Aforizem (smrdljivi)

Velikim ribam se je z evolucijo organ za voh preselil na rep.

modricvet

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
26. 01. 2013 ob 23:27

MC, bi morda to malo pojasnila? Ne kapne mi, v čem je štos ...

Zastavica

modricvet

Poslano:
26. 01. 2013 ob 23:50

Riba smrdi pri glavi. Velike ribe še posebno smrdijo. Ker pa vse izkušnje kažejo, da sebe ne (za)vohajo oz. da jih smrad ne moti, lahko sklepam, da imajo organ za vonj nekje čimbolj oddaljen od vira - glave, torej na repu.

LP, mcv

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
27. 01. 2013 ob 19:50

Aha, hvala. Ja, ampak tu je še ena finta. Pred kratkim sem v Science Illustrated brala člančič o tem, zakaj lastnega zadaha iz ust ne zavohamo. Ker je ves čas prisoten, "tipala" v nosu ne signalizirajo možganom, da gre za neko spremembo, ki naj jo zavohajo. Tako da je po svoje (brez preselitve na rep) logično in znanstveno utemeljeno :)), da velike ribe druga druge ne zavohajo. :) (Če seveda smrdijo približno enako. :)

Zastavica

modricvet

Poslano:
28. 01. 2013 ob 15:47

Aleksandra, hvala za informacije, toda mislim, da pregovor "Riba smrdi pri glavi" ne namiguje ravno na ustni zadah, ampak bolj na ravnanje ljudi, ki so 'na vrhu', ki so šefi. V glavnem firme ne propadajo zato, ker bi delavci slabo delali, ampak, ker jih šefi ne znajo voditi ali pa dobiček stlačijo v svoj žep - in tako ravnanje smrdi, čeprav to počnejo na skrivaj.

LP, mcv

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
28. 01. 2013 ob 21:38

Ne, seveda ne, gre le za to, da velika riba drugih velikih rib ne more zavohati prav zaradi razloga, ki ga opisujem v zvezi z ustnim zadahom. :) Kar se tudi metaforično ujema: če se giblješ med istimi, jih (sčasoma ali pa že kar hitro) ne "zavohaš" več. Npr. nekdo benti čez pokvarjene politike, ko pa sam dobi možnost za stolček, pa jih "ne zavoha" več, ampak tudi sam postane eden od njih, imun na "smrad". Skratka, moja poanta tukaj je, da gliha, ki vkup štriha, druga drugi ne smrdi (sama sebi pa itak ne), saj vsi jemljejo iz istega žaklja. Zato tudi ni pomembno, kje imajo organ za voh. To me moti pri tem zapisu.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
28. 01. 2013 ob 21:49

no na vsak način tale debata o olifaktornem organu pri ribah ne more prispevati k temu, da bi bil aforizem sam po sebi razumljiv, recimo, da pogojno nekam peljejo šele tvoje razlage - tvoje lastne predstave, mcv. Jaz pa gledam samo aforizem, odprem ga in si predstavljam ljudi, ki komentarjev in razlag pod objavo ne bodo brali (ker, le zakaj bi morali - aforizem naj useka takoj in nedvomno, ne?) ... torej?

 :)

  Lp, lidija

Zastavica

modricvet

Poslano:
29. 01. 2013 ob 08:55
Spremenjeno:
29. 01. 2013 ob 19:41

:)

Pač ne bo podčrtan aforizem.

Mene pa sploh ne usekajo nekateri aforizmi kakšnega uveljavljenega aforista ali pa kateri od tistih, ki so tukaj podčrtani. Sem zato neumna?

Se ne sekiram.

LP, mcv

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

modricvet
Napisal/a: modricvet

Aforizmi

  • 25. 01. 2013 ob 14:54
  • Prebrano 708 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 125.18
  • Število ocen: 5

Zastavica