Založba pa je nekaj najboljšega, kar se mi je zgodilo v zadnjih letih, popolnoma sem navdušena nad ekipo, nad načinom dela, nad programom in seveda nad tem, da je, kot rečeno, zdaj izšel Peščeni grad. Za začetek izdajamo samo risoromane, kasneje se jim bodo, upam, pridružili romani. Za več o založbi, nas in našem delu: www.vigevageknjige.org, tam imamo tudi blog. Zdajle gre v tisk druga knjiga, Prototip. To pa je moj prevod, zato sem še malo bolj nervozna kot sicer. :D

Zastavica

÷

÷

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:57

moj let se krca.

lep večer še naprej.


Zastavica

Anja Golob

Poslano:
25. 11. 2014 ob 21:58

Enako, Jure, hvala za vprašanja. 

Zastavica

 < 1 2 3 4 5 > 

Komentiranje je zaprto!