Forum

Vpogled v novi Pesem.si 2: Všeč mi je

V drugem vpogledu se bomo osredotočili predvsem na vaš novi profil oz. lastno spletno stran, pa tudi nov sistem komentarjev in foruma.

Pretekli vpogledi:
1. Poezija po delih

Uporabniške zbirke
Po novem bo lahko vsak zelo enostavno sestavljal lastne zbirke v svojem profilu. Ne bo omejitev, kaj boste vanje vključili, lahko bodo to pesmi, haikuji, aforizmi, pač vse odvisno od vaše želje. Seveda uporaba zbirk ne bo obvezna. Objave boste lahko v zbirke dodajali ali odvzemali po želji in kadarkoli. S tem boste lahko vsi, še posebej tisti, ki imate 100, 200 ali še več pesmi, sami uredili svoj seznam, da bo obiskovalcem in vam čim bolj pregleden in zanimiv.

Soavtorstvo
Večja novost na portalu bo možnost objave pesmi v soavtorstvu. Potrebo po tej možnosti smo odkrili, ker so se začele pojavljati skupne pesmi dveh ali večih avtorjev, pa tudi zaradi izdelkov v naših delavnicah, kjer včasih sodeluje 5 ali še več avtorjev, na koncu pa objavi le eden. Pesem bo še vedno objavil en avtor, ki bo pa lahko v dodatnem polju dodal poljubno število uporabnikov. Ti bodo prejeli obvestilo, in ko bodo soavtorstvo potrdili, se bo njihovo ime prikazalo pod pesmijo. Prav tako pa bodo vse skupinske pesmi vidne v profilu vsakega posameznega soavtorja.

Zaklep komentarjev
Ko boste pisali novo pesem, boste imeli možnost, da svojo objavo zaklenete in onemogočite komentiranje tako članov kot uredništva. Pesem bo kljub temu ostala v ocenjevanju.

"Všečkanje"
Verjetno največja novost, ki jo v tem vpogledu omenjamo, je tako imenovano "všečkanje." Komentarje in forumske teme, ki so vam všeč, boste lahko nagradili s kljukico.

Zastavice
Ker se naša skupnost z veliko hitrostjo veča, pričakujemo tudi vedno več objav, ki jih uredništvo ne bo moglo takoj pregledati. Tukaj boste lahko pomagali vsi člani. Če bo po vašem mnenju kakšen komentar ali objava sporna, žaljiva ali neprimerna, boste lahko nanjo opozorili s klikom na opozorilno zastavico. Prav tako boste lahko z zastavico opozorili na domnevni plagiat. Uredništvo bo za vsako zastavico prejelo obvestilo in urednik si bo lahko hitro ogledal zadevo in
primerno reagiral. Sprožena zastavica bodo vidna samo uredništvu in tistemu, ki jo je sprožil.
 
 1 2 > 

Y

Y

Poslano:
07. 02. 2011 ob 09:35

Super:

en "like" za všečkanje :)

ampak, veste, youtube ima pa tudi dislike..

lp, gnu

Zastavica

Lea199

Poslano:
07. 02. 2011 ob 10:04

Super:))

Upam, da se vam ne izgubim nekje v vesolju;)))

Lp, Lea

Zastavica

Y

Y

Poslano:
07. 02. 2011 ob 10:11

En predlog se mi je utrnil:
če imate na portalu prostor, bi lahko poleg pesmi dodali možnost
uploada mp3 recitala - bi znalo bit zanimivo poslušat avtorjevo
interpretacijo!

lp, gnu

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
07. 02. 2011 ob 10:22

hehehe gnu, o tem sva se z gregorjem pogovarjala na radiu in ja, možnost bo :)

lp

Zastavica

Y

Y

Poslano:
07. 02. 2011 ob 10:30

super:) mogoče dodate kar kak modul direkt na stran kjer lahko odrecitiraš..
recimo flash player zna to

music search

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
07. 02. 2011 ob 10:31

tole bo pa prišlo prav! odlično, hvala!

lp

Zastavica

Mojmir

Poslano:
12. 02. 2011 ob 11:30

je res da bi bilo zanimivo če bi slišali recital vendar so navadno avtorji najslabši bralci svojih pesmi:)))

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
12. 02. 2011 ob 12:57

Uh, Mojmir, to se pa ne strinjam. Rekla bi, da ni pravila. Če prisluhneš linku, ki je na koncu teme Pesem si na radiu Študent (kjer so večinoma avtorji sami brali lastne pesmi), slišiš interpretacije, da se marsikatere ne bi sramoval poklicni interpret ali igralec (če omenim samo Ano, Matejo in Nemo).
Seveda pa nima vsak avtor kar avtomatično dovolj dobrih (ali odličnih) sposobnosti interpretacije. Vendar to ni pravilo - vsaj po mojih izkušnjah iz naših (predvsem pesem.sijevskih) druženj in še nekaj lit. dogodivščin. Večina avtorjev dobro, zelo dobro ali odlično interpretira svoje pesmi. Vsi pač ne, to je res; celo veliki Menart je bil kot interpret lastne poezije žal slab. Sem pa poslušala od velikih tudi, npr., Zlobca in A. Novaka - izvrstno. Čista poezija. :))
Lp,
Kerstin

Zastavica

Mojmir

Poslano:
12. 02. 2011 ob 13:12

točno zato sem pa rekel navadno ni pa pravilo da se razumemo:))) jaz osebno nikoli ne berem svojih pesmi imam pa bralce ki jim osebno zelo zaupam in navadno vedno poudarijo to kar sem hotel v pesmi povedati poanto torej:)).....
Lp
Ferenc

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
12. 02. 2011 ob 18:11

No. Ferenc, da ne bo pomote, nisi mene Ferenc in tudi žlahta ne ;) ... namreč pomisleki se tukaj hitro množijo, kot tudi obsodbe naredijo:)
Me pa veseli, da še kdo s tem imenom živi :)))

lp
aco Ferenc

Zastavica

Mojmir

Poslano:
12. 02. 2011 ob 19:33

aco če nisi opazil je moj priimek res Ferenc in sem se po pomoti podpisal z priimkom .....če imaš težave zaradi tega se opravičujem...sem pa zelo ponosen na svoj priimek:))
Lp Mojmir

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
12. 02. 2011 ob 20:35

Mojmir ... :) ...težave imajo bolj drugi ... že to da sva oba pesniških genov ( nagnjena, če že ne nadarjena :) ) ... bi bilo smiselno pokukati v pretočnost spermijev skozi zemljevid zgodovine:)
Še bolj zanimiva je podobnost imen z Balkanskim prelivom :))

Ostalim se oproščam za izpad iz frekvence kanala...

lp
ac

Zastavica

pepelka

Poslano:
12. 02. 2011 ob 23:32

Pozdravljeni pesem.sijevci. Ravnokar prebrala vsebine z obeh povezav. Zanimive novotarije se obetajo! Predlogi, ki jih nizate pred posodabljanjem portala, so navdušujoči. Če še mene slučajno kakšen prešine, ga pridem pripisat, sicer pa oskrbnikom strani želim čimveč tehnične iznajdljivosti in veselja ob realizaciji konstruktivnih idej.

lp, pepelka

Zastavica

pepelka

Poslano:
19. 02. 2011 ob 21:50

Na, pa sem se (zahvaljujoč Ani, ki je tam nekje spomnila) res še enkrat tu znašla, tokrat z nekim vprašanjem, ki me je prešinilo med ocenjevanjem vaših pesmi na tem portalu. Ko sem Decembra lani s "podeljevanjem točk" prvič poskusila, sem kot nepristranska bralka, vaše pesniške izdelke, se mi zdi, nekako bolj ocenjevala na podlagi izvirnosti, slogovnega načina podaje vsebine, prepričljivosti, svežine in pa tehnične dovršenosti. Zdaj, ko sem se tu že nekoliko udomačila pa se mi zdi, da dajem vedno več poudarka tudi vsebinam (ki me pritegnejo ali pa ne), vendar se mi to zdi preveč pristransko (ker hočem-nočem na oceno lahko vpliva marsikaj, med drugim tudi trenutno razpoloženje). Zato se včasih raje vrnem nazaj in kak pesniški izdelek namenoma kasneje ocenim. Ker pa vašemu ustvarjanju ne uspem slediti prav vsak dan, mi potem žal kdaj kakšna reč tudi uide, gre mimo, jo zgrešim, saj se vmes že nabere kopica sveže ustvarjenih.

Predolga sem, naj preidem k bistvu:

Sprašujem, ali ne bi bilo, v smislu stremljenja k objektivizmu (s strani bralcev), nemara bolje (če je seveda tehnično izvedljivo), da bi nekako vzpostavili dve možnosti ocenjevanja. Eno za oceno pesniškega izdelka - glede na idejno izvirnost, prepričljivost, inovativnost, slogovno in tehnično izvedbo ... (tako kot je že), medtem, ko bi dodatna, druga opcija, bila namenjena zgolj ocenjevanju vsebinskih sporočilnosti. Se mi zdi,
da bi možnosti "lajkam" in "ne lajkam", kot ju omenjate, bili nekako premalo, saj se včasih zalotim, da bi kakšni pesmi, ki mi je po vsebini všeč, rada podelila najvišjo možno oceno, pa je zaradi slovničnih nedovršenosti, ali neposrečene tehnične izvedbe, ne dobi. Ali obratno, kadar bi pač rada zaploskala zgolj odlični slogovni izvedbi, medtem, ko me vsebina ne prepriča, ali pa me celo odvrne od ponovnega branja.
Se mi pa tudi dogaja, da mi je kak pesniški izdelek - v vseh pogledih - tako zelo všeč, da bi ga najraje kar dvakratno nagradila (in takrat dobim občutek, da je ta razpon od 1 – 5 nekako premalo elastičen, pogrešam še vsaj oceno 6!:)) Mimogrede, menim, da tudi t.i. "umetniški presežek" ne more biti kar vsaka "meni osebno zelo všečna" pesem. Prav tako mi je žal, če kdaj nehote naredim krivico kakšni pesmi, ki si bržkone tudi zasluži visoko oceno, pa je zaradi npr. neke druge (istega dne), ki me recimo v vseh pogledih bolj prevzame, ne dobi. Če bi torej namesto ene, obstajali dve opciji ocenjevanja, bi se tako bralci lažje odločali med ocenjevanjem ali po enih, ali po drugih, ali pa, še bolje, kar po obojih (vendar medsebojno ločenih) merilih hkrati. Morda bi pa tudi pisci v tem primeru (poleg zaželene - že ustaljene uredniške prakse ocenjevanja in forumskega komentiranja posameznih pesmi) dobili (še) boljši vpogled vase, oz. v tisto, kar jih kdaj pa kdaj skozi poetični izraz bolj vodi, jih kot pesnike izgrajuje, ali pa kot osebnosti bolj izpolnjuje. In nenazadnje, koliko so njihove stvaritve (predvsem skozi kakšne krajše utrinke, aforizme, prebliske, haiku-je, senryu-je ... ipd.) opaženi kot dobri opazovalci vseh sort dogajanj, zaznavanj, "skeniranj" so-občutij, ali pa enostavno izvirno-posrečeni v svojih interpretacijah.

p.s.: da ne bo odvečnih pomislekov, tega ne pišem zaradi sebe, svojih pesmi ne ocenjujem in tudi nisem tip,
ki bi me ocene kakorkoli de/motivirale, le svoj pomislek sem podala.

lp, pepelka

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
22. 02. 2011 ob 19:33

živjo pepelka

V uredništvu smo razmislili o tvojem predlogu, ampak smo se vseeno odločili, da bo pesem še vedno imela samo eno oceno. Bo pa sistem ocenjevanja tudi spremenjen, o tem pa bom verjetno pisal v naslednjem vpogledu. Upamo, da bo naš (nov) sistem reševal tudi tvoj (in še sigurno od koga drugega) problem.

Lep pozdrav,
sigi

Zastavica

Y

Y

Poslano:
22. 02. 2011 ob 21:18

Zdravo,

glede ocenjevanja imam še jaz en predlog, in sicer oceno
"tvoja pesem me je razjezila!!!" z vrednostjo -50 točk,
tako bi bilo torpediranje dosti bolj učinkovito in preprosto!

lp, gnu

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
22. 02. 2011 ob 21:46

Hehe, gnu, -50 točk bi potem lahko pomenilo tudi: Vau, kako KUL!

Zastavica

Y

Y

Poslano:
22. 02. 2011 ob 21:49

Jaz bi se počutil carsko, če bi imel recimo -300 pik za pesem!
Pišem za učinek!

Zastavica

Poslano:
22. 02. 2011 ob 23:44

:))

in potem gremo na pipo miru :)

čuha puha.

(pardon, mogla sem, četudi nisem v zvezi :) )

lp S.

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
23. 02. 2011 ob 00:50

Pri minus tristo še ogenj zmrzne, Serigala. :))

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!