Forum

KNS Sarajevo, prvi dan

Pri zajtrku se objemamo s pesem.si člani, Danijem, Alenko, Julijanom, Miridi, ki jih zvečer po poznem prihodu nismo srečali. Pri jutranji kavici imamo čast, da pogledamo v čisto svežo Brezino knjigo: Ditiramb (Senada Smajić), ki bo izšla na KNS uradno v soboto. Kako posvečen in redek trenutek v življenju avtorja in tudi njegovega pesniškega prijatelja. Spoznamo Iztoka Kodriča, in, še vedno ob kavi, listamo po njegovi knjigi V soju leščerbe. Tako potekajo naša spoznavanja vse do začetka programa ob 13. uri.

Sledimo predstavitvi knjig bosanskih književnikov, ki so v svojih knjigah - pesniški zbirki Velida Bajramovića Srebrnica nakraj srca in Vezuva Bajramovića Izbeglička soba ter dokumentarno obarvanem romanu Idriza Hodžića o heroju:  "Grom" u nedrima Igmana podali izjemno dragoceno sporočilo za mir v svetu. Skozi opisovanje vojnih grozot na poseben, zelo oseben in pristen način so malone vso dvorano (še posebej velja to za pesmi in vtise hčerke mrtvega heroja) spravili v jok. Nemogoče se je bilo vzdržati. Zaradi eruptivnosti, neposredne človeškosti in neznosne količine trpljenja, ki se skriva v vsaki od omenjenih knjig. Premišljevala sem, kako sodobni avtorji popisujejo praznino človeka in njegovo mrtvost v izpraznjenem potrošniškem svetu in o tem, kako na drugi strani to životarjenje brez smisla ljudje doživljajo povsem zaradi drugih, resnično grozljivih razlogov. Živeti kot mrlič, zaradi praznine preobloženega sveta, na drugi strani pa zaradi izgube ljubljenih v vojni, zaradi posilstev, brezdomstva, živeti mrtvo, brez upanja.  

Ob 15. uri smo se predstavili Dani z Vpogledom, Gregor, Ana in Senada pa s Pesem.si. Spoznali smo precej novih pesniških prijateljev in morda se nam bodo vprihodnje pridružili in soustvarjali naš portal in s tem še razširjili njegove (geografske) meje. Nato so se predstavili mladi avtorji iz SLO in BIH, pri čemer so brali originale in prevode (predstavitev sta vodila Željko Perovič, Ibrahim Osmanbagič) ... Izjemno veliko vtisov in dogodkov, vseh se preprosto ne da opisati.  

Ves dan sem bila pod vtisom  prestavitve iz začetka in sem se nekako pomirila šele po nastopu Zlatana Muhameda Hrenovica iz BIH, ki je s svojim kantavtorskim nastopom, še posebej pa s filmom  o Sarajevu Nijeme riječi ljubavi (Moj korak u budočnost), pokazal, da v mestu in deželi različnih narodnosti in veroizpovedi, ki je tu že stoletja, ljubezen in človečnost premagujeta naravne in človečanske nesreče.

S slovenskim Kantfestom, ki so ga prestavljali Peter Andrej, Dani Bedrač, Katarina Juvančič in Dejan Lapanja ter Jani Kovačič se je uradni program prvega dne KNS  sproščujoče zaključil.

Spoznali smo veliko ljudi, ki nas družijo besede. Zaradi filma, kjer smo videli skrite kotičke Sarajeva, pa smo si rekli: ej, to si moramo ogledat!

Fotografije so še na kartici, a če ne prej, jih naložimo gor, ko bomo spet doma.

Lp vsem,

za Pesem.si press

Ana

 

Marko Skok - Mezopotamsky

Poslano:
05. 08. 2011 ob 19:30
Spremenjeno:
05. 08. 2011 ob 19:31

Kot vidim vam dolgčas ni in prav je tako.

Malce me mika, da bi bil poleg, mogoče pa drugo leto, kdove.

Imejte se tako lepo še naprej.

Pozdrav vsem skupaj na jug, Mezopotamsky

Zastavica

Lea199

Poslano:
05. 08. 2011 ob 22:22

Z veseljem prebrala:)

Ja, tudi mene mika, biti zraven:)

Imejte se lepo:)

Lp, Lea

Zastavica

Komentiranje je zaprto!