Forum

OKNA POEZIJE; literarne ustvarjalnice - prijave do 9. 12. 2011

»Pesnik ni obrtnik, pesnik ni birokrat. Pesnik je sam, a ni individualist. Je čistilec časa, alkimist, videc, erotik in brat – pesnik je domačin in (pravi) politik hkrati. Zaveda se pomena svojega vida, zato se mu trudi dajati ustrezne podobe. Poln je kot vreme, hiter kot preteklost – je eno v mnoštvu doživljanj. Pesnik pozna človeka, zato sanja resnično.«

 

Odprla so se Okna poezije – literarne ustvarjalnice.

 

Z vami jih bodo odstirali pesniki Aleš Debeljak, Niko Grafenauer, Boris A. Novak, Veno Taufer, Maja Vidmar, Uroš Zupan, Tomaž Gubenšek, profesor tehnike govora na AGRFT-ju, ter Društvo za sodobne umetnosti Aggressive Theatre in KUD Kentaver.

 

Ker želimo spoznati pesnika v vas, boste po prijavi na [email protected] (Zadeva: Okna poezije), ki naj vsebuje 10 vaših pesmi, prejeli še vprašalnik. Izpolnjenega nam pošljite na isti elektronski naslov (najkasneje do 9. decembra 2011). Skupina izbranih pesnikov bo imela na stežaj odprta okna vsak teden po eno uro in pol na Resljevi cesti 20 do pomladi 2012.

 

 

Inštitut IRIU (Inspiracija, Raziskovanje, Inovacija, Umetnost)

Resljeva cesta 20

1000 Ljubljana

 

Projekt podprla Mestna občina Ljubljana.

 
 1 2 > 

DUSANN

Poslano:
16. 12. 2011 ob 19:31

Jaz sem dobil odgovor, da je natečaj bil anonimen. Kako je lahko anonimen, če pesmi pošlješ po elektronski pošti (kjer so podatki) in še posebno od tebe zahtevajo podatke: tudi telefonsko številko. Živa natega.  To je možno samo pri nas.

Lp, DUSANN

Zastavica

Ninikotika

Poslano:
20. 12. 2011 ob 17:03

Na natečaj se je prijavilo dvainštirideset avtorjev. Pred predajo tekstov komisiji, je tajništvo Inštituta vse poslane prispevke opremilo s šiframi in s tem zagotovilo popolno anonimnost avtorjev.Komisija v sestavi Peter Semolič, Kristina Sluga in Ana Geršak je izmed vseh prejetih poezij izbrala osem kandidatov, za katere menimo, da ustrezajo zahtevanim kritiškim merilom. Pri izboru smo bili posebej pozorni na celosten umetniški vtis, izpiljenost sloga ter izvirnost pesniških podob. V končni izbor smo, poleg avtorjev s precej dodelano pesniško govorico, uvrstili tudi tiste, ki nas sicer niso prepričali s celotnim poslanim opusom, temveč dovolj prepričljivo izdelanimi posameznimi pesmimi.Izbrani kandidati (po abecednem vrstnem redu) so Anja Cimerman, Nina Ditmajer, Mitja Drab, Simon Javornik, Robert Kuret, Nina Medved, Maruša Mugerli, Barbara Žvirc. Na prvi delavnici, ki bo potekala v ponedeljek, 19. decembra 2011, ob 19.30, na Resljevi cesti 20 (v prostorih Inštituta IRIU), bo o poeziji nasploh predaval Aleš Debeljak. Predavanje bo predvidoma trajalo uro in pol.
Peter Semolič, Kristina Sluga in Ana Geršak

Zastavica

ius

ius

Poslano:
25. 12. 2011 ob 19:40

A tak odgovor si ti dobil ti Dušan? Zanimivo. Tisti vprašalnik se je meni zdel milo rečeno čuden, da ne bom uporabil kakšnega drugega izraza. Potem ga pa še nisem mogel poslat po elektronski pošti in sem ga moral sprintat in poslat z redno pošto..Pa še brez veze sem za to potrošil barvo printerja. No, počasi bom dobil izkušnje, da bom lahko ocenil kje poskusit sodelovat, kje pa ne

Lep pozdrav. Ius

Zastavica

DUSANN

Poslano:
25. 12. 2011 ob 20:22

Živijo IUS.

Ja tako je. Jaz sem se potem po mejlu informiral in so mi napisali tole kar je Ninikota objavila. Vprašalnik je bil bebast in ne čuden. Dobijo denar od države in je treba nekaj pokazati. Vsakič bi bil pri drugem, da bi bil zmešan kot kura. Ni problema, bomo preživeli tudi brez tega. Delavnic je polno.

 

Lp. DUSANN

Zastavica

Ninikotika

Poslano:
26. 12. 2011 ob 01:13

Jaz sploh nisem izpolnila vprašalnika, pa so me vseeno izbrali :D Izbrani so pa bili sami mladi pesniki mojih let.

Zastavica

DUSANN

Poslano:
26. 12. 2011 ob 09:38
Spremenjeno:
26. 12. 2011 ob 09:52

Hvala Ninikota za pojasnilo in čestitam ker so te izbrali. V mejlu, ki so mi ga naknadno poslali so napisali, da so bili zavrnjeni tudi pesniki, ki so uveljavljeni v slovenskem prostoru. Če je bil izbor anonimen in so ga izvedli tako kot so napisali v tvojem izrezu- lahko, da so imeli ključ pesnikov, ki se jih da še oblikovati in piliti pesmi. Je pa to odvisno od izbora urednikov. Vsako uredništvo ima svoja merila, ki se lahko zelo razlikujejo. So pa to samo ugibanja.

V začetku osemdesetih, ko smo hodili na tečaje na ALU in so se nekateri vpisali nanjo, niso sprejemali kandidate, ki imajo že kolikor toliko zgrajen stil (kandidatov aranžerska šole in šole za oblikovanje, kjer smo imeli predmete: slikarstva in kiparstva, ter prostorskega oblikovanja), ker so sprejemali kandidate, ki jih lahko obdelujejo od temeljev, kajti slikarstvo se ne da študirati, ko si že oblikovan in imaš svoj likovni svet, lahko pa bi ti pomagali dodelavati svoj svet naprej - primer Dimitrija Popovića, ki je študiral potem v Zagrebu (tam je risal risbe, ki jih je dograjeval), ker so ga v Beogradu zavrnili.  Akad slikar Šime Perić mu je bil naklonjen. Je pa sedaj svetovno znan slikar. Tako so uničili mnogo dobrih talentov, ker je na likovnem prizorišču pri nas potrebna ALU, da te kdo sploh resno jemlje. Izjema so bili nekateri, ki so bili politično aktivni in so jih včlanili. Slikarja Tisnikarja so v zrelih letih sprejelii v DSLU, pa so se tudi muzali in ja obkladali z naivcem do konca življenja. Imel je par kritikov,  akad slikarja  Karla Pečka, ki  so odkrili njegov potencijal. Imel je tudi srečo, da je politika takrat podpirala naivo, čeprav jo on presega in sodi med najboljše slovenske slikarje, morda tudi v svetovnem merilu. Drugače ne bi nihče nikoli slišal zanj. 

 

Lp, DUSANN

Zastavica

Ninikotika

Poslano:
26. 12. 2011 ob 16:05

Hvala, Dusan. Nam so pojasnili, da so izbrali pesnike, katerih poezija prinaša neko izvirno metaforiko in kjer je viden pesniški potencial ter da v prihodnosti veliko pričakujejo od nas. To, da potekajo delavnice skoraj vsak teden z drugim pesnikom, je res malo moteče, vendar nasprotno mlad pesnik lahko sliši toliko različnih mnenj o svoji poeziji, in to od samih velikih imen slovenske poezije. Sprva je bilo rečeno, da jih bodo izbrali 10, vendar so jih le 8. Dejstvo, da so izbirali samo mlade, neuveljavljene pesnike, se mi zdi več kot razumljivo. To je obdobje, ko pesnik še išče svojo lastno pesniško govorico. Vendar če pogledaš malo imena - Barbara Žvirc sploh ni neznana, nasprotno, ima že svojo pesniško zbirko in je v svojem prostoru kar prepoznavna.

Zastavica

DUSANN

Poslano:
26. 12. 2011 ob 23:42
Spremenjeno:
26. 12. 2011 ob 23:49

Gospa mi je napisala: da so bili presenečeni, ko so odprli anonimne kuverte in so bile v njih tudi dela znanih imen iz slovenskega literarnega sveta, ki niso bila izbrana. Po tem so sodili, da so dobro opravili delo. Ker so sodili po dodelanosti poezije, kot je napisala, domnevam potem, da ti ne znajo pisati po njihovem mnenju in se jih ne da obdelovati. Kolikor jaz razumem in informiran, so znana imena tista, ki objavljajo pesmi v: Literaturi, Problemih, Novi reviji in so člani DSP.  Če je gdč. Barbara Žvirc tam prisotna je to to. Se ti ne zdi malce čuden odgovor? Zato sem tudi napisal tisti zapis zgoraj in sem se tudi pritožil, ker sem se počutil užaljenega in vprašalnik je bil skrajno bebast. Naprimer: Kaj bi si mislil, če bi izdal zbirko in bi jih vse pokupila moja babica. Moji obe nista znali pisati.

Ninikota, če so strokovnjaki že vedo kaj delajo. Boš videla skozi delavnice, če boš napredovala v pesniški rasti je pozitivna izkušnja. Nekateri pesniki so dobri pedagogi, ni pa nujno, ker pedagoško delo ima tudi druge veščine, predvsem pa se mora znati približati mlademu ustvarjalcu in oceniti stopnjo njegove pesniške zrelosti. Med tolikimi ne dvomim, da se bo našel kakšen dober.

 

Lp, DUSANN

 

Zastavica

DUSANN

Poslano:
28. 12. 2011 ob 20:29

So mi danes odpisali tehten odgovor z uredništva delavnice. Sem jaz malce preveč zapel s svojo teoriijo zarote, ki me včasih daje. Res je težko izbrati nekaj pesnikov med tolikimi, ki so poslali dela. Vprašal sem se, kako bi jaz izbiral dela?. Morda bom pa drugič bolj uspešen.

Lp, DUSANN

Zastavica

Marko Skok - Mezopotamsky

Poslano:
29. 12. 2011 ob 06:34

Dušan, vse je loterija. : ) Mogoče bomo imeli naslednjič več sreče. : )

Sam tudi nisem odgovoril na čuden vprašalnik in bil potem presenečen, ko sem dobil obvestilo o izbrancih. Mene so mikale te delavnice, ker na nobeni sploh še nisem bil, pa še takorekoč na dosegu roke bi bile. : )

Še vedno nam ostaja pesem.si, kjer človek tudi kaj koristnega odnese.

Ja, izbore je vedno težko delati, že za take "manjresne" kot je izbor pesemi leta na naših forumih. : )

LP; MsM

 

Zastavica

DUSANN

Poslano:
29. 12. 2011 ob 09:26

Ja, Marko imaš prav. Meni vse pride z zamikom. Hehehe, tale pesem leta na forumu nam pa res dela preglavice. Sicer je pa dobro, da sami vidimo kako to gre.

 

Lp, DUSANN

Zastavica

Marko Skok - Mezopotamsky

Poslano:
29. 12. 2011 ob 09:30

Ma ne sekiraj se, vzeti moramo kar nam je dano : )

Hehe, izbori pa so res hec, še posebej na Pesemviziji; ))))

LP; Marko

Zastavica

ius

ius

Poslano:
02. 01. 2012 ob 11:01

Pozdravljen Dušan in ostali v tej debati;

Kar nekaj čase me ni bilo na ta medij, zato tudi nisem videl vse te debate o tej temi in Dušan tvojega odgovora. V tistem vprašalniku je bilo tudi vprašanje, katera poslana pesem se mi zdi najslabša..Odgovoril sem, da pesmi, ki bi se mi zdela najslabša, sploh ne bi poslal. Upiralo se mi je izpolniti tisti butasti vprašalnik, a sem ga vseeno in ga poslal. Danes mi je sploh žal, da sem se javil na tak natečaj, pa ne zato, ker nisem bil izbran, ampak me je presenetil njihov odgovor o izbranih, kako imajo izpiljen slog..Kaj pa potem rabijo kakšne delavnice? Sicer se mi zdi odgovor korekten, le kaj se mi zdi malo za lase privlečeno. Naj bi napisali, da je omejitev starosti, pa ne bi pošiljal prav ničesar. No, bom prilepil tu ta odgovor, da boš videl:

Spoštovani,
sporočamo vam, da se s poslanimi prispevki niste uvrstili med izbrane avtorje literarnih ustvarjalnic Okna
poezije Inštituta IRIU.
Na natečaj se je prijavilo dvainštirideset avtorjev. Pred predajo tekstov komisiji, je tajništvo Inštituta vse
poslane prispevke opremilo s šiframi in s tem zagotovilo popolno anonimnost avtorjev.
Komisija v sestavi Peter Semolič, Kristina Sluga in Ana Geršak je izmed vseh prejetih poezij izbrala osem
kandidatov, za katere menimo, da ustrezajo zahtevanim kritiškim merilom.
Pri izboru smo bili posebej pozorni na celosten umetniški vtis, izpiljenost sloga ter izvirnost pesniških
podob. V končni izbor smo, poleg avtorjev s precej dodelano pesniško govorico, uvrstili tudi tiste, ki nas
sicer niso prepričali s celotnim poslanim opusom, temveč dovolj prepričljivo izdelanimi posameznimi
pesmimi.
Izbrani kandidati (po abecednem vrstnem redu) so Anja Cimerman, Nina Ditmajer, Mitja Drab, Simon
Javornik, Robert Kuret, Nina Medved, Maruša Mugerli, Barbara Žvirc.
Na prvi delavnici, ki bo potekala v ponedeljek, 19. decembra 2011, ob 19.30, na Resljevi cesti 20 (v
prostorih Inštituta IRIU), bo o poeziji nasploh predaval Aleš Debeljak. Predavanje bo predvidoma trajalo
uro in pol.
Iskreno se vam zahvaljujemo za sodelovanje pri natečaju in vam želimo veliko pesniških uspehov tudi v
prihodnosti.
Lep pozdrav,
Peter Semolič, Kristina Sluga in Ana Geršak
 

Zastavica

DUSANN

Poslano:
02. 01. 2012 ob 13:04

Živjo IUS! So tudi meni poslali enako pismo, potem pa še dva. Samo nista za objavo na forumu, ker sta bolj osebna, na mojo pritožbo. Tam tudi pišejo o uveljavljenih slovenskih pesnikih, ki niso prišli v izbor, ker je bilo vse tako strokovno. Oni imajo škarje in platno. Sem se že sprijaznil s tem , le tisti butasti vprašalnik mi ne gre z glave, saj ga je moral pisati totalen laik. Ko sem ga izpolnjeval sem se počutil kot butel.

Lp, DUSANN

Zastavica

ius

ius

Poslano:
02. 01. 2012 ob 15:15

Oj, Dušan;
Meni ni prišlo na misel, da bi se pritoževal. Enostavno bom take stvari ignoriral. Pa sem še mislil, se ne bi prijavil na natečaj, ampak sem že poslal prispevke v priponki tja, nakar so zahtevali, da izpolnim vprašalnik..Najprej sem mislil to ignorirat, nakar sem se odločil, da napišem mojem mnenje v odgovor na tista visoko nivojska vprašanja in sem vseeno poslal.

Si pa svoje mislim tudi, ko gledam ta način na pesem.si in me je minilo, da bi sodeloval. Pa ne za vse, ampak za nekatere stvari, ki so tako očitne, da ni govora, da jih ne bi opazil. Pa vendar, jaz ne bom "delal reda" in se rajši umaknem. Končno me nihče ne sili v kakšno udeležbo in ker nimam črednega nagona se pač odločim, kot se. Pa si mislim, če do zdaj nisem sodeloval, bo tudi za naprej tako dobro.

Lep pozdrav  Ius

Zastavica

DUSANN

Poslano:
02. 01. 2012 ob 17:54
Spremenjeno:
02. 01. 2012 ob 17:59

Človek bi rad napredoval v pisanju, zato sem se tudi prijavil. Če se vrtiš neprestano v enem krogu tudi ni v redu. Za presojanje del je potrebna tudi osebnostna zrelost, pesniška je čisto nekaj drugega. Egocentričen človek ne bo nikoli kolikortoliko objektivno ocenil pesmi kljub znanju in praksi. Nima empatije do ljudi. Je šarlatan in rine le sebe. Med pesniki je mnogo takšnih ljudi, ki bi jim težko rekel človek. Umetniki niso nič drugačni kot drugi. Znano je, da sta bila Picasso in Rimboud težka psihopata. Picasso je kradel masovno od drugih. Zoran Mušič ga je odkrito sovražil.  Rekel mu je žongler. Dali je podpisoval grafike, ki jih ni delal sam. Dobiš jih tudi v Ljubljani. Pri nas je polno ponaredkov svetovne literature, zato so glavni le za okopi, v svojem malem bicirhu. Drugje jih ni.

 

Lp, DUSANN

Zastavica

ius

ius

Poslano:
02. 01. 2012 ob 18:39
Spremenjeno:
02. 01. 2012 ob 18:41

No, saj zato sem pa jaz napisal, zakaj bi za tiste delavnice izbirali pesnike z nekim dovršenim slogom, kajti če so tako dovršeni, ne rabijo delavnic in nasvetov tistih, ki so tam navedeni in bodo sodelovali. No, to je ena taka moja misel ob vsem tem, pa ne mislim zdaj sitnarit in delat kakšen teater. Mislim pa, da so izbirali bolj mlade ljudi in bi bilo korektno, da bi to namignili v razpisu. V to, kar omenjaš, da se dogaja, nisem imel vpogleda, verjamem pa, da je tako. Je pa tako, da eni so in še živijo od nekih teh dejavnosti, jaz pač ne in mi ne gre za to, da bi se na tak način rinil naprej. Seveda je vsak vesel, če mu uspe in ne gre za materialno zadoščenje pri tem.

Lep pozdrav.  Ius

Zastavica

DUSANN

Poslano:
02. 01. 2012 ob 19:51
Spremenjeno:
02. 01. 2012 ob 20:00

Lahko bi povedali.  Bilo bi fer, da veš pri čem si. So mi potem povedali, ko sem se pritožil. Tisto zgoraj sem pa napisal kot splošna zanimivost. To je znana zgodba o Picassu in Rimboudu. Malce razbije mit o pesnikih in slikarjih. Razmišljaš zdravo in tako je prav. Pesnike izbira revija Literatura, ti kreirajo sceno, ostalo pa ne jemljejo resno. Tako pač je pri nas. Včasih še tega ni bilo. Nekaj jih je bilo pri koritu, ostalo pa je životarilo. Mi se nekaj mučimo po svoje in to je vse.

Lp, DUSANN

Zastavica

Y

Y

Poslano:
02. 01. 2012 ob 20:15

Zdravo,

jaz se sicer nisem prijavil na razpis, mi je pa zanimivo brati vaše izkušnje. No vsekakor glede tistega vprašanja o najslabši pesmi: meni se zdi, da je namen vprašanja ugotoviti samokritičnost. Najtežje je pri sebi videti pomanjkljivosti in če imaš to zmožnost je to velik pokazatelj kapacitete za napredek. Verjetno so želeli dobiti kandidate, ki bi kar največ odnesli od delavnic. Ni da bi zagovarjal razpis : pojma nimam kaj se je dogajalo, ampak navsezadnje so morali pač izbrati osem izmed 42, torej apriorna verjetnost da prideš v izbor je bila eden izmed petih. 

lp, gnu

Zastavica

Y

Y

Poslano:
02. 01. 2012 ob 20:47

Ej Dušan, nihče ni rekel da ste tisti, ki niste bili izbrani slabi :) Ti in jaz, včasih pretiravava v obe smeri. Tudi jaz kdaj težim, dostikrat tudi v pesmih. Še dobro da se nisem prijavil, bi zdaj verjetno tudi jaz robantil in se spraševal ... Ne sekiraj se, beremo te in ti piši. Imaš svojo nišo, svoje motive. Glede delavnic pa ne vem kako je, verjetno je še kje kaj. Čeprav bi jaz tudi šel na delavnico k Zupanu. 

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!