Forum

Pesmi z rimo

Zanima me, ker nisem ravno na tekočem s trenutno sceno pri nas - je v Sloveniji nasploh ali pa mogoče samo na tem forumu pesem z rimo nekakšen tabu? Vsekakor ne opazim skoraj nobene - vsi očitno favorizirajo prosti verz. Odpiram naključne pesmi in redko zasledim rimo, kak sonet sem in tja, kaj drugega pa skoraj ne. Tudi pod podčrtankami prevladujejo pesmi s prostim verzom, kar ni čudno, glede na to, da drugega skoraj ni... Je rima postala preprosto preveč "zastarela" ali preveč omeji izražanje in se je zato več nihče ne poslužuje?

Lp, X

 

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
20. 12. 2012 ob 18:58

Pozdravljen in dobrodošel,

rimane pesmi niso tabu jih je pa manj. Ker niso posebej označene ti žal ne morem dati povezave nanje. Avtorji, ki na tem portalu pogosteje pišejo v rimi so (takole na pamet) Lidija Brezavšček, Aleksandra Kocmut, Ob potoku, Ida Semenič, Dani Bedrač, Janko Rošelj, Legy ... in še veliko drugih.

Res je, da je rimane poezije manj, še manj pa je kvalitetne rimane poezije. O tem zakaj je tako je bilo na tem forumu že kar nekaj debat. Predlagam, da si prebereš npr.  sledečo

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/42361/rima_-_pot_v_nove_prostore

Če pa malo pobrskaš, pa boš našel še marsikaj drugega.

Obilo zabave ob prebiranju foruma in ustvarjalnosti ob pisanju ti želim!

G.

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
02. 01. 2013 ob 00:30
Spremenjeno:
28. 01. 2013 ob 13:03

Kakovostne rimane pesmi so dokaj redke (dandanes). Tudi zato smo se odločili, da med izbranke letnega časa uvrstimo kot samostojni žanr prav pesmi v klasičnih pesniških oblikah, da se tudi na tem - sicer "izumirajočem" - področju izpostavi in neguje kakovost.

Lp,

Kerstin

Zastavica

÷

÷

Poslano:
28. 01. 2013 ob 09:00
Spremenjeno:
28. 01. 2013 ob 09:01

drži, a sicer pa vseeno (vsaka čast izjemam, a kot je Kerstin že omenila - jih skoraj ni več - dobrih ...) in drži; (kot že sam ugotavljaš:)


preveč omeji izražanje

Zastavica

Komentiranje je zaprto!