Forum

Mačkanje (zmešan sonet plus) - Kerstin

MAČKANJE (zmešan sonet plus) avtor Aleksandra Kocmut - Kerstin

Banalna tema v (ne!)banalni obliki? :)

Tole je nastalo iz (vsaj) treh razlogov :)) :

- nostalgija po kakem sonetu, saj že dolgo ni kateri kanil na ... torej, v Word
- izziv napisati sonet na izključno dve rimi
- izziv napisati sonet, ki je obrnjen (najprej tercini) in katerega plus sestavlja prav tako tercina

Kar se same teme tiče, čeprav gre za večno in tudi obrabljeno temo ljubezenskega tri- ali mnogokotnika, torej prevare, sem želela (za spremembo :) k temu pristopiti lahkotneje, s (samo)ironijo in brez (očitnih) očitkov oz. s sprejemanjem, ki ne pomeni nujno pasive in depresije. Navsezadnje nam stvarnost redno kaže, da dober maček ne leži le pri eni mački. Lahko pa ta sonet pripišem tudi ciklu Dobra žena. :)

Kerstin
 

Legy

Poslano:
26. 04. 2011 ob 13:54

Zdravo, Kerstin!

Zanimiva oblika, precej tekoča...

Me pa na tem mestu zanima tvoje mnenje, kaj je pravzaprav to sonet? :)

A je sonet nekaj, kar ga označuje čisto določena rima? Čisto določena stopica? Čisto določeno število zlogov?

Recimo, v tvojem primeru, se alternirajo zlogi, kar naredi zanimiv efekt, sicer, ampak - a je to še vedno sonet? V smislu - ali je haiku plus še vedno haiku? :)

Ne vem, večkrat sem bil na portalu opomnjen, da je naslov kar pomemben za pesem. Na tem portalu sem se velliko naučil in še se učim, ne bi pa se rad še bolj zmedel.

Zato recimo sem malo nejevoljen, ko nekdo objavi pesem (inj to ODLIČNO pesem) z naslovi kot so "Vaja za rime", ali "***", pa v tvojem primeru "Zmešan sonet plus" (pa čeprav v oklepaju),... - čeprav sem tudi sam, priznam tak, a se zadnje čase odvajam. :)

Mislim, da je napisana pesem vredna spoštovanja, ko je napisana, v katerikoli formi že je in si zasluži svoj naslov brez priveskov. Kakšna ta oblika je, pa lahko razpravljamo na forumu (oziroma na novem portalu pod komentarji, menda). Mislim, če že ne moremo objavit pesem brez naslova, se potrudimo vsaj, da pesem dobi dostojno ime.

Samo moje mnenje, brez zamere, ni nujno, da se strinjaš...

Lep dan,

Legy

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
26. 04. 2011 ob 17:53

Pozdravljen, Legy,

nobene zamere, v bistvu se kar strinjam s tabo. In ko bodo komentarji neposredno vezani k pesmi, bo to res prišlo do smisla in izraza. V tem primeru sem se odločila za dostavek v oklepaju tudi zato, ker mi nekako vsebinsko štima. Babnica, ki nastopa v tem sonetu (to je seveda izmišljeni lik!), je prav tako zmešana kot sonet. :)) Eno z drugim. Ko me je potegnilo v to, da napišem malo pobrkljano zaporedje kvartin, tercin in dodatne kvartine/tercine, je istočasno prišla tudi zavest - takoj po prvem zapisanem verzu - da bo tudi vsebina nekako zmešana. :) Če poznaš moji pesmi DOBRA ŽENA in DOBRA ŽENA 2 , obstajajo pa še trojka in štirka ter celoten podcikel osmih pesmi Ženska (še neobjavljene), lahko vidiš, da gre za princip "zmešane" ženske. Ta "zmešane" lahko vzameš kot zmešane od ljubezni/zaljubljenosti, zaslepljene, strahopetne, vdane (možu/usodi), ujete (tudi v lastne okove) ... Kaj vem, razmišljam, da je življenje pač tako, včasih moraš biti malo zmešan, da preživiš. :) Tako ali drugače, v takih ali čisto drugačnih okoliščinah.

Zato tudi ni zmešani sonet plus (kot vrsta soneta), ampak zmešan, kot lastnost. Soneta in njegove junakinje. :)

K sonetu. Sama sonet jemljem precej ohlapno. Zame je sonet, če ima dve kvartini in dve tercini (v kakršnem koli zaporedju), standardni ritem in rimo (pa naj bo kateri koli, jamb, trohej, amfibrah, daktil; in katera koli rima) ter enakomerno število zlogov (ne nujno enajsterec), do en zlog lahko variira (npr. 8-9-8-9), več pa ne.

Sonet plus ni sonet, ampak sonet plus. :) Tudi haiku plus ne bi bil haiku. Ampak nekaj podobnega, a drugačnega. :)

Lp,
Kerstin

Zastavica

Legy

Poslano:
26. 04. 2011 ob 19:01

Aha, tako. Prav. Razumem. :) Hvala za tvoj pogled.

Sicer pa, zdaj ko si se spet utekla, ne se ustavit - napiši še kakšnega... :)

lp,

legy

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
26. 04. 2011 ob 22:59

No, Legy, naj še jaz dodam k temu nekaj besedic in sicer v opravičilo Vajam za rime.

Tako naslovim pesem takrat, ko ji želim odvzeti malo patetične resnosti, v katero rimana poezija večkrat zaide. Ker pa menim, da so rime še vedno dosti stabilen parameter današnjega pesnjenja in ker ne bi bilo fajn, da bi kar izginile, tu pa tam vadim ;)
LP, lidija

PS: Kerstin, bravo za končno spet en sonet (ne, sonet +!)

Zastavica

Legy

Poslano:
26. 04. 2011 ob 23:35

Hm, če je pesem dobra, ali rimana ali ne - ni patetična. Ne smeš dovolit, da popivnaš patetičnost pesmi z naslovom. Če pa že napišeš "patetično" pesem, pač, nosi posledice. :) Ne sme te bit sram nobene pesmi, ker ona je del tebe.

Zdaj sem že jaz patetičen... :)))

Vaja za rime je zame tudi sonet, ki ga napišem, a tega ne omenim posebej. Meni je vsaka pesem vaja za pesnikovanje, recimo. :)

V glavnem, dokazano si odlična "rimarka", verjetno ena boljših na portalu, pa sprijazni se že s tem. :)

Lp, legy

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
26. 04. 2011 ob 23:37

Saj se nobene pesmi, ki jo napišem ne sramujem, Legy!
Samo nočem vzeti vsega tega tako zelo resno ...

No, pa hvala za kompliment, rimanje je zabava.

:)

Zastavica

Komentiranje je zaprto!