Forum

Oceno možno oddati le s kratkim komentarjem

Pozdravljeni, uredniki!

Morda je že kje bilo govora o tem na forumu, kar bom predlagal v nadaljevanju. Malce sem gledal, a nisem našel kaj napisanega v tej smeri.

Razmišljal sem, da mogoče ne bi bilo slabo sistem zregulirati tako, da ocene za določeno pesem ne bi bilo mogoče oddati, če ocenjevalec zanjo ne bi podal vsaj nekega osnovnega stališča. Drži, da sem zelenec na tem portalu (prisoten manj kot mesec dni), a dobivam občutek, da eni ljudje "ocenjujejo", drugi pa ocenjujejo. Na koncu se zdi, da vse izpade zelo pavšalno, nerealno. Prepričan sem, da če bi morali ocene argumentirati (seveda z omejenim številom znakov - tudi tu bi se pokazala globina dojemanja pesmi), bi ocen bilo bistveno manj, a bi le-te imele večjo, realnejšo težo. Je že res, da ocene niso važne, da pišemo za svojo dušo, da se praznimo, katarziramo in bla bla bla... Če je tako, bi jih lahko tudi ukinili. No, razumem, da zaradi izborov mora biti neko ocenjevanje. In če mora biti, naj ljudje podajo mnenje, zakaj enka, zakaj trojka ... Uf, bilo bi zanimivo. ;)

Lep dan želim še naprej, kolegi portalovci ...

Borut
 

Tomaž Mahkovic

Poslano:
04. 02. 2010 ob 18:43

Podpišem!

Zastavica

Leona

Poslano:
04. 02. 2010 ob 21:06

Ta predlog se mi zdi zelo dober.
Res imajo točke svoj "rajc" kot je bilo že zapisano na portalu. Tudi sama sem to že okusila. Pa mi vseeno nekaj ne gre. Ko sem prebrala zgornji predlog, se mi je končno posvetilo, na kaj sem pri točkah alergična:

na komponento, ki se ji pravi STATISTIKA.

Lp d :)

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
05. 02. 2010 ob 04:51

Meni je prav da se obrazloži zakaj je za nekoga napisano dobro, da se ve.
Da se ne piše številke pa magari za ocenitve kar samo zgolj zaradi večjih številk. Tudi jaz sem za to.
Lepo jutro vsem*****
h

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
05. 02. 2010 ob 08:26

Pozdravljen Borut!
Hvala za konstruktivno podan predlog. Nekaj podobnega je dejansko že bilo omenjenega. Zato smo o tem že takrat temeljito razmislili vendar smo se odločili, da te novosti ne uvedemo.
Odgovarjam torej tako v svojem imenu, kot v imenu celotnega uredništva.
Stvari se namreč pogosto ne obnesejo tako, kot sprva pričakuješ.
Ocene so namenjene hitremu in jasnemu odzivu, komentarji pa lahko pesniku povejo več o učinku, ki ga je pesem naredila na bralca. Če so konstruktivni. Če. Kajti med temami na forumu "Komentiraj pesmi" najdemo še veliko komentarjev v stilu "odlična pesem", ali "ni kaj dodati". Kaj si lahko pesnik pomaga s takšnim komentarjem (kakršni bi nedvomno prevladovali med "obveznimi kratkimi komentarji")? Po mojem nič več kot s preprosto številčno oceno. Tistih nekaj tehtnih komentarjev pa bo tako na forumu.
Če pa pomislim, da bi v primeru obveznih komentarjev poleg teh brez-vsebinskih, a vsaj pozitivno naravnanih in spodbujajočih komentarjev dobili še take v stilu "zanič", "brez veze" ali "ogabno", potem je jasno, da bi z obveznim komentiranjem ocene pridobili predvsem kup neuporabnih smeti, ki bi pesnike prej zavirale, kot spodbujale.
Nenazadnje pa je kratek komentar že tako dodan k oceni sami. "Umetniški presežek", "Nadpovprečna" ... kaj več se v par besedah tako ne da povedat.

Tako naj širši komentar in obrazložitev ocene - za tiste, ki si tega želijo - ostane odprta in zaželena možnost, ki ji je namenjen forum.

Ocene pa naj ostanejo številčne in želel bi si, da bi bile tudi bolj številčne :)

Več ocenjevanja namreč zmanjša težo ocene posameznika in poveča težo skupne ocene ter pesniku tako pove kakšen je odziv bralcev, bralcu pa, kaj bi se še - v poplavi pesmi - splačalo prebrati.

Ocenjevanja ne smemo jemati šolsko (dal/a mu/ji bom cvek, ker mi je zoprn/a) ampak bolj v stilu ankete: mi ta pesem Sploh ni všeč, Ni všeč, je Še kar všeč, Všeč ali mi je Zelo všeč.
Zavedati se moramo, da z oceno podamo svoje mnenje. Zelo kratko in jedrnato, v stilu haikuja :)

Veliko veselja ob pisanju in branju vam želim, pa malo truda pri ocenjevanju vas prosim :)
Gregor

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
05. 02. 2010 ob 08:39

ocene so
brezveze
ocene so
fajn

tk je to

tk ko marjetica
ljubi ne ljubi ne ljubi ne ljubi
brezveze fajn brezveze fajn brezveze fajn brezveze
;))

Zastavica

Borut P.

Poslano:
05. 02. 2010 ob 09:28

Gregor,

zavedam se, da bi lahko podajanje ocen privedlo tudi do gnusnih komentarjev. Verjetno je pa malo verjetnop, da bi si kdo, ki je logiran, dovolil mesariti vsepovprek (sploh, če za to ne bi imel neke podlage). Menim, da vsakdo, ki je malce razgledan, zagotovo ne bi klobasal neumnosti in bi si prizadeval napisati res tehtno utemeljitev. Heh, lahko bi se domislili npr. nujnost vsaj, ne vem, tridesetih besed ... Razmišljam na glas. Takrat pač ne bi mogel nekdo napisati: wau, tale je pa noro dobra!
Skratka, k temu pisanju me je vzpodbudil en dogodek: sortiraj pesmi po ocenjevalcih, ki niso logirani (le obiskovalci) - po padajočem vrstnem redu. Prišel boš do osupljivega zaključka. Smiselno ali ne, zaključi sam.
;)

Lp,
Borut

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
05. 02. 2010 ob 10:30

Dejstva poznam, ker sem, za razliko od Davorine, navdušen nad statistiko (zaradi česar me je med pesniki malo sram)

Ne vem, do kakšnega zaključka prihajaš ti, toda če imaš smisel za analizo številk, boš opazil, da seštevki točk večinoma niso količniki števila pet.

To sem opazil jaz, da pa nebi govoril na pamet sem šel svoj zaključek preverit še v bazo podatkov, kjer so shranjene vse ocene.
In imel sem prav.

Kar lahko vidi vsak na primeru "najvišje uvrščene" na seznamu Luč, tema, nič avtor kočijaž:
Pesem je ocenilo 19 članov in 52 gostov ima 974, povprečna cena je 4,04, vrednost ocene člana je 10.
Člani so ocenjevali večinoma s 4 in 5
4.5 x 10 x 19 = 855
Ostane 974 - 855 = 119/52 =2,2
Povprečna ocena gosta je 2,2!!

Kar vidim jaz v bazi podatkov:
Pesem je prejela s strani članov 15 petk in štiri štirice, kar znaša v resnici 910 točk s strani članov!
Preostalih 64 toč je prejela s stani 52 gostov!

Natančneje je s strani gostov prejela 3 petke in 49 enk!!

To govori v prid dejstvu, da bi bilo anonimne ocene morda boljše zapreti ampak ...
Vemo, da je to delo enega samega vandala/vandalke, vendar ga/je zaradi dinamičnega IP-ja ne moremo izločiti iz portala. Ne bomo pa zaradi ene neuravnovešene osebe spreminjali politike portala.

Zdaj je tudi bolj jasno komu so bili namenjeni Lidijini občasni samogovori in pesmi, ki so se zahvaljevale anonimnemu darovalcu enk ...
Prav en tak samogovor je bil tudi povod, da je prišlo do hudega prepira z Acom (ki si je stvar razlagal po svoje).

Upam, da je stvar zdaj končno razčiščena.

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
05. 02. 2010 ob 10:37

Dej Borut P., razsvetli nas, da ne bi slučajno vsak zase prelagali pa kopipejstali An pa Liz po exelovih tabelah.
Jasem zlo radoveden, kakšen je ta osupljivi zaključek.
Čemu takšna tajnost?

Zastavica

murka

Poslano:
05. 02. 2010 ob 11:14

Še nekaj mojega razmišljanja.
Davorina je omenila statistiko, ja, to zoprno revo!

Primer:
48 pesmi sem objavila v tekočem "ocenjevalnem" obdobju.
Eno pesm je ocenilo 15 članov, štiri pesmi sta ocenila 2 člana, prebralo največ 432 in najmanj 24 članov.
Moje pesmi je komentiralo zelo malo članov (pri tem mislim na komentarje, ki so bili daljši od nekaj zlogov). Večinoma so ostale brez komentarjev tudi podčrtanke.

V tej sliki je zgovorno število bralcev, nato ocenjevalcev. Na meni je, da si odgovorim, zakaj jih je tako malo. In v nadaljevanju - kaj in koliko mi pomeni usmeritev k "všečnosti".

Samo 4. februarja je bilo objavljenih 30 pesmi. Ocenilo jih je 132 članov. Vsak odda komentar k ocenjeni pesmi v nekaj stavkih ...

Morda pa bi "predlagatelj" na kratko pokomentiral podčrtanke! Tako bi se lahko tudi člani še kaj (na)učili.

Priznam, da velikokrat pri pesmi, ki jo ocenim, še pri sebi ne vem, zakaj me je tako pritegnila, kaj šele, da bi to zmogla povedati (javno) v nekaj stavkih!

Lep pozdrav,
murka

Zastavica

Borut P.

Poslano:
05. 02. 2010 ob 11:15

Aaaaaaaaaaaaaaaa, besen... Pozabil sem se logirati in moj odgovor je šel ... nekam ... Pa tako sem se potrudil. OK, povzamem še enkrat.

Gregor, seveda mi je vse popolnoma jasno, da gre za pretežno slabe ocene v tem primeru. Deniva, da sem imel matematiko v šestem razredu osnovne šole pozitivno. ;)

Perorez, poslušaj zraven ... Razmišljam na glas ... ;)
Menim, da lahko pride do takega fenomena, kot ga opisuje Gregor, zaradi (po moje) treh dejavnikov:
a) obiskovalec se enostavno izživlja ali se maščuje nekomu oz. gre za nek fanatizem, česar pač ne moreš razložiti brez psihoanalize ;),
b) kot prijavljeni si ne upa oddati slabe ocene - verjetno je nepotrebno razlagati, zakaj ne,
c) ocenjevalcu se pesem zdi res slaba (malo verjetno).

Točka c bi bila verjetna v primeru, če bi ti glasovi bili sorazmerni, tako pa so res pretirano neproporcionalni. Po drugi strani pa bo držalo tudi to, da če bi uredniki pesnili pod drugimi "nick-name-i", gotovo ne bi prihajalo do teh težav. Zlasti to velja za točko a in b. Pa ne razumite me zdaj napak. :)

Druščina, lepo je razglabljati z vami.
Lep dan še naprej,

Borut

Zastavica

Borut P.

Poslano:
05. 02. 2010 ob 11:25

Murka,

ne gre toliko za to, da bi komentar od nekoga bil strokovno podkovan. Tega ne moremo pričakovati od vseh. Bolj sem imel v mislih, da z oceno nekdo poda še utemeljitev - svoj lastni pogled (pa naj bo tudi laičen, če že mora biti), zakaj tako.
Podčrtanka je (vsaj tako mislim) pogled uredništva na neko delo. Na poratlu je neskončno pesmi, ki bi jih sam osebno (verjetno tudi ostali) vsaj petkrat podčrtali - so prava "remek-dela" za nekoga. In obratno - niti približno ni nujno, da je podčrtanka "master-piece" za nekoga, če je za urednike. Če si torej imela v mislih urednike, ko si dejala, da bi predlagatelj lahko pokomentiral podčrtanke, potem te podpiram. Sam osebno BI komentiral, če bi podčrtoval. :)
Ampak to je čisto druga tema.

Lp,
Borut

Zastavica

Tomaž Mahkovic

Poslano:
05. 02. 2010 ob 11:26

Hja, po vsem tem kar berem zgoraj, se moram enostavno strinjati s Perorezom, čeprav brez UPa:

ocene so
brezveze
ocene so
fajn

:)

osebno imam raje, komentar, ki nekaj pove, pa najsi bo še tako neprizanesljiv do mene ali moje pesmi, kot katerokoli tiho oceno ali katerega izmed komentarjev tipa: oooooo lepoo!

Zato sem se na prvo žogo strinjal z Borutom (in se še), vendar pa je Gregorjeva razlaga dodala svoje, pa se s strinjam s tem, da naj kar tako ostane kot je.

Cenimo se še naprej.

Lp

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
05. 02. 2010 ob 11:28

Samo kratek odgovor:
Če privzamemo, da gre za "maščevanje" urednicam, bi morali biti rezultati proporcionalni med urednicami. Pa niso.
Za nameček pa se je Lidiji (kočijaž) dogajalo isto, ko še ni bila urednica.
Gre torej za osamljen primer, ki ni vreden nadaljnjega razglabljanja.

Po drugi strani pa je uredništvo izrazito nenaklonjeno "alter-egom" zato tovrstne prakse (urednikovanja ali pisanja pod drugim nick-om) nikakor ne bi mogli prakticirat sami.
Stremimo k temu, da portal ostaja resen in relevanten a hkrati prijazen in odprt, zato vsako odločitev dvakrat pretehtamo :)

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
05. 02. 2010 ob 11:59

Z ocenami je res kalvarija, s statistiko tudi ...


Repliciram na zadnji tvoj namig, Borut.
Ne, svojega imena ne bom zakrivala z nikom. Sem avtor iz mesa in krvi. Objavljam in pišem tudi za ljubi kruhek, izpostavljena sem javni, strokovni kritiki v medijih kot tudi "kavarniški". Kritika ni vedno prijazna, je pa lahko velika opora pri razvoju, ko prebolimo "udarec". In ja, tudi dobre kritike je treba preboleti, če hočemo še naprej ostati svoji in rasti.

Pa še bistvo
Vem, da se večkrat zgodi na našem portalu, da je pesem ocenjena na rovaž imena in ne pesmi. Tudi je večkrat neocenjena na rovaž imena ipd. Pa ne samo pri meni in drugih urednicah, je kar nekaj takih članov, ki so deležni take pozornosti/ nepozornosti.

Predvsem bi bilo super, da bi več članov več ocenjevalo vse avtorje in to z razmislekom. Npr. Kaj me je v pesmi pritegnilo ali kaj mi v pesmi ni všeč/me je razočaralo. Ne samo, da je to izkazovanje pozornosti avtorju, ampak pomaga tudi pri razvoju ocenjevalca, bralca in večinoma tudi avtorja, saj pri sebi razjasni, "zakaj mu pesem (ne) zapoje".

Forum je odprt za komentiranje pesmi in zdi se mi, da je to dobra rešitev. Prisila v komentiranje pa lahko izzove tudi vrsto znakov, ki nič ne pomenijo, samo smetijo.

Tole naše ocenjevanje je šlo že skozi mnogokatere faze (Ana jih je imenovala otroške bolezni) iz še predforumskih časov. In prav zaradi želje po komentiranju pesmi, sem v uredništvu blazno navijala za forum, zdel se mi je nujen.

Seveda pa lahko vsak uvede svojo prakso uporabe foruma. Eni se veliko oglašajo, dugi ga niti berejo ne. Je pa zagotovo želeno in dobrodošlo, da vsak komentira pesem in svojo oceno. Poudarek je na svoji oceni. Ocene drugih ne dovolimo komentirati, ker je takoj nered in slaba volja. Torej tisti, ki si želi obelodaniti, zakaj kateri pesmi taka ocena, to lahko stori.

V mediju kot je internet pa take ali drugačne "ograje" ne pomagajo. Tisti, ki si želi delati škodo, jo bo preplezal in seveda delal naprej. Prepričana pa sem, da se ob tem počuti zelo bedno.

Lp,
Zalka

Zastavica

Leona

Poslano:
05. 02. 2010 ob 12:59

Lepo in prav, da lahko izrazimo svojo različnost.

Zalka, zelo podobno občutim vse skupaj.

Seveda, nekomu je morda forum popolnoma odveč in nezanimiv. Lahko je nekdo tudi načeloma proti komentarjem. Tega pač nisem upoštevala, ker sem izhajala iz sebe.

Sem človek občutkov, a ne bom vam težila s svojo "kompliciranostjo" :)
Sicer pa na splošno obožujem dialoge. Včasih napišem pesem, ki jo šele potem, v nekem procesu tudi sama osvojim in doumem. In se zgodi, da dobi lepo število točk, brez besed. Mene tista cifra kar iz tira vrže, taka sem pač. (Teh pesmi ni več gor.)
(Moja trenutna faza je pa takale: pišem v zvezek in če se mi zdi, dam komu kaj prebrat..:):))

Očitno je tu težko izhajati iz neke objektivnosti.
Je pa vsaj dialog.
In, Gregor, nekdo mora očitno poskrbeti tudi za statistiko :), morda bi brez nje in brez ocen preveč zabredli v kaos. :)

Lp d

Zastavica

Komentiranje je zaprto!