Forum

Izbranke zime 2013-14

Čestitke Modricvet za Jutra, ki izginjajo, ki je postala izbranka bralcev te zime.

Zdaj pa še k uredniškemu izboru in utemeljitvam zanj.

Za kratko poletja je bil izbran Haiku 784 avtorice Lee 199.

Podoba z razglednic polnih lun, vendar živa. Kot bi znano sliko obdelal slikar z veščimi prijemi, da je na prvi pogled taka kot resničnost, a ima nekaj posebnega. Antropomorfni pogled na zvonik, ki dominantno štrli nad hišami po pobočju, da so te videti kot ovčice. Mojstrska slika, ki z izborom vsake posamezne besede premišljeno napolni predstavni prostor bralca. Slika, h kateri se rad vrača.

Za pesem zime je uredništvo izbralo Januar avotrice Little Shadow.

Pesem, obrnjena navznoter, k negotovosti, zunanjim in notranim imperativom, ki udarjajo v prvoosebno pripovedovalko. Posebno mehkobo in celo melanholijo prida milje (ne)zasneženega sveta. Eksistencialna vprašanja o želji znotraj, naravnem (porušenem) redu zunaj, razmerje med platnom in dejanskim stanjem okolja poglabljajo občutek tesnobe. Lirski subjekt, nosilka fizičnega in mentalnega pogleda, po eni strani v sebi preverja različne modalitete in morebitne odzive na trenutno stanje, njeno telo pa leži kot zemlja v pričakovanju januarskega snežca, za katerega se zdi, da se ne bo zgodil. Če vidimo pesem tudi kot prispodobo življenjsko trajajočega procesa, je odzven bralčevega iskanja, ki ne presahne z mladostjo ali zimo.

Za pesem v formi smo izbrali Ranjeno zver Ficra_zoma.

Klasično grajen sonet, pisan v tekočem ritmično popolnem verzu z bogatim besednjakom, obdeluje podobo romantičnega pesnika, ki je od vseh bolečin in trpljenja razrvan in uničen, divji, neprilagojen in besen, zaprt v kletko živaskega vrta, da bi si ga ogedali kot najtemnejši stvor, spodletel božjemu načrtu. Po večkratnem branju se ost obrne – je bralec tisti, ki ves pretresen gleda v pesnika; je on tisti, ki gleda opazovalca in se čudi njegovemu odzivu; ali je kar sam pesnik v kletki? Vsebina pesmi v sonetni obleki se razkrije za aktualno, saj se bralec začne zavedati, da so skrajni odzivi na hromi, kruti, nepravični in iznakaženi čas prisotni v vseh, ne le tistih, ki jim pesem pomeni komunikacijo med znotraj in časom ter prostorom bivanja. Namesto divjanja v kletki pa je na ogled pesem.


Za tujejezično pa pesem Promiskuitetan Ljubice Ribić Marošević.

Pesem, iz katere besed in ritma veje bes, razrvanost in nesmiselnost bivanja v mučni dvojini. Beremo jo kot samogovor ali trpek dialog razhajanja. Razgalja zanikanja in neuresničena pričakovanja in slepila, ki so jih polna naša življenja. Iskanje pravega sopotnika in menjava spolnosti za odnos načenjajo človeka. Izzveni kot obtožba, krik in loputanje z vrati, iz viharja fraz se prevesi v otrplost ob jedači in pijači, ki samo še poglabljajo lakoto po bližini in samoto obstajanja. Izliv pesmi prinaša namig, zavedanje o nujnosti preloma, ki edini lahko sledi takšni nizki točki soobstoja in deluje nekako pomirjujoče.

Vsem iskreno čestitamo in vam želimo veliko navdiha in novih pesmi.

S pesniškimi vetrovi na nove poljane poezije!

 

Lea199

Poslano:
22. 05. 2014 ob 15:00
Spremenjeno:
25. 05. 2014 ob 21:29

Hvala, Ana :)

še bolj hvala za zbornik (tebi, Gregorju, urednicam/ku). Izvode, ki sem jih kupila, sem podelila in požela pohvale, kako da je lično izdelam, lepo urejen, ...

Lp, Lea

Zastavica

Vesna Šare

Poslano:
22. 05. 2014 ob 22:56
Spremenjeno:
23. 05. 2014 ob 22:02

Čestitke vsem izbrankam! Mene pa vseeno zanima, kdo so bili nominiranci.

Lp,

Vesna.

Zastavica

modricvet

Poslano:
23. 05. 2014 ob 22:01
Spremenjeno:
24. 05. 2014 ob 13:08

Tudi mene.

Že zato, ker je bilo v lanskem zborniku kar nekaj pesmi, ki sploh niso bile podčrtane, kaj šele, da bi bile nominirane. Kar seveda ni v skladu s tem, kar piše na uradnih straneh portala.

LP, mcv

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
25. 05. 2014 ob 18:34
Spremenjeno:
04. 06. 2014 ob 18:44

Pozdravljeni, tokrat smo glasovali prek spleta in lahko vam iz teh preglednic povem, da so bili nominirani za pesem zime Essentia, Li, Karmen Vidmar, Nikky ter Little Shadow, ki je zmagala tudi zato, ker so bile nominirane tri njene pesmi. Pri pesmih v formi so bili nominirani poleg 5 pesmi Ficre_zoma tudi Essentia in Perc, pri kratkih pa poleg Lee 199 (s 3 različnimi haikuji) še Karmen Vidmar, Bp, Lizika, pri tujejezičnih pa poleg zmagovalne (nominirani 2 različni pesmi), še Milen Šelmić, Breza, Sarita.

Modricvet, čudi me tvoje pisanje, kje pa si ta pravila prebrala?

Naj pa povem, da je izbor bralcev povsem na ramenih in plečih članov portala pesem.si - tam se lahko maksimalno angažirate,

urejanje zbornika pa je izključno v domeni uredništva in bo tako tudi ostalo v prihodnje.

Lep pesniški pozdrav,

Ana

Zastavica

Lucija Lotus Mlinarič

Poslano:
25. 05. 2014 ob 20:33
Spremenjeno:
31. 05. 2014 ob 19:59

Pozdravljeni vsi. :)

Najprej čestitke zmagovalcem in seveda tudi nominirancem. Nadalje pa: rada bi vas vse prosila za nekaj potrpljenja in razumevanja. V zadnjih nekaj mesecih sva se predvsem zaradi obilice dela iz uredništva poslovila kar dva urednika. Tako da imajo sedanje urednice ogromno dela, poleg tega pa vidim vedno tudi še nove člane (Gregor bi znal več povedati o tem, kako se giba število članov). Verjamem, da se bo uredništvo trudilo še naprej (vedno se je!), dajmo se še vsi ostali. Ano pa prosimo, da so naslednjič objavljene/i tudi nominiranke/nominiranci.

Vse lepo,
Lucija 

Zastavica

modricvet

Poslano:
25. 05. 2014 ob 20:43

Ana, hvala za pojsnilo glede nominirancev.

Na uradnih straneh je članek z naslovom "Kaj je Pesem.si?" kjer piše:

Najboljše pesmi enkrat letno izidejo v knjižni zbirki. ...  ...

Izbor pesmi, ki bodo objavljene v zborniku, poteka na dveh nivojih. Po eni strani bodo to pesmi pesnikov, ki so bile s strani bralcev v preteklem obdobju najbolje ocenjene, po drugi strani pa bodo objavljene tudi najboljše izmed pesmi, ki so pritegnile oko urednikov portala.

Po logiki so najboljše izmed pesmi, ki so pritegnile oko urednikov, podčrtane.


LP, mcv

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
25. 05. 2014 ob 21:28
Spremenjeno:
31. 05. 2014 ob 20:23

Oj! Samo kratek odgovor mcv.

Obstaja bolj direktna logika: pesmi, ki so v zborniku, so očitno pritegnile oko urednikov, sicer ne bi bile v zborniku.

O tem zakaj niso bile tudi podčrtane (magari naknadno), nimam pojma, med redakcijo se lahko marsikaj zgodi, spremeni, pozabi ... se mi pa zdi to precej nerelevantno vprašanje, glede na to, da so uredniki zbornika isti kot uredniki portala.

LP, G.

Zastavica

Helena Zemljič (MalaSenca)

urednica

Poslano:
31. 05. 2014 ob 11:52
Spremenjeno:
03. 06. 2014 ob 18:28

Najlepša hvala uredništvu za izbranko ... :) glede na to, da tukaj še nisem dolgo časa in se še lovim v pesniških vodah, je to ogromno priznanje. (Res mi je žal, da se nisem mogla udeležiti izdaje zbornika, se bom potrudila, da pridem na naslednje srečanje.)

Glede izbiranja ... verjamem, da so uredniki zasipani z ogromno pesmimi, tako da se katera res dobra včasih tudi izgubi ... seveda tudi nam bralcem ...

Lp, Shadow

Zastavica

÷

÷

Poslano:
31. 05. 2014 ob 20:16
Spremenjeno:
01. 06. 2014 ob 11:34

 smešno!

kaj me briga kakšna je pesem in koliko jezika se lahko naučim videti v njej ... mene briga čigava je. Ah dej no pesem si pesniki; pa pridite k meni po lizike, ali pa; imam tudi eno štampiljko - metuljček. da bo. juhej.

nehte ga že srat no s takimi bednimi motivi - žal jih ne morem poimenovati drugače.

pesem je / človek bo ?

liturgija jezika, ne pa višina erekcije ali frekvenca vreščanja (in vraščanja) ... a bo?

(upam, da se vidi, da leti le na za kikle cukajoče primere iskanja besed, in ne pišem o samem izboru, sploh pa to ni moj način pohvale izbranih pesmi :))

lep dan

Zastavica

Ljubica Ribić

Poslano:
03. 06. 2014 ob 18:19

hvala svima, Ana hvala na osvrtu koji daje novu dimenziju svakoj od odabranih pjesama... žao mi je što nisam mogla prisustvovati predstavljanju zbirke no nadam se da će pradstavljanje biti i u Mariboru i da ćemo se vidjeti...

lp

Ljubica

Zastavica

Komentiranje je zaprto!