Forum

AKSIOMI RAZVIJANJA USTVARJALNOSTI avtor modricvet

AKSIOMI RAZVIJANJA USTVARJALNOSTI avtor modricvet

Zanimiva Orwelovska vizija, ki pa bi, da bi prepričala bralca potrebovala nek konkretnejši okvir.

Orwelow 1984 je na primer strašljiv zato, ker je postavljen v svet, kjer ni izbire. Je le podrejenost Velikemu bratu ali smrt.

V svetu, v katerem vlada svoboda izbire pa tvoji Aksiomi ne prepričajo. Manjka jim namreč razlog zakaj je izhod iz tega mučnega in mučeniškega položaja nemogoč.

Tak okvir je na primer šola. Učenec nima možnosti izhoda, saj je učiteljeva avtoriteta neskončno višja od njegove. V okviru šolskega sistema so ti aksiomi dejansko temna orwelowska grozljivka ...

Lep dan, Gregor
 
 1 2 > 

DUSANN

Poslano:
31. 01. 2011 ob 12:39

Se strinjam z Gregorjem glede možnosti izbire. Recimo jaz šole nisem prenesel, zato sem izstopil iz rednega izobraževalnega sistema in se samoizobraževal. To sta naredila še dva moja sošolca. Seveda pa to nosi svoje posledice. Recimo nikoli ne bom "specialist na nekem področju" in nimam papirjev, diplom. Naša družba je družba papirjev, uravnilovke, ne dopusti slobodne izbire razmišljanja in ga kaj hitro hipokritsko zabije.
Še nekaj bi dodal. Kraja se ne izplača, le če si prisiljen v to, kajti vsaka kraja se plača tako ali drugače, ali pa jo plačujejo drugi. Vedno se je treba tudi obrniti v svoj self, egocentrizem in ga poizkušati umiriti in ga kritično pogledati, pa je slika potem bolj znosna, seveda pa ni idealna. Da ne bo zamere, jaz sem bil zelo egoističen in sebičen človek, brez delovnih navad.
Lp. DUSANN

Zastavica

modricvet

Poslano:
31. 01. 2011 ob 16:05

Konkretnejši okvir bo razumljiv tistemu, ki pozorno prebere naslov.

Hvala,

modricvet

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
31. 01. 2011 ob 17:50

To je povsem razumljivo. Še več: dovolj je že, da pozorni bralec prebere avtorja pesmi.

In ravno o tem govorim: v danem okviru pesem zvodeni v samopomilovanje neuslišanega ekshibicionista. A vrata kletke so odprta, še več, kletke sploh ni, izstopna viza ni potrebna, še ustno dovoljenje ne ...
Povsem jasno je, da je žrtev "Aksiomov" v okovih, ki si jih je nadela sama v želji po pozornosti in prepričanju v lastno večvrednost, za katero pa ne dobi potrditve.

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
31. 01. 2011 ob 23:09

jah, včasih se počutim kot paglavc. tudi takrat, ko je tekla tema, ki jo bom tule linkal, sem bil v dilemi, če morda nisem en jebeni paglavc.
no, ampak v končni fazi je le treba razčistit kdo tu komu po glavi serje!
tudi zato, ker je vsak dan cel kup novi članov in obiskovalcev, ki jih ti manipulaterski buhteljni zlahka zavajajo s ponavljanjem debilizmov, podtikanji ipd.

http://www.pesem.si/forum.php?action=vthread&forum=4&topic=5602


da bo okvir mal bolj jasen.

še pojasnilo za buhteljne, ki sem jih, kot vidim, izdatno navdihnil za produciranje novih idiotizmov(res ste nadrarjeni!):

pepi sicer nima nič proti gobelinom in jaslicam

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
31. 01. 2011 ob 23:24

Pepi, si moral skozi ista vrata not, aja, saj so vedno odprta ;)


lp
ac

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
01. 02. 2011 ob 08:38

Jaz nebi pogreval starih zgodb. Verjamem v hudobna dejanja in ne v hudobne ljudi. Vsako nasilje izhaja iz strahu, vsak strah pa iz nevednosti. Hudobija navadno izhaja iz osebnega nezadovoljstva in ne iz subjekta proti kateremu je uperjena ...

Kar pa se pesmi tiče, jih kot umetniška dela vedno jemljem najprej kot fikcijo in tudi dano pesem obravnavam kot tako. Mislim da ni strahu, da bi naključni mimoidoči ali novopečeni člani tu kaj narobe razumeli, saj jim sam okvir še ni domač, kakorhitro pa postane, zna vsak dati prave stvari na pravo mesto.

To česar resnično ne želim je prepir na forumu saj vodi v občutek zateženosti, ki pa dejansko lahko marsikoga odžene. Zato sem v primerih razsajanja na forumu strog, medtem ko me provokativne pesmi večinoma ne motijo.
Pesem.si je živahna družba in o tem pričajo tudi naša srečanja v živo. Mnogi nezaupljivi skeptiki so se sprostili in nas sprejeli potem, ko so spoznali ljudi, ki stojijo za imeni. Mnogi so nas sprejeli tudi ne da bi nas spoznali, ker se zavedajo, da vsem pač ni moč vedno ustreči pa se kljub vsemu trudimo v mejah naših človeških moči.

@Aco: Vrata niso odprta. Vrat sploh ni ;) Nobenega razloga ni, da bi ovirali prehod običajnih ljudi, razbojniki pa tako znajo vdirat in vrata ne bi pomagala ... :)

Se opravičujem, če sem malo skrenil s teme pogovora. Lep dan vsem!

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
01. 02. 2011 ob 10:19

v bistvu se strinjam, je pa tko, da se zgodbe vedno znova na isti način pogrevajo same. in rahlo sem že sit, da "vsaka druga" objava ali pdč. navdihuje nebulozne očitke v pesmih ali forumih s strani razbojnikov.
po svoje občudujem to voljo po kompromisih, sam pa toliko tolerance ne bi zmogel.

lp

Zastavica

Svit

Poslano:
01. 02. 2011 ob 11:07

Portal Pesem. si ima dobro, koristno vlogo. Ponuja možnost neznanim avtorjem. V forumih odpira mnoge možnosti komunikacij, seznanja s tem in onim. Življenje ni fikcija, tudi pesmi niso, vedno izražajo pogled avtorja, četudi trdi, "da si je stvar izmislil." Dragoceno pri vsem dogajanju je, da se virtualna srečavanja, opredmetijo z dejanskimi nastopi in predstavitvami.
Hote ali ne se na Portalu soočamo ljudje različnih pogledov, nazorov in prepričanj, to pa zahteva toleranco, strpnost in spoštljivost, kar oblikuje sodelavce kot ljudi, ki so vendarle voljni tudi kaj spremeniti v svojih stališčih.
Dobrodošli na prizorišču neomejenih možnosti.

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
01. 02. 2011 ob 12:07

pesem, ki se jo tule komentira, poka po šivih od strpnosti in tolerance, tko da - vabljeni vsi, da se iz nje naučite teh vzvišenih vrlin, morda spremenite kakšno svoje stališče, da vam ne bo še kdaj padlo na pamet, da bi kršili Zlato pravilo, v tem smislu, da pjluvate po stvareh, ki jih ne štekate (primer-enajsti aksoim).

lp

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
01. 02. 2011 ob 12:08

Svit, glede tega ali je življenje fikcija oziroma iluzija, do današnjega dne potekajo neumorne filozofske in religiološke debate.
V vsakem primeru je fikcija vedno odsev neke realnosti. Četudi si izmislim majhnega možica, ki koplje kraterje na luni ta popolna fikcija odraža neko realnost, ki je bodisi v moji psihi, v mojih verovanjih, v mojih aspiracijah ali kdo ve kje še drugje ...
Ne glede na naše filozofsko prepričanje pa je vsa umetnost vedno fikcija, saj vedno izraža pogled posameznika na določeno stvar ali izkušnjo. Objektivne umetnosti ni, če pa je, je slaba (npr. telefonski imenik, ki pa ga ponavadi sicer ne uvrščamo v literaturo :) )
Če razglasimo literarno delo za čisto resnico dobimo Sveto pismo in vse implikacije, ki sledijo: fanatizem, zatiranje, verske vojne, mučenike ... Verjetno je odveč dodati da je zgoraj omenjeno Sveto pismo mišljeno simbolično in vključuje vsako delo, ki je kdaj bilo razglašeno za sveto: od Baghavad Gite, Aveste, Korana, Dahmapade do Komunističnega manifesta in Ameriške Zvezne ustave.

Sicer pa, Svit, veliko bolj kot v spreminjanje lastnih (in tujih) stališč verjamem v sprejemanje in toleranco do tujih stališč.
Trej predvsem JA za toleranco, strpnost in spoštljivost ne glede na stališča.

Zastavica

Y

Y

Poslano:
01. 02. 2011 ob 13:08

Zdravo,
evo moje razmišljanje o 'realnosti' - beri previdno, ker grize :)


"realnost" prepoznamo po konsistenci (svinčnik vedno pade na tla, če prižgemo svečo, zagori itd.) in polnosti (pod drobnogledom se vedno razkrije mikro-svet, ne neka siva nedefinirana plast). Tako smo vajeni.
Fikcija (sanje, igra, pesem..) je ponavadi nekonsistentna in ni polna (vedno manjkajo detajli itd.).
Z razvojem tehnike (t.i. navidezna resničnost) se je konsistenca in polnost fikcije bistveno izboljšala, čeprav še ne do te mere, da bi prepričala, nihče (od vpletenih) pa resno ne dvomi v to, da bo v nekaj desetletjih prag dosežen.
Eden od prebojev je npr. računalniški program, ki nas povsem prepriča, da je človek (če se z njim dopisujemo oz. chatamo), in pa seveda vse prepričljivejša vizualnost (Avatar itd.)
Realnost kot filozofski problem je zanimiva tema debate za filozofe, fapp v aplikativnih področjih znanosti (kognitivne znanosti, AI, nevrologija, biologija, fizika,..) pa o realnosti ni dosti razprave - vse kar je v definicijskem območju je realno. Za fizika računalniška simulacija ni realna, za nevrologa pa je realnost to, kar vidijo nevroni, in če so priključeni na simulacijo, je realna.
Realnost nam je vse preveč samoumevna in tradicionalno opredeljena, po drugi strani pa jo preveč mistificiramo. Menim da že generacije, ki so trenutno v zibelki in dalje, ne bodo imele težav pri razumevanju dejstva, da je za človeka realnost to, kar vidi in sliši. Velik napredek predvsem nevrobiologije (umetne oči, ušesa,.. nadzor naprav z glasom, z očmi ali celo neposredno z možganskimi valovi, umetni udi,..) našo 'realnost' hitro podaljšuje v digitalni svet.
Danes se skoraj nihče (več) ne sprašuje, ali je knjiga na internetu kaj manj "resnična" od tiskane, ki jo držimo v rokah.

Še vedno pa bo pesem in nasploh besedna umetnost imela posebno vlogo - ni lepšega, kot to, da se ves svet prikaže iz notranjosti preko nekaj besed in postane - vsaj za trenutek - skoraj resničen. Ko se celo telo angažira v interpretaciji nekaj stavkov, ki jih naslika -nazaj- na čute. Podoben je občutek pri surfanju :)

Več stališč in razmišljanj je v redu, dokler se ne začne graditi hiše. Potem je potrebno izbrati najboljše ideje, oz. tisto, kar drži.

lp, gnu

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
01. 02. 2011 ob 14:04

Z ljudmi, s katerimi ne moreš poenotit stališč pač ne moreš zidat hiše. To pa še ne pomeni, da ne morejo biti dobri sosedi.


Glede realnosti ti moram dati v veliki meri prav. Problem je le, da če bi pred sto leti na ta način realnost obravnaval Einstein, danes nebi poznali teorije relativnosti, saj je relativnost časa glede na izbrani subjekt hudičevo nekonsistentna v naši percepciji realnosti ;)
Tole z realnostjo je vsekakor zanimiva debata, vendar je daleč preobsežna in preveč oddaljena od te teme, da bi jo tukaj nadalje razvijal ...
Eventuelno bi se je lahko lotili v forumu Klepetaj s člani, katerega posti se ne prikazujejo na vstopni strani ampak le na strani forumov.

Zastavica

Y

Y

Poslano:
01. 02. 2011 ob 14:19

Gregor, vsekakor :)
Čeprav glede Einsteina .. :)))

lp, gnu

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
01. 02. 2011 ob 17:31

Samo to bi pri tej temi: ko sem samo brala pesmi in nisem poznala pisočih oz. se nisem srečala in tako z njimi spregovorila so se mi zdeli čisto drugačni kot samo v pesmih, branju.

Potem se je vidik razširil in celo tako, da ni duha o tem kot kaj slabega, temveč odraščanje pri pisanju oz. pisanje po lastnem občutku, kar ne more biti slabo, saj piše vsak iz prve os.ed..
Prav zaradi tega rada hodim na srečanja, kadar le lahko.

Sinoči sem Vas pustila pozdravit preko radia Študent, upam, da so pozdrave prenesli.
lp,hope

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
01. 02. 2011 ob 18:09

Ja, hope, brez skrbi, dobili smo tvoje pozdrave in prav toplo nam je bilo ob misli, da si z nami! Res je, kar praviš: ko se srečaš, je vse veliko bolj domače, pristno in brezstrašno ;-)

Lp, Ana

Zastavica

modricvet

Poslano:
01. 02. 2011 ob 21:50

Rekla bi samo to, da sem zapisala svoja občutenja, svojo 'fikcijo', ki je seveda zame lahko tudi realna. Vsak drugi človek občuti po svoje in ustvarja svoje fikcije. Ki jih jaz lahko vidim kot podobne mojim ali pa čisto nasprotne. Lahko mi je všeč in neki pesmi podelim 50 točk, lahko pa jo enostavno prezrem in je sploh ne ocenim. Lahko bi odšla skozi neobstoječa vrata, a je v meni očitno dovolj mazohista, da ne odidem.

Moram pa priznati, da sem pod vplivom portala začela pisati mnogo več, kot bi brez njega - a ker je verjetno 95% tega neuporabnega, mnenj, ki bi jih rada slišala (tudi kritičnih!), pa ni, je vprašanje, če ni to precej neracionalna poraba časa.

Gregor, vaša izjava "Povsem jasno je, da je žrtev "Aksiomov" v okovih, ki si jih je nadela sama v želji po pozornosti in prepričanju v lastno večvrednost, za katero pa ne dobi potrditve." me sodite kot človeka.
Če bi brali moje pesmi, bi zlahka ugotovili, da sem glede svoje pesniške vrednosti zelo nesamozavestna (npr. pesem Beraška pesem gre na ohcet). Tudi nobene logike ni, da bi nekdo, ki je prepričan o lastni večvrednosti, visel na tem portalu in prosil za mnenja.
Pogrevanje starih zgodb pa bi lahko tudi preprečili, tako kot tudi žaljive komentarje (če že zapise v literarni obliki jemljemo kot fikcijo).

LP, mcv

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
01. 02. 2011 ob 22:26

Jaz se sprašujem, kako bi recimo Makarovičeva štartala na Pesem. si. To vprašanje sproža več, kot vse dosedaj povedano in je vredno razmisleka. Poznamo njene kvalitete in njen karakter. Pozablja se pa, da se izjemni ljudje izjemno odražajo in tudi odzivajo, in to skozi vso zgodovino, vseeno pa počnemo stalno iste napake ... čeprav je ironija, da jih morda ravno to motivira v tako izjemnost?
Všeč mi je, kako se modri cvet izraža in njeni aksiomi so že v naslovu navedeni nasplošno v ustvarjalnosti, kot sem že sam navedel nekaj svojih izkušenj v fotografiji in je tudi Grega dodal, da pozna take sfere. Ima pravico izraziti svoje duševno počutje med nami in mi smo dolžni prepričati jo, da se moti in ne delati je še bolj moteče...
Bolj, kot ona so moteči molčeči in bezbrižni, kajti, če je človek v stiski se ga ne tolaži s palico, čeprav pri nekaterih to tudi uspeva, ko dosežejo svoj sebični cilj.
Moja karizma je da preprosto ne morem mimo ranjene živali in takoj za njim je človek, kar ga je še ostalo...

lp
ac

Zastavica

modricvet

Poslano:
01. 02. 2011 ob 22:43

Žal se vse življenje srečujem s kruto realnostjo: nisem izjemna in nikoli ne bom, to je kot pribito. Imam talente na več različnih področjih, a nikjer kaj prida ne presežem povprečnosti (eden od njih je tudi fotografija). Boli pa, ko ti nekateri tupijo v glavo, da si smet brez vsake vrednosti (kot me je mama nadrla vsakič, ko sem dobila v šoli štirico namesto petico), obenem pa mi očitajo, da se imam za večvredno, ko nimam pojma, iz česa so si ustvarili tako mnenje.

LP, mcv

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
01. 02. 2011 ob 22:59

V Sloveniji smo vsi posledica otroštva, vzgoje ...eni smo večni uporniki svojemu vzorcu in drugi plagiatirajo po svojem vzorcu...
Sami aksiomi tradicije so nas.
Vse to nas povzdigne, da smo v marsičemu na vrhu statistike v EU in tudi v svetovnem merilu ... po skrajnosti, vztrajnosti bla, bla, bla...

LP
ac

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
02. 02. 2011 ob 03:58

Dragi moji,
predvsem je treba uvideti, da to kar mi občutimo, si delamo sami. Ko enkrat prevzamemo odgovornost za lastne občutke in razumemo, da so ti občutki povsem intimna stvar, lahko tudi spremenimo svojo percepcijo, misel in izboljšamo počutje. Rešitev se skriva v nas samih. Ni za lase privlečeno "pomagaj si sam in bog ti bo pomagal". Je pa težko, presneto težko. Tudi sama se ubadam s tem.

Lp,
Zalka

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!