Forum

radikalni predlog

 

Pištin Frida

Poslano:
26. 05. 2011 ob 00:52

Smem izvedet čemu tak radikalizem?

Ravno pred kratkim sem iz uredništva znane literarne organizacije, ki je ne bom imenoval in ki ureja istoimensko revijo, dobil sporočilo, da so me poslušali na Mladih rimah in bi v svoji reviji z veseljem objavili tudi kakšno mojo pesem. Poslal sem jim nekaj pesmi in dobil odgovor, da bi med drugim objavili tudi Angino pectoris, vendar bi črtali prvih pet verzov (!), ker se jim zdi, da bi "boljše delovala" tako.
Zdaj pa ne vem, ali je to kakšna nova moda ali je res najlažje brisat, kar se ne sliši dovolj dobro. Dejstvo je, da gre za avtorska dela, ki so, kakršna pač so. Je pa prav, da se avtorju pove in utemelji, kaj je pri določenem tekstu dobrega in kaj manj dobrega ter kako tekst izboljšati. In kar se mi zdi najpomembnejše, nakazati smernice in predloge pri ustvarjanju v prihodnje.

Vsekakor se strinjam, da bi se dalo pri konkretni pesmi marsikaj spremeniti in izboljšati, se pa ne strinjam z brisanjem prve kitice, ki je po mojem mnenju najboljši del pesmi. Glede na sodoben, neposreden stil pisanja, ki ga goji Človeška Lučka, je prva kitica optimalno nasičena z metaforiko, ustvari ritem in primerno ozračje za nadaljevanje. Lirski subjekt, ki nagovarja drugo osebo, navrže nekaj za razumevanje ostalih kitic pomembnih lastnosti (petje, 'nakladanje',...) in odnos do nagovorjenega. Je pa res, da postane v drugi kitici monolog/nagovor lirskega subjekta povsem neposreden, kratek in odrezav, pesem je okleščena vsega liričnega iz predhodne kitice, zato daje vtis tujka. V nadaljevanju se pesniški subjekt spet naveže na uvodno kitico, s tem dobi sporočilo ironično konotacijo, saj bralec že ve, da so petje, nakladanje in napori nagovorjenega zaman, da ga ne morejo rešiti. V zaključkni petvrstičnici se avtorica vrne na sam začetek s ponovitvijo misli in v bralcu zaseje dvom o iskrenosti izjave.

Pesem nikakor ni slaba in daleč od tega, da bi bilo potrebno "gladko brisati" katerokoli kitico. Če že mora biti, je najšibkejši člen pesnitve druga kitica, ki pa bi se jo z nekoliko občutka dalo "omehčati" in narediti bolj lirično. S tem bi prehod postal manj izrazit in ne bi dajal občutka, da gre za dve različni pesmi.

Človeška Lučka ima prav gotovo potencial, ki ga je pokazala že z nekaterimi predhodnimi pesmimi, npr. Če bo kdo vprašal papigo kaj se je zgodilo.. avtor Človeška Lučka, ki me je najbolj prepričala. Odlična pesem.

Lep pozdrav obema,

Pištin

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
26. 05. 2011 ob 05:11

Najprej pojasnilce:
tudi meni se zdi pesem odlična. Že takšna, kot je. Zato sem jo tudi ocenil z oceno Nadpovprečno. In ker se mi zdi takšna, se mi zdi sploh vredno govoriti in razpravljati o njej.
Celo predlagati popravek.
To je v osnovi vse.

Vse drugo je pač stvar okusa in je treba začutiti, tu pa zopet trčimo ob to pesniško neobjektivnost oz. nezmožnost uvedbe tehnoloških meril za kvaliteto.
Meni so pač 2. 3. in 4. kitica zapele v takšno širino, da se mi je "sprožilna", "pojasnilna", "izhodiščna" prva kitica, zazdela preveč.
Ne bom zahajal v tehnikalije in tehnologije pisanja /veliko tega povem že pri polemikah o nepotrebnih rimah v sodobni poeziji (mimogrede: Zalkin vložek v zadnji debati o rimah je pika na I !!!) /

in se strinjam s to tehnološko analizo, PIštin, in pritrjujem dejstvu, da tudi prva kitica sama kot takšna ni slaba. In ponavljam. Tudi pesem cela takšna kot je je zame Nadpovprečna. A še boljša bi se mi zdela brez prve. To je vse. In ni obveza, niti pravilo za vse...

Jasno, da je pesem avtorski izdelek, toda če človek s posluhom reče kolegu pesniku: "Vrž tole ven, ker ti kvari pesem!" To ni enako, kot bi mu rekel: "Vzemi štrik in se obesi!", ker pesem je konec koncev spet samo pesem, boljša ali slabša in jo je vedno mogoče popraviti (ali pokvariti) in je ni, da bi lahko rekli, tale je pa idealna in popolna, predvsem pa ni, kot se žal mnogi patetično in pogosto zaklinjajo, da je v avtorskem smislu nedotakljiva in malo da ne del avtorjevega telesa, ki ga ni mogoče ločiti od njega.
To je moj pogled. Včasih, na začetkih sem tudi jaz ostro protestiral priti vsakim posegom v svoja pisanja, a se mi še vedno zgodi, da mi je včasih nerodno, ko vidim kakšno svojo minulo objavo. Bodisi v poeziji, bodisi prozi.

In da v maniri mojih debat tukaj za zaključek (vedro) še enkrat poudarim, da je tudi meni ta pesem všeč, celo tako, da bi jih ob črtanju prve kitice dal najvišjo oceno... ;))

Zastavica

Pištin Frida

Poslano:
26. 05. 2011 ob 10:42

No, hotel sem samo sprožiti debato, ker nisem ravno naklonjen prijemom "vrž ven" brez utemeljitve, sploh pa ne pri pesmih, ki so dobre, morda celo nadpovprečne. "Vrž ven" zmeraj deluje kot nekaj, kar nikakor ne paše zraven in je glede na celoto čisto zgrešeno. Pri tej pesmi pa, kot se očitno oba strinjava, tega ni.
Pa ne gre tukaj za kakšno nedotakljivost avtorja, mislim da vsakdo rad sliši utemeljeno opazko, pripombo ali predlog o svoji pesmi in njegova odločitev je, ali jo bo upošteval ali ne. Pri takšnih "jaz bi zbrisal" variantah pa se potem človek vpraša, kdo je bolj površen. Ali avtor ali kritik. Ker avtorju se navsezadnje spregleda, v umetnosti je pač tako, da se mnogokrat kaj ne posreči tako ko bi si želeli in kot se subjektivno zdi drugim, da bi moralo biti. Kritiku/predlagatelju pa ne, ker se od njega pričakuje argumentacija in potem vse skupaj izgleda kot: "tole mi ni čisto všeč pa mu ne znam (se mi ne ljubi) razložit, zakaj, mu bom kar predlagal naj zbriše, saj ne bo škode".
Tako da ja, bolj kot za nedotakljivost teksta gre za pristop do teksta.

Me pa veseli, da se konec koncev oba strinjava, da je tale pesem všečna.

Lep dan in vse dobro,

Pištin

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
26. 05. 2011 ob 10:52

Hvala za opozorilo in opomin. Ga jemljem na znanje, saj ne bi rad izpadel nekakšen vzvišen exkatedra blebetač, se pa včasih ne morem zadržati, da se ne bi ven metal.
In ker je zraven pogosto varianta "se mi ne ljubi argumentirati" - je opozorilo, ki terja spoštljiv odnos do avtorja, zelo na mestu.
Tudi sam pričakujem takšen odnos do svojega dela.

Se bom skušal malo poboljšati, veliko pa ne obljubim... ;)
Zato - kar za ušesa! Je že prva tako!

Zastavica

Pištin Frida

Poslano:
26. 05. 2011 ob 11:16

Ni problema, bomo še kdaj zbili ego, če bo treba ;D hec.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
26. 05. 2011 ob 16:12

Fanta, super je brat take konstruktivne debate
sama sem "vzela ven" tole:

PEROREZ: ... "Vse drugo je pač stvar okusa in je treba začutiti, tu pa zopet trčimo ob to pesniško neobjektivnost oz. nezmožnost uvedbe tehnoloških meril za kvaliteto."

in tole:
PIŠTIN FRIDA: ... "Pa ne gre tukaj za kakšno nedotakljivost avtorja, mislim da vsakdo rad sliši utemeljeno opazko, pripombo ali predlog o svoji pesmi in njegova odločitev je, ali jo bo upošteval ali ne".

in posvojila ;)
LP, lidija

Zastavica

Komentiranje je zaprto!