konca ni

Zamiglja  pod pepelom

svojega pogorišča

kot črv

zleze proti sadovnjaku

rahlo dišečem po ožgani volni

nekaj skritih ovc pod prepletenimi

močnimi vejami varljivega košatenja

molče žveči travo z vzorci

vulkan pravičnih bogov

se samo še kadi

morda je  sam potresel goro

zdaj je vseeno

potiska se naprej

z drevesa pade rdeče jabolko.

pi - irena p.

prašeg

Poslano:
02. 09. 2013 ob 16:42

Tale mi je pa res všeč :)

me pa začeten "bogovi so" zmoti, pa ne ker bi bil nek hardcore ateist ali kaj podobnega, ampak ker so tako ali tako omenjeni že potem in se mi zdi, da so tukaj odveč, ker "konca ni" skupaj s tem ne pride enako do izraza.  maybe it's just me :)

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
02. 09. 2013 ob 17:19

Alo, prašeg, ravno zato ker so motili tudi mene, jih nisem dala v ''naslovni'' naslov. A odreči se jim tudi nisem čist hotela. Mislim, da  se strinjava in da jih lahko pošljem nazaj.

Hvala, da so te zmotilismiley

 

 

 

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
02. 09. 2013 ob 19:12

S prašegom sta že dobro pokomentirala naslov.  Pesem je dobra, predstavlja nov pogled na to, kako na (naše) delovanje vplivajo (razne) sile.

Imam še nekaj vprašanj glede ubeseditve:

 

nekaj skritih ovc... molče žvečijo travo z vzorci   - verjetno žveči?

vulkan pravičnih bogov se samo še kadi  -  iz vulkana ... se samo še kadi?

Lp, Jupiter!

Zastavica

prašeg

Poslano:
02. 09. 2013 ob 20:37

Vulkan pravičnih bogov se samo še kadi, sem jaz razumel kot neko silovito pravično silo, ki je propadla/so jo požgali, uničili... in se samo še kadi. Se mi zdi smiselno. Je pa res, da si lahko enako razlagam "iz vulkana pravičnih bogov se samo še kadi", le da me (kljub temu, da vem, da gre za prenesen pomen) ne moti zažiganje ognja, ki je bilo prisotno pri prvi interpretaciji :)

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
02. 09. 2013 ob 20:53

Hmm:) Zveza "vulkan pravičnih bogov se samo še kadi" ima nekoliko drugačen odtenek kot " iz vulkana ... se samo še kadi" Slednja kolokacija je ustaljena, je lahko predstavljiva. Irenina pa vnaša določen nemir, ki je po svoje tudi na mestu: nakazal si, da gre za "propadlo silo". Torej zdi se, da je to nekaj, kar pač še na različnih koncih malo poprdeva - v primerjavi s prejšnjim ognjem.  Nekaj, kar mu manjka pravega vzgona, moči. "Vulkan se kadi" je nekako pasivnejše dejanje. Pr. Iz lonca se kadi. - Juha se kadi.

Zanimivo je tudi gledanje na "pravičnost" bogov. Ali je mišljeno dobesedno ali ironično. Verjetno si bralci to različno razlagajo.

Pi, mogoče še "potresel goro"  ali "pretresel goro"?

 

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
02. 09. 2013 ob 21:56

Res molče žvečijo...one, lahko  pa nekaj ovc žveči. Gre skozi?

Morda je sam potresel, pretresel, sprožil dejanje bogov, ki so mu zažgali ...ki so ga zažgali, da so zažgali...jezo je sprožil morda (najverjetneje)sam. Bogovi imajo svoja pravila, pravični so v svojih očeh, verjetno jim tudi on ne oporeka, ker ni niti malo v depresiji zaradi vsega in ga ne najeda žalost, sprejme to kot dejanje, ki je pač delo (kot služba) bogov....torej oni vsekakor so, konca pa ni, saj najde nov dom.

Vulkan pravičnih bogov se še samo kadi, ali iz vulkana se samo še kadi, odločila se bi za vsaj še malo aktivnosti, izbruhali so sveto jezo, še brbotajo, a se bodo počasi umirili, svoje so opravili, ker on gre naprej četudi kot črv in konca ni. So pa verjetno nekje drugi bogovi, ki kaznujejo in nagrajujejo, ni pa jih, ki bi mogli zaustaviti življenje.

 

ali nekaj takega

 

Hvala obema!

Lp

Pi

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
02. 09. 2013 ob 22:33
Spremenjeno:
03. 09. 2013 ob 16:13

Že v pesmi Kdo deli in tudi konca ni sledimo ali pa nas vleče za sabo razmišljanje o vprašanju posameznikove svobodne volje.  V pesmi Kdo deli je pesniški subjekt resignirano prepuščen usodi in razen nakazanega težkega pričakovanja ujet v vedritev v čakalnici na novo izklicno kombinacijo.

V pesmi konca ni pa je čutiti, kako se že začenja oblikovati lastna volja, počasi, črvasto, razlezeno kot lava brez ognja. Lirski subjekt se spravlja po isti poti, kjer je prej pustošila lava iz »vulkana pravičnih bogov«. Morda ni depresiven, pravega »ognja« pa tudi nima v sebi, začne se šele zavedati svojih dejanj: »morda je sam potresel goro, zdaj je vseeno, potiska se naprej«. Če je prej padel ali živel daleč od sadovnjaka, se zdaj vrača na neko praizhodišče, kjer  se zgodi pomenljivo: Eva je jabolko sama utrgala, Newtonu je padlo na glavo med meditacijo o gravitaciji, pri tem lirskem subjektu pa ne moremo vedeti, ali je to posledica usode, ki so jo že zapisali (pravični) bogovi,  ali je sam potresel goro in tako sprožil proces ali pa gre za naravno gravitacijsko voljo samega jabolka. Pesem, ki vodi bralca v jesensko razmišljanje pod jablano.

 Zdi se, da prihaja še kakšna pesem na to temo:)

 
Lep pozdrav, Jupiter!

PS Nekaj ovc … žveči.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

pi - irena p.
Napisal/a: pi - irena p.

Pesmi

  • 02. 09. 2013 ob 07:23
  • Prebrano 1114 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 543.27
  • Število ocen: 14

Zastavica