BOLI, IVO, BOLI (Ivu Andriću)

BOLI, IVO, BOLI,

tudi tebe,

ko te secirajo

in te hočejo vsak svoj kos.

Radi bi te označili, Ivo,

čeprav si dal vedeti, da si pisal

s srcem, ne z zastavo.

Danes smo vsi ožigosani.

 

Napisal si, da Drino preči ćuprija.

Od nekdaj je bila ćuprija.

Danes se v tej besedi vonja smodnik.

 

Tvoja ćuprija je porušena, Ivo.

In negotove so roke,

ki znova sestavljajo most.

Negotove,

ker so duše padale pod streli,

takrat, ko si tudi ti padel,

           ko te je pretreslo,

           ko je padel most. 

Milan Novak

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
07. 09. 2011 ob 12:46
Spremenjeno:
07. 09. 2011 ob 12:59

Po koncu NKS sva se z Ano potepala po Bosni in obiskala tudi Andrićev rojstni kraj Travnik, kjer je odlično vzdrževana njegova rojstna hiša, za katero skrbi simpatičen in zagnan kustos Enes Škrga.

Prijateljica Aida, ki naju je vodila po Travniku nama je pokazala tudi Andrićev spomenik nad katerim sem bil manj navdušen, saj je stal zaprt na dvorišču katoliške cerkve in s tem etnično označen ... škoda.

 

Zastavica

MAKI

Poslano:
07. 09. 2011 ob 15:52
Spremenjeno:
07. 09. 2011 ob 17:59

Milan,

Čestitam za to pesem, ki je, zate kot Slovenca, velik "skok v globalno". Priznam, čeprav sem dolgo v Sloveniji, (imam nekaj let slovenske šole) in obvladam slovenščino verjetno bolj kot ti "srpsko-hrvatsko-bosansko-crnogorski" (naj nam bo ljubi Bog v pomoč! O, kaj bomo brez meča Aleksandra Makedonskega?), torej priznam, da nimam poguma pisati o npr. Ivanu Cankarju. Ne vem, kaj te je navedlo, kakšno razmišljanje, dogodek...? Kakorkoli že, vidim da "ciljaš" na razdvojenost, raskol, na to čigav je... Ne vem, od kot ti to, vem pa da si stoosdtotno v pravu! Ne vem, če so vsi pesemsiovci prebrali NA DRINI ĆUPRIJA, verjetno niso. Stavim pa, da več kot 10 ni prebralo celoten Andrićev opus (Sabrana dela). Iz tega razloga bom tvegal etiketo "neskromnosti", in bom povedal nekaj besed o Andriću.

Ivo Andrić (1892 - 1975), edini nobelovec književnosti s področja eks-YU, je rojen v Travniku, večji del mladosti pa je preživel v Višegradu, mestu na levi obali reke Drine (vzhodna Bosna). Tam je tudi vzljubil stari most čez Drino. Most je dal narediti Mehmed paša Sokolović, veliki sustanov vezir, ki je, kot otrok otet srbski družini i, s mnogimi drugimi otroci odpeljan v Carigrad. Tamo so otroci urjeni za vojščake (janičari) in se bojevali za sultana. Sokolović je dosegel visoko mesto na Dvoru, pridobil slavo (in denar), toda, ni pozabil kdo je, in od kot je prišel. Zato je dal narediti MOST... No, to je zgodovina... Vrnimo se tvoji pesmi. Kdo je bil Ivo Andrić? Hrvat katolik, Srbin pravoslavec, Hrvat pravoslavec ili Srbin katolik? To so vprašanja, ki se pogosto postavljajo, in ki delajo zmedo. Ali je to sploh važno? Za književnost seveda ni. In tukaj bi moglo biti konec vseh debat. Toda, žal ni! Vsi bi ga radi samo zase, ne vidijo, da je Andrić davno presegel vse delitve. In, če nacija in vera nista pomembni za književnost, kaj potej je? Eni bojo rekli JEZIK! In spet smo tam. V kakšnem jeziku je pisal, zakaj se je tako opredelil? No, to ga ne moremo vprašati, pa tudi če bi lahko, nisem siguren, da bi ga razumeli! Še samo to: Če imamo kake študente književnosti, prebrati vsaj naslednje: Na drini ćuprija, Travnička hronika, Prokleta avlija, Jelena žena koje nema, Pripovetke ... Vsaj to!

Lep prijateljsko-pesniški pozdrav!

Maki

Zastavica

Milan Novak

Poslano:
07. 09. 2011 ob 16:28

Gregor, priložil si nekaj, kar ne vidim, mi ne odpre. Morda sliko ali kaj. Hvala za tvoj komentar.

Maki, tebi sem pa izredno hvaležen za komentar o Ivu. Res je bil velik človek, tudi diplomat. Moje mnenje je, da, če bi takrat vedel, kako pomembno bo postalo to, ali je pisal ijekavski ali ekavski itd itd, na podlagi česar ga sedaj secirajo, bi bil bolj pozoren. In kot pravi že moja pesem, se strinjam s tabo, da je to iz stališča vrednosti njegovih del popolnoma nepomembno.

Glede vzgiba, zakaj je pesem nastala: V Travniku je razpisan mednarodni natečaj, in me je napolnila nostalgija na pisatelja, o katerem smo v šoli govorili in brali njegova dela. In me je znova zabolela ta nacionalna slepota.

Morda bom celo na lastne oči videl ta znameniti most na Drini.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Milan Novak
Napisal/a: Milan Novak

Pesmi

  • 07. 09. 2011 ob 09:16
  • Prebrano 1001 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 398.16
  • Število ocen: 11

Zastavica