Forum

brisanje pesmi - da ali ne?

Pozdravljeni, pesniki!
Zanima me, če npr. objavite kakšno pesem, ali jo za vedno pustite med pesmimi ali jo izbrišete, iz raznih razlogov? Ker pisana beseda je velikokrat odraz trenutka in, ko trenutek mine, se nam lahko kakšna zdi "brez veze". Seveda tukaj ne mislim na profesionalne pesnike, tiste ki živite od pisanja, mislim na laike in amaterje in vas tudi sprašujem - ali na portalu vedno pustite vse pesmi, ki ste jih kdajkoli tukaj objavili?

Hvala in lep pozdrav!

Miša
 
 1 2 > 

Y

Y

Poslano:
27. 03. 2011 ob 18:22

Jaz brišem vse, kar je nastalo v afektu in se kasneje ne identificiram več s tem..
pa po vzoru mandale itak nič ni večno

lp, gnu

Zastavica

Mima

Poslano:
27. 03. 2011 ob 18:32

Sporočilo:
Hvala ti, gnu! Mogoče še kdo napiše, to me res zanima. Seveda bom sama delala tako, kot bom čutila, da je prav, a rada bi vedela kakšna je praksa na portalu (čeprav pravila glede tega, verjetno, ni).

LP Miša

Zastavica

DUSANN

Poslano:
27. 03. 2011 ob 18:38

Jaz tudi malo prečekiram in marsikatero zbrišem, kot pravi Gnu ( iz istega razloga). No, včasih tudi v ihti, ker sem bolj impulziven (južnjak) in mi je potem žal. Nekateri jih pustijo vse. Tvoja odločitev. Dobro pa je pesmi spravljati v mape ali na ključke ( tudi tiste hitre), pa jih morda kdaj dodelaš, ko si razpoložena in odležijo nekaj časa. Neki red je treba ustvariti.

Lp. DUSANN

Zastavica

modricvet

Poslano:
27. 03. 2011 ob 19:26

Miša, jaz sem lani poleti objavila okoli 60 pesmi, med katerimi so mi podčrtali samo tri. Kot začetnica nisem dobro poznala principov delovanja portala in ocenjevanja, zato sem pričakovala več podpore in komentiranja oz. neposrednega dialoga z urednicami. Res pa sem objavljala v glavnem pesmi, napisane že pred veliko leti. Kot mama svoje otročičke sem precenjevala njihovo kvaliteto. Zato sem pobrisala vse razen podčrtank, ki jih ne moreš izbrisati, in se za nekaj mesecev umaknila.

Mislim, da tudi nekateri drugi člani brišejo večino tistega, kar ni dobro sprejeto. Morda s tem zamegljujejo sliko dejanskega stanja. Če vidiš pri nekom same podčrtanke, misliš, da je to vse, kar je napisal oz. da piše tako zelo dobro. So pa tudi drugi, ki pustijo vse napisano tudi objavljeno.

Kakšen kiks sicer lahko pobrišeš, vendar je vseeno škoda. Pesmi so lahko tudi dokument, kako je pesnik rasel in z vztrajnostjo napredoval. Pri neuveljavljenih pesnikih je verjetno edina pot naprej veliko pisanja (kvantiteta, iz katere se izlušči tudi kvaliteta). Sčasoma je dobrega čedalje več in slabega vedno manj.

LP, mcv

Zastavica

Mima

Poslano:
27. 03. 2011 ob 19:39

Modri cvet, najlepša hvala za izčrpno razlago! Ker sem tudi sama začetnica, me marsikaj zanima o tem portalu, zato sem tudi danes zastavila vprašanje. Res je lepo, ker si mi tako odkrito napisala o svojih izkušnjah :-)!
Dušan, hvala tudi tebi za odkrit odgovor!

LP Miša

Zastavica

DUSANN

Poslano:
27. 03. 2011 ob 20:10

Ni zakaj Miša. Modri cvet, oprosti, bo Miša mislila, da domujejo pošasti v uredništvu. Imajo svoje cake kot mi, ni pa tako hudo, saj so izoblikovali marsikaterega pesnika na portalu, da ni zašel, ampak napreduje v ustvarjanju, med njimi so tudi tebi pomagali, čeprav se morda tega ne zavedaš. Brez zamere.

Lp. DUSANN

Zastavica

modricvet

Poslano:
27. 03. 2011 ob 20:54

Dusann, zakaj misliš, da vztrajam? O uredništvu sedaj mislim skoraj povsem enako kot ti. Napisala pa sem, kakšne občutke sem imela prej. Izkoriščam svojo prilagodljivost (rojena sem v tehtnici).
Jasno so mi pokazali, kje stojim, se tudi zavedam, da so mi pomagali pri pisanju. Spoznala pa sem tudi, da se ne splača prepirati z ljudmi, ki so drugače misleči kot jaz (pa ne mislim uredništva).

LP, mcv

Zastavica

Lea199

Poslano:
27. 03. 2011 ob 21:00

Pozdravljena Miša,
sama sem precej brisala, seveda pesmi, ki se mi zdele slabe. Seveda ne vseh, ki niso bile podčrtanke. Sedaj, že nekaj mesecev ne brišem več, če je pesem zelo slaba, jo skušam na hitro popraviti. Za ostale imam namen, da jih ob primernem času dodelam.
V zadnjem času nekoliko bolj pazim, da neobjavim velikih skropucal. Včasih mi uspe, drugič ne;).
Ko bo forum prenovljen, bomo imeli več možnosti (umakniti pesem ali jo dodelati brez brisanja)

Dobrodošla med nami:)
Lp, Lea

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
27. 03. 2011 ob 21:58

Kar se tiče pisanja v afektu: to je najprimerneje početi v belem peskovniku Worda (ali kakega drugega sorodnega orodja na vašem računalniku). Ko mine določen čas, pogledaš pesem znova, že z vsaj malo distance, in preceniš: je sploh za obdržati? Je za obdržati, a le zasebno? Ali pa je dovolj zrela (oziroma jo malo popilimo) za objavo?

Nasploh velja, da je najbolje pesmim (tudi če niso napisane v afektu) pustiti malo časa, da odležijo. Včasih nas katera tako žuli (ali pa je tako aktualna, npr. kak senryu ali ko ste pisali o japonski katastrofi), da ni časa za to. A to so bolj izjeme kot pravilo. Po določenem času, morda tednu ali pol leta, odvisno od pesmi in od avtorja, pesem ponovo presodimo, jo morda malce obtesamo, nato pa naj gre v svet. Tako delajo tudi mnogi profesionalni avtorji. In še potem, ko je pesem že zunaj, to ne pomeni nujno, da je taka, kot je, že alfa in omega. Marsikdaj dobimo še kako dragoceno mnenje, pogled, kritiko, predlog, da jo lahko še izboljšamo. Pesem je živ organizem, ni skala, ki enkrat nastane in je nato vse večne čase nespremenljiva (pa celo skala, hehe, se skozi stoletja spreminja).

Iz tega sledi, da kdor ravna tako, bo verjetno le redko, če sploh, kakšno pesem zbrisal. Uredil, pilil, spreminjal, to že. Ne pa zbrisal. Seveda ni prepovedano in niti ne moremo reči, da je to "narobe"; sama pač v brisanju ne vidim kakega plusa. Tudi jaz imam tu vse pesmi, ki sem jih tu pač objavila, čeprav so nekatere stare več kot petnajst let in se zavedam, da so slabše; ampak zakaj ne - nihče se ni rodil kot dovršen avtor. Ja, tudi jaz sem ob pisanju uporabljala klišeje, včasih rimala na silo ipd. Zakaj bi to tajila? Pot do tja, ko se temu znaš izogniti, preseči šablone, je pot, ki jo mora vsak prehoditi. Nekateri jo prehodijo v par mesecih, drugi v desetletju, dveh, tretji nikoli ... A tako pač je in sama se teh pesmi ne sramujem; postavljam jih na mesto, ki so ga pač vredne, čeprav to ni vrh.

Lp,
Kerstin

Zastavica

DUSANN

Poslano:
27. 03. 2011 ob 22:08

Uf, Modri cvet, volk dlako menja a čud ne. Vaga je sumljivo znamenje, je od vraga. Lucifer je ustvaril vago, da kroti moške. Vprašaj Emo Kurent. Vodnarji smo zakon. Slovenijo so zgradili vodnarji, rušijo jo pa biki.

Miša dobrodošla tudi od mene ...

Lp. DUSANN

Zastavica

Mima

Poslano:
27. 03. 2011 ob 22:40

Hehe, samo vage in vodnarji, Dušan, baje super gredo skupaj :-).
No, šalo na stran, Aleksandra, najlepša ti hvala za tako lepo razlago. Sem še malo izgubljena tukaj, mislim da sem objavila brez prevelikega razmišljanja, tako da mogoče na začetku še izbrišem kaj, dokler se ne navadim na sistem in način kako in kdaj kaj objaviti. Res sem popoln laik, več kot to, da imam rada pisano besedo in da včasih kaj zase napišem, ne morem povedati. A mi je v veliko veselje, ker sem med vami, ne glede na to kako pogosto bom kaj objavila.
Dušan, iskrena hvala tudi tebi za dobrodošlico!
Lep večer vsem!
Miša

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
27. 03. 2011 ob 23:04

Ja, še to, Miša - in tudi ostali,

v pripravi je prenova portala (kar že veste in ste, če ste brali vpoglede na forumu, tudi seznanjeni z bistvenimi spremembami), ki bo omogočala, da bo imel vsak član lahko tu, na pesem.si, pregleden, sortiran opus svojih pesmi. Lahko bomo dodajali pesmi, ki jih ne bomo dali v objavo, temveč le zase, da jo bomo imeli med svojimi na enem mestu; lahko bomo pesmi sortirali v zbirke, jaz si lahko npr. naredim zbirke: Bajže; Brahki; Soneti; Starine ;)) itd. Lahko boš pesmi dala oznako "v obdelavi" in bomo vedeli, da čakaš na mnenja, kritike, predloge, spodbude s strani članov in uredništva itd.

Aforizmi bodo imeli svojo kategorijo (ne bodo več med pesmimi), kot jo tudi potrebujejo.

Lp,
Kerstin

Zastavica

DUSANN

Poslano:
27. 03. 2011 ob 23:06

Hvala Miša. Kerstin odlično si tole napisala. Bom moral post nekam nalimati. Najbolje na strop. Pesmi pa v frižider. Sem malo počistil računalnik, imam pesmi pomešane z računi za štrom in prošnjami. Mozarta imam skupaj s Čuki, govejo muziko pa z Webernom.

Lahko noč, DUSANN

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
27. 03. 2011 ob 23:09

Pozdravljena, Miša, obstaja pa tudi še ena možnost, če dopolnim izčrpno Aleksandrino razlago: pesem, za katero misliš, da še ni dovolj dobra, čutiš, da ji nekaj manjka, ne moreš pa ugotoviti, kaj je to, objaviš na forumu: odpreš novo temo, objaviš to pesem, poveš, kaj te muči in gotovo se bo našel kdo od članov ali uredništva, ki ti bo priskočil na pomoč. Tukaj je imenitno, ker imaš na kupu toliko ljudi, ki se ukvarjajo s pisanjem in branjem. Morda boš kdaj dobila tudi povsem nasprotujoča si mnenja, a tudi taka niso slaba - morda te prav ta potisnejo v novo razmišljanje in pogled na pesem, kar te bo privedlo do rešitve oz. verzije pesmi, ki bo delovala.

Lp - in seveda - dobrodošla na Pesem si!
Ana

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
27. 03. 2011 ob 23:22

Dušan, poznam tak "ustvarjalni" nered. hehe, ja, lahko noč!
Ana

Zastavica

Korponai Ivan

Poslano:
28. 03. 2011 ob 09:27

Miša,

ja nisam ni jednu svoju pesmu izbrisao,
niti razmišljam o tome... dobra bila ili loša,
sve je to relativno...
šta ja mislim a šta drugi misle
u tome je veliki razkorak...
i nešto brisati za mene je kao da bih se odrekao
onoga šta sam uradio... a uradio sam.

lp Ivan

ps. Dusann i ja sam bik
ali moja majka nije krava a to je najvažnije...

Zastavica

Mima

Poslano:
28. 03. 2011 ob 09:47

Hvala vsem! Ja, kar praviš, Ivan, je res. Vsakdo najde svojo pot, razmišljamo drugače in edino pomembno je, da v tem ostanemo zvesti sebi. Bom videla, kako in kaj, vsekakor hvala za mnenja.
Lep začetek delovnega tedna!

Miša

Zastavica

DUSANN

Poslano:
28. 03. 2011 ob 09:49

Uf, Ivan nisem vedel da si po znamenju bik. (hmmm .... da najdem izgovor) Mislil sem na tiste ljudske bike - metaforično.
Hecam se Ivan. Upam, da nista z Modrim cvetom zamerila. Tudi vodnarji smo včasih zelo čudni. Poglej si samo James Deana, koliko nasprotij je nosil v sebi. Kar se tiče pesmi, jaz sem mnogokrat objavil stvari, ki sem jih pošiljal neobdelane, tako čustveno kot oblikovno, zato sem te zapise zbrisal s portala. Se pa jih ne sramujem, ker vem da so del mene, četudi niso vedno lepa, je pa to bolje, kot prej pred leti, ko sem jih tlačil, da bi vedno ostal "lep". In na to sem ponosen.

Lp. DUSANN

Zastavica

Korponai Ivan

Poslano:
28. 03. 2011 ob 10:04

Dusann,

samo da znaš mene je teško uvrediti,
i ne trebaš se izgovarati prijatelju,
svako ima svoje mišljenje...
želim ti lep dan, i vidimo se možda u Celju...

lp Ivan

Zastavica

MAKI

Poslano:
28. 03. 2011 ob 14:13

Miša, evo i mene!
Kaj dodati na že rečeno?
Na eni pesniški delavnici je pesnica Meta Kušar dejala: "ko napišeš pesem, pusti jo en mesec naj počiva, in šele takrat jo popravljaj!" Priznam, da sem neučakan in retko kdaj naredim tako. Dostikrat postavim pesem takoj na portal - radoznalost, pač. Vem, da to ni pametno, toda, kar je je. Po drugi strani pa, ker imam veliko pesmi ki niso objavljene, občasno postavim pesem, ki je stara 10-15 let. Na portalu Pesem si je na tisoče pesmi, nekateri avtorji imajo lastnih čez 1000, tako da je nemogoče, da bi ti (ali kdo drug) prebrala vse. Iz tega razloga je jasno, da "ni greh" če kdo briše starejše pesmi.

Lep pozdrav,
MAKI
Kar se tiče brisanja, boš sama odločila, eni brišejo, eni ne.

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!