Forum

Pesem.si na Radiu Študent

Trinajsterica (več kot ducat! http://www.pesem.si/rubrike.php?idr=4#a0), iz vse Slovenije, pogumnih pesnic in pesnikov s Pesem.si, se je včeraj / danes preizkusilo z nenavadnim izzivom: literarni večer v živo na Radiu Študent. Po uvodnih snemanjih (ki potem niso bila uporabljena v oddaji, saj smo bili v živo popolnoma prisotni ;-) ob 21. uri, smo šli v eter ob 23h - ozračje se je zagrevalo, interpretacija pesmi se je stopnjevala in prebila zid artikuliranosti tam nekje ob 1h zjutraj, a se potem spet zlila kot voda pod rohnečim slapom v eno nepozabno pesem.si dogodivščino, ki se je ob 2. nočni uri zašpinila. Mi, ki smo bili tam, smo uživali. Sicer še nimamo natančne predstave, kako je vse skupaj odmevalo v etru (zvočna oprema, tehnične finte pa to), a prav kmalu se nam obeta link na oddajo. Hvala Pii, Jerneju Kaluži in uredniku Bojanu in vsem tehnikom in RŠ v celoti!

Vabljeni, da napišete svoj vtis v tole mini spominsko knjižico.
Fotke pa gotovo sledijo ;-)

Lep pesniški pozdrav,
neprespana Ana ;-)
 
 1 2 > 

Lea199

Poslano:
01. 02. 2011 ob 21:16

V mislih sem bila z vami, žal mi ni uspelo niti šlišati.

Morda bo šlo bolje ob linku:)

Lp, Lea

Zastavica

DUSANN

Poslano:
01. 02. 2011 ob 21:35

Meni je bilo ok, kolikor ste tudi prisotni opazili. Družba je bila v redu. Radio Študent ima takšen pristop ( provokativen, improvizacijski, včasih nihilističen). Kdor pozna ta radio to ve, kdor ne je morda presenečen. Lahko gledamo na vse skupaj, kot na nekakšen eksperiment zvoka, poezije, besed, artikulacije, vmes tudi neumnosti. Presenetili so me nekateri in nekatere z odličnim branjem poezije in potrditvijo zelo kvalitetne poezije.

Lep pozdrav, DUSANN

Zastavica

Lucija Lotus Mlinarič

Poslano:
02. 02. 2011 ob 03:26

Seveda sem vam vsaj malo prisluhnila (nekje za okrog eno uro sem se vključila, čas na žalost ni dopustil več) in moram priznati dve stvari:

- poezija, ki je bila predstavljena, je bila v večji meri res izvrstna (ampak v to tako nisem dvomila, saj vas vendarle berem tu na portalu)

- izvedba pa se mi je zdela nekoliko preveč psihedelična; sama sem že predstavljala svojo poezijo na Radiu Študent in takrat izgubljala lase, dokler ni stvar izpadla, kot sem želela; tokrat se mi zdi, da je bilo vse skupaj lepo povezano in zelo dobro prebrano (vsaka čast vsem, jaz imam namreč največji strah ravno pred radijskim mikrofonom), da pa je bilo drugače in morda ne v najbolj pozitivnem smislu besede. DUSANN je že povedal oz. opozoril, da je pristop Radia Študent drugačen, ampak mislim, da bi pesem.si moral ostati zvest samemu sebi; meni se zdi, da ta naš portal (če si ga lahko vsaj malo prisvojim), ni takšen, kot je bil predstavljen, niti (pesniško) vzdušje ni takšno; stvar se mi je zdela nekoliko preveč bizarna in psihedelična, da bi predstavila ta utrip. Zato v prihodnje morda le ta opomba, da naj pesem.sijevci ostanejo zvesti sebi tudi pri interpretacijah in izvedbi.

Še enkrat pa pohvala vsem. :)

Zastavica

Silva Langenfus

Poslano:
02. 02. 2011 ob 08:37

Posebno doživetje, poseben večer. Se pa strinjam tudi z Lucijo.

Silva

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
02. 02. 2011 ob 08:41

Me veseli, da ste vedeli, da sem tudi jaz tam duhovno v mislih z Vami.
Da na portalu, kjer tudi jaz rada pišem se predstavi naše avtorje, kar je
zagotovo napredno in zelo lepo.
Lep pozdrav Vsem, hope
P.s. tisti ko nismo bili smo ponosni na Vas

Zastavica

Žiga Stopinšek - Sigi

skrbnik

Poslano:
02. 02. 2011 ob 09:03

Meni se zdi, da se je tokrat odprla čisto nova dimenzija poezije. Saj se jo bere, saj se jo interpretira in posluša, ampak eksperimentiranje z glasovi, zvokom in POSLEDIČNO predvsem z vzdušjem, je pa bila fenomenalna izkušnja in komaj čakam na posnetek, da slišim še enrkat, kaj vse je nastalo.

Če smo to res mi, pesem.sijevci, kar se je vprašala Lucija, bi rekel ja in ne. Ko smo želeli biti, smo bili to kar smo, ko pa smo malo iztistnili iz sebe alter ege, pa smo bili to, kar smo tisti trenutek hoteli.

Če pa je res video ubil radijsko zvezdo, je pa tokrat z nami vstala in strašila. :)

Lp

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
02. 02. 2011 ob 09:31

hehe, jest sem poslušal približno eno uro in pol, od 11-ih naprej in mam precej drugačne občutke. no, zame je bilo neposlušljivo. v bistvu sem pomislil, da bi se mi lohk utrgalo, če bi bil temu hrupu dlje časa podvržen, ali pa bi sosedje zaradi grozljivih krikov poklicali 113.
mislim, da čista poezija ne rabi nobene podpore glasbe, ker jo že vsebuje sama v sebi, v tem je različna od glasbenih tekstov oz. pesmi, ki so pisane z namenom uglasbitve. tle se mizdi, da je bil koncept zgrešen.
stalna šizofrena, agresivna zvočna podlaga je pesmi zmaličila do nerazumljivosti in hkrati zjebala osnovni pogoj(prosto po FP-ju) prepričljivosti umetniškega dela, ki je: jasnost, enotnost vtisa.
če bi sam bil iz tega film, da promoviram svoje pesmi, v taki oddaji ne bi hotel sodelovati niti pod razno. he, vam v studiu je zagotovo vse izgledalo precej drugače.

no, vseeno vse čestitke vsem, ki ste brali in še veliko dobrih pesmi! :)

lp

Zastavica

Legy

Poslano:
02. 02. 2011 ob 09:52

Živijo!

Jaz sem zdržal približno eno uro in namesto uživanja, sem doživljal neko neprijetno tesnobo... Zdelo se mi je, kakor da je neprimerna "glasbena" podlaga grobo zmaličila notranje občutke, ki jih ponavadi povzroči poezija. Če grobo rečem - zdi se mi, da je poezija tokrat bila izrabljena in predstavljena kot neka psihadelična parodija na to, kar poezija v resnici je in kar vsi mi tukaj v resnici čutimo. Pač, moje mnenje... :)

Seveda pa o kvaliteti samih pesmi - vse dobro. Čestitke avtorjem!

Lp, Legy

Zastavica

murka

Poslano:
02. 02. 2011 ob 10:00

Berem. Sama, v varnem zavetju mojega doma. Berem pesmi s portala Pesem.si. Tiho ali glasno. Kakor hočem. In kakor pesem razumem. Takrat sva sami, pesem in jaz.

Poslušam pesmi. V prijetni kavarnici Mozaik. Berejo avtorji. Ti svoje pesmi najbolj poznajo. Poznam jih tudi jaz, pesmi, saj sem jih brala, doma, in kakor sem jih razumela. Pa vendar tam, ko poslušam, vsaka pesem zveni drugače, ni več taka, kot je bila, ko sva bili sami. Pridobi globino, nekaj več ... pesnikov/pesničin odmev. In uživam. Toplo mi je ...


Malce napeti, predvsem pa vznemirjeni zaradi nove izkušnje, ki nas čaka, v "čakalnici" pijemo kavo. Nihče točno ne ve, kaj pomeni prigovarjanje urednika, pa tehnikov in ... naj se sprostimo, naj se "igramo", naj improviziramo ... naj ne bo zgolj branje poezije. Kaj pravzaprav to pomeni?
Veseli smo bili spodbudnih pozdravov, ki nam jih je poslala Hope!

Prvi krog: v gluhi sobi sedemo, po dva ali trije, za mizo z mikrofoni in si nadenemo slušalke, tehnik je na "živi" strani za steklom. Začnem brati. V slušalkah plava moj glas, zdaj visok zdaj nizek, z odmevom ali brez, v zvokih pretakanja peska, valovih vode, šumenju vetra, glasbe. Tako glas besede postane eno ali le del vseh glasov. Vnaprej ne vem ničesar, vem le za svoje besede.

Drugi krog v dveh krogih: snemanje v živo. Po dva, trije v gluhi sobi s slušalkami. Eden bere, drugi ni/so le poslušalci, ampak se v branje vključuje/jo s ponavljanjem kakšne besede, vprašanji, smehom, ploski, cepetanjem z nogami ... in vse to se meša z zvoki ali glasbo, kar tehnik, po lastni presoji ali želji bralcev, dodaja. In vsi postajamo vse bolj igrivi.

In prav to je tisto, česar sprva nismo prav dobro razumeli, ko so nam prigovarjali, naj se sprostimo, naj se igramo. Nekaterim je uspelo in to zelo uspelo. Branje je tako postalo pravzaprav nekakšen pogovor med pesmijo, bralcem in poslušalcem.

Bila je izjemna izkušnja! Ne vem, kako je bilo v resnici slišati ... a v nas je zvenelo odlično!


Murka

Zastavica

ajda

Poslano:
02. 02. 2011 ob 10:06

Priznam, da sem malo počakala s komentarjem, ker sem mislila, da so le moja občutja ob poslušanju oddaje, oz. izbrane glasbene podlage, ki mi je ukradla užitke, poslušati vas. Mislila sem, da bo to le uvodoma in da bo ta ubijalska glasba prenehala in da bom uživala ob poeziji, pa ugibala, kateri glas prepoznam, katerega pa še ne. Slišala sem Lidijo, Ano, ki je govorila o portalu pesem.si, katerega članica sem tudi jaz in počutila sem se super:), da sem v tej družini ..., potem pa nekako ni šlo več, glasba kot ste že predhodniki napisali, psihadelična in morda tudi ob tako pozni uri, nemogoča za poslušanje, sploh če si v bloku, računalnik blizu stene in zoprni sosedje, ki kaj hitro tolčejo po steni, če njihova ušesa zaznajo kaj neobičajnega.
Škoda, ker sem se oddaje veselila, žal. Verjamem pa, da ste tisti, ki ste bili prisotni to drugače občutili in zaznavali. Vseeno pa čestitke vsem, da ste bili soustvarjalci oddaje in jo speljali do konca, do zgodnjih jutranjih ur. Ko sem prebrala vtise Ane, jo kar vidim, kako jo je oddaja posrkala vase in da so se tudi drugi počutili kot nekaj posebnega, izjemnega.

lp, ajda

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
02. 02. 2011 ob 11:19

Zdravo družba!
Že v ponedeljek zvečer, se mi je zdelo, da uživamo predvsem mi, ki ustvarjamo, vprašanje pa je kako je s tistimi, ki poslušajo :)
Komaj čakam posnetek, ki ga bom stoično poslušal od začetka do konca :) ... zame bo lažje, ker bom podoživljal večer :)
Bili smo izzvani in smo se odzvali, povedali so nam za kaj gre. Poezija je bila vsekakor v ozadju zvočnega eksperimentiranja. A marsikdo izmed nas si je upal svojo pesem interpretirati veliko bolj intenzivno, kot običajno in v tem vidim veliko pridobitev.

Sicer se strinjam. Poezija ne potrebuje efektov, da bi prišla do izraza, toda če pogledamo z druge strani, efekti še kako rabijo poezijo, da jih osmisli :)
Bez skrbi: naši literarni večeri bodo brez efektov ;)

V enem trenutku se spomnem, ko je v kadilnici, kjer smo poslušali radijo, ki je imel poleg vsega še lastne zvočne efekte, Dušan v šali izjavil "mogoče bo kdo, ki to poslušal naredil samomor". Družba je bila odlična!

Vsekakor hvala vsem, ki ste nas poslušali in vsem, ki delite svoje odzive na ta večer z nami!
Murka, odličen povzetek!
Hvala tudi vsem sodelujočim in vsem, ki ste s sabo prinesli hrano in pijačo in s tem poskrbeli za praznično žurersko vzdušje.
In Hvala tudi Radiu Študent za povabilo! Bila je odlična izkušnja in kljub temu, da je bila dokaj neortodoksna bi si jo upal ponoviti.

Zastavica

bp

bp

Poslano:
02. 02. 2011 ob 11:24

Še moj vtis za v spominsko knjigo (prezgoden, zato pod posebno temo):
http://www.pesem.si/forum.php?action=vthread&forum=4&topic=6531

Zastavica

Rok Horžen

Poslano:
02. 02. 2011 ob 12:03

Meni je bilo najbolj všeč, da sem spoznal nekaj pesnic in pesnikov iz portala. Prijazni ljudje in dobre volje. Vsi. RŠ je pa pač RŠ. Tam je vse malo podivjano. In tako je prav. Oddaja je bila zamišljena kot eksperiment, zato se predvaja v nočnih urah. Jaz sem pričakoval, da bo nekako tako kot je bilo. Lahko bi malo bolj prisluhnili našim željam in dali malo večji poudarek poeziji, ki je bila odlična,vendar pa so tudi oni imeli že prej pripravljen nekakšen koncept. Od začetka je malo šepalo, potem pa je steklo. Vsaka izkušnja je nekaj vredna. Meni je bilo OK. Hvala za vabilo in družbo. LP

Zastavica

Andrejka

Poslano:
02. 02. 2011 ob 12:10

Operacija uspela, pacient komaj preživel....tako nekako sem se počutila ob uro in pol trajajočem razbijanju domačih zvočnikov. Vse , kar ste predhodniki zapisali, je točen odraz koncepta našega portala. Želi biti pluralen, kvaliteten, motivacijski in še všečen. Tokrat ja pač podlegel uredniški zamisli mladih radijskih urednikov in nastala je mešanica zvočnih efektov, ki so se spodbijali. Pesmi pa tako dobre! ...Hik, razen
banalno erotičnih! (tisti, ki me poznate, veste, da sem tradicionalnega prepričanja). Tudi imterpretacija je bila izvrstna!

Ostanimo na zvezi na kakšni drugačni preprogi.

čao Andrejka

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
02. 02. 2011 ob 12:30

Več kot bo preprog, ki jih omenja Andrejka, boljše bodo naše zveze!:)


Menim, da se je pesem. si zadovoljivo odrezala tudi v tej divji vodi, ki poji eter in ga iz šestega nadstropja nekega bloka v Rožni dolini splakuje v naša medprostorja! Vsi sodelujoči smo pridobili nov vpogled v dimenzije pesnišva in pesniških vzporednosti.
Hvala mladincem na RŠ za priložnost za učenje!

Moj vtis - kljub vtisu rušenja konstruktivnosti - krasen kolaž sproščenih ustvarjalnih momentov. Output pa - vržen v zobe časa.
Kakorkoli, bilo je lepo, čeprav ne nežno ;)

LP, lidija

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
02. 02. 2011 ob 12:49

;) ...kot bi stopil na sfero marsa, skrajno drugače in te takoj prevzame občutek, da se tukaj ne boš mogel razmnoževati... :)
Se pridružujem Lucijinem mnenju, pre-psihotično še za mene psihotika :)
Itak so vse nove alter-umetnosti sprva na tak način dojemane.Mojiotroc bodo že razumeli, jaz sem svojega že iztrošil:)
lp
ac

Zastavica

anavi

Poslano:
02. 02. 2011 ob 13:42

Tako kot nam pesem ansambla Roka Žlindre nikakor ni sodila na Evrovizijo, tako so moja ušesa "goltala" ropot takoj po 23 uri na RŠ.
Zdržala sem do polnoči. Škoda tako odličnih interpretacij za zgrešeno spremljavo. Ali pa mi EMŠO česa takega več ne prenaša.
Bala sem razložiti svoje občutke in sedaj vidim, da nisem edina, ki ob tem ni znala uživati.
Verjamem, da so ljudje, ki so ob oddaji tudi uživali in prav je, da je tokrat za njih po preprogi stopala pesem.si. Če je tako, potem morda tudi erotika ni več moteča.
V vsak projekt je vloženo veliko truda, in ni je stvari na svetu, ki bi bila vsem všečna.

Čestitke vsem nastopajočim, čeprav sem verjetno veliko zamudila, ker nisem zmogla...

LP Ivana

Zastavica

breza

Poslano:
02. 02. 2011 ob 15:17

Prav zanimivo je brati vaše komentarje, hehehehe, meni pa še zmeraj gre na smeh ob živem spominu na to noč. Mogoče bom jokala, ko bom poslušala posnetek ;-)), vendar zaenkrat ostajam pri tem, da je to (zame) bila zabavna in nepozabna izkušnja. Priznam pa, da si niti pod razno nisem tako predstavljala našega nastopa, čeprav sem pričakovala nekoliko ne(resnosti), vendar v pogovoru, ne pa pri sami interpretaciji. Česa? Poezije! In kaj je poezija, če ni subjektivno občutenje nekega trenutka?! Tisto, kar je zame smrtno resno, je nekomu lahko smrtno smešno in obratno. Kakorkoli, osebno lahko sprejmem dejstvo, da moj glas ne bo zmeraj odmeval tako, kot bi si želela, ali pa hotela, ker preprosto nisem in ne morem biti ustvarjalka vseh prostorov v katere ga pošiljam, kar pomeni, da moram biti pripravljena tudi na različne odmeve. Res ne vem, kaj so v mislih imeli uredniki te oddaje, zakaj so uporabljeni prav takšni zvočni efekti, lahko pa si mislim svoje in rečem: mogoče, da je sporočilnost celotne oddaje prav ta neslišnost mehke tankočutnosti, ki je tako vseprisotna in očitna v tem našem hrupnem, psihotičnem, brezčutnem svetu. Mogoče so prav s tistim motečim hruščem v ospredju hoteli na nek način prisiliti poslušalce, da prisluhnejo blagoglasju v ozadju. Kakorkoli, izkušnja je bila zanimiva, druženje pa silno prijetno. Hvala vsem, ki ste pripomogli mojemu dobremu počutju, hvala za povabilo in hvala vsem, ki ste se matrali ob poslušanju.

Lep pozdrav vsem skupaj!
breza

Zastavica

Nemo

Poslano:
02. 02. 2011 ob 15:21

Hm.
Večer mi je bil zelo všeč - nabito poln vsega, kljub utrujenosti ;)
Tisti začetek - sproba ko je blo še vse brez glasbene podlage mi je bil super :D:D
Pol sm se pa samo prepustila. Res da je bla na cajte huda psihadelika, skorajda že preveč ampak ker je blo zame to nekj novga, se mi ni zdelo napačno.
Možno je, da se je tista "lepa" poezija izgubila, ampak se je rodil nekej novga.
Sicer pa se strinjam z acotom - vse nove alter-umetnosti so sprva na tak mal bol čuden način dojemane :)
Sicer pa se mi zdi bolj pomembno, da je to ena nova izkušnja in da smo uživali predvsem mi. Pa super je slišat kako folk bere svoje pesmi :)
Najbolj od vsega večera se mi je pa v glavo nalimala pesem Bog sem - od Gregorja hehe. Plus Serigalin smeh zraven, pa glasbena podlaga takrat ni bla kej preveč vsiljiva mhm ;)

LP
Nemo

Zastavica

anavi

Poslano:
02. 02. 2011 ob 16:19

No, to kar sta breza in Nemo napisali mislim, da je tisto zaradi česar se je sigurno splačalo. Sem vedela....
Ivana

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!