Pravila ocenjevanja

1. Vse pesmi, objavljene na spletni strani pesem.si, sodelujejo v ocenjevanju za pesem tekočega in preteklega letnega časa.
2. Oceno uporabnik izrazi s premikom drsnika za ocenjevanje. Nad drsnikom je ocena izražena številčno in opisno.
3. Vsaka pesem se ocenjuje natanko 92 dni po objavi.
4. Najbolje ocenjena pesem, najboljša pesem letnega časa in najboljša kratka pesem letnega časa, bodo posebej označene in izpostavljene v rubriki Izbrane.
5. Posamezna pesem konkurira v ocenjevanju za pesem letnega časa v letnem času, ko je bila napisana IN v letnem času, v katerem se ocenjevanje zaključi.
6. Štiri pesmi letnih časov, štiri najbolje ocenjene pesmi in štiri kratke pesmi po izboru uredništva bodo objavljene v zborniku Pesem si, ki izide vsako leto pomladi (ko se krog letnega ocenjevanja zaključi).
7. Pesmi ocenjujejo vsi registrirani uporabniki portala in vsi obiskovalci spletne strani, kadar je ocenjevanje obiskovalcem omogočeno.
8. Vsaka oseba lahko posamezno pesem oceni večkrat, vendar je veljaven le en, in sicer zadnji vnos ocene.
9. Iz enega računalnika lahko oceno odda le en obiskovalec. Za ocenjevanje z javnih računalnikov in računalnikov, ki jih uporablja več oseb, priporočamo registracijo, saj lahko le na ta način zagotovite, da bo obveljala vaša ocena.
10. Skupna ocena pesmi se izračunava kot seštevek točk, ki jih z oddajo ocene prispeva posamezni uporabnik, glede na njegovo stopnjo.
12. Vsak uporabnik, ki bi zlorabljal ali skušal zlorabiti ocenjevalni sistem, bo brezpogojno izključen iz sistema.
13. Ta pravila ocenjevanja bomo občasno pregledali in spremenili glede na potrebe, ki jih bo narekoval razvoj portala pesem.si.

Gregor Grešak

 1 2 > 

Mirjam Dular

Poslano:
29. 10. 2020 ob 19:48
Spremenjeno:
16. 11. 2020 ob 21:34

Ali bi se morda dalo izvedeti, v koliko skupin so razdeljeni ocenjevalci in kakšne so njihove največje možne ocene.

Hvala,

Mirjam

Zastavica

Žiga Lev

Poslano:
11. 12. 2020 ob 09:52

Ne vem kakšen smisel ima ocenjevanje, saj imamo različna mnenja in poglede do poezije. Končno odločitev da urednik, po svoji presoji, ko prebere pesem. Jaz osebno dam oceno in pesem dam v izbor, ko mi je pesem všeč in po mojem okusu.  Predlagal bi, če je možno in če se večina strinja, da vsak, ki objavi pesem, da izbere recimo 3 do 5 pesmi, ki so mu všeč. 

Lp!         Žiga Lev

Zastavica

Stojan Knez

Poslano:
24. 12. 2020 ob 14:13

Mirjam in Žiga Lev sta postavila zanimiva razmišljanja. Lepo bi bilo dobiti odgovor uredništva. In morda še kakšen komentar naših stvaritev za naše nadaljnje delo. Namreč, nismo vsi "profesionalci". Lp, Stojan

Zastavica

ivo guy

Poslano:
24. 01. 2021 ob 13:09

Zanimivo in dobro bi bilo, da bi moral vsak, ki prebere pesem ali aforizem, dati oceno, kakršna koli pač je.

lp, ivo

Zastavica

Tanja Ocelić

Poslano:
07. 02. 2021 ob 11:07
Spremenjeno:
07. 02. 2021 ob 11:13

Tudi jaz bi kakšno dobro pesem ocenila z 50 točk odenkrat pa ne morem. Največ kar lahko dam vsaki je 5. Opažam pa da je to pri nekaterih možno ( v smislu jaz tebi 50 ti meni 50) . Zanima me kako je to možno in zakaj? Hvala. Veselim se iskrenega odgovora. Lp Tanja

Zastavica

Stojan Knez

Poslano:
12. 02. 2021 ob 14:12

Pred štirimi meseci je bilo postavljeno prvo vprašanje  

... So morda naša vprašanja nevidna?

Morda še vprašanje, zakaj je nekje komentiranje zaključeno ... (po nekaj mnenjih?) 

Lp, Stojan

Zastavica

Ananda

Poslano:
12. 02. 2021 ob 20:08
Spremenjeno:
12. 02. 2021 ob 20:09

Mirjam, lahko izvedemo mini anketo. Naj kdor želi napiše, kakšem je razpon njegove ocene pa bomo dobili približen vtis. Mislim, da več točk lahko dajemo člani, ki redno in raznoliko ocenjujejo pesmi .. . Komentajre pa si odklene ali zaklene uporabnik sam.

* Moja max ocena je 5.

Zastavica

Stojan Knez

Poslano:
12. 02. 2021 ob 20:43

Tudi moja je 5

Zastavica

dusica

Poslano:
14. 02. 2021 ob 15:25

Tudi moja je 5, ocenjujem vsakodnevno.

Zastavica

Mirjam Dular

Poslano:
14. 02. 2021 ob 22:23

Tudi jaz imam 5. Nekako bi človek razumel, da bi bili dve "naravni" kasti: uredništvo in vsi ostali.

Zastavica

triglav

Poslano:
16. 02. 2021 ob 12:40

Tudi jaz imam 5. 

Sem pa opazila, da so nekateri dolgoletni člani, ki so nekoč imeli že 50, postopoma zdrsnili spet na 5. 

Vidim pa tudi, da nekaterim, ki so se pred kratkim pridružili, možnost ocene raste. Torej sklepam:

da tisti, ki so lahko ocenjevali s 50, kakšno leto ali več niso bili več prisotni na portalu, vsaj ne dejavno (niso objavljali in ocenjevali), potem pa, ko so se vrnili, je njihov "bonus" začel počasi kopneti.

Tisti novi člani pa, ki pridobivajo možnost višje ocene, pa so trenutno zelo dejavni, predvsem v "raznolikem" ocenjevanju (se pravi od 1-5)

Torej, keč je v intenzivnosti in raznolikosti ocenjevanja.


Bodite lepo, MarijaZastavica

Ananda

Poslano:
16. 02. 2021 ob 21:24

Marija, hvala za razlago! :)

Lep večer!

Zastavica

pohandy

Poslano:
17. 02. 2021 ob 09:16
Spremenjeno:
17. 02. 2021 ob 09:18

keč je samo v tem da ne smeš skozi ocenjevati z maksimalno oceno torej včasih namesto 5 daš4.99 ki je isto kot 5 in potem ti raste če pa skozi maksimalno ocenjuješ pa ostaneš na prvotni ocenilp pohp.s vsaj tako so meni razložili  moja je trenutno 35


Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
18. 02. 2021 ob 02:27

Keč, hmm??  videti je, da mnogim, ki so prišli zadnjih nekaj let, ni čisto jasno kako ta nesrečni ponder oz. teža ocene deluje.  Zakaj nekdo lahko da eno 5-ico, nekdo drug pa 10 petic, 50 točk torej.  Odkar je tak način ocenjevanja (2011 nekje?) je bilo to že velikokrat razloženo. Če se v pesemsijevski iskalnik odtipka npr. ocene, ocenjevanje, teža  ocen, se te razlage zlahka najde. 

Keč je v tem, da teža ocene ocenjevalcev lahko ostane na dnu, prav zaradi tega, ker se grejo dotični daj-dam s 5-imi točkami.  To težo ocene pa, kot je bilo tudi že povedano v starih temah, določajo še aktivnosti, kot so komentiranje, št. objav ... Prejšnji komentator lahko da 35 točk. To pomeni, da se mu tam pod imenom in fotko prikazuje število okoli 70 --- da lahko 7 petic. Rečeno drugače,
tako si je mogoče še najlažje zapomniti - da lahko 70 %  od maximalnega št točk (50) , kar je 35.

Keč? je v tem, da sploh nisem hotel tega razlagat kaj preveč, ampak sem hotel reči nekaj drugega - namreč, kam se je vse skupaj z ocenami spalamudilo.
V eni od forumskih tem je bilo s strani skrbnika rečeno, da so ocene mrtve in da bodo ukinjene. Keč je v tem, da kdorkoli želi pesem.si  dobro, ali pa vsaj ne slabo, in je spremljal te epske debate o ocenah in ocenjevanju in zajčjih luknjah, kako narediti, da bo fer, objektivno in ohinsploh ... si ne predstavljam, da 
ima kakšno drugačno stališče, kot da so ocene - ne samo odvečne, nesmiselne,
ampak škodljive (milo rečeno).  Popotresni sunki debat, za katere bi bilo bolje, da jih vsaj kakšnih slabih 9. 10 let ne bi bilo, ker bi jih ''morali'' (ocene) že takrat ukiniti. V tem je keč.


Zastavica

pohandy

Poslano:
18. 02. 2021 ob 07:21

Srečko Luštrek keč je v tem da je pesem.si osnovan na tem da ti pesem ocenjujejo drugi bralci in res je bilo dosti prepirov na to temo da bi se ocene ukinile   a po mojem če nisi dovolj samokritičen in ne sprejmeš slabše ocene potem pač ne objavljaj tam kjer ti lahko vsak oceni pesem.........naj ostanejo ocene je moje mnenje in sploh ni važno kakšne in koliko jih dobiš pri kateri pesmi meni osebno nekaj pomeni razlaga urednic in to je to.......če bi ukinili ocene bi postali pač samo neki portal kjer objavljaš in potem sploh ne veš je to kdo videl ali prebral tu pa vsaj veš kolikokrat je prebrano in kako je ljudem všečtorej ocene ostaniteeeeee

Zastavica

Tanja Ocelić

Poslano:
18. 02. 2021 ob 10:44

Na tem portalu sem že od leta 2016 in kljub pogostem branju vaše poezije, poglabljanju, pravičnem ocenjevanju in številu podanih pohval sem še vedno na petici. Zadnje čase opažam da še ne preberem novo objavljeno pesem do konca si že sam autor oz. autorica( preko drugih imen) dodeli 50 pa tudi več točk in na ta način prikazujejo sebe kot velike pesnike. Veliko je tudi točkovanja + 50 v krogu same elite v smislu jaz tebi ti meni... zakaj pa ne če smo prijatelji, se družimo ne dovolimo pa ostalim v svoj začrtan krog. ( Ego ko zraste pozablja da je tudi on bil na začetku svoje kariere samo amater) Samo podčrtavanje s strani urednikov se mi zdi že smešno ali naj se še bolj natančno izrazim... na tem portalu se berejo in podčrtavajo zgolj določeni in isti autorji, pesem pa taka kot je postane vrhunska. Žal veliko dobre poezije pa ostane spregledane. Zakaj?

Očitno je da je na tem portalu že vse dovoljeno, od prepisovanja besed, naslovov, tematike, idej (tako autorico se celo dnevno nagrajuje z podčrtankami, hahaha...) ... zato se tudi umikam kot nekdo ki se nima za veliko, ki ni literatka, ki si ne želi postati umetno izdelan pesnik ... kot nekdo ki samo rada pišem svoje misli ter dišem z njimi noč in dan.
To pa lahko mirne duše počnem še naprej zunaj tega portala ali javnosti v svojem še vedno (polnem inspiracij) kotičku srca.

Uredništvo prosim še prej ko odstrani moje ime da s portala odstrani vse moje podčrtanke ( a se ih da ali ne? ... to ni moj problem) v nasprotnem znam potrkati tudi še na druga vrata.
Do takrat paaa se bom samo še igrala, drsela po skali malo levo malo desno... ker večino vas ne sprejemam več resno hahaha

Lp i ostanite mi zdravi! Tanja

<!--/data/user/0/com.samsung.android.app.notes/files/clipdata/clipdata_210218_104356_604.sdoc-->

Zastavica

pohandy

Poslano:
18. 02. 2021 ob 10:53

tanja oprosti a ravno s tem zapisom si pokazala da se hočeš imeti za nekaj več in jočeš ker nisi vsak dan podčrtana bodi malo samokritična in priznaj sama sebi da vsak zmazek že ni presežek tako pač je,,,,,

glede groženj če ti ne zbrišejo podčrtank pa samo eno

KO SI SE PRIJAVILA NISI PREBRALA POGOJEV

posle jebanja nema kajanja

Zastavica

Tanja Ocelić

Poslano:
18. 02. 2021 ob 11:01

Hahaha pohady tisti ki se ne tolčemo po prsih in ne kričimo na ves glas da smo pesniki tudi si ne želimo biti vi ali kot praviš nekaj več...


Točko tako... vsak zmazek že ni presežek !!! 


glede zadnjega stavka ... luknje so, tisti ki zna jih najde

Zastavica

pohandy

Poslano:
18. 02. 2021 ob 11:45

nisem in nikoli ne bom pesnik pa tudi ne izpostavljam se čeprav bi morda lahko a to je druga zgodba ki jo bodo govorili moji zanamci ......trudim pa se da pišem v vsem razumljenem slogu ....če komu ni všeč je ok če mu je je tudi ok.....torej je ok......tu gor je mojih sigurno 80 podčrtank ki sem želel da se brišejo in so še iz nekega drugega obdobja pa ni šlo a sem s časom pozabil na njih ....sedaj mi je ok in naj tako ostane

Zastavica

Tanja Ocelić

Poslano:
18. 02. 2021 ob 12:03

Oooo znamo biti tudi prijazni :))) hvala

torej, ...tudi teh par podčrtank ne moti niti mene... naj ostanejo vse dokler ostajam tudi jaz... problem bi nastal če bi samo moje pesmi ostale brez mene.

O drugem morda kdaj drugič... ali pa tudi ne... napisala sem kaj me moti ...poz

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!