Even with the Best Intentions

 Christianity   Commerce      Civilisation

 Colon            Capital            Chemo

-isation          -ism                -therapy

 con-             -centre-          -campus

 sur                survi               Survival

 

of the Fittest

Herbert Spencer, I presume?

Yes. But--

 

Con-

Science

is a Virus

Cult

--ure

in a cloistered environment--

 

Even with the families

the tribes

the races

Humanity

within One

Even with the ways

of

Space

territories

of my physique

the Continent of Ultimate Darkness

Look: Butterflies!

 

black          white           blood

 

Trace

my faults

the folds

and foliations

of my extremities

The intoxicating logic

of reason for a cause

(some final cause)

whooshes

into my open ear

continuously

continually

inkjetted into

m

y

our genological map

 

Do not rape me    Do not kill me    Stay.

 

Repose on my naked eye.

Even with the Sands

the water sur-

face

-s

With Time,

xx

.… .. …. ….. . . …. . … . . .

Jupiter! Silvana Orel Kos

Andrejka

Poslano:
05. 08. 2014 ob 16:00

Poezija z apokaliptično noto, ki vzbuja nešteto asociacij, da se človek sprašuje kam vodi naš tehnicistično nonšalantni potrošniški odnos do sveta, ta naša brezbrižnost, ko niti metuljev ne bomo več zmožni videti v naravnih barvah. Všeč mi je konec, ki ga namesto with love skleneš z with time... pa še poigravanje z besednimi izpeljankami..., vse to in še mnogo drugih pesniških prijemov odlikuje to nenavadno pesem. Bravo.

Lep dan, Jupiter in sveti še naprej

A

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
05. 08. 2014 ob 22:45

Andrejka, najlepša hvala za aktualizacijo napisanega!  V zadnjem času  malo čofotam po 19. stoletju ... Pesem si dobro potegnila ven iz metaforiziranega sveta tistega časa.

Lep večer še naprej,

Jupiter:)

Zastavica

bp

bp

Poslano:
06. 08. 2014 ob 10:33
Spremenjeno:
06. 08. 2014 ob 12:39

Pesem se v začetku vrača nazaj v čase Herberta Spencerja in Josepha Conrada, čase, ko se je počasi v kupčke sestavljala moderna, čase v katerih je recimo nastala pri nas še vedno aktualna politična delitev. Očitno je moderno mišljenje še vedno moderno, v marsikateri glavi in uradu in pisarni in poveljniškem mestu se ura od takrat menda ni kaj dosti premikala, vsaj, če čas merimo z mišljenjem. Kar je, primerjalno z raznimi oficiji in oficiali, ki tičijo še nekje najdlje v šestnajstem stoletju, sicer napredek.  

Vendar se pesem kasneje predvsem s kakšnimi besednimi igrami obrega ob duha modernega časa, od fitnesov do kakšnih bolje kultiviranih vrtičkov in memov in prehaja od družbene proti čisto osebni in telesni ravni, proti srcu teme. 
Ob vsem naloženem menda brezčasnem bremenu (v sicer modernih pobarvanostih) družine, plemena, vse tja do Enega pa se sredi sestopa na drugo stran "dol" do telesa sredi menda najgostejše teme zgodi nekaj nepričakovanega, morebiti celo travmatičnega.

Gre za Dogodek, disrupcijo, ki je morda očitna, morda pa je zunanji opazovalec morda niti ne zazna, pa vendar tako spremeni vse, da lahko zaradi tega napoka kulturna prevleka ali pa celo na mestih kar sama realnost, če gre za veliki D, ki vzpostavi novo nujnost. Takrat ura naredi tik. In skozi pogled v te špranje in sledenju njihovemu poteku, lahko rečemo tak-o in uzremo in mislimo in storimo kaj novega, če tega prej ne prekrijemo s čem starim. 

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
06. 08. 2014 ob 15:27
Spremenjeno:
06. 08. 2014 ob 15:27

Sama ne bi mogla natančnejše interpretirati, zadel si v srce teme. Zadnje čase sem nekaj več prebirala o novem imperializmu, delala nekakšno notranjo inventuro tistega, kar so nas učili v primerjavi s pluralnostjo pogledov v danšanjem času in v izoblikovanju osebne odločitve za tako ali drugačno vrednotenje zgodovinskih dogodkov. Tudi meni se zdi, da sodobna politika ni kaj prida napredovala od časa, ko so novi imperialisti zagovarjali kolonializacijo (geopolitično in duhovno) s "humanitarnimi smotri in cilji", da rešijo npr. črno celino pred arabskim zasužnjevanjem, obenem pa so sami izvajali genocid, uporabljali živelj kot zastonj delovno silo, izvajali znanstvene eksperimente v koncentracijskih taboriščih itd. že kakšnih trideset let pred Hitlerjem.

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
07. 08. 2014 ob 21:13

Pesem, ki jo moraš premišljevati med branjem, z vsemi priponami in predponami in sopomeni in skovankami deluje skrivnostno, hkrati pa tudi globoko, in sprašuješ se, če si doumel vse njene pomene, pa ob ponovnem branju znova zasveti razsvetlitvena lučka -  super bp in Andrejka, da sta tako lepo osvetlila vajin pogled nanjo. Čestitke,

Ana

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
09. 08. 2014 ob 01:15

Hvala, Ana. Ob ponovnem branju se tudi jaz še česa spomnim:) Ravno zdaj te črno-bele scene iz filma If:

http://www.youtube.com/watch?v=MEbdNvdhpUA

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Jupiter! Silvana Orel Kos
Napisal/a: Jupiter! Silvana Orel Kos

Pesmi

  • 05. 08. 2014 ob 09:55
  • Prebrano 1115 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 303.8
  • Število ocen: 7

Zastavica