Forum

Kako deluje izbor bralcev

Najprej naj čestitam Joakimu za pesem Jeseni 2013 po izbiri bralcev in vam sporočim, da je tudi uredniški izbor že narejen in ga pripravljamo za objavo.

Ker sem bil tudi s strani uredništva pobaran, kako to, da je lahko pesem, napisana poleti, izbrana za pesem jeseni, bom izkoristil to priložnost in pojasnil, kako izbor bralcev deluje. Mehanizem delovanja je sicer že od samega začetka portala objavljen v Pravilih ocenjevanja.

Problem, s katerim sem se srečal, ko sem zasnoval izbor bralcev, je bil, kako zagotoviti, da bodo vse pesmi imele enake možnosti, da si priborijo glas ljudstva. Vzemimo primer pesmi, ki je bila napisana 22. septembra. Ker se poletje konča komaj nekaj ur po tem, ko je bila pesem objavljena, ta pesem nima nobenih možnosti, da bi v tem času prejela dovolj glasov, in je v neenakopravnem položaju v primerjavi s pesmijo, ki je bila objavljena denimo 25. junija.

Na ta način torej nisem mogel zagotoviti enakopravnosti, zato sem si izmislil ocenjevalno obdobje, ki traja 92 dni od dne, ko je pesem prvič objavljena. 92 je skrbno izbrano število, saj je to natanko 1 dan več, kot traja kateri koli letni čas. S tem sem zagotovil, da vsaka pesem, ne glede na to, kdaj je napisana, kandidira za pesem letnega časa v dveh obdobjih: v tistem, v katerem je bila napisana, IN v tistem, v katerem se zaključi ocenjevanje (če bi bilo to obdobje okroglih 90 dni, bi bile pesmi, ki bi bile napisane na prvi dan letnega časa, deprivilegirane, saj bi kandidirale le v enem obdobju).

No, tako, to pa že pojasni vse. Vsaka pesem ima natanko 92 ocenjevalnih dni in je lahko izbrana tako v letnem času, v katerem je bila napisana, kot v letnem času, v katerem se je ocenjevanje končalo.

 

Vesna Šare

Poslano:
22. 12. 2013 ob 18:44
Spremenjeno:
22. 12. 2013 ob 18:49

Hvala za podrobno pojasnilo! Pridružujem se čestitkam.

Lp,

Vesna.

Zastavica

Joakim

Poslano:
22. 12. 2013 ob 18:47

Hvala za čestitke. Sem mislil da je napaka pri izbiri moje pesmi za pesem jeseni po izboru bralcev. Sedaj ko si pojasnil, mi je stvar bolj jasna. :)


lp, Joakim

Zastavica

modricvet

Poslano:
22. 12. 2013 ob 22:07

Dobro premišljen sistem.

Ali se potem lahko zgodi, da je ista pesem dvakrat zaporedoma najboljša po izbiri bralcev?

LP, mcv

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
23. 12. 2013 ob 00:31

Hvala :) 

V sistemu je varovalo, ki to prepreči: takoj ko je pesem med izbrankami (uredniškimi ali bralcev) je izločena iz možnosti za izbor bralcev. Brez tega pa bi bilo to seveda mogoče. Pravzaprav bi se tokrat (in že nekajkrat) prav to zgodilo (Legyjeva pesem je imela na koncu tega obdobja še vedno največ točk).

Ker pri pesmih letnega časa ne gre za tekmovanje ampak bolj za način izpostavljanja kvalitetnih pesmi, dvojni izbor iste pesmi ne bi imel pravega smisla, zato ta pojav ni bil zaželjen.

LP, G.

Zastavica

modricvet

Poslano:
31. 12. 2013 ob 11:31

Še eno vprašanje imam: kako to, da so na seznamu pesmi aktivnega obdobja prikazane tudi pesmi, katerih ocenjevanje je že zaključeno?

LP, mcv

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
31. 12. 2013 ob 17:03

Ker se seznam pesmi "očisti" šele na koncu obdobja.

LP, G.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!