Forum

Založbe [in ostale dileme ob izdajanju knjige]

Hej, hoj!

Zanima me, če ima kdo kakšne izkušnje z založbo Ekslibris in kakšne. Bi bil vesel, če bi jih kdo delil z menoj :)

Pa še, kakšno mnenj imate o različnih založbah nasplošno. Kje se splača poskusit izdat fantazijski roman ali pa pesniško zbirko?

Hvala vsem!





 

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
13. 09. 2013 ob 09:28
Spremenjeno:
24. 09. 2013 ob 22:32

Pozdravljen!

Jaz bi ti priporočal predvsem uveljavljene založbe. Razne Exlibrise pusti za na konec, saj so brez uredniške politike, povsem nekritično izdajajo vse in imajo zato v literarnih krogih slab renome. Gre za tako imenovan vanity press.

Vprašanje, ki si ga moraš zastaviti je, zakaj si želiš imeti svojo knjigo. Če zgolj zato, da se z njo pohvališ pred sorodniki in prijatelji, potem je morda Ekslibris prava rešitev.

Do pesniške zbirke nalažje prideš tako, da začneš svoje objave vztrajno pošiljat na razne natečaje in v literarne revije. Tam te bodo uredniki najprej opazili in ko boš prejel ponudbo za natis zbirke, se boš počutil veliko bolje, kot če boš prosil za njo.

Tudi internet je za promocijo avtorja vedno bolj pomemben. A za to, da bi imela ta promocija kaj haska, je smiselno imeti na pesem.si profil s pravim imenom in priimkom. Nenazadnje se verjetno nimaš namena uveljavit pod psevdonimom Prašeg ampak pod svojim pravim imenom. Velja podoben način razmišljanja, kot na spletni strani LinkedIn le da se tega tukaj mnogi ne zavedajo.

Zastavica

prašeg

Poslano:
13. 09. 2013 ob 14:49
Spremenjeno:
13. 09. 2013 ob 17:34

Hvala za obsežen odgovor. :)

Zakaj imeti svojo knjigo - v prvi vrsti gre za osebno zadovoljsto, da sem kaj takega sploh spravil skupaj, je pa res, da si potem želim, da bi jo prebralo čim več ljudi.

Glede lastnega imena - ščasoma bom res najbrž prešel na to, problem je, ker mi gre na žive, da bi se moje ime pojavljalo kjerkoli na internetu, zaradi vsega tega zbiranja informacij... hkrati pa se je skoraj nemogoče promovirati anonimno hehe :P

Bom začel malo pošiljati naokoli, ja - saj do pesniške zbirke mi še nekaj časa manjka, tako da se mi ne mudi tako zelo.

Ravno to z založbami je moj osnovni problem - ne vem, katere spadajo kam. Katere so uveljavljene poleg MK, Cankarjeve? DZS in Učila so bolj za šolske zadeve, ne? Kam se splača najprej?

Sem pa ravno poslal krajši roman na ekslibrisov natečaj, še preden si mi odpisal. Hmm. Ravno zato sprašujem - to je prva prozna stvar, ki sem se je lotil in pač ni za čisto desetko in se mi ne zdi, da bi kakšna mladinska knjiga kaj takega sprejela z odprtimi rokami. Mogoče za kakšno kasnejše delo, ko bom že/še boljše pisal :)

Skratka, tega sem začel pisati pri šestnajstih in vmes tudi po celo leto nisem pisal, ker nisem imel časa, vmes precej zavrgel in spremenil, zdaj pa sem ga končno dokončal. Z izidom sem precej zadovoljen, ampak kot vsak avtor rastem sočasno z ustvarjanjem in ko nekaj dokončam, hkrati nivo te stvari (vsaj deloma npr. začetka) že prerastem. In tu je zdaj ta večna dilema - kdaj sploh izdati zbirko/roman/ploščo - skratka karkoli ustvarjalnega? Nikoli nisi 100% zadovoljen z izidom in lahko popravljaš v nedogled, ker s popravljanjem in izboljšavanjem hkrati postajaš bolj kritičen...

Ko bom čez 40 let gledal na stvari, ki sem jih napisal zdaj bom rekel - kaj za vraga sem pisal, hkrati pa, ko bom pogledal dve leti starejšo stvar, opazil napredek in še dve leti mlajša stvar bo še boljša od te in tako naprej. Nekje je treba začeti in enkrat se splača it naprej, pa je pač naslednja stvar toliko boljša, ali?

Če povzamem kaj me matra - po eni strani si želim izdati, kar sem spravil skupaj. Škoda mi je kar zavreči nekaj, čemur sem posvetil toliko časa, po drugi strani pa ne vem če bi, ker mi ni 100% všeč. Vem tudi, da mi nikoli ne bo, ampak kaj pa bralci? Kaj če bo nekdo čez 20 let, ko bom imel tudi kaj boljšega izdanega v roke najprej vzel prvo knjigo ali najslabšo, mu ne bo všeč in ga bo odvrnilo od branja česarkoli izpod peresa istega avtorja (v tem primeru mene), tudi če se je vmes že veliko spremenilo?

Glavne založbe tega romana najbrž ne bi hotele izdati, kaj kar bom ustvaril kasneje, pa mogoče že, še vseeno pa bi lahko poiskal kaj drugega kot je Ekslibris, če je res tako, kot praviš. Mi je pa albin (Samo) sicer rekel, da ima z njimi zelo dobre izkušnje, si pa precej sam pri promociji. Je pa del nagrade na njihovem natečaju, kamor sem poslal ta roman, tudi promocija s strani založbe, kar najbrž pomeni, da ti pomagajo ravno pri temu, kar ti pri normalni izdaji sicer ne bi?


Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
13. 09. 2013 ob 17:33
Spremenjeno:
13. 09. 2013 ob 17:35

Takole na hitro: Ravno iz razlogov, ki jih omenjaš je dobro izdati knjigo pri pravi založbi, ker imaš tam urednika, ki knjigo prebere ti predlaga še popravke, preden jo objavi.

Poleg Mladinske je tukaj vsekakor še Beletrina, Litera, Sanje ... no založb je v resnici ogromno. Morda bo še kdo drug kaj dodal. 

Kar pa se tiče pojavljanja imena na internetu: ko boš izdal knjigo, bo tvoje ime v COBISU, ki je na internetu :)

Z anonimnostjo se sledenja ne rešiš, saj je "velikemu bratu" vseeno kako ti je ime, zanima ga bolj kaj počneš :)

Osebno menim, da je pozitivna prisotnost na internetu boljša od anonimnosti. Torej, da si, vendar da paziš na to, kaj pišeš in kaj počneš.

Zastavica

Korponai Ivan

Poslano:
12. 10. 2013 ob 10:27

pozdravljen prašeg...

želiš li izdati knjigu samo zato...

da se pohvališ da imaš izdanu knjigu,

ili da svoje radove ostaviš kao tragove za sobom... (unutrašnje zadovoljstvo)

lp Ivan

ps. ja izdajem svoje u samozaložbi, ne želim se sa njima hvaliti ali želim da sve one koje sam napisao i čitaju... zato i te knjige poklanjam svojim prijateljima za koje znam da ih to interesuje... (ili možda i ne)

Zastavica

prašeg

Poslano:
19. 10. 2013 ob 12:34

Na tvoje vprasanje odgovoril ze zgoraj v prejsnjem komentarju. :)

Zastavica

Antonija

Poslano:
20. 05. 2014 ob 22:42
Spremenjeno:
21. 05. 2014 ob 21:57

Pozdravljen prašeg,

vem, da je preteklo že kar nekaj vode od zastavljenega vprašanja, a sama zadnje čase bolj poredko obiskujem ta portal in sem tole zasledila šele danes. Upam, da ti je do danes že uspelo pridobiti kakšne izkušnje. Žal imam z Ekslibrisom zeloooo slabe izkušnje zato ti svetujem, da si previden pri dogovorih, osebno pa ti sodelovanje odsvetujem. 

Veliko uspeha pri nadaljnjem ustvarjanju ti želim,

Antonija

Zastavica

prašeg

Poslano:
31. 08. 2014 ob 22:25

Hvala za lepe želje, nasvet in opozorilo :) - se ga bom kar držal, ker sem opazil, da se pri njih stalno slabšajo pogoji za izdajo in avtor plača izdelavo, dobi pa manj procentov kot založba...

Zastavica

VanjaT

Poslano:
29. 03. 2016 ob 10:17

Tudi jaz imam z Ekslibrisom slabe izkušnje.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!