Forum

se še kdo spomni ...

A SE ŠE KDO SPOMNI:

Danes, ko postajam pionir,
dajem častno pionirsko besedo:
Da se bom pridno učil in delal,
spoštoval starše in učitelje,
da bom zvest in iskren tovariš,
ki drži svojo obljubo;

Da se bom ravnal po zgledu najboljših pionirjev,
da bom spoštoval slavna dejanja partizanov
in napredne ljudi sveta,
ki žele svobodo in mir;

Da bom ljubil svojo domovino,
samoupravno Socialistično Jugoslavijo,
njene bratske narode in narodnosti
in gradil novo življenje, polno sreče in radosti


tempi passati ;)

L
 
 1 2 > 

Zalka Grabnar

Poslano:
25. 05. 2010 ob 20:05

He, he, he, Lidija, ja .... Nisem prisegla, ker sem imela škrlatinko in cel dan jokala zaradi tega ... za pogostitev so imeli hrenovke, ki jo je pojedel moj brat, ki mi je prinesel kapico in rutico. Ampak v pionirje so sprejemali 29. 11, ali ne ... 25.5. smo gledali štafeto :-))))

Ah, spomini :-))))

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
25. 05. 2010 ob 20:05

Mi smo se peljali takrat iz šole v Kumrovec, v belih srajčkah, modro obleko,
in čepico postrani. Druže Tito mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo...
Na hrib tam je lepa dvorana. In spodaj dom. No, kipa več ni.
h

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
25. 05. 2010 ob 20:16

aja, seveda! 29. 11-
no, vseeno, iste stvari ...
v bistvu sem to dobila preko verižnega maila, pa se mi je zdelo ...
hmmm, ja


_
:))

L

Zastavica

DUSANN

Poslano:
25. 05. 2010 ob 20:47

Vsak ima odnos do tega. Za mene osebno je to sedaj preteklost. Lahko pa omenim, da so imeli podobne kape tudi tisti v Srebrenici, ki so pobijali tiste nedolžne ljudi: starce, ženske, otroke in metali bombe in granate z gričev. Jugoslavija je bila umetna tvorba, če pa hočemo sodelovati med seboj na kar nas veže kulturni prostor je potrebno razčistiti s preteklostjo, to bo pa zelo težko. Priporočam v branje knjigo Angele Vode, ker je napisala odličen opis situacije pred drugo svetovno vojno in ni samo dnevnik o njenem preganjanju in izločitvi iz družbe.

Lp. DUSANN

Zastavica

Lea199

Poslano:
25. 05. 2010 ob 21:34

Spomini na 25. maj?
Sežejo mi le do tistih dobro pripravljenih nastopov, ob predaji štafete v Beogradu. Seveda v letih, ko smo že imeli televizor. Za leta pred tem, se ne spomnim ničesar.
Rada imam zgodovino, zato sem prebrala veliko zgodovinskih pričevanj o drugi svetovni vojni in letih po njej. Pisci teh del, so imeli različne poglede na posamezne dogodke.
Zato, sem mneja, da ni bilo vse črnobelo.

Lp, Lea

Zastavica

DUSANN

Poslano:
25. 05. 2010 ob 22:04

Vsekakor ni črno belo. Mene moti ta idealistična predstava, ki vsekakor ni prava, vendar se mnogi lovimo na to, ker so sedanji politiki nam delavcem pravzaprav skoraj vse vzeli. Enako velja za katoliško cerkev. Je pa to delo raziskovalcev, ki se ukvarjajo s tem področjem, ne pa političnih ideologov in oprod, da ustvarijo objektivnejšo sliko o tem. To pa bodo lahko počeli, ko se bodo čustva umirila, prej pa tega ni mogoče. Nemci so to znali po drugi svetovni vojni, Avstrijci pa ne in večina še vedno živi v skrivenčeni preteklosti.

Zastavica

MAKI

Poslano:
25. 05. 2010 ob 22:08

DUSANN,
Si morebiti bil v Srebrenici?! Si pesnik ali zgodovinar? Dati času čas!!!
Beri: Noam Čomski: Somrak demokracije.

Pozdrav,
MAKI

Zastavica

DUSANN

Poslano:
25. 05. 2010 ob 22:28

Čomskega sem bral in poslušal njegova predavanja. V zgornjem zapisu sem navedel, da je treba dati času čas in pustiti stvari strokovnjakom. Nasedel sem tisti pesmici ( pamfletu zgoraj ). Mislim, da smo se odaljili od poezije in bi bilo bolje, da se posvetimo njej in se še kaj naučimo in čimveč beremo, da izboljšamo kvaliteto pesmi na portalu.

Lp. DUSANN

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
25. 05. 2010 ob 22:48

Med nami
še vedno živi
Titov duh.

V nekom
črno bel riše
spomine,

v drugem
pa z nostalgijo
skomine

na mladost,
ki v srcu maja
utripa.

No, ni mi najbolje uspelo, ma vseeno mi je Dan mladosti praznik, ki bi ga kar obdržala, zaradi mladih tako in drugače, zaradi maja, spominov, raje ga imam kot dan, dneve norosti...
lp adisa

Zastavica

kresnička

Poslano:
26. 05. 2010 ob 00:17

...žalostno da slavimo nekaj, kar nas je vrglo daleč nazaj od realnosti in ne bomo izšli še daleč naprej, ker svoje otroke vlečemo v nostalgične čase, ki so bili samo na videz krasni, kot ste lahko iz dokumentarca izbrali in smo imeli več sreče kot pameti, ko se je Tito uprl Stalinu, kar bi njega ne prizadelo, ker je imel vse pripravljeno za beg iz države, kot tudi ogromno odzunaj naloženega denarja, ki je še sedaj naložen... ???Baje bi iz ilegale vodil upor doma proti Rusom.
Tito je bil snob na kupu umsko in materijalno zatiranih revežev. Ne razumem taka nagnjenja, pa mi je tudi bilo lepo v Jugi, za katero mi edino je žal, ker smo si zožali prostor življenskih manevrov in afirmacije nasploh...
Še tisto fajn, kar smo imeli so nam dajali Amerikanci in druge države, kar je Tito s strategijo izsiljevanj potegnil od vseh držav nekaj, ker sami bi ne mogli apsolutno nič ustvariti, kot izolirani, kot je na KUbi očitno. Treba biti čistega razuma in ne z emocijami razmišljati in zastrupljati svoje otroke z našim nažtrim strupom.

Zastavica

ajda

Poslano:
26. 05. 2010 ob 00:26

Kresnička, oprosti, malo pretiravaš. Noben ne sili otrok v nostalgijo, v spomine. To so naši spomini, katere nam ne more nihče vzeti, ukrasti in jih spremeniti, so in to zelo globoko zakoreninjeni v nas. Ne vem sicer katera generacija si, a če se jaz spomnim, kako smo bili ponosni, če smo lahko nosili štafeto in tudi kasneje, ko smo odrasli, smo vsako leto gledali prireditev. Se pa spomnim, da so bile še po smrti Tita prireditve in verjetno tudi so za dan mladosti, ker je to v bistvu dan mladih in tako je treba gledati na ta dan. In noben nas ni silil, da smo imeli radi Tita. V Celju na Petričku, ni noben mladine silil, da so proslavljali, seveda tudi po smrti Tita, ne toliko let nazaj in zelo uživali v raznih igrah. Mladina k sreči ni zastrupljena in obremenjena s preteklostjo, vsaj večina ne. Sicer pa pustimo politiko, mislim, da tu ni mesto za razčiščevanje. Upam, da te s tem postom nisem prizadela Kresnička, če pa, žal, sem malo nostalgije zlila, čisto čisto malo.

lp, ajda

Zastavica

kresnička

Poslano:
26. 05. 2010 ob 00:48

Ajda ... ti oprosti, če si gledala kako še danes nosijo otroci štafeto (tudi slovenci ) ? ... se oni tudi spominjajo tistih časov? Tudi jaz imam nostalgijo, kot je bilo že omenjeno, vendar kot v ljubezni, ne izgubim glavo, tudi v tem je treba biti realen. Jaz pogrešam kameno dobo, a naj zdaj s kameno sekiro hodim okoli :)
Nič zamere, je le drugačno mnenje in čutenje.
Lp
Ks

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
26. 05. 2010 ob 06:06

Zgornji pamflet sem obesila gor (v klepetalnico s člani) zgolj kot zanimivost in seveda to ni objava pesmi!
torej, ni pesem, je pamflet (malo za primejavo). Sploh ni bilo mišljeno kot nekakšna kost za glodanje. Pač spomin na čase, kot so dejansko bili.

...s tem, da sem malo zamešala, hahaha, kot me je opozorila Zalka. V pionirsko organizacijo smo bili cicibani v prvem razredu OŠ sprejeti 29. novembra, 25. maja pa so nas, sedmošolce, sprejeli med mladince.

Sama se spomnim špalirja ob prevozu Titovih ostankov iz Kliničnega na štacjon pa na vlak "za Beograd" ... Smo šli vsi na ulico, mi maturantje tudi ... spomnim se enega dogodka. Neka gospa mi je rekla, da je žalitev za Tita, da stojim ob cesti taka, nekulturno oblečena, ovešena s knoflicami (čas punka je bil ...:))). Sem ji hotela kaj odgovoriti, pa sem si mislila, ah, časi se spreminjajo, mama.
;)
Časi so se spremenili, ja, in zgornji pamflet je le en pomnik.

LP vsem,
Lidija

Zastavica

DUSANN

Poslano:
26. 05. 2010 ob 07:31

Ok. saj je v redu, samo odzove različna čustva v nas in začne se politika in potem špetir. Aha, pankerka ( Gorazd, Kuzla, Henrik ... ) Jaz sem se družil s pankerji, vendar me je motila pri mnogih agresivnost in sedanje poveličevanje gibanja. Bil je le neznanski dolgčas v Ljubljani ob vikendih. Pozitivna je bila kritika v besedilih, angažiranost ...

Lp. DUSANN

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
26. 05. 2010 ob 20:44

Samo to bi še dodala, ne za dvig ali vžig ognja v kakšno drugo smer.

Radi imamo, smo imeli, ker, da to je dobra ideja, da smo hoteli verjeli v to,

da je mogoče. Koliko pa človek ima rad dobre ideje, sanje?

Zato. Ne gre za politični pogled, preprosto tisti čutni ljudski, preprosti.

Ja, o vsem bodo kot vedno zgodovinarji, vendar, je obstajal kakšen sistem,

ko bi bil čisto vsem pogodu???

Zato. Za sanje, za občutek povezanosti, smisla. Temu ni mogoče oporekat.

V dobri nameri.

Lep večer,hope

Zastavica

Yoda

Poslano:
27. 05. 2010 ob 03:24

Jest štafete mladosti, pionirčkov, Tita nisem doživel..
Se pa zelo dobro spomnim kako v vrtcu ponosno in zagreto risal Yugo. zastavo!
Slovencem manjka ta ponos, da smo Slovenci...Sploh mladim!
Ne vem zakaj ni več poudarka na državljanski vzgoji?!
Lp Y.

Zastavica

DUSANN

Poslano:
27. 05. 2010 ob 08:46

Država mora odrasti in politiki morajo doumeti, da jih mi volimo. Državljanska vzgoja ni toliko pomembna. Če bodo izpolnjevali naloge in delali tudi za nas, boš sam začutil svojo državo, zastavo, pripadnost ... Dokler pa nas ne vidijo, nobena državljanska vzgoja ne pomaga.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
27. 05. 2010 ob 11:03

Yoda, po moje je tko, važneje kot da si Slovenec je, da si Človek. Potem ostalo pride zraven. NO, ne vem, zdaj si preveč v Stroju, da bi me čisto razumel, samo domovinska čustva morajo priti spontano, ne z raznimi "vzgojami" itd.

Včeraj sem v Mladinskem gledališču videlala super predstavo
http://www.srcemoje.tv/

je izdelek hrvaškega gledališča, ampak primerno temo ima - nacionalizem, domovinska čustva, "povezanost naroda" tudi preko nogometa, potem pa še odnos države do tistih na zavodu za zaposlovanje, pretresljivo ...
je kdo videl to predstavo?
:)
Lidija

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
27. 05. 2010 ob 13:23

Pa vendar - so stvari, ki imajo v otroku zametek, a brez zalivanja se bo posušil (vsaj pri veliki večini). Če mu ne nudiš topline, varnosti in ljubezni, mu to za vselej manjka - nikoli ni zmožen "normalno" ljubiti, odrasel bo iskal varnost v zvezi, a na napačen način, itd. Če mu ne nudiš motivacije k branju, je malo verjetno, da bo kdaj navdušen bralec. Če ga ne opozarjaš, prijazno in z razlago, zakaj ne smemo metati smeti kar po cesti in spuščati kemikalij v reke itd., je malo verjetno, da bo sam razvil v sebi moralnoekološkega duha.
Zato menim, da bi današnje otroke morali nekako "vzgajati" tudi k domovinskim ali narodnostnim čustvom. Nežno, ne pretirano, seveda, v duhu strpnosti. Toliko, da bi vsaj enkrat na leto slišali sebi primerno razlago, da Slovenija Slovencem ni že v pamtiveku v naročje padla. Da bi vedeli, da so na svetu ljudje, ki nimajo svoje države oz. se že desetletja vojskujejo zanjo. Da bi vsaj malo začutili dragocenost miru. Torej: ne v smislu, da je naša domovina popolna, da je vse idealno itd., s čimer je pretiraval prejšnji sistem.
Mi, otroci tranzicije, nimamo ničesar. Vzgojili so nas v vero in ljubezen do Jugoslavije, in ko se je ta sprevrgla v farso in tragedijo, se nam je tako zamajal celotni sistem vrednotenja in pomena domovine. Težko je "preklopiti" miselnost - zlasti pa v razmerah, ko, s prispodobo rečeno, en bog pade, drugega pa ni od nikoder.
Zgodovina v šolah, menim, ne opravi dobro svoje naloge; kako je sicer mogoče, da ljudje, ki so jo imeli radi in jih zanima, končajo SŠ in jim ni jasno, od kod smo sploh prišli SLovenci oz. iz katerih narodov smo nastali. Zraven smo okuženi še z demagogijo, npr. Slovenec - večni suženj, tlačan, tlačenec - ali ste vedeli, da je v Avstro-Ogrski potekal v Sloveniji pouk v jeziku, ki ga je govorila večina v regiji, torej večinoma v slovenščini? Jaz nisem, dokler nisem prebrala par zgodovinskih knjig - zdaj, v odraslosti. Morda so nam to omenili v šoli; ampak je zbledelo, sploh napram silovitega poudarjanja zatiranja Slovencev in našega jezika. Ni bilo temeljitega, a jasnega pregleda nad nastankom slovenstva. To bi nam in našim otrokom lahko dalo občutek pripadnosti naši domovini. Brez pamfletov in žehtanja večno istih spornih tem. Saj Slovenci ne obstajamo šele od 2. sv. vojne dalje.

Zelo se strinjam s Hope, kot je zgoraj zapisala. In če tako pogledamo, zakaj bi morala biti domovinskost povezana s politiko? To je drugo, drugačno zaznavanje, ki je za razliko od politike lahko osebno, globoko in iskreno.

Kerstin

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
27. 05. 2010 ob 13:55

Kritična distanca je tisto česar se ne znamo naučiti, oziroma nihče ne zna naučiti.
Naša nostalgija pa ni toliko povezana s sistemi in osebnostmi, ki jih kličemo nazaj, kot šamani duhove, da bi nekdo drug rešil naše težave, ki si jih zakuhamo sami...
ampak običajno zato, ker so se tiste stvari dogajale v najlepših najstniških letih.

Po moje ni težava v pomanjkanju domovinskih in patriotskih čustev, temveč v preobilju vsega, samem po sebi. Preobilje kot vrednota. Blaginja kot vrednota, oboje seveda v kontekstu materialnih drobnarij.
Ni problem primanjkljaj domovinskih čustev, ampka vsakršnih čustev. Ne mislim samo s pozitivne strani. Tudi žalosti, nesreče, in trpljenja, brez da bi te moralo biti ob tem sram, ker nisi srečen, vesel in zdrav.

V naši civilizaciji je problem zamenjav. Patriotizem se na primer zamenjujejo z militantnostjo. Tudi našminkan gej z manikiranimi nohti ima pravico do patriotskih čustev in se lahko ponoči pokrije z državno zastavo in ima na pernici všit grb mesta Kopra, na primer... Itd.
Tako pa si že vsako čebelarsko društvo izmisli uni-formo in zavihtijo borbeni prapor pod katerim se bodo borili za pravice čebel...

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!